Opinie o uczelniach - Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT

Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT - Opinie

Gorąco zachęcamy do podzielenia się swoją opinią na temat uczelni Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT Z pewnością będzie ona bardzo pomocna dla Waszych młodszych kolegów rozpoczynających studia wyższe.

  • jeśli szkoła nie ma być priorytetem, zamierzasz pracować, studiować i do tego mieć jeszcze własne życie i czas na własne potrzeby to jak najbardziej polecam. Jeśli tylko ze szkoły średniej wyciągnęłaś wystarczająco dużo (powiedzmy minimum uczeń czwórkowy) jesteś w stanie bez większych poświęceń przejść tą szkołę. Jedyny problem jaki spotkasz to ze strony niekompetencji dziekanatu i osób z zarządu szkoły. Ich ustalenia choćby planów zajęć to kpina. Pod tym względem akurat nauczysz się prawdziwej szkoły życia - jak postępować z pracownikami urzędu, co prawnie zrobić trzeba, co się powinno, a czego nie trzeba pomimo tego, że ktoś próbuje tego wymagać. Przydaje się to w życiu, tylko trzeba mieć duży zapas nerwów. Ponadto nic nie jest jasno i jawnie napisane. Nie ma instrukcji krok po kroku co w tym semestrze student powinien zrobić. Jak nie znajdziesz grupy osób, która będzie zdobywała informacje i się nimi dzieliła to może być ciężko. Powiedziałbym, że bycie w grupie to taki "must have" na tej uczelni i jednocześnie najlepsza rada.

    Piotr!!1
    Informatyka
    09-11-2018
  • Ja studiuje informatykę, ale dopiero kończę pierwszy rok i w sumie to mam wiekszosc przedmiotów przepisanych z politechniki., bo juz tam studiowałem. to że jest to uczelnia prywatna i jak chcesz zdać, to się nauczysz i zdasz. Nikt nie będzie Ci robił takich problemów jak na przykład na polibudzie.Za to czasem czepiają się o obecności. Jak chcesz się uczuć z wykładów to też większość przedmiotów jest dobrze prowadzona i można wynieść więcej niż tylko przysłowiową kredę  :-)Jeśli chodzi o przepisywanie ocen to lepiej załatwić to zanim się zapiszecie, bo później to są duże problemy. Jeśli chodzi o dziekanat, to zazwyczaj bywa haos i są problemy z planami zajęć, indeksami, czy legitymacjami.Ale dzieki temu terminu są luźne i nawet jak się nie wyrobicie w czasie to raczej starają się doradzić i pomoc, a czasem nawet przesunąć termin składania różnych papierów czy indeksów.Najlepiej to od razu wbijać do indeksu, bo później o każda ocenę jest walka, a czasem to po prostu łatwiej zaliczyć jeszcze raz.

    Oscar
    Informatyka
    13-06-2018
  • Nie wiem czy chcecie iść zaocznie czy dziennie,bo może się to jednak trochę różnić jeśli chpdzi o rozkład zajęć typu ilość wykładow i ćwiczeń. ja studiuje zaocznie.Jestem na kierunku Informatyka. Ciężko się wypowiedzieć na temat typowo zawodowych zajęć bo dopiero kończę 2 semestr. Jak wszędzie, wykładowcy są przyjemniejsi i tacy niekoniecznie. W dziekanacie trzeba się liczyć, że będziesz coś załatwiać milion lat, bo babki maja niby magistra a głupie jak but i wiecznie jedna mówi jedno a druga drugie.  Ciężko się jednoznacznie wypowiedzieć czy polecam. Jeśli chcecie mieć tylko papier a sami już dużo umiecie lub macie samozaparcie aby się uczyć, to tak. Jeśli chcesz się czegoś nauczyć to średnio. Ale jak to powiedział znajomemu na wykładzie wykładowca na PWR, student uczy się sam, wykładowca tylko przedstawia temat.

    Weronika
    Informatyka
    13-06-2018
  • Nie będę owijał w bawełnę, jestem na pierwszym roku wiec też nie mam co się za bardzo wypowiedzieć, trafiła mi się nawet ciekawa ekipa więc fajnie się studiuje, a co do kierunku to jestem na informatyce zaocznie i prawdę powiedziawszy pierwszy semestr to mało co miał związanego z informatyką =.= ale to w sumie był I semestr a tak jest na każdej uczelni. I powiem szczerze co do ilości zajęć na zaocznym to jestem mile zaskoczony np. w tym semestrze kończę zajęcia o 17 i 15 więc tak na prawdę można potem jeszcze na imprezę skoczyć ^^ Więc jeżeli chcesz pracować i uczyć się to polecam tą szkołę bo jest szanasda na połaczenie nauki z pracą, bez konieczności rezygnowania lub olewania jednej z nich. Na pewno będzie i czs na naukę i pracę mozde i na imorezy ;-) Wykąłdoecy całkiem ok

    Marci
    Informatyka
    12-06-2018
  • cześć, studiuję na kierunku informatyka, zaocznie. studiuję w sumie pierwszy rok osobiście nie miałem do czynienia z innymi szkołami wyższymi więc nie mam za wiele porównania. a czy polecam to już bardziej kwestia indywidualna, doszkalałem się w szkole policealnej i wcześniej miałem pracę w informatyce także dla mnie szkoła ma charakter bardziej szerszego zrozumienia już i tak znanych mi problemów i póki co zarzutów nie mam, może pierwsze półrocze było słabe bo mieliśmy głównie przedmioty niezwiązane z tematem (np. przedsiębiorczość, finansowanie), ale im dalej w las tym lepiej jeżeli zaś chodzi o suche fakty związane z uczelnią to na przykład indeksy są papierowe :-/ , przebywanie w salach po 6-8h bywa męczące bo brakuje klimatyzacji pomieszczeń (w zimę grzeją), generalnie jest to trochę robione 'na partyzanta' myślę że wykładowców nie mam co się czepiać, większość jest konkretna (chociaż zdarzają się przypadki fatalne), no ale jak słyszałem od kolegów którzy studiowali na innych uczelniach jest to normalne.

    maciek
    Informatyka
    12-06-2018
  • Studiuję na tej uczelni informatykę jak chyba większość studentów, bo to główny ich wabik. Jest jeszcze automatyka i robotyka z ciekawych inzynieryjnych kierunków. Uczelnię oceniam w sumie dobrze. Wykładowcy - jak wszędzie na całym świecie, jedni lepsi, drudzy gorsi, ale zdecydowanie więcej dużo tych lepszych. Ptzyjemniejszych dla studentów jest więcej .Ostatnio widać, że głos studentów zaczyna być słuchany, bo niektórzy wykładowcy z niektórych zajęć są zdejmowani, co wychodzi oczywiście na korzyść i dla uczelni i dla studentów. Nasz dziekanat ostatnimy czasy  nie daje za bardzo rady, ale to głównie dlatego, że są same nowe osoby, które dopiero się uczą, więc jeszcze dobrze nie ogarniają. Daję 5 gwiazdek ze względu na Pana Rektora Tomasza Długosza, który zawsze służy pomocą i nigdy nie odsyła studenta z kwitkiem. Nadrabia niedostatki dziekanatu. Posiada dużą wiedzę, dobrze się orientuje w przepisach i działaniu uczelni. Większość spraw załatwia od ręki. Z czystym sumieniem polecam WWSIS!

    Piotr
    Informatyka
    11-06-2018
  • Osobiście chodzę do tej szkoły raczej bardziej, aby uzyskać głównie ten tytuł inżyniera i jednak naukę programowania staram się rozwijać we własnym zakresie.. wydaje mi się że tak i ma być, bo jaka by uczelnia nie była programowaniu trzeba się uczyć w domu! Choć teraz w moim semestrze mamy parę zajęć, które są związane z programowaniem... Ale i tak więcej jak już pisałem można myślę wyciągnąć z domu ;) szkoła czy uniwersytet dają tylko podstawę i różne warianty rozwoju w programowaniu... nasza sprawa to tylko wybrać i się rozwijać Żadna uczelnia nie nauczy programować chyba, ale jak pisałem wcześniej, nigdy nie byłem na innych uczelniach i nie chcę przekazać złego obrazu rzeczywistości.

    Programista
    Programowanie
    11-04-2018
  • ciężko mi udzielić takiej ogólnej opinii, ale jednak napiszę:) tak jak wcześniej nie studiowałem na innych uczelniach i nie mam za bardzo porównania to opinia może być trochę subiektywna :D Na pewno jest łatwiej niż na takiej politechnice wrocławskiej, ale też jeżeli kompletnie nic się nie uczysz to taka osoba raczej nie powinna zaliczyć.wydaje mi się, że niezależnie na jaką uczelnie nie pójdziesz to i tak musisz rozwijać się we własnym zakresie w domu.Nie wiem jak z ilością praktycznej wiedzy, bo dopiero teraz jestem na specjalizacji i nie zbyt liznalem jeszcze jak te zajęcia będą wyglądać Żadne studia nie nauczą być np programistą czy grafikiem komputerowym

    KAMILL
    Informatyka
    29-03-2018
  • Co do uczelni jest to mała prywatna uczelnia we Wrocławiu, ja studiuje stacjonarnie, na uczelni jest w miarę luz, poziom jest niższy od tego który reprezentuje politechnikę może przez to że nauka nie jest ukierunkowana na masę matematyki i fizyki, ale uczyć się trzeba jak wszędzie :P i duuuzo informatyki co naprawdę jest super wielką zaletą! kilka ciekawych przedmiotów związanych z biznesem, przedsiębiorczością i rozwojem osobistym (wszystko zależy od danych wykładowców, od IV semestru zaczynają się specjalizacje więc przedmioty nastawione bardziej na praktyczne zastosowania, dość sporo projektów (ja specjalizacjia Programowanie, myślę że poziom programowania, przykładowo C++ na przyzwoitym poziomie), nauczyciele są na ogół pomocni, rektor także, dziekanat może być nieco denerwujący bo niekiedy ciężko w nim coś załatwić i przykładowo informacje o zmianie jakiś zajęć przesyłają na ostatnią chwilę lub zapomną. Uczelnia nie zawala dużą ilością prac do domu, więc jest sporo czasu po zajęciach które można ciekawie spożytkować. Mam dzięki temu czas na realizowanie własnych ciekawych projektów, czy też np jak niektórzy pracują na pół etatu już w branży to nie ma problemu. Szkoła wymaga odbycia po każdym semestrze letnim conajmniej 6 tygodniowe praktyki co bardzo wiele daje ale polecam już zimą samemu szukać w własnym zakresie praktyk niż liczenie na bardzo ciekawą ofertę z biura karier. Specjalizacje: Programowanie, bazy danych, sieci, grafika. Musi byc conajmniej 10 os chętnych żeby otwarli, na zaocznych otwarli je wszystkie, na dziennych otwarli tylko programowanie i bazy danych na moim roku. Ja ogólnie jestem zadowolony z uczelni, choć są też tacy którzy narzekają. Ale jeśli jesteś bardzo ambitny i chcesz cisnąć matematykę i fizykę to bardziej poleciłbym Politechnike Wrocławską, wszystko zależy od celu:D

    TOMASZ
    Programowanie
    28-03-2018
  • o zależy czego sie oczekuje od uczelni. Ja jestem na drugim semestrze i póki co mogę powiedzieć, że jest to szkoła w której wykładowcy się starają przekazać Ci wiedzę jeśli tego chcesz. Jeśli chcesz tylko zdać to też dasz radę to zrobić. Jeśli chodzi o dziekanat to nie oczekiwałbym zbyt wiele XD Ogólnie mi się podoba, szkoła raczej bezstresowa i wszystko da się załatwić. Niestety niektórzy wykładowcy mają dość wysokie wymagania odnośnie obecności. To tak w skrócie ;)

    Pan O
    Informatyka
    28-03-2018
  • Wykladowcy sa rozni, jak wszedzie. Ja poszedlem tutaj, bo politechnika nie otwarla informatyki zaocznej, wiec nie mialem wyboru, ale nie pożałowałem, studiuje się bardzo dobrze. no poki co jestem po pierwszym semestrze, na poczatku jest przedsiebiorczosc itp. Jedyne czego sie nauczylem to troche photoshopa na podstawach grafiki, cala reszte mialem juz w technikum, więc bardzo polecam zaczynać swoją ścieżkę zawodową jeszcze z technikum.. bardzo to pomaga na studiach teraz na drugim semestrze jest przede wszytkim mata i c++ sie zaczyna No i muszę wspomnieć o dziekanacie..zczerze mowiac to organizacja uczelni to jakas porazka. Nigdy nic nie wiadomo, ale z tego co wiem to na wielu uczelniach tak jest

    Junior web-developer
    Informatyka
    27-03-2018
  • Cześć. Sama szkoła wizualnie wrażenia aż takiego nie robi, bo mimo wszystko jest ona mała w porównaniu do publicznych uczelni. Jednak mi to nie przeszkadza :) Co do nauczycieli to jak na razie nie mam na co narzekać, są w porządku, można się z nimi dogadać i starają się patrzeć na sprawy od strony praktycznej. W każdym semestrze trafi się jakiś tam jeden "dziwny" nauczyciel, ale nie może być za dobrze :D Jedyne na co można narzekać i to tak konkretnie to dziekanat.. Babeczki troszkę nie wiedzą co się dzieje i ciężko jest coś załatwić. Trzeba chodzić i chodzić. Co jest dziwne, że nie radzą sobie przy tak małej ilości ludzi.

    KlaUDiA
    Informatyka
    27-03-2018

Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT - Aktualności

Dzięki decyzji Polskiej Komisji Akredytacyjnej Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej otrzymała uprawnienie do prowadzenia studiów na kierunku Bioinformatyka. Szkoła jest pierwszą niepubliczną uczelnią, na której będzie można studiować ten innowacyjny kierunek inżynieryjny.Popyt na pracę bioinformatyków jest duży zarówno w kraju, jak i za granicą. Bioinformatyka jest dziedziną mult [..]

Zobacz więcej