Wydziały/Kierunki | I stopnia | Jednolite | II stopnia | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
licencjackie | inżynierskie | magisterskie | magisterskie | |||||||||
S | Online | NSN | S | Online | NSN | S | Online | NSN | S | Online | NSN | |
Administracja |
||||||||||||
Cena za semestr | od 1900zł | od | od | od 1900zł | ||||||||
Administracja (studia w Ełku) |
||||||||||||
Analityka i zarządzanie publiczne |
||||||||||||
Analiza i kreowanie trendów |
||||||||||||
Architektura krajobrazu |
||||||||||||
Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności |
||||||||||||
Bezpieczeństwo narodowe |
||||||||||||
Cena za semestr | od 2100zł | od | od | od 2100zł | ||||||||
Bezpieczeństwo wewnętrzne |
||||||||||||
Cena za semestr | od 2100zł | od | od | od 2100zł | ||||||||
Bezpieczeństwo wewnętrzne (studia w Ełku) |
||||||||||||
Biogospodarka rybacka |
||||||||||||
Biologia |
||||||||||||
Biotechnologia |
||||||||||||
Budownictwo |
||||||||||||
Cena za semestr | od | od 2600zł | od | od 2600zł | ||||||||
Chemia |
||||||||||||
Dietetyka |
||||||||||||
Doradztwo podatkowe |
||||||||||||
Dziennikarstwo i komunikacja społeczna |
||||||||||||
Edukacja artystyczna w zakresie sztuki muzycznej |
||||||||||||
Ekonomia |
||||||||||||
Cena za semestr | od 1900zł | od | od | od 1900zł | ||||||||
Energetyka |
||||||||||||
Cena za semestr | od | od 2000zł | od | od | ||||||||
Filologia angielska |
||||||||||||
Filologia angielska w zakresie nauczania języka |
||||||||||||
Filologia germańska |
||||||||||||
Filologia polska |
||||||||||||
Filologia rosyjska |
||||||||||||
Filozofia |
||||||||||||
Fizjoterapia |
||||||||||||
Gastronomia – sztuka kulinarna |
||||||||||||
Geodezja i kartografia |
||||||||||||
Cena za semestr | od | od 2500zł | od | od 2500zł | ||||||||
Geoinformatyka |
||||||||||||
Gospodarka przestrzenna |
||||||||||||
Cena za semestr | od | od 2500zł | od | od | ||||||||
Historia |
||||||||||||
Ichtiologia i akwakultura |
||||||||||||
Informatyka |
||||||||||||
Cena za semestr | od | od 2200zł | od | od 2200zł | ||||||||
Interdyscyplinarne studia strategiczne |
||||||||||||
Inżynieria środowiska |
||||||||||||
Cena za semestr | od | od 2100zł | od | od 2100zł | ||||||||
Inżynieria w logistyce |
||||||||||||
Kryminologia |
||||||||||||
Lekarski |
||||||||||||
Leśnictwo |
||||||||||||
Lingwistyka w biznesie |
||||||||||||
Logistyka |
||||||||||||
Logopedia |
||||||||||||
Matematyka |
||||||||||||
Mechanika i budowa maszyn |
||||||||||||
Cena za semestr | od | od 2100zł | od | od 2100zł | ||||||||
Mechatronika |
||||||||||||
Cena za semestr | od | od 2100zł | od | od 2100zł | ||||||||
Mikrobiologia |
||||||||||||
Nauki o rodzinie |
||||||||||||
Cena za semestr | od 1600zł | od | od | od 1600zł | ||||||||
Ochrona środowiska |
||||||||||||
Cena za semestr | od | od 1900zł | od | od 1900zł | ||||||||
Odnawialne źródła energii |
||||||||||||
Pedagogika |
||||||||||||
Cena za semestr | od 2100zł | od | od | od 2100zł | ||||||||
Pedagogika przedszkolna i wczesnoszkolna |
||||||||||||
Pedagogika przedszkolna i wczesnoszkolna (studia w Ełku) |
||||||||||||
Cena za semestr | od | od | od 2300zł | od | ||||||||
Pedagogika specjalna |
||||||||||||
Cena za semestr | od | od | od 2100zł | od | ||||||||
Pielęgniarstwo |
||||||||||||
Cena za semestr | od 2500zł | od | od | od 2500zł | ||||||||
Pielęgniarstwo (studia w Ełku) |
||||||||||||
Politologia i stosunki międzynarodowe |
||||||||||||
Położnictwo |
||||||||||||
Praca socjalna |
||||||||||||
Cena za semestr | od 2100zł | od | od | od | ||||||||
Prawo |
||||||||||||
Cena za semestr | od | od | od 2100zł | od | ||||||||
Produkcja muzyczna i realizacja dźwięku |
||||||||||||
Psychologia |
||||||||||||
Ratownictwo medyczne |
||||||||||||
Resocjalizacja z penitencjarystyką |
||||||||||||
Rolnictwo |
||||||||||||
Cena za semestr | od | od 1900zł | od | od 1900zł | ||||||||
Socjologia |
||||||||||||
Sztuki wizualne |
||||||||||||
Technologia żywności i żywienie człowieka |
||||||||||||
Cena za semestr | od | od 2100zł | od | od 2100zł | ||||||||
Teologia |
||||||||||||
Turystyka i rekreacja |
||||||||||||
Weterynaria |
||||||||||||
Zarządzanie |
||||||||||||
Cena za semestr | od 1900zł | od | od | od 1900zł | ||||||||
Zarządzanie i inżynieria produkcji |
||||||||||||
Cena za semestr | od | od 1900zł | od | od | ||||||||
Zootechnika |
||||||||||||
Cena za semestr | od 2100zł | od 2100zł | ||||||||||
Zwierzęta w rekreacji, edukacji i terapii |
||||||||||||
Kierunek broker innowacji w przemyśle spożywczym przypisany jest do obszaru kształcenia w zakresie nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych oraz nauk społecznych. Interdyscyplinarność efektów kształcenia określonych dla tego kierunku obejmuje również wszystkie efekty kształcenia warunkujące uzyskanie kompetencji inżynierskich i tytułu zawodowego inżyniera.
Celem kształcenia na kierunku broker innowacji w przemyśle spożywczym jest uzyskanie przez absolwenta interdyscyplinarnej, specjalistycznej wiedzy z zakresu: technologii i technik produkcji artykułów rolno – spożywczych, prawa, ekonomii oraz zarządzania (m.in. dotyczącą projektowania i wdrażania nowych oraz funkcjonowania istniejących procesów i systemów produkcyjnych oraz eksploatacyjnych wykorzystywanych w przetwórstwie żywności, innowacji produktowych w sektorze rolno-spożywczym, zarządzania bezpieczeństwem produkcji żywności, produkcji i projektowaniu maszyn, urządzeń dla rolnictwa i zakładów przetwórstwa spożywczego, przetwarzania i unieszkodliwiania powstających w przetwórstwie spożywczym odpadów, zarządzania przedsiębiorstwem, kosztami, finansami oraz jego kapitałem, personelem, a także koordynowania prac zespołów pracowniczych, marketingu oraz w zakresie aspektów prawnych związanych z funkcjonowaniem firmy i ochroną własności intelektualnej). Absolwent, dzięki wiedzy i umiejętnościom (know-how), samodzielne lub pracując w zespole potrafi realizować zadania związane z usługą infobrokerską w zakresie transferu innowacyjnych rozwiązań w przetwórstwie żywności, produkcji żywności nieprzetworzonej, produkcji żywności wysokiej jakości. Posiada umiejętność sprawnego i skutecznego pozyskiwania i przetwarzania informacji pozwalającą na kompetentne dokonywanie przeglądów obecnego stanu określonej technologii/procesu/organizacji/usługi/oferty produktowej, wyszukiwanie odbiorców opracowanych innowacyjnych rozwiązań w wyżej wymienionym zakresie bądź też wyszukiwanie innowacyjnych rozwiązań dla odbiorców. Posiada umiejętności związane z efektywną organizacją pracy własnej i zespołowej, rozwijaniem kreatywności i sposobu myślenia zmierzającego do maksymalnego skrócenia czasu i kosztów dotarcia do danych i przekazania ich jednostkom zainteresowanym. Zna język obcy na poziomie biegłości B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy.
Kierunek studiów Inżynieria chemiczna i procesowa należy do obszaru nauk technicznych. Jest kierunkiem interdyscyplinarnym, wykorzystującym wiedzę i umiejętności przyrodnicze (chemia i fizyka) oraz matematyczne (matematyka, statystyka, technologia informacyjna) do interpretowania zjawisk oraz procesów zachodzących podczas procesów przechowalnictwa i przetwórstwa surowców i produktów spożywczych. Absolwent studiów jest przygotowany do komunikowania się z otoczeniem z wykorzystaniem nowoczesnych środków komunikacji i prezentacji oraz języka specjalistycznego z zakresu inżynierii chemicznej i procesowej, pracy w zespołach multi-dyscyplinarnych; stosowania zasad odpowiedzialności zawodowej; kształcenia ustawicznego oraz posługiwania się językiem obcym na poziomie biegłości B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy.
Specjalność inżynieria przetwórstwa żywności przygotowuje zarówno teoretycznie, jak i praktycznie do projektowania i sprawowania nadzoru nad procesami technologicznymi oraz aparaturą procesową w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego i pokrewnych. Zakres wiedzy ogólnotechnicznej, podstawowych zagadnień ekonomicznych i uregulowań prawnych upoważnia go też do pełnienia funkcji kierowniczych w przedsiębiorstwach przetwórstwa żywności, produkcji pasz itp., a także w biurach projektowych, firmach produkujących maszyny i urządzenia dla przemysłu przetwórczego oraz firmach montażowych. Po studiach na kierunku inżynieria chemiczna i procesowa absolwent jest zorientowany na kreowanie nowej jakości zakładów przetwórczych i dostosowywanie ich do standardów obowiązujących w Unii Europejskiej. Absolwent posiada wiedzę w zakresie podstawowych operacji jednostkowych i aparatury procesowej, w tym także coraz częściej stosowanych procesów membranowych. Przy jednoczesnej znajomości zasad przetwarzania i produkcji żywności będzie ona przydatna we wszystkich branżach przemysłu spożywczego, umożliwiając elastyczne podejście przy opracowywaniu nowych (komponowanych) produktów i technologii ich wytwarzania, jak również projektowaniu linii przetwórczych oraz świadomej eksploatacji aparatury. Absolwent posługuje się technologią komputerową w sterowaniu procesami technologicznymi oraz zarządzaniu przedsiębiorstwem. Jest przygotowany do pracy w zespołach interdyscyplinarnych oraz współpracy ze specjalistami z innych dziedzin. Absolwent specjalności inżynieria przetwórstwa żywności posiada dobrą znajomość specyfiki budowy oraz zasad eksploatacji aparatów i urządzeń stosowanych w różnych branżach przetwórstwa rolno-spożywczego i pokrewnych.
10-719 Olsztyn
ul. Michała Oczapowskiego 2
89 524 51 51,
89 523 38 35