Galeria Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia (KWSPZ)
Galeria Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia (KWSPZ)
Galeria Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia (KWSPZ)
Galeria Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia (KWSPZ)
Galeria Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia (KWSPZ)
Galeria Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia (KWSPZ)
Galeria Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia (KWSPZ)
Galeria Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia (KWSPZ)
Galeria Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia (KWSPZ)
Galeria Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia (KWSPZ)
Galeria Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia (KWSPZ)
Wyższa Szkoła Logistyki (WSL) logo
Wydziały/Kierunki
Podyplomowe
S Online NZ

Dietetyka

Zobacz więcej

Zobacz

Kosmetologia – Medycyna estetyczna dla lekarzy

Zobacz więcej

Zobacz

Podologia

Zobacz więcej

Zobacz

Administracja medyczna

Zobacz

Kosmetologia medyczna

Zobacz

Kosmetologia, stylizacja i wizaż

Zobacz

Psychodietetyka

Zobacz

Redukcja Posturalna i korekcja wad postawy

Zobacz

Trening medyczny i strategie żywieniowe

Zobacz

Trychologia lecznicza

Zobacz

Legenda:

S - stacjonarne (dzienne), Online - zdalne, NSN - niestacjonarne sobotnio-niedzielne , *NSC - niestacjonarne ciągłe od poniedziałku do piątku

DIETETYKA

Studia podyplomowe z zakresu Dietetyki mają na celu przekazanie słuchaczom wiedzy w zakresie:

oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia ludzi zdrowych i chorych
bezpieczeństwa żywności oraz sposobów zapobiegania zagrożeniom związanym z nieodpowiednią jakością żywności

We współczesnym świecie problem żywienia człowieka nabiera coraz większego znaczenia. Niewłaściwe odżywianie, złe nawyki żywieniowe (których konsekwencją jest nadwaga i otyłość, ale także niedożywienie) mają znaczący wpływ na wzrost cywilizacyjnych chorób żywieniowo zależnych. Dla ludzi zdrowych prawidłowe żywienie jest istotnym elementem profilaktyki zdrowotnej, w chorobie odgrywa istotną rolę wspomagając leczenie farmakologiczne. Żywienie człowieka wybiega daleko poza przyjęte tradycyjnie kształty, w związku z tym absolwent studiów podyplomowych posiądzie teoretyczne i praktyczne umiejętności o interdyscyplinarnym charakterze.

Poszerzenie kwalifikacji w zakresie

oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia ludzi zdrowych i chorych
bezpieczeństwa żywności oraz sposobów zapobiegania zagrożeniom związanym z nieodpowiednią jakością żywności
planowania żywienia i technologii przygotowywania potraw
nadzoru nad zakładami żywienia zbiorowego
profilaktyki chorób żywieniowo – zależnych
wykorzystania metod i zasad edukacji żywieniowej w pracy z pacjentami (klientami) na poziomie indywidualnym i zbiorowym.

Obszar działalności zawodowej

publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej
zakłady żywienia zbiorowego
organizacje konsumenckie
placówki sportowe i turystyczno – rekreacyjne
placówki oświatowe kształcące w zakresie nauk o żywności i żywieniu
własna działalność gospodarcza w zakresie poradnictwa dietetycznego
instytuty naukowo-badawcze
ośrodki badawczo-rozwojowe.

 

Kontakt do uczelni

31-158 Kraków

ul. Krowoderska 73

tel.:

12 423 38 40