S - stacjonarne (dzienne),Online - zdalne,NSN - niestacjonarne sobotnio-niedzielne
, *NSC - niestacjonarne ciągłe od poniedziałku do piątku
DIETETYKA
Studia podyplomowe z zakresu Dietetyki mają na celu przekazanie słuchaczom wiedzy w zakresie:
• oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia ludzi zdrowych i chorych • bezpieczeństwa żywności oraz sposobów zapobiegania zagrożeniom związanym z nieodpowiednią jakością żywności
We współczesnym świecie problem żywienia człowieka nabiera coraz większego znaczenia. Niewłaściwe odżywianie, złe nawyki żywieniowe (których konsekwencją jest nadwaga i otyłość, ale także niedożywienie) mają znaczący wpływ na wzrost cywilizacyjnych chorób żywieniowo zależnych. Dla ludzi zdrowych prawidłowe żywienie jest istotnym elementem profilaktyki zdrowotnej, w chorobie odgrywa istotną rolę wspomagając leczenie farmakologiczne. Żywienie człowieka wybiega daleko poza przyjęte tradycyjnie kształty, w związku z tym absolwent studiów podyplomowych posiądzie teoretyczne i praktyczne umiejętności o interdyscyplinarnym charakterze.
Poszerzenie kwalifikacji w zakresie
• oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia ludzi zdrowych i chorych • bezpieczeństwa żywności oraz sposobów zapobiegania zagrożeniom związanym z nieodpowiednią jakością żywności • planowania żywienia i technologii przygotowywania potraw • nadzoru nad zakładami żywienia zbiorowego • profilaktyki chorób żywieniowo – zależnych • wykorzystania metod i zasad edukacji żywieniowej w pracy z pacjentami (klientami) na poziomie indywidualnym i zbiorowym.
Obszar działalności zawodowej
• publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej • zakłady żywienia zbiorowego • organizacje konsumenckie • placówki sportowe i turystyczno – rekreacyjne • placówki oświatowe kształcące w zakresie nauk o żywności i żywieniu • własna działalność gospodarcza w zakresie poradnictwa dietetycznego • instytuty naukowo-badawcze • ośrodki badawczo-rozwojowe.