Gorąco zachęcamy do podzielenia się swoją opinią na temat uczelni Politechnika Częstochowska (PCZ). Z pewnością będzie ona bardzo pomocna dla Waszych młodszych kolegów rozpoczynających studia wyższe.

  • Jestem studentem budownictwa na Politechnice Częstochowskiej. To trudny kierunek w porównaniu do innych na tej uczelni, ale też do tych samych kierunków w innych miastach. Mam znajomych na budownictwie na innych uczelniach i jak porównuję poziom nauczania, to u nas jest prawdziwy hardcore. Ale mi się osobiście ten wysoki poziom podoba. Owszem, trzeba się uczyć, ale też jest sporo perspektyw już po skończeniu studiów. Jest to jednak raczej kierunek dla ścisłych umysłów, ktoś z humanistyczną głową raczej nie ma czego tu szukać. Sporo jest trudnych przedmiotów, które wymagają nawet nie tyle wkuwania, co umiejętności logicznego myślenia i ścisłego spojrzenia na zagadnienia. Dużą zaletą kierunku jest fakt, że są dosyć małe grupy, no i jest dużo mniej osób niż na innych wydziałach. Z roku na rok studenci odpadają i zostają tylko ci, którzy naprawdę są zmotywowani. Trudno jest tu prześliznąć się po zaliczeniach bez regularnej nauki i obecności na zajęciach. Czas na relaks czy zwykłe studenckie życie też jest, ale zdecydowanie mniej imprezuję niż znajomi z innych wydziałów. Ogólnie polecam budownictwo i gdybym miał jeszcze raz wybrać kierunek i uczelnię, zdecydowałbym się na dokładnie to samo.

    Marcin
    Budownictwo
    31-08-2021
  • Polibuda to nie był mój pierwszy oczywisty wybór. Celowałem w szkołę o niższym standardzie nauczania, bo bałem się, że sobie nie poradzę. Dziś z kolei jestem już na 3 roku i nawet dobrze się trzymam. Czasem wpadnie gorsza ocena, ale w razie pytań mogę śmiało rozmawiać z wykładowcami. Nie muszę ciągle sam poprawiać. Ogólnie bardzo dobrze oceniam tę uczelnię. ;)

    Banek
    Chemia i inżynieria materiałów
    14-06-2021
  • Szkołę wybrałem ze względu na zainteresowania. nie miałem pojęcia, czy sobie poradzę. Ogólnie bardzo dobrze wspominam zajęcia, czasem było trudno, ale ogólnie mieliśmy dużo wsparcia opiekuna roku ale i wykładowców. Raczej dostawaliśmy pasujące nam terminy, nie było większego problemu z przełożeniem czy jakkolwiek. Szkoła wymagająca, ale dobrze ucząca. Pozdrawiam!

    Olaf93
    Biotechnologia - w jęz. polskim lub angielskim
    14-06-2021
  • Hej, wybrałem polibudę w częstochowie, kierunek biotechnologia. Z tego wyboru jestem bardzo zadowolony. Zdobywam bardzo praktyczną wiedzę. Biorąc pod uwagę fakt covid19, spóki biotechnologiczne w polsce przeżywają mega rozkwit więc nie mogę się doczekać jak uzyskam dyplom by zdobyć pracę (niestety bez papierka ciężko). Generalnie zajęcia są ciekawie prowadzone, a sesje wymagające ale do przejśca. Poprostu w sesji trzeba przysiąść.

    Marek
    Biotechnologia
    27-05-2021
  • Jestem absolwentem Politechniki Częstochowskiej. Powiem tak: z Uczelni jestem mega zadowolona a to dlatego że nie miałem problemu ze znalezieniem pracy. Co do uczelni, zajęcia są dobrze prowadzone, a wykładowcy są tacy u których widać pasję, a u innych widać wypalenie :). Mimo tego zawsze można było podpytać o kwestię, których się nie rozumiało i nie było problemu. W dziekanacie sprawy załatwiałem bez problemu, Panie były miłe i pomocne.

    Absolwent
    Budownictwo
    22-05-2021
  • Cześć. Bardzo fajna i przyjazna dla studenta uczelnia :) nigdy nie myślałem że skończę studia ale trafiłem na tak fajnych ludzi i później promotora, że nie wyobrażam sobie jakbym miał teraz na niej nie być. Skończyłem inżynierke, magisterke i zacząłem studia doktoranckie. Ciężko mi porównać do innych bo nie byłem :) gdybym miał wybierać jeszcze raz, wybrałbym tak samo :)

    Łukasz
    Mechanika i budowa maszyn
    11-11-2019
  • Hej,moja opinia na temat uczelni Politechniki Czestochowskiej jest bardzo pozytywna, znajduje się ona kilka kroków od komunikacji miejskiej,dobra lokalizacja. Profesorowie robią bardzo dobre wrażenie, mili ,sympatyczni, chetnie niosą pomoc ,kiedy pojawi się jakikolwiek problem.Posiadają oni dodatkowe godziny dla studentów na ktore można przyjść w ramach jakiś pytań czy wątpliwości do wykladu czy ćwiczeń. Na początku jest zawsze ciężko ,ale zbiegiem czasu do wszystkiego można sie przyzwyczaić. Tak jak na każdej uczelni trzeba się uczyć jeśli chcę się przejść na kolejny rok, poziom jest godny polecenia ,nawet robi lepsze wrażenie niż inne Politechniki ,które podnoszą swój prestiż na tle innych uczelni,takie jest moje zdanie. Ogólnie w mojej ocenie Politechnika Częstochowska jest godna polecenia i podjęcia na niej studiów ,które napewno przydadzą sie w dalszej karierze, ale i również będę w przyszłości miło wspominał ten czas spędzony w murach tej uczelni.

    KamiL
    Energetyka
    14-10-2019
  • Cześć , studiuje na wydziale elektrycznym , i oceniam go bardzo dobrze wykładowcy są w porządku , niektórzy bardziej wymagający inni mniej . Zawsze znajdzie się ktoś ciekawy . :D wrażenia tez fajne tym bardziej ze mieszkam na akademiku . Co do innych wydziałów to raczej nie słyszałem żeby ktoś narzekał na jakieś niedogodności lub inne tego typu rzeczy :D jak dla mnie PCZ było strzałem w dziesiątkę i bardzo polecam ;)

    Miachał
    Elektronika i telekomunikacja
    03-06-2019
  • Cześć, tak jak w normalnej szkole :) jedne zajęcia są całkiem spoko, fajnie się słucha, drugie są nudne, ale wiadomo, trzeba przez to przebrnąć, jedni nauczyciele są super, z pasją i zapałem a drudzy mocno przeciętni, a zdarzają się i tacy, którzy niezbyt wiedzą czego mają nas uczyć :) Sale raczej są nowoczesne, ładne odnowione, tak jak zresztą oba budynki. Ja nie narzekam :)

    Mateusz
    Budownictwo
    09-04-2019
  • Studiuje się ogólnie dobrze, porównując do innej uczelni to zajęcia mam fajnie dopasowane, godziny mi pasują oczywiście studia jak to studia, prawie wszystkie żarciki są na miejscu - w dziekanacie się wyczekasz ale to norma jak jest tyle studentów a takie godziny pracy dziekanatu. ale ogólnie to jest spoko, akurat moi wykładowcy wysyłają wszystko w czasie, a co do grupy to wszystko będzie zależeć od tego gdzie Cię przydzielą.

    Beata
    Zarządzanie
    13-11-2018
  • Hej wszystkim, osobiście mam pozytywne zdanie o tej uczelni, w sumie nie ma nad czym sie rozpisywać, wykladowcy w wiekszości są spoko, da się z nimi dogadać w przeróżnych sprawach, jakbyś chcieliscie jakąś aktywność poza zajęciową jest wiele kół, z poziomem wydaje mi sie, że nie jest zle a nawet dobrze ale wiadomo jesli sie nie chcesz uczyć a tylko zdać to Ci najlepsza szkola nie pomoze :D no i to tyle chyba co tutaj moge napisać :D

    Łukasz=)
    Organizacja i zarządzanie
    09-11-2018
  •  Są różne opinie o Politechnice w Częstochowie. Większość mówi, że biora każdego czy leń i nieuk, czy dobry maturzysta. Nie wiem czy rzeczywiście tak jest , ale znając panujące w Polsce zwyczaje może tak być ;-) Bardzo dobrze wspominam te  swoje ponad 3 lata, większość wykładowców to uprzejmi, wyrozumiali życiowo doktorzy stąd tyle można podchodzić do poprawek i poprawiać do skutku. Nie ma mowy, aby leń otrzymał dyplom w przeciagu 3 lat bądź ją wogóle uzyskał ;) . Zresztą jakie studia kształcą ;p ludzie.. W Polsce żadne! U nas liczą się znajomoścli lub iwedza i praktyka zodobyra po za murami uczleni. Wiem co mówię, bo skończyłem wydział elektryczny a pracuję w marketingu ;-) Ogólnie u nas działało to sprawnie, nie było jakiś obsów w dzikanacie czy podkłądania kłód pod nogi. Trezba było jakos sie uczyć, bez większego kucia, ale zawsze coś trzeba było robić i zapamiętywać, na obecnośćjedni patrzyli inni olewali.

    Franek
    Elektronika i telekomunikacja
    25-09-2018
  • ja jestem na wydziale zarządzania studiuje finanse i rachunkowość na 2 roku.a osobiście mogę powiedzieć że jeśli ktoś chodzi na zajęcia to nie ma problemu ze zdaniem , takie jest moje zdanie i ja tak mam. Im więcej się przykładasz tym masz lepsze oceny i łatwiej Ci zaliczyć. Każdy ma swoją opinię na ten temat. Teraz 2 kierunek będę zaczynał od września zarządzanie i inżynieria produkcji to może będę mógł coś więcej powiedzieć.

    Mateusz
    Finanse i rachunkowość
    16-01-2018
  • Dużym plusem tego wydziału jest to, że wykładowcy są naprawdę przyjaźni studentom, stypendia dla studentów też są ok, zajęcia są tak dopasowane, że zazwyczaj piątek jest już wolny i naprawdę niewielu studentów można spotkać na wydziale. Jeżeli chodzi o poziom studiów, to pytanie na ile jesteś samodzielna i dociekliwa a na ile chcesz po prostu papier.Sam wydział ma różne opinie w środowisku pracodawców. Bez problemu można załatwić sobie tok indywidualny studiów I wtedy dogadujesz się z każdym wykładowcą indywidualnie jak ma wyglądać udział w zajęciach i jak wygląda zaliczenie. Zawsze można przenieść się na zaoczne.

    Agnieszka
    Zarządzanie
    15-01-2018
  • Studiuję finanse i rachunkowość na II roku mgr. Poziom nauczania na kierunkach z rachunkowością bardzo wysoki, bardzo dobrze przygotowani wykładowcy na innych zajęciach zależy od wykładowcy. Mam sporo zajęć ćwiczeniowych cały czas robimy na nich zadania lub projekty. Organizacja zajęć i planu zajęć też jest w miarę okej. Nie mam żadnych okienek. Minusem może jest organizacja uczelni jako całości- późno plan zajęć, późno listy ze stypendiami.

    Magdalena
    Finanse i rachunkowość
    14-11-2017
  • Moja ocena, jak najbardziej pozytywna. Wykładowcy kompetentni i poziom nauczania również zadowalający :)

    Rafał
    Zarządzanie i inżynieria produkcji
    23-10-2017