Znajdź uczelnię dostosowaną do twoich potrzeb

Dzień otwarty Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie

Dzień otwarty Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie



W pierwszy dzień wiosny, tj. 21 marca br., w godzinach od 9:00 do 15:00 odbędzie się Dzień Otwarty.

W godzinach od 9:00 do 11:50 w budynku Centrum Kongresowego URK (al. 29 Listopada 46) odbywać się będzie część ogólna Dnia Otwartego. W holu budynku znajdą się stoiska wydziałowe, na których pracownicy będą prezentować będą ofertę Uczelni. Zaplanowano przekaz online z Centrum Kongresowego URK.  

W trakcie części ogólnej zaprezentowana zostanie oferta dydaktyczna wszystkich wydziałów Uniwersytetu: Rolniczo-Ekonomicznego, Leśnego, Hodowli i Biologii Zwierząt, Inżynierii Środowiska i Geodezji, Biotechnologii i Ogrodnictwa, Inżynierii Produkcji i Energetyki, Technologii Żywności oraz Uniwersyteckiego Centrum Medycyny Weterynaryjnej. Zaprezentowane zostaną ponadto możliwości działalności w organizacjach studenckich, wyjazdów i praktyk zagranicznych, a także działalności artystycznej i kulturalnej w murach Uczelni. Zaplanowano także pokaz urządzeń, aparatury naukowej oraz eksponatów związanych z historią Uczelni, zorganizowany przez Bibliotekę Główną URK oraz prezentację 11 Małopolskiej Brygady Obrony Terytorialnej (11MBOT). 

Wydarzenie otworzy uroczyście JM Rektor URK, dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. URK, a ofertę Uczelni pod hasłem „Jak studiować – to NATURALNIE u nas” przedstawi dr hab. inż. Andrzej Bogdał, prof. URK, Prorektor ds. Kształcenia. Prezentacje z Centrum Kongresowego będą transmitowane online.

Równolegle, w godz. od 10:00 do 15:00 na terenie kampusu zaplanowano zwiedzanie hali sportowej (al. 29 Listopada 58), Klubu Akademickiego „ARKA” (ul. Z. Klemensiewicza 3) oraz domów studenckich - DS. III oraz DS. IV  (al. 29 Listopada 48c i 48b).

Z kolei w siedzibach poszczególnych wydziałów odbywać się będą warsztaty, wykłady i pokazy, na które obowiązuje rejestracja (https://tiny.pl/wkck5). 

Na Wydziale Rolniczo-Ekonomicznym (al. Mickiewicza 21) już od 11:00 zaplanowano zwiedzanie Wydziału, wykład z zakresu ekonomii i zarządzania,  czy przedstawienie zalet nauk przyrodniczych i studiów na WRE. Na Wydziale Leśnym od godziny 12:00 (al. 29 Listopada 46) w programie m.in. geoinformatyka w leśnictwie, symulator harwestera, drewno - materiał doskonały. Na Wydziale Hodowli i Biologii Zwierząt (al. Mickiewicza 24/28) odwiedzający będą mogli się dowiedzieć m.in. Co „robią” świnie? Jak z jaja powstaje kura? Jak hodować komórki w warunkach in vitro? Jak przebiega proces produkcji mleka? Jak rozpoznać, czy mięso jest świeże i dobrej jakości? Jakie są nowoczesne technologie w rozrodzie zwierząt i ludzi? Na Wydziale Inżynierii Środowiska i Geodezji (al. Mickiewicza 24/28 oraz ul. Balicka 253c) zaplanowano warsztaty dla kandydatów zainteresowanych kierunkami inżynieria i gospodarka wodna oraz inżynieria środowiska (al. Mickiewicza 24/28) oraz geodezja i kartografia, gospodarka przestrzenna oraz architektura krajobrazu (ul. Balicka 253 C). W programie m.in.: Narzędzia współczesnego geodety. Dlaczego stosujemy geosyntetyki w inżynierii środowiska? Ceramika budowlana. Zielone warsztaty – zaprojektuj swój ogród. Bezzałogowe statki powietrzne w pracach geodezyjnych. GIS - technologia tworzenia map cyfrowych. Wybrane geodezyjne instrumenty pomiarowe. Geoinformacja na Giewoncie. AutoCad – komputerowe wspomaganie w budownictwie. Prawdy i mity o "kranowiance". Odwiedzając Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa (al. 29 Listopada 54), uczestnicy zwiedzić będą mogli szklarnię, a także dowiedzą się - czym są rośliny w probówce? Czy DNA się rusza? Czy rośliny mają włosy? Na czym polega domowa uprawa grzybów jadalnych? Jak rozpoznawać drzewa w mieście? Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki (ul. Balicka116B) przygotował prezentacje laboratoriów, podczas których dowiemy się m.in. Jak powstają biopaliwa ciekłe i stałe? Zaprezentowana zostanie działalność Laboratorium automatyki i robotyki (w programie m.in.: pojazdy autonomiczne i bezzałogowe statki, „automatyczny pracownik”, druk 3D). Uczestnicząc w warsztatach Wydziału Technologii Żywności (ul. Balicka 122) można będzie dowiedzieć się jak rozpoznać dobre jabłka, jak zmierzyć zawartość cukrów i białka za pomocą smartfonu? Jakie właściwości ma kawa? Czym żywią się astronauci? Z kolei w programie Uniwersyteckiego Centrum Medycyny Weterynaryjnej (al. Mickiewicza 24/28) znalazły się następujące zagadnienia: kości od A do Z, diagnostyka obrazowa w gabinecie lekarza weterynarii, pokaz tkanek zwierzęcych, czy pierwsza pomoc u psa i kota.

Więcej: https://urk.edu.pl/index/site/3357/11488


Data publikacji: 20.03.2023
ikonka kierunki studiów

Dodatkowe informacje o studiach - Kraków