Wydziały/Kierunki | |||
---|---|---|---|
Podyplomowe | |||
S | Online | NZ | |
Zobacz więcej | |||
Kosmetologia – Medycyna estetyczna dla lekarzy Zobacz więcej |
|||
Zobacz więcej | |||
Planowane efekty kształcenia w zakresie Dietetyka w Sporcie i Rekreacji dotyczą nabycia wiedzy i umiejętności w zakresie rekomendacji dietetycznych dla osób uprawiających sport i rekreacyjną aktywność fizyczną, w tym oceny i planowania żywienia oraz strategii dietetycznych i suplementacyjnych. Celem jest także ukształtowanie umiejętności praktycznego przygotowania smacznych i nowoczesnych posiłków, z uwzględnieniem nowoczesnych posiłków, z uwzględnieniem przepisów proponowanych przez sławnych szefów kuchni. Absolwent będzie przygotowany do prowadzenia edukacji żywieniowej i doradztwa żywieniowego dla osób podejmujących sportową i rekreacyjną aktywność fizyczną.
Poszerzenie kwalifikacji w zakresie
• rekomendacji żywieniowych dla osób uprawiających sport i rekreacyjną aktywność fizyczną,
• możliwości zastosowania tzw. modnych diet alternatywnych w indywidualnych strategiach dietetycznych,
• planowania strategii dietetycznych i suplementacyjnych dla osób aktywnych,
• prawidłowego komponowania smacznych i nowoczesnych posiłków,
• żywieniowych aspektów zachowania zdrowia i zgrabnej sylwetki oraz wysokiej wydolności fizycznej,
• postępowania dietetycznego w normalizacji masy i składu ciała, w tym bezpiecznego i zdrowego odchudzania.
Słuchacze będą korzystać z żywieniowego programu komputerowego, a warsztaty kulinarne „Food Design” odbywać się będą „pod okiem” Szefów Kuchni w nowocześnie wyposażonej Pracowni Technologii Żywności KWSPZ.
Obszar działalności zawodowej
• ośrodki sportowe i rekreacyjne oraz rehabilitacyjne,
• poradnie dietetyczne przy gabinetach kosmetycznych, ośrodkach SPA, gabinetach odnowy biologicznej, fitness klubach itp.,
• własna działalność gospodarcza w zakresie poradnictwa żywieniowego (indywidualnego i zbiorowego).