Opinie o uczelniach - Wyższa Szkoła Technologii Informatycznych (WSTI) w Katowicach

Wyższa Szkoła Technologii Informatycznych (WSTI) w Katowicach - Opinie

Gorąco zachęcamy do podzielenia się swoją opinią na temat uczelni Wyższa Szkoła Technologii Informatycznych (WSTI) w Katowicach Z pewnością będzie ona bardzo pomocna dla Waszych młodszych kolegów rozpoczynających studia wyższe.

  • Trzeba mieć wiedzę z lo głównie z matmy, bo wiedza typowo informatyczna raczej na tym poziomie się nie przyda, będziecie się uczyć wszystkiego od nowa. Znaczy nowe podejście do informatyki. Na drugim roku wybieracie specjalziacjęi radzę przemyśleć temat, bo jak wybierzecie zły to będziecie się męczyć do końca studiów. A to nie jest fajne, męczyć się i to jeszcze wydając sporo hajsu ;-)

    ignacy
    Informatyka
    16-04-2019
  • Jestem zadowolony, wiele przedmiotów jest prowadzonych w sposób praktyczny, bardziej zaliczeniowy niż do zakuwania teorii. realizujesz projekt na zajęciach przez jakiś czas i oczywiście we własnym zakresie w domu. Przynosisz do wstępnej oceny, później poprawiasz swoje błędy, drukujesz i przynosisz na zaliczenie. I masz przedmiot z głowy :-) Tak to się można uczyć i studiować Ogólnie wykładowcy są spoko, nie naciskają bardzi, ale tez nie ma jakiegoś mega lajtu

    Lolek
    Grafika
    16-04-2019
  • Jak nie kumasz matmy to polegniesz na pierwszym roku! W końcu chmura obliczeniowa to nie przelewki i jakąś wiedzę trzeba mieć ;-) Mi się ogólnie podoba, choc parę rzeczy nadaje się do poprawy. jestem na II roku. Akurat będę wybierać specjalizację, bo do tej pory były przedmioty oglne dla tego przedmiotu. Koleżanka na grafice też nie narzeka, więc ogólnie polecam

    Frytek
    Informatyka
    11-04-2019
  • Ja studiuje i pracuję więc trochę trudno jet to połączyć... ale jest ok, studiuje mi się nawet bardzo dobrze ...nie wiem głównie jest praca w domu bo to zaoczne i jak na razie to dużo się nie działo... nie jest aż tak łatwo, ale da sie ogarnąć i czegoś się nauczyć... nie mam narazię ulubionego przedmiotu, wszystko lubię :D . Teraz się zaczął drugi semestr więc będą inne przedmioty i coś innego będzie: p ale nie mam na co narzekać: )

    programista
    Informatyka
    10-04-2018
  • jeśli wybieracie się na grafikę to zapraszam do grupy 2CZG :D Bardzo fajnie jest, zajęcia z malarstwa uspokajają... naprawdę super! dużo zajęć praktycznych, co naprawdę bardzo bardzo ogromną zaletą tego kierunku;) Pierwszy semestr też super :D jeżeli to się podoba to nie ma żadnych problemów z zaliczeniami:D Bardzo fajnie jest tylko trzeba chodzić i uczyć się systematycznie:D

    Madziaaaa
    Grafika
    19-03-2018
  • No to ogólnie, to uczelnia jest dosyć przyzwoita, oczywiście jak na każdej uczelni zdarzają się i beznadziejni wykładowcy i bardzo dobrzy. Na plus dałabym to, że zdecydowana większość przedmiotów jest jednak praktycznych, są tylko pojedyncze egzaminy z teorii. Dziekanat bardzo szybko działa, nie ma kolejek. Na ćwiczeniach indywidualnie podchodzi się do studenta - jest projekt, uzgadnia się go z wykładowcą w czasie ćwiczeń i tak mniej więcej wygląda zdecydowana większość przedmiotów. Ma to też swoje wady, bo ćwiczenia trwają załóżmy 3h, a twoja korekta trwa kwadrans. A przez resztę zajęć siedzisz :D Niby można coś robić na komputerach, ale często mają starsze wersje programów, nie wszystko da się otworzyć, więc koniec końców większość siedzi i gada :D Na większość wykładów w późniejszych semestrach nie trzeba chodzić, w tym pierwszym lepiej tak, bo są egzaminy (bodajże materialoznastwo i historia sztuki). Na ćwiczenia lepiej chodzić jak najczęściej, bo jednak to, jak bardzo poprawił się twój projekt odbija się mocno na ocenie. Ogólnie na początku nie ma trudno, są pojedyncze trudniejsze semestry, ale wszystko da się zrobić :D Trzeba dużo rzeczy drukować, więc trzeba się liczyć ze sporymi wydatkami - wydrukowanie prac zaliczeniowych średnio kosztuje mnie 200-300 złotych, ale polecam kupić sobie drukarkę, tak się bardziej opłaca XD Z takich małych wskazówek, to nie siedzieć na dole w holu, bo portierzy nienawidzą studentów XD W salach jest na ogół duszno albo zimno, więc lepiej przygotować się na różne temperatury :D Polecam starać się o stypendium, bo nie jest trudno się załapać, a kilka stówek miesięcznie zawsze się przyda ;) Indeks jest tylko elektroniczny.

    *małgosia*
    Grafika komputerowa i produkcja multimedialna
    01-03-2018
  • Więc studia są fajne. Bywają kryzysowe momenty jak na każdych studiach xd wykładowcy są fajni i mmiej fajni. Niektórzy są wymagający inni lajtowi zalezy jaki przemiot. Opisywanie każdego z osobna wykładowcy może sporo zająć. Ale np wykładowca z kompozycji bardzo cicho mówi i przepisuje oceny z ćwiczeń z kompozycji, babka z rastru jest zakręcona i zyje w swoim świecie ale jako osoba spoko. Babka z rysunku i kompozycji jest po ASP i musisz wszystkie swoje prace pod jej widzi mi sie. Bardzo męczy bo wymaga od osób co przeciętnie rysują wyzszego poziomu bez szkolenia. Z jednej strony fajnje bo sie starasz i zwiększasz umiejętności a z drugiej frustracja łapie xd. Babka z wektoru i typografii jest według mnie i większości studentów z mojego roku najlepsza bo konkretna wyluzowana i wytłumaczy wszystko co i jak od A do Z nawet pomaga. Babka z wykładów o materiałach jest cudowna bo pomaga na testach i jest bardzo miła. Babka z historii sztuki to trzeba przetrwać bo mnie osobiście bardzo męczy. Babka z wf jest super mamy bilard silke sale kręgle i można na bilardzie lub kreglach nawet piwko kupić. Ale musisz byc u niej obecna bo nie usprawidliwisz nieobecności. No i pan z podstaw informatycznych 1 wrażenie jakie zrobił to się przerazilem ze kosa itd ale po 3 zajęciach zmieniłem zdanie bo super tłumaczy mówi co jest wazne i pojawi sie napewno na teście tylko musisz by cicho na zajęciach i najlepiej siadać z przodu bo jak inni zaczynają gadać to on gada ciszej i ciszej i nas nie ciora bo nie jesteśmy na informatyce Zdarzają sie nieprzespane nocki ale to normalne. Nwm jak wykładowcy z innych grup i jak wyglądają ich zajęciach ale chyba podobnie bo część wykładowców mamy wspólnych.

    Bartosz
    Architektura
    27-02-2018
  • Wszystko na tych studiach polega głównie na robieniu prac i przynoszeniu do korekty wykładowcom. Parę egzaminów jest ale to takie że nie ciężko na nie się przygotować. Nie musi się mieć mega wielkiego talentu bo dużo zależy od umiejętności obsługi programów. Są osoby które świetnie rysują ołówkami a na komputerze nie potrafią zrobić prostej kreski przy pomocy tabletu.. dlatego trzeba dużo pracować w domu żeby ogarnąć i programy i podnieść swoje umiejętności na wyższy poziom. Uczelnia jest po to żeby dać podłoże i nakierować a nie po to by powiedzieć od a do z jak masz coś zrobić. Liczy się kreatywność i zawzięcie. Moimi szczególnie ulubionymi przedmiotami były do tej pory rysunek użytkowy, liternictwo i typografia (na 1 sem był to indesign), projektowanie stron www, poniekąd ciekawa była psychofizjologia widzenia (chociaż wykładowca trochę nieogarnięty)... Hmm a reszta w sumie też spoko ale te chyba najbardziej lubiłam Wykładowcy są różni więc zależy na kogo się trafi. Zazwyczaj są bardzo w porządku i jeśli widzą że się starasz i robisz coś systematycznie + chodzisz na zajęcia to wiele są ci w stanie pomóc. Póki co najlepszym wykładowca dla mnie jest pan Łukasz Adamczyk :D

    Pani Grafik
    Grafika komputerowa i multimedia
    26-02-2018
  • Są u nas dwa kierunki, informatyka i grafika. Ja studiuję grafikę akurat, ja tę uczelnię kocham. skrócę trochę moją historię - ja najpierw uczyłam się na UŚ w Cieszynie i zrezygnowałam po roku, bo tam była tragedia. Potem pół roku byłam na WSB na pedagogice, też zrezygnowałam. Więc mam porównania trochę z innymi uczelniami, dlatego mogę zaręczyć, że nie chwalę jej w ciemno xD Jeśli chodzi o praktykę, ja bym powiedziała, że jest praktycznie sama praktyka. Mnóstwo ćwiczeń, to jest większość zajęć. Wykłady są głównie na początku każdego semestru poupychane jako ciekawostki, no i niektóre przedmioty są po prostu do zaliczenia jako wykłady też (np historia sztuki, grafiki, designu) Dostajemy zadanie na początku semestru i staramy się je zrealizować i dopracować jak najbardziej. Mnie to naprawdę wielu rzeczy nauczyło odkąd tam studiuję, uważam że się bardzo rozwinęłam. Wiadomo, zależy tez trochę na jakich wykładowców się trafi - jest jeden taki, który mnie na początku semestru ZABIŁ, odechciało mi się wszystkiego, bo gościu jest walnięty. Ale poza nim, każdy wykładowca widać że pracuje jako freelancer czy coś, widać, że ma kontakt z branżą, a nie tylko zna teorię z jakiegoś ASP czy skądś i bredzi o metaforach. Wszystko jest nauczane ""pod klienta"" czy ""pod odbiorcę"" ja studiuję zaocznie, ale w sumie też wiem jak jest na dziennych bo mam znajomych na równoległym roczniku. Ja polecam zdecydowanie zaoczne, ale to juz z mojego ogolnego doswiadczenia Bo na UŚ bylam na dziennych Na dziennych maja zajecia chyba co dwa dni... poniedzialek sroda piatek? Albo jakos tak. Niby maja troche wiecej godzin ale przez to czasem dostaja tez wiecej zadan ""bo dzienni to nie pracuja i maja duzo czasu"" A na zaocznych sa zjazdy raz na 2 tygodnie, piatek sobota niedziela, i uwierzcie mi dzieki temu można sobie pozwolic na chodzenie na kola naukowe w tygodniu np jesli jest praca ktora na to pozwala, bo jednak szkola nie zabiera czasu az tak czesto Dzienne wg mnie sa raczej dla tych ktorzy nie chca pracowac jeszcze, bo malo kto tam bierze pod uwage ze ktos moze planowac inaczej ;) No i dzienne sa troche drozsze;) A kol naukowych jest sporo Ja chodze na kolo projektowania gier i ux design Odbywaja sie czasami tez jakies wyklady na tematy branzowe - o druku, grach, projektowaniu, wydawnictwie. Roznie, zalezy jakiego goscia uczelnia zaprosi"

    alexa
    Grafika
    26-02-2018
  • ja na WSTI studiuje dopiero 1 cały semestr i teraz zaczęłam drugi. Jednak muszę powiedzieć, że jestem zadowolona z tej uczelni, wiadomo jest ona prywatna i trzeba za nią płacić, co miesiąc. Jednak bardzo fajnie rozwija umiejętności, jesteś zmuszony do systematycznej pracy, co dla mnie jest całkiem spoko :D Czasami są pewne niejasności z niektórymi informacjami (dlatego radzę samemu pytać wykładowców) , ale to jest przyjemna uczelnia. Traktują tam studentów tam na poważnie, ale jednocześnie są otwarci i przyjaźni. Jeszcze ciężko mi określić perspektywy znalezienia pracy, ale z tego co mi wiadomo i co sama słyszałam to nie jest ciężko znaleźć pracę, zwłaszcza, że uczelnia współpracuje z wieloma firmami na polu praktyk :D

    Julka
    Informatyka
    23-02-2018
  • na studiach duży nacisk stawiają na praktykę w odróżnieniu np. do konkurencyjnej uczelni WST. 95 % egzaminów to są egzaminy praktyczne. Przez cały semestr realizuje się jakiś projekt a gdy wykładowca ci go zaakceptuje to przynosisz ten projekt na wydruku i już, masz zaliczony przedmiot. Na pierwszym roku jest tylko malowanie i rysowanie a potem już nie :D A po za tym programy graficzne Dużo zależy też od podejścia bo można iść tam tylko po papierek i robić gówniane projekty lub iść z myślą że chcesz się czegoś nauczyć i wyciągnąć wszystko co najlepsze !!!

    MARIUSZ
    Grafika
    23-02-2018
  • Pierwszy semestr nie jest wymagający. Generalnie moje ulubione przedmioty to rysunek i grafika wektorowa - duzo ciekawych zadań. A najmniej oczywiście Historia Sztuki, typowe staromodne wykłady i wykładowca wiecznie wkurzony. Jesli chodzi o Grafikę Rastrowa to w zależności z kim się ma. bo wiadomo są wykładowcy lepsze są gorsze. Zadania sa głównie związane z rysunkiem. Nie jest źle, tak samo chyba jak na większości uczelni, czasem brak organizacji w dziekanacie. I większość jest niemiła, bo w końcu maja wieczne obowiązki, ale to tez typowe na uczelniach.

    marcelinka;)
    Grafika komputerowa
    22-02-2018
  • Jestem na drugim semestrze pierwszego roku I ogólnie strasznie podobają mi się te studia wykładowcy są bardzo mili i uprzejmi potrafią bardzo wiele przekazać, pierwszym semestrze bardzo podoba mi się Grafika rastrowa, kompozycja Ale właściwie wszystkie przedmioty do tej pory naprawdę są świetne i wykładowcy tak jak mówię są naprawdę bardzo bardzo w porządku W drugim semestrze np. Zaczęliśmy fotografie ja zajmuję się trochę fotografią dlatego bardzo mnie to interesuje ciekawi wykładowcy który prowadzi jest bardzo fajny Atmosfera w całej uczelni jest bardzo Przyjazna ja osobiście rekomenduję i polecam tą uczelnię ;)

    Karolina
    Grafika komputerowa i multimedia
    22-02-2018

Wyższa Szkoła Technologii Informatycznych (WSTI) w Katowicach - Aktualności

7-8 kwietnia 2018 roku odbędzie się finał 10 edycji międzynarodowego maratonu programistycznego Deadline24. Mogą wystartować w nim pasjonaci algorytmiki, którzy zarejestrowali się na eliminacje online. Ich wyniki decydują o tym, kto zawalczy w finale.Maraton podzielony jest na 2 etapy. Pierwszym są eliminacje, podczas których drużyny rozwiązują zadania sprawdzane przez system konkursu. Eta [..]

Zobacz więcej

Nie od dziś wiadomo, że absolwenci informatyki nie muszą szukać pracy, to pracodawcy szukają ich.Mechatronika i robotyka to nowa specjalność na kierunku informatyka Wyższej Szkoły Technologii Informatycznych w Katowicach, która jest odpowiedzią Uczelni na zapotrzebowanie rynku i coraz większe zainteresowanie pracą w tej dziedzinie. Studenci tej specjalności zdobędą wiedzę i umiejętności m [..]

Zobacz więcej
ikonka kierunki studiów
Kierunki studiów - artykuły