Wyższa Szkoła Zarządzania Ochroną Pracy (WSZOP) w Katowicach

40-007 Katowice

ul. Bankowa 8

tel.:

32 355 97 71, 32 355 97 73, 32 355 97 81

ikonka email do uczelni

rekrutacja@wszop.edu.pl

Opinie o uczelni (24)

Gorąco zachęcamy do podzielenia się swoją opinią na temat uczelni Wyższa Szkoła Zarządzania Ochroną Pracy (WSZOP) w Katowicach. Z pewnością będzie ona bardzo pomocna dla Waszych młodszych kolegów rozpoczynających studia wyższe.

  • ola.ola
    Prawo, ścieżka kształcenia ogólnego: indywidualna ścieżka kształcenia o profilu kryminalistyka i kryminologia

    Moje wrazenia bo 3 latach tej szkoły są pozytywne. Wszystko zależy od kierunku na jakim się studiuje i na jakim trybie (dziennym czy zaocznym). Ja koncze studia licencjackie na kierunku Kryminalistyka i kryminologia, ogólnie jestem zadowolona z tego kierunku. Zajęcia odbywały się 3-4 razy w tygodniu, od rana do max 15, czasami kończyły się wczesniej. Wykladowcy w tej szkole są bardzo dobrze przygotowani do wykladow jakie mają odbywać. Na moim kierunku byli to głównie doktorzy wykladajacy również na Uś, większość z nich to prokuratorzy, adwokaci, biegli itd. Egzaminy nie są trudne, mając notatki i zagadnienia bez problemu można zaliczyć na 5, dzięki temu łatwo jest uzyskać stypendium naukowe w wysokości ok 400zl miesiecznie (przy średniej 4. o które można się starać na poczatku drugiego roku (średnia liczona jest z pierwszego roku). Przedmioty są różne, ne mniej ciekawe drugie bardziej, wykłady są moim zdaniem lepsze niż ćwiczenia aczkolwiek ćwiczenia są obowiazkowe. Na moim kierunku na trybie dziennym jest ok. 70osob. Na drugim roku są fajne ćwiczenia na ul. Ścigały gdzie znajduje się laboratorium kryminalistyczne ( tam jest dużo praktyki; ujawnianie, zabezp różnych śladów kryminalistycznych itd) przez 3 lata trzeba odbyć praktyki miesieczne (168h) głównie my odbywalismy na różnych komendach policji, dodatkowo na 3roku my np mieliśmy możliwość odbycia stażu w różnych miastach, dwumiesiecznego (za miesiąc 1200zl), ciągle trwa projekt Erasmus gdzie można wyjechać ze szkoły na staż poza granice (trzeba znać j. Ang) wiec mozliwosci jest duzo.aczkolwiek opinie o tej szkole są przeróżne

    14-01-2019
  • Ewelina
    Filologia angielska

    3 lata studiów na filologii angielskiej zleciały mi bardzo szybko, dużo się nauczyłam i wyniosłam wiele wspaniałych znajomości. Czesne w miarę ok, dyplom zdobyty bez najmniejszych problemów. W porównaniu do innych śląskich uczelni WSZOP ma bardzo dużo do zaoferowania, można tu się sporo nauczyć, jeśli się oczywiście chce!

    05-01-2019
  • Reklama - Politechnika Śląska (PŚ)

  • iza$
    Zarządzanie kapitałem ludzkim

    Ja studiuję w WSZOP w Katowicach. Jestem na drugim roku zarządzania zasobami ludzkimi. Atmosfera na uczelni jest bardzo przyjemna. Jeśli chodzi o wykładowców i zaliczenia też nie jest źle. Mam już swoich ulubionych i tych mniej lubianych, w sumie jak wszędzie jest. Ja wybrałam tę uczelnię porównując opinię o niej do opinii o Wyższej Szkole Bankowej, którą kończyła moja koleżanka. Nie żałuję swojego wyboru.

    18-12-2018
  • Wiktoria
    Kulturoznawstwo

    Jestem na pierwszym semestrze kulturoznawstwa i już teraz z pełną świadomością mogę stwierdzić, że dokonałam trafnego wyboru uczelni. Wysoki poziom wykładów i ćwiczeń, wykładowcy dużo tłumaczą i nie ma problemów z kontaktem z nimi drogą elektroniczną. Jako studentka czuje się ważną jednostką na uczelni a nie tylko jako element tłumu, zawszę mogę liczyć na pomoc. Jedyną wadą są dla mnie dojazdy na zajęcia do innych budynków, często w czasie jednego dnia

    15-11-2018
  • M.M
    Bezpieczeństwo wewnętrzne

    mi osobiście się bardzo dobrze na tej uczelni studiuje. Bardzo dobrzy wykładowcy, którzy też wykładają na uniwersytetach więc poziom jest podobny a nawet wyższy bo na uczelni prywatnej to studenci płaca więc wykładowcy bardziej się przykładają. Faktem jest że na uniwersytecie jesteś kolejnym pikselem a na uczelni prywatnej wykładowcy mają do Cb szacunek. Moi koledzy studiują też bezpieczeństwo na UŚ więc powiem że zajęcia na WSZOP są dużo ciekawsze i bardziej praktyczne. Budynek może do najpiękniejszych nie należy ale w środku jest nawet spoko i fajna stołówka. Minusem jest chyba jedynie to że niektórzy pracodawcy mogą gorzej traktować dyplom z uczelni prywatnej od dyplomu z uczelni państwowej.

    09-11-2018
  • Anna
    Bezpieczeństwo wewnętrzne

    Ukończyłam studia niestacjonarne I stopnia na kierunku: bezpieczeństwo wewnętrzne na WSZOPie i jestem zadowolona. Zajęcia prowadzili praktycy, mający więc dużą wiedzę z zakresu bezpieczeństwa nie tylko w teorii ;) Jak wszędzie, zdarzają się też mało satysfakcjonujące przedmioty, ale to nieuniknione gdziekolwiek by się studiowało;) Myślę, że warto jednak nie tylko przykładać się do nauki, ale też dodatkowo pogłębiać wiedzę we własnym zakresie, jeżeli kogoś interesuje ta tematyka i zamierza pracować w zawodzie. Uczelnia organizowała obóz, szkolenie z ochrony, mamy też koła naukowe. Co semestr wypełniamy ankiety oceniając każdego z prowadzących zajęcia. Zajęcia głównie odbywały się na osiedlu 1000lecia, nieczęsto trzeba było przyjeżdżać na zajęcia na inne wydziały. Przy rekrutacji warto skorzystać ze zniżek oferowanych w poszczególnych miesiącach zapisów- można mieć troszkę niższe czesne lub za któryś miesiąc nie płacić;)

    05-11-2018
  • Marta
    Bezpieczeństwo wewnętrzne

    Kończę studia licencjackie na kierunku bezpieczeństwo wewnętrzne i jestem bardzo zadowolona. Szłam na te studia z wielkim entuzjazmem, wybrałam specjalność kryminalistyka i kryminologia. Wykłady bardzo ciekawe, naprawdę. Jeśli chodzi o poziom to zazwyczaj nie było problemów ze zdaniem, oczywiście jak wszędzie zdarzały się wyjątki gdzie trzeba było przysiąść dłużej. Mogę szczerze powiedzieć, że przez te 3 lata dużo się nauczyłam. Rozważam zostanie na studiach magisterskich i chyba się zdecyduje.

    31-10-2018
  • Patrycja
    Zarządzanie i inżyniera produkcji

    osobiście jestem bardzo zadowolona z tej uczelni. Hmm ulubione przedmioty, moje były wszystkie chemiczne ;) na zarządzaniu warto uważac na Panią z mikroekonomii bo jak sie jej podpadnie to można nawet 7 razy podchodzić do warunku, ale ogólnie to dobra kobieta. Polecam WSZOP jak najbardziej. jedynie co mi trochę się nie podoba to powietrze w Katowicach... czasem jest niemożliwe oddychać

    08-02-2018
  • magda
    Prawo, ścieżka kształcenia ogólnego: indywidualna ścieżka kształcenia o profilu kryminalistyka i kryminologia

    ogólnie mam bardzo dobre zdanie o Wyższej Szkole Zarządzania Ochroną Pracy... Akurat mój kierunek detektywistyka i kryminalistyka to specyficzny „zawód”, typowo dla służb mundurowych bądź założenia własnej firmy detektywistycznej bądź pracy u kogoś w tej dziedzinie... Uczelnia bardzo przyjazna dla studenta, wymagający i rozumiejący wykładowcy... Serdecznie Polecam

    08-02-2018
  • Patryk
    Bezpieczeństwo wewnętrzne

    "Na WSZOP studiuję na kierunku bezpieczeństwo wewnętrzne a jeżeli chodzi o specjalizację jest to kryminologia i kryminalistyka. Jeżeli chodzi o wykładowców zdania mam podzielone tzn iż niektórzy są bardzo wymagający, musisz ich słuchać z uwagą i notować to co się da (np. mgr. Paweł Miąsek) natomiast niektórzy mają podejście z leksza olewające gdyż np. stwierdzają fakt że oceny z egzaminu na sesji są bzdurą i najchętniej by każdego taki wykładowca przepuścił.Uczelnia trochę zdziera kasy z studenta (nie ukrywam że jest to irytujące płacąc 400 zł miesiecznie).Jeżeli ktoś się wybiera na bezpieczeństwo wewnętrzne to z tego plus jest taki że po pierwszym roku we wrześniu jest osób 3-dniowy kondycyjny za który płaci uczelnia. Ogólnie nie jest źle :-)

    02-02-2018
  • Michał
    Bezpieczeństwo wewnętrzne

    Osobiście polecam Wyższą Szkołę Zarządzania Ochroną Pracy, Socjologia i wszystkie ćwiczenia na Bezpieczeństwie Wewnętrznym to absolutne mistrzostwo. Jedynie przedmioty jak Etyka Zawodowa czy Prawa Człowieka są tymi nudnymi ale to wszędzie coś się znajdzie. Generalnie porównując częstotliwość zajęć 3-4 dni w tygodniu pozwalają żyć nie tylko studiami, problemów z załatwianiem czegokolwiek z władzami uczelni również nie ma. Osobiście nie żałuję wyboru

    29-01-2018
  • Karolina
    Bezpieczeństwo wewnętrzne

    Jak na razie jestem na pierwszym roku bezpieczeństwa wewnętrznego zaocznie, jeszcze nie mam faworytów co do wykładowców, czy przedmiotów. Dotychczas studia mijają bardzo dobrze, nie narzekam :-) a co do bardziej szczegółowej opinii - jeszcze nie chce jej wyrażać, bo długo nie studiuje , więc nie wiem jeszcze wszystkiego o wykładowcach ;-) Bardziej szczegółową "recenzję" WSZOP podam po sesji letniej ;-) o ile przejdę ją pozytywnie. Z tego co wiem od innych roczników to uczelnia ma raczej pozytywne opinie. Na WSZOPie jest dużo zajęć przydatnych w przyszłości zwłaszcza na BHP. Ja wiążę swoją przyszłość ze Strażą Graniczną i myślę, że studia mnie do tego przygotują. Póki co mam jedno zaliczenie za sobą :-)

    26-01-2018
  • Piotr
    Zarządzanie i inżynieria produkcji

    Problem może być na początku te różne miejsca wykłady w kilku miejscach, do tego zajęcia co tydzień nie co dwa, wykładowcy ok, ale są tacy do dają popalić. Studenci są nimi przerażeni ;-) U nas na inż. kilku wykł. było na maksa ciętych za to na mgr było do rany przyłóż. Ogólnie to polecam jak na prywatną uczelnię dają radę

    17-01-2018
  • Alka
    Bezpieczeństwo wewnętrzne

    Uczelnia prywatna, ale wymagają nie ma bimbania i prześlizgiwania z roku na rok. Płacisz ale coś musisz z siebie dać. Wspominam pozytywnie. Jak coś pójdzie nie tak zawsze można się dogadać

    15-01-2018
  • Artur
    Zarządzanie bhp i usługi w ochronie pracy

    Uczelnia w porządku jesli chodzisz na wszystkie zajecia i robisz projekty i referaty na bieżąco , jesli nie to jest ciezko. Z wykładowcami jesli staroscina się dobrze dogada to tez nie mozna im niczego zarzuci. Ogólnie polecam. Wszystko zależy od specjalności. Na jednej musisz się więcej napocić na drugiej mniej.

    15-01-2018
  • Robert
    Zarządzanie bhp i usługi w ochronie pracy

    ja dość późno zacząłem studiować bo mam już 38 lat i bede sie bronił w lutym. Jestem na BHP od 2014. Zacząłem studiować żeby podnieść swoje kwalifikacje w zakresie BHP. Pracuję w firmie gdzie robię szkolenia BHP i PPOŻ. Przez okres studiów bardzo dużo się nauczyłem. Studia na WSZOPie stwarzają możliwość pogłębiania wiedzy z zakresu BHP zagrożeń w środowisku pracy, fizjologi. Jest wielu super wykładowców na uczelni, z ocenami - dobrymi - nie jest łatwo, trzeba pracować. Można również otrzymać stypendium. Ogólnie studiuje sie bardzo dobrze, w marcu zaczynam magisterkę.

    11-01-2018
  • Sylwia
    Prawo, ścieżka kształcenia ogólnego: indywidualna ścieżka kształcenia o profilu kryminalistyka i kryminologia

    ogólnie wiadomo, jest to uczelnia prywatna i na pewno nie wszystko funkcjonuje perfekcyjnie, jak na każdej uczelni. Wykładowcy są niektórzy fajniejsi bo widać, że wykładanie to jest ich pasja a niektórzy po prostu traktują wykłady od tak sobie bo to jest ich dodatkowa praca. Na niektóre wykłady nie trzeba chodzić i nie ma listy obecności a na niektórych wykładach są puszczane listy obecności, natomiast na ćwiczeniach i laboratoriach listy są obowiązkowe i w zależności ile wykładowca ustali nieobecności tyle razy może Cię nie być. Większość zaliczeń i egzaminów jest robionych na ostatnich zajęciach (o ile wykładowca się zgodzi), a jeżeli się nie zgodzi to w terminie sesyjnym, forma egzaminu/zaliczenia jest ustalana pomiędzy wykładowcą a studentami. O ulubionych przedmiotach niezbyt można mówić bo w każdym semestrze są one inne, tzn z pozoru niektóre mogą być takie same tylko mogą różnić się nazwą. Ja osobiście studiuję dziennie i wygląda to tak, że czasami mam w tygodniu wolny tylko jeden dzień a czasami dwa, wszystko można ustalić z wykładowcami

    10-01-2018
  • Patryk
    Bezpieczeństwo wewnętrzne

    Jeżeli chodzi o wykładowców zdania mam podzielone tzn iż niektórzy są bardzo wymagający, musisz ich słuchać z uwagą i notować to co się da (np. mgr. Paweł Miąsek) natomiast niektórzy mają podejście z leksza olewające gdyż np. stwierdzają fakt że oceny z egzaminu na sesji są bzdurą i najchętniej by każdego taki wykładowca przepuścił. (nie ukrywam że jest to irytujące płacąc 400 zł miesiecznie) Nasz wfefista mocno ciśnie, wręcz pcha przymusowo na wszelakie zawody Jeżeli wybierać się na bezpieczeństwo wewnętrzne to z tego plus jest taki że to pierwszym roku we wrześniu jest 3-dniowy obóz kondycyjne

    09-01-2018
  • Artur
    Bezpieczeństwo wewnętrzne

    na uczelni na pierwszym roku jest spokojnje duzo ludzi sie boi bo nie wiedza co i jak , wykladowcy sa w porzadku trzeba po prostu nawiazac dobry kontakt i miec wybranego dobrego staroste w grupie To jest platna uczelnia wiec nikt zadnych problemow nie robi , jak masz obecnosci i znasz wykladowcow to zdałas Wiadomo ze referaty i projekty trzeba robic ale wszystko na luzie

    09-01-2018
  • Przemek
    Zarządzanie

    WSZOP jest ogólnie spoko, duży plus dla wykładowców i dziekanatu - dużo tolerancji, empatii, pomagają jak tylko mogą. Interesujące przedmioty, ale też spora ilość nauki. Fajnie ułożony plan zajęć i dobrze funkcjonujące systemy informacji (wirtualny dziekana, indywidualne konto itp). Szkoda tylko, że nie udało się uniknąć zamieszkania z migracją pomiędzy budynkami

    09-01-2018
  • Karolina
    Zarządzanie bhp i usługi w ochronie pracy

    Ja generalnie robiłam na wszopie inż, byłam mega zadowolona, wbrew pozorom, że prywatna uczelnia to uczyć się trzeba, wykładowcy w większości do dogadania, na cały okres studiów jak się trafiło dwóch z którymi nie było dyskusji to wszystko, teraz robię mgr i też jest oki

    08-01-2018
  • Magdalena
    Zarządzanie

    Uczelnia sprzyja pracowaniu w ciągu tygodnia. Wykładowcy są kompetentni i pomocni, a wykłady przyjemne i rzeczowe. Polecam

    05-01-2018
  • Janusz
    Energetyka

    Kierunek trudny ale bardzo ciekawy. Na pewno studia na tej uczelni nauczyły mnie w jaki sposób i gdzie mam szukać informacji.

    04-01-2018