Opinie o uczelniach - Akademia Pedagogiki Specjalnej (APS) im. Marii Grzegorzewskiej

Akademia Pedagogiki Specjalnej (APS) im. Marii Grzegorzewskiej - Opinie

Gorąco zachęcamy do podzielenia się swoją opinią na temat uczelni Akademia Pedagogiki Specjalnej (APS) im. Marii Grzegorzewskiej Z pewnością będzie ona bardzo pomocna dla Waszych młodszych kolegów rozpoczynających studia wyższe.

  • Na Akademii Pedagogiki Specjalnej studiowałem kilka lat temu, ale myślę, że jedno się nie zmieniło - właściwy dobór wykładowców, ludzi z pasją i doświadczeniem zawodowym. Uczelnia przygotowuje studentów do praktycznego wykonywania wybranego zawodu. Oferuje praktyki, kontakt z przyszłymi miejscami pracy oraz z żywymi ludźmi, którymi w przyszłości student będzie się zajmował. Człowiek może się przekonać czy wybrany przez niego kierunek jest tym, co w praktyce przyniesie mu realizację jego planów i spełnienie zawodowe. Ja, co prawda, wykonuje inny zawód, ale wybór drogi biznesowej był efektem mojej świadomej decyzji, wiele lat temu.

    Krzysztof
    Resocjalizacja
    13-11-2018
  • Cześć, jeśli chodzi o mnie to jestem bardzo zadowolona. Praca to zweryfikowała. Dużo zależy od prowadzących ćwiczenia/wykłady na których traficie. Są oczywiście przedmioty ""śmieciowe"", z których dużo nie wyniesiecie, ale jeśli dobrze traficie to tak jak ja wyniesiecie też sporo wiedzy praktycznej. Na przykład mieliśmy taki przedmiot ""metody czytania"", gdzie kobieta pokazała nam w ""pigułce"" jak pracować tymi metodami. Teraz zostałam z pracy wysłana na MDS i Metodę MAjchrzak i się nudziłam, bo wszystko co najważniejsze już wiedziałam:P Koleżanka  z pracy jest po terapii (na innej uczelni) i nie słyszała np. o metodzie krakowskiej. Takim wyznacznikiem jest też to, że zawsze gdy dzwoniłam szukałam miejsc żeby zrobić praktyki, gdy na pytanie ""Z jakiej uczelni jestem"" mówiłam że z APS'u,  to zawsze chętnie mnie przyjmowano. Moja koleżanka kończyła UW i robi teraz podyplomowe studia na APS'ie to mówi że poziom jest podobny (nawet niektórzy wykładowcy są Ci sami) tylko jest nacisk jest na inne rzeczy na UW - na przedmioty medyczne (bardziej w kierunku osób pracujących w szpitalach) a na APSie na kierunki pedagogiczne (bardziej w kierunku uczenia w szkole)

    magdalena
    Pedagogika specjalna logopedia z wczesną interwencją
    12-06-2018
  • Hej. Studiuję zaocznie i wiadomo, że kiedy zbliża się sesja, to jest co robić. Ogólnie nie narzekam, raczej należę do tych mało jęczących. Wybrałam pedagogikę specjalną, specjalność terapia pedagogiczna. To uzupełniające studia Są wykładowcy, u których egzamin to formalność i jeszcze nie zaczniesz pisać, a już ktoś ma odpowiedzi. Ale są też tacy, u których musisz wkuc wszystko na blachę. Generalnie wszyscy do dogadania. Największy plus to lokalizacja jak dla mnie blisko dworca. Punkty ECTS średnio na jeża niekiedy trzeba się namęczyć, żeby skompletować wymagane. Najgorzej jest przy zapisach na dodatkowe wykłady. U najelpesych wykładowców cięzko jest się załapać

    Agnieszka
    Pedagogika specjalna terapia pedagogiczna
    12-06-2018
  • uważam, że APS to dobra uczelnia z wieloletnią tradycją, która kształci znakomitych pedagogów. Od niedawna poszerzyła swoją działalność o inne kierunki takie jak chociażby zarządzanie zasobami ludzkimi czy kierunki związane z mediami, jednak w mojej opinii to jednak kierunki ściśle powiązane z pedagogiką - szczególnie specjalną stanowią najlepszą wizytówkę tej uczelni. Przy odrobinie dobrych chęci znalezienie zadowalajacej pracy po ukończeniu tej uczelni jest jak najbardziej realne. Ja okres swoich studiów wspominam bardzo miło. Pozdrawiam.

    Weronika
    Pedagogika
    12-06-2018
  • polecam bardzo :-) wszystko zależy od tego co chcecie robić w życiu :-) ja studiuję pedagogike specjalną na specjalności edukacja i rehabilitacja osób z niepełnosprawnością intelektualną i autyzmem . Jest dużo kierunków do wyboru edukacja wczesnoszkolna daje więcej możliwości ;-) edukacje artystyczną można sobie zrobić jako dodatkowe uprawnienie, np jako dodatkową magisterkę na specjalności arteterapia.A wykładowcy są ludzcy Są wyjątki jak zawsze ale nie ma się czym przejmować:) Tak jest wszędzie, ważne że te wyjątki są rzadkie ;-) Za to można spotkać słąwne osoby,które tu wykładają. Lokalizacja tez spoko blisko Zachodniego co daje szybvki dojazd z każdego punktu wawy i podmiejskim pociagami też. DO ntego blsiko park i Blue City ;-) jest gdzie wyjśc po uczelni

    Klaudia
    Resocjalizacja z profilaktyką społeczną
    11-06-2018
  • Szczerze mówiąc, kiedyś mi się bardziej podobała, kiedy zaczynałam. Ja studiuję pedagogikę specjalną, na licencjacie specjalność profilaktyka społeczna z resocjalizacją. Tylko to jest specjalność nienauczycielska wiec warto jednak wybrać pedagogikę resocjalizacyjna, bo ma się wtedy moduł pedagogiczny, jest z nim więcej możliwości. Jak później szlam na studia magisterskie to był problem, bo mogłam wybrać tylko jedna specjalność: resocjalizację z profilaktyką społeczna. Nie mogłam iść na inne, bo nie miałam modułu pedagogicznego, a wszystkie inne specjalności tego wymagały. Nie wiem jak jest na innych uczelniach, ale tutaj jesteśmy trochę zawaleni przedmiotami takimi ogólnymi dla kierunku, jest ich naprawdę bardzo dużo a szczerze wątpię, że przydadzą nam się w pracy. Zreszta połowy z nich już nie pamietam. Niestety jest taki system, że przez naprawdę spora cześć studiów ma się bardzo dużo wykładów i mało ćwiczeń. Ja pamietam dużo informacji z ćwiczeń, natomiast wykłady jakoś nie zapadły mi w pamięci.Teraz jest tez spory problem z promotorami, wiem od znajomej, która jest na surdopedagogice, że jak wybierała promotora to nie było nikogo z jej specjalności. Musiała wybrać kogoś kto nie był związany z surdopedagogiką.  Ale ogólnie polecam uczlenie nie miałam jakis wielkich problemów podczas studiów

    MPedagogika resocjalizacja z socjoterapią
    11-06-2018
  • APS jest zdecydowanie lepszą uczelnią pedagogiczną niż UW czy UKSW. Mają znacznie dłuższą historię, a także ich papier jako pedagoga "robi wrażenie". Oprócz tego zaocznie nie wychodzi drogo, a dziennie bezpłatnie  progi również nie sa wysokie. Może warto? Można kombinować z modułami jakie są do wyboru i z pewnością jest to jeden z większych wyborów w Polsce.Do tego fajni znani w "branży" wykładowcy np. pani Marta galewska autorka naj[popoulatrnijeszych ksiązek dla małych o nauce mówienia. Miałam z nią zajęcia i jest super, zawsze pomocna nie czuć w niej gwiazdy :-) Dziekanat i sparwy administarcyjne raczej zleżą ale tak jest na każdej większej uczleni Państwowej ;-) Mam ciekawe moduły fajne są też inne kierunki np edukacja plastyczna koleźanki sobie chwalą. Ogólnie na kierunkach pedagogicznych cięzko o prace ale to jest bardziej pasja ja polecam

    Ala
    Pedagogika opiekuńcza
    08-06-2018
  • Dzień dobry , Studiowało mi się bardzo dobrze, uczelnia organizuje praktyki co jest dużym plusem :) Wykładowcy mają dobre podejście do studentów, większość zajęć była ciekawie prowadzona. Ciężko jest mi stwierdzić jakie są szanse znalezienia pracy po kierunku, ponieważ sama pod koniec studiowania zdecydowałam się "na własną rękę" rozpocząć praktyki :) Pozdrawiam serdecznie

    MARTYYNA
    Socjologia
    06-06-2018
  • Dzień dobry, oczywiście chętnie napiszę opinię na temat uczelni którą skończyłam, ale wydaje mi się, że opinia może być zupełnie inna w zależności od osoby, która ją udziela, z uwagi na ukończony kierunek, więc poproszę o tym pamiętać :D . Jestem przekonana, że uczelnia jest bardzo dobra i kształci specjalistów z obszaru pedagogiki specjalnej. Dla osób zatem, które chcą się kształcić w obszarze pedagogiki specjalnej zdecydowanie polecam, Ja jednak ukończyłam studia o kierunku doradztwo zawodowe, które również oceniam pozytywnie, ale nie były aż tak wyspecjalizowane. Powstał też szereg nowych kierunków, tj. psychologia. Gdy ja studiowałam takiego kierunku nie było. Trudno mi zatem ocenić poziom całego kształcenia. Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam. Pozdrawiam

    Aga
    Analizy i doradztwo w biznesie
    25-05-2018
  • Witam, Skończyłam tą uczelnię jakiś czas temu...Trudno jednoznacznie powiedzieć czy ma wpływ uczelnia na znalezienie pracy.... Perspektywa znalezienia pracy w moim przekonaniu nie jest uzależniona tylko od ukończonej uczelni, czy kierunku studiów. Przede wszystkim jeżeli ktoś planuje np. prace w środowisku HR, to studia na kierunku typu pedagogika, psychologia, zarządzanie zasobami ludzkimi, będa duzym plusem. Ale w codziennej pracy spotykam wielu świetnych rekruterów, którzy ukończyli np. zarządzanie, czy finanse. Uczelnia jest super, ale teraz dla różnorodności z pewnością wybiorę sie na studia podyplomowe na SGH, czy Koźmiński. W mojej grupie zajęciowej niestety było sporo studentów, którzy chcieli "skonczyc studia" i nie wiązali przyszłosci z zawodem, ale taka sama sytuację miała moja koleżanka na psychologii - UW.

    Aneta
    Zarządzanie zasobami ludzkimi
    25-05-2018
  • Akademia to fajna uczelnia. Przyjazna studentom, dająca możliwość rozwoju. Mała liczba studentów sprzyja fajnym kontaktom z nauczycielami akademickimi - nie byliśmy anonimowi, każdy wykładowca znał nas z imienia i nazwiska. To na prawdę pozytywnie wpływa na percepcję całego toku studiów. Co do pracy po tej uczelni (i socjologi) - niewielu z nas pracuje w zawodzie (ale też niewielu z nas chciało iść tą ścieżką). Ci, którzy chcieli - dobrze sobie poradzili.

    Paweł
    Socjologia
    05-09-2017