Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia (KWSPZ) (Kierunek Dietetyka)

Kraków

Studia I i II stopnia, studia podyplomowe!

31-158 Kraków

ul. Krowoderska 73

Wydziały/Kierunki I stopnia Jednolite II stopnia
licencjackie inżynierskie magisterskie magisterskie
uzupełniające
S NP NSN S NP NSN S NP NSN S NP NSN
  » Dietetyka

Legenda:

S - stacjonarne(dzienne), NP - niestacjonarne popołudniowe, NSN - niestacjonarne sobotnio-niedzielne
Dietetyka
Tryb studiów Cena(zł) Za okres
stacjonarne 3300 semestr
niestacjonarne sobotnio-niedzielne 3300 semestr

DIETETYKA

Kształcenie na kierunku Dietetyka obejmuje wszystkie aspekty dotyczące edukacji żywieniowej, promocji zdrowia, żywienia człowieka zdrowego, jak również żywienia w różnych stanach chorobowych, uwzględnia cały szereg zagadnień związanych z naukami podstawowymi i medycznymi. Profil kształcenia i dobór przedmiotów zapewnia studentom umiejętność praktycznego zastosowania nabytej wiedzy w szerokim spektrum zagadnień dietetycznych, ze szczególnym zwróceniem uwagi na profilaktykę chorób dietozależnych.

 

Obszar działalności zawodowej

  • publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej
  • zakłady żywienia zbiorowego i zakłady dostarczające pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering)
  • organizacje konsumenckie
  • placówki sportowe i inne (w zależności od rodzaju dodatkowych kwalifikacji)
  • szkolnictwo – po uzyskaniu odpowiednich kwalifikacji
  • prowadzenie własnej działalności gospodarczej w zakresie poradnictwa dietetycznego
  •  

    Absolwent jest przygotowany do:

  • planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją
  • oceny stanu odżywiania, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia
  • zapobiegania chorobom żywieniowo – zależnym
  • oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia
  • kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw
  • znajomości zasad systemu HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontrolny)
  • oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób
  • planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności
  • organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów
  • prowadzenia edukacji żywieniowej
  •