Uczelnie z kierunkiem dietetyka we Wrocławiu
Zasady rekrutacji na kierunku Żywienie człowieka i dietetyka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu - zasady rekrutacji - 2022 /2023
Program studiów - żywienie człowieka i dietetyka - Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu



Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Żywienie człowieka i dietetyka to studia pierwszego i drugiego stopnia realizowane w formie stacjonarnej i niestacjonarnej. Studia pierwszego stopnia trwają trzy lata, a po nich można od razu wejść w życie zawodowe lub też kontynuować kształcenie na dwuletnich studiach magisterskich. Celem kształcenia jest przygotowanie studentów do pracy w zawodzie dietetyka w jednostkach publicznych i prywatnych firmach. W programie studiów znajduje się wiedza z zakresu racjonalnego żywienia człowieka, technologii żywności gastronomicznej oraz jakości zdrowotnej żywności. Na pierwszym roku są przedmioty podstawowe oraz kierunkowe, które w trakcie kolejnych lat nauki są pogłębiane i rozszerzane o specjalistyczną wiedzę. Studenci dietetyki w trakcie nauki realizują wiele seminariów, ćwiczeń laboratoryjnych, warsztatów oraz innych form zdobywania praktycznych umiejętności. Odbywają również staże i praktyki zawodowe, dzięki którym mają możliwość zdobywania pierwszych doświadczeń w pracy dietetyka. Do dyspozycji studentów jest nowoczesna baza dydaktyczna Uniwersytetu Przyrodniczego oraz wykwalifikowana kadra naukowa, w której skład wchodzą pracownicy naukowi, a także doświadczeni praktyce w zawodzie dietetyka. Studia na kierunku dietetyka kompleksowo przygotowują do pracy w wybranym zawodzie. Absolwenci mogą pracować w charakterze technologów w zakładach przemysłu spożywczego, a także jako dietetycy w zakładach i instytucjach prowadzących żywienie zbiorowe oraz specjalistyczne doradztwo.

Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu Studia na kierunku dietetyka na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu realizowane są na Wydziale Nauk o Zdrowiu. Są to studia dwustopniowe, w których skład wchodzą trzyletnie studia licencjackie, a następnie dwuletnie studia magisterskie. Celem kształcenia jest przekazanie studentom solidnej wiedzy w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz wykształcenie praktycznych umiejętności planowania racjonalnego żywienia i przygotowywania diet i planów posiłków zgodnych z obowiązującymi normami żywieniowymi. Studia na kierunku dietetyka nie mają żadnych specjalności, wszyscy studenci idą tym samym tokiem nauczania. W programie kształcenia znajdują się takie przedmioty, jak chemia żywności, genetyka, fizjologia człowieka, mikrobiologia ogólna i żywności, kliniczny zarys chorób czy edukacja żywieniowa z elementami epidemiologii. W trakcie studiów studenci dietetyki mają do dyspozycji świetną bazę dydaktyczną, doskonałą kadrę wykładowców oraz dietetyków praktyków oraz nowoczesne pomoce naukowe. Program nauczania umiejętnie łączy w sobie wiedzę teoretyczną z kształtowaniem umiejętności praktycznych. W czasie nauki sporo jest warsztatów, ćwiczeń laboratoryjnych oraz innych form praktycznej nauki zawodu. Studenci odbywają również praktyki w różnych zakładach żywienia zbiorowego czy firmach działających w obszarze przemysłu spożywczego. Absolwenci kierunku dietetyka mogą znaleźć zatrudnienie w zakładach żywienia zbiorowego, placówkach ochrony zdrowia, sportowych, a także w poradniach dietetycznych.