Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej

41-300 Dąbrowa Górnicza

ul. Cieplaka 1c

tel.:

32 262-28-05, 295-93-10, 295-93-11

ikonka email do uczelni

info@wsb.edu.pl

Opinie o uczelni (6)

Gorąco zachęcamy do podzielenia się swoją opinią na temat uczelni Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej Z pewnością będzie ona bardzo pomocna dla Waszych młodszych kolegów rozpoczynających studia wyższe.

  • Ciężko jest jednoznacznie sugerować się opiniami w Internecie, bo samych oddziałów zamiejscowych WSB jest kilka, a wiadomo, że "co kraj, to obyczaj". I jeśli ma się w rodzinie osoby studiujące, np. w Dąbrowie, Żywcu czy Krakowie i samemu jest się w Cieszynie, to łatwo zauważyć znaczące różnice, a to już dyskwalifikuje wiele innych opinii, które nie są przypisane do konkretnego oddziału. Jeśli chodzi o WSB w Cieszynie, to na plus jest nieco bardziej dostępna kadra, więcej rzeczy można załatwić i nie ma aż tak dużej papierologii jak w głównej siedzibie. Same studia są zdecydowanie dla ludzi, którzy zbierają już jakieś doświadczenie w branży i mają pojęcie po co chodzą na studia (tacy też te studia rzeczywiście kończą). Dla osób kompletnie zielonych, szukających czystej wiedzy akademickiej odradzam. Również studia w Dąbrowie to według mnie bardziej sztuka dla sztuki, utrudnianie życia studentom przez pryzmat pseudo przydatnych przedmiotów, które trzeba zaliczać na kilka projektów, kolokwium etc. W Cieszynie na szczęście takich wykładowców jest mniej. Musicie wiedzieć po co idziecie do prywatnej uczelni, dyplomy z prestiżowych publicznych uczelni są niby coraz mniej warte, ale to zależy przede wszystkim od Waszego CELU. Na kierunku inżynierskim zdecydowanie za dużo jest przedmiotów społecznych z zakresu ekonomii i zarządzania, a za mało konkretów przydatnych do pracy na stanowisku inżynierskim. Czasami na uczelni jest bałagan, ale to i tak nic w porównaniu do uczelni państwowych, gdzie student zdany jest na łaskę dziekanatu (tutaj mimo wszystko student płaci). Wiele rzeczy da się wyegzekwować z mniejszym lub większym wysiłkiem. Nie jestem fanem krytykowania wszystkiego, ale praktyki studenckie sprawiały problem chyba wszystkim osobom, z którymi miałem szansę na ten temat porozmawiać. Co chwilę inne wytyczne, inna opinia i człowiek musi poprawiać 20 razy jeden wniosek, bo wytyczne podane słownie okazywały się złe. Wykładowcy różni, z różnych światów, jedni merytoryczni i profesjonalni, nie musieli studenta naciskać, bo ich wiedza "zostawała w głowie", z drugiej strony otwarte opinie typu "no u Was to nie jest poziom politechniki śląskiej", notorycznie zdarzają się też wykładowcy, którzy nie do końca powinni prowadzić zajęcia - mają wiedzę, ale nie potrafią jej przekazać, albo prowadzą czytanie ze slajdów. Stacjonarnie dało się to wytrzymać, ale podczas pandemii to był koszmar. Z decyzji podjęcia studiów na WSB w Cieszynie jestem zadowolony, ale nie wiem czy gdybym mógł wybrać, to poszedłbym tą samą drogą jeszcze raz. Jeśli chodzi o ostatnie semestry to zarówno mgr jak i inż nie mają pomocy, semestr został podzielony na pół, zajęcia z kompleksowego programowania wrzucone na dwa tygodnie maja i egzamin.. A żeby było milej, to wrzucono nam 3 (!!) różne programy na ostatnim semestrze. Może po to, abyśmy się nie nudzili podczas kończenia pisania prac dyplomowych..? Krótko: pasjonatom studia na WSB odradzam, naukowcom odradzam, zagubionym nastolatkom i dorosłym, którzy się właśnie obudzili, że trzeba papier do pracy, ale w sumie nie mają nawet podstaw matematyki (żadna z takich osób nie doszła nawet do 4 semestru) odradzam stanowczo, a praktykom i osobom, które wiedzą co w życiu chcą robić i potrzebują do tego konkretnego dyplomu - polecam. Zwłaszcza osobom, które tak jak ja swoją karierę zawodową związują z regionem cieszyńsko-bielskim.

    studentwsbcieszyn
    Zarządzanie i inżynieria produkcji
    06-06-2021
  • Ukończyłem na WSB dwa kierunki studiów. Studia bardzo przyjemne. Część zajęć prowadzona przez profesjonalistów zajmujących się tematyką zajęć w pracy codziennej. Te cześć wspominam bardzo przyjemnie. Druga część niestety prowadzona przez akademickich teoretyków. Trudno mi określić jak bardzo te studia przyczyniły się do znalezienia kolejnych dobrych miejsc pracy ponieważ we wcześniejszej pracy nabyłem już doświadczenia związanego z wybranymi kierunkami studiów. Chciałem jedynie aby doświadczenie miało również pokrycie w dokumencie. Osobiście polecam uczelnie. Opłaty niskie. Część zajęć bardzo dobrze prowadzona.

    Sebastian.
    Ekonomia
    07-02-2018
  • Studia na WSB wspominam bardzo dobrze. Atmosfera była miła, warunki do nauki bardzo dobre, a student był traktowany przyzwoicie przez wykładowców. Wbrew powszechnym przekonaniom poziom nauki był dużo wyższy niż na publicznym uniwersytecie. Przykładowo na WSB musiałem się uczyć żeby zdać sesję. Nastepnie trafiłem na publiczny Uniwersytet i ukończyłem trzy kierunki na raz w trybie dziennym bez żadnych problemów. Zdarzało mi się pisać egzamin nie do końca wiedząc na którym kierunku jest przedmiot. Rozpoznawałem to po ludziach z roku. Perspektywy znalezienia pracy, jak to po kierunkach humanistycznych - marne.

    Norbert
    Socjologia
    05-02-2018
  • W kwestii studiów ogólnie dochodzę do wniosku że mało wnoszą do Kariery zawodowej. Tzn. pomagają w awansach w firmie kiedy masz już dobrą opinię lub wsparcie managera. W kwestii nabywania umiejętności to nie polecam. Sama uczelnia jest w porządku, wykładowcy, atmosfera ok.

    Paweł
    Informatyka
    05-02-2018
  • Studiowałem informatykę na Wyższej Szkole Bankowej - szkolenia w trakcie studiów są wielkim atutem, magisterke robiłem na UŚ, państwowe uczelnie nie oferują szkoleń/ lub są nie przydatne... Poziom nauczania jest taki sam jak na UŚ, różnią się tylko wymagania, na WSB wymagania są mniejsze.

    Pawel
    Informatyka
    02-02-2018
  • Ogólnie rzecz ujmując studia należały do łatwych i lekkich, formy zaliczeń i egzaminów przystępne dla studentów zaocznych. Natomiast po kierunku który ukończyłem jest dużo perspektyw rozwoju oraz możliwości znalezienia ciekawej pracy, tylko pod warunkiem ,że pracodawca zaryzykuje i przyjmie osobę bez doświadczenia.

    Paweł
    Logistyka i transport
    02-02-2018