Opinie o uczelniach - Szkoła Główna Handlowa w Warszawie

Szkoła Główna Handlowa w Warszawie - Opinie

Gorąco zachęcamy do podzielenia się swoją opinią na temat uczelni Szkoła Główna Handlowa w Warszawie Z pewnością będzie ona bardzo pomocna dla Waszych młodszych kolegów rozpoczynających studia wyższe.

  • Dostać tu jest ciężko, ale samo studiowanie według mnie nie przysparza żadnych problemów. Wręcz przeciwnie. Nie uważam, żebym się strasznie starał.Zaliczam na podstawieni notatek. Projekty też nie są trudne, więc myślę,że w teh chwili SGH jedzie raczej na renomie niż rzeczywistym wysokim poziomie, bo tego nie ma hahahh. Wywalą mnie jeszcze za to xDD Nie wiem co mam jeszcze napisać. Uczelnia w dobrym punkcie komunikacyjnym, budynek mimo wszystko ok.

    Stanisław
    Finanse i rachunkowość
    29-03-2019
  • Studiowałam wcześniej w innym mieście i tu jest zdecydowanie lepiej. Nikt nie ciągnie cię za rączkę tylko, praktycznie załatwiasz wszystko sam, decydujesz w wiekszosci przypadku na co chcesz chodzic a na co nie. No i dojazd. Super! Metro pod same drzwi ;-) TO ułatwia dojazd z oddalonych dzielnic. Ja jezdze z targowka i zajmuje mi to naprawde malo czasu. Studiuje zaocznie i w wiekszosci przypadkow z ludzmi z ktorymi jestem nan studiach robilam juz komercyjne projekty. Znajomosci sie przydaja

    Zue
    Zarządzanie
    27-03-2019
  • Wielką zaletą SGH jest elastyczny plan zajęć (wybór godzin i wykładowców), który pozwala na łączenie studiów dziennych z innymi obowiązkami. Bardzo ambitni studenci, którzy dzielą się na naukowców (stypendia), działaczy (udzielanie się w kołach naukowych, organizacjach studenckich, samorządzie) oraz podróżników, którzy wykorzystują kulturę wymiany w wyjazdach zagranicznych. SGH odróżnia na pewno to, że bardzo duża część studentów korzysta z wymian. Kadra była zróżnicowana, od znakomitych wykładowców, którzy przelewają wiedzę jak wodę, aż do tych, którzy przychodzili spełnić swój obowiązek. Z tego co wiem, tych spełniających obowiązek, których ja spotkałem, jest już co raz mniej. Mimo wszystko, nie zamieniłbym tej uczelni na żadną inną w Polsce – a miałem przyjemność doświadczyć nauki na uniwersytetach w Gdańsku i Krakowie. Perspektywy pracy nieograniczone – zarówno w Polsce jak i za granicą (moim zdaniem). Wpływa na to fakt, że studenci nie tylko studiują, ale równolegle pracują na część etatu/cały etat często już od 3 lub 4 roku studiów. Nie wspominając o projektach studenckich na początku studiów i praktykach oraz stażach już po 1 i 2 roku. To wszystko skutkuje tym, że absolwent SGH wchodzi na rynek (w przenośni, bo wszedł na niego jeszcze w trakcie studiów) nie tylko z dyplomem, obyciem międzynarodowym, ale również z doświadczeniem zawodowym. I tutaj kierunek zwykle nie gra roli. Wadą jest dla mnie brak rozwoju przedsiębiorczości w porównaniu do tego, co widziałem w Singapurze, Waszyngtonie czy na Cambridge. Bardzo duża część studentów pragnie rozwijać karierę w mniejszych czy większych firmach – ostatnio czytałem artykuł „kuźnia prezesów” – OK. Ale nikt od nas nie wymaga podejmowania większego ryzyka, jakim jest rozpoczynanie własnej działalności/rozwój swojego projektu biznesowego. Inna sprawa, że z doświadczeniem łatwiej założyć firmę i się w czymś specjalizować. Z drugiej strony koszt alternatywny w postaci rozwoju kariery rośnie, dlatego tutaj temat do dyskusji.

    Emil
    Zarządzanie
    20-02-2019
  • Witam wszystkich :) jestem studentką 3 roku na SGH kierunek zarządzanie i jestem z tego tytułu bardzo zadowolona. Studiuję zaocznie i taki tryb studiów polecam wszystkim. Zajęcia odbywają się w weekendy, więc mam czas na zdobywanie doświadczenia zawodowego, które bardzo przydaję się również na samych studiach. Widzę, że osoby pracujące w innej branży niż studiują mają o wiele trudniej niż ja. Część wiedzy, którą musiałabym przyswoić z notatek po zajęciach przyswajam na co dzień w pracy, więc polecam taki tryb studiowania. Piszę teraz pracę licencjacką i pomoc doświadczonego promotora jest tu nieoceniona. W ogóle kadra to duży plus SGH. Przez całe 3 lata miałam zajęcia może z 3 wykładowcami, którzy z różnych powodów nie przypadli mi do gustu, ale to tylko moja opinia. Ogólnie mogę polecić wszystkim, którzy są nastawieni na wiedzę i praktykę.

    Nikola
    Zarządzanie
    14-02-2019
  • Studiowało mi się dobrze, raczej bez większych problemów udawało mi się zdawać z semestru na semestr a nawet łapać się na stypendia, które są wysokie :) kadrę oceniam bardzo dobrze, profesorowie to w większości praktycy, których wiedzę i wskazówki można wykorzystywać w swojej karierze zawodowej i słucha się ich przyjemnie, nie jest to typowy dla wielu "naukowy bełkot". Pracę po tym kierunku można znaleźć szybko i dobrą, w moim przypadku było to zaraz po obronie i jestem ze swojego stanowiska bardzo zadowolony :)

    Bartosz
    Finanse i rachunkowość
    11-02-2019
  • Ogólnie na duży plus możliwość robienia wielu kwalifikacji zawodowych, obcowania ze znanymi i doświadczonymi ze świata biznesu oraz stworzenia sobie planu wedle własnego widzimisię. Z kadrą bywa różnie - wielu wykładowców jest w porządku i dosyć sporo nie, ale jest możliwość wybierania, z kim się będzie miało zajęcia. Perspektywy są bardzo duże, bo nie ma miesiąca, w którym nie dostałbym ciekawej oferty pracy, o którą się nie prosiłem.

    Piotrek
    Finanse i rachunkowość
    08-02-2019
  • SGH jest bardzo dobrą uczelnią i wg mojej opinii profesorowie są dobrze dobrani do kierunków, gdyż są praktykami a nie tylko wykładowcami. Wspominam ją bardzo dobrze i gdybym miał jeszcze raz ją wybrać nie miałbym żadnych watpliwości. Jeżeli chodzi o znalezienie pracy po tym kierunku to szczerze, obecnie wszystko zależy od charakteru danej osoby i samozaparcia w poszukiwaniu tego co się chce robić. Studia są dodatkiem i miejscem do nawiązywania dobrych kontaków.

    Sebastian
    Zarządzanie
    14-11-2018
  • W przypadku mojej osoby kierunek ten merytorycznie się nie przydał, niestety wykłady prowadzone przez teoretyków w kilku przypadkach oderwane od realiów rynku. Oczywiście dobrze mieć SGH w resume. Natomiast ocena jest kwestią indywidualną ponieważ wśród moich kolegów byli głównie ludzie pracujący w sektorze produkcyjnym zajmujący się bezpośrednio handlem zagranicznym więc może w takich przypadkach jest to wartość dodana. Dla osoby pracującej w finansach tak jak wspomniałam na początku mało przydatny kierunek. Więc jeśli chce się znaleźć pracę w finansach nie natomiast jeśli poszukiwana jest praca w dziale handlu zagranicznego w przedsiębiorstwie prywatnym to może dać to punkt zaczepienia. Jednak bardziej dla osób nie mających wcześniej kontaktu z handlem a nie dla praktyków.

    Agata
    Zarządzanie
    03-10-2017
  • Zacząłem pracę w banku przed rozpoczęciem studiów na sgh. Samych studiów nie ukończyłem ale uczelnie wspominam dobrze. Zdecydowanie przeważa jak dla mnie doświadczenie zawodowe a nie wiedza teoretyczna jeśli chodzi o perspektywy zatrudnienia w sektorze bankowym. Sam sgh jest preferowany na pewno jesli chodzi o sektor finansowy wieć jest to plus na wstępie.

    Łukasz
    Finanse i rachunkowość
    25-09-2017
  • W telegraficznym skrócie. SGH super wybór - bardzo ciekawe zajęcia. Nie tylko teoria a praktyka. Zajęcia i przedmioty z ludźmi pracującymi w korporacjach na wysokich bardzo stanowiskach, dzięki temu poznaje się tajniki ich pracy od wewnątrz a nie tylko - jak to książkowo powinno wyglądać. Ciekawy czas. Fani ludzie. Miłego dnia i weekendu.

    Marcin
    Zarządzanie
    22-09-2017
  • Gdy ja studiowałem to inne czasy były, wówczas to była SGPiS, wołano na to Szkoła Główna Pocałunków i Stosunków. Doktorami byli Balcerowicz, Kołodko, Rosati. Prodziekanem do spraw studentów był Oleksy. Wówczas to było super, wolność i swoboda. Teraz nie wiem jak jest. Dobre było i już się nie wróci. Idźcie za głosem serca, zróbcie co lubicie, nie oglądajcie się na innych. Powodzenia

    Widold
    Handel zagraniczny
    20-09-2017
  • Pod warunkiem zaangażowania można się naprawdę bardzo wiele nauczyć, problemów z pracą, już nawet podczas studiów, nie ma. Wykładowcy zapewniali dostęp do wiedzy teoretycznej i praktycznej. Polecam!

    Hubert
    Zarządzanie finansami przedsiębiorstwa
    20-09-2017
  • Z tego co pamiętam to nie do końca odpowiadał mi program zajęć - jak na każdej chyba uczelni mocno teoretyczny a nie praktyczny. Kontakt z promotorem ograniczony przez sztywne godziny konsultacji które nie zawsze odpowiadały moim obowiązkom zawodowym. Wpływ na dalszą karierę zawodową wbrew obiegowym opiniom mocno ograniczony – wydaje mi się że obecnie kluczowe znaczenie ma doświadczenie i wiedza a nie dyplom.

    Konrad
    Finanse i rachunkowość w zarządzaniu
    20-09-2017