Decyzją Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 24 lipca 2019 r. Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie otrzymała uprawnienia do prowadzenia studiów pierwszego stopnia [studia inżynierskie] o profilu praktycznym na kierunku CHEMIA ŻYWNOŚCI.
Warto zaznaczyć, że są to pierwsze 3,5-letnie studia inżynierskie na kierunku CHEMIA ŻYWNOŚCI w Polsce. Samo uruchomienie studiów i potrzebę kształcenia na ww. kierunku rekomendowali przedstawiciele ze środowiska społeczno – gospodarczego m.in.: Bio Cert Małopolska, Bio Planet, Centrum Znakowania Żywności, Food Colours, Food Forum, Green Spoon, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno – Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego, Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa, Instytut Zdrowego Życia, JARS Sp. z o.o., Labchem, Narodowy Instytut Leków, NUSCANA biotechnika laboratoryjna, Olimp Labs, Polska Izba Opakowań, Pro Biotics Polska, SGS, Stowarzyszenie Ekosystem Dziedzictwo Natury, Stowarzyszenie Polska Wolna od GMO, UO-technologia, Zachodniopomorskie Regionalne Centrum Mikroorganizmów oraz przedstawiciele środowiska oświaty: Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych. Kierunek chemia żywności jest nowym kierunkiem kształcenia na polskich uczelniach, a jak się okazuje istotnym dla naszej gospodarki, w której to przemysł chemiczny warty miliony wpływa bezpośrednio na inne sektory gospodarki, w tym również przemysł rolno-spożywczy będący drugim co do wielkości sektorem gospodarczym w UE. Co więcej, przemysł rolno-spożywczy jest jedną z najszybciej rozwijających się gałęzi nie tylko polskiej, ale światowej gospodarki, która wymaga szczególnej dbałości o jakość, gdyż dostarczane przez nią produkty/usługi wpływają na zdrowie i jakoś życia człowieka, ale także na stan środowiska. Przemysł rolno-spożywczy jest tym obszarem, w którym chemia odgrywa istotną rolę. Związki chemiczne stosowane są przy realizacji procesów produkcji, jak i w przetwórstwie żywności, a co więcej preparaty chemiczne mają kluczowe znaczenie dla zachowania określonej jakości produktów. Chemia żywności „odkrywając” skład większości surowców i produktów żywnościowych niewątpliwie najbardziej przysłużyła się technologii. Z uwagi na dynamikę zmian w obszarze rynku żywnościowego, na którym to utrzymanie właściwych standardów produkcji żywności jest związane z kontrolą już na etapie surowców do jej produkcji, istnieje duże zapotrzebowanie na kadry posiadające specjalistyczną wiedzę inżynierską, która jest nieodzowna w procesie rozwoju i obsługi coraz to bardziej specjalistycznych narzędzi do badania żywności czy też urządzeń analitycznych. Głównym celem kształcenia na kierunkuchemii żywności jest wykształcenie kadry specjalistów przygotowanych do pracy w przemyśle chemicznym ukierunkowanym na problematykę gospodarki żywności, a więc w przemyśle spożywczym, przetwórczym, agrochemicznym czy firmach o profilu rolniczym. Nabyte podczas studiów umiejętności pozwalają także na pracę w zakresie oceny jakości żywności, ochrony żywności oraz chemicznych podstaw dietetyki i żywienia człowieka zgodnie z zapotrzebowaniem rynku pracy i wymogami pracodawców. Wykształcenie wysoko wykwalifikowanych specjalistów, którzy dzięki szerokiej wiedzy chemicznej, technologicznej będą konkurencyjną, a co ważne specjalistyczną i poszukiwaną kadrę inżynierską na europejskim rynku pracy leży u podstaw kształcenia przyjętego w misji strategii rozwoju Uczelni. Program studiów nastawiony jest na łączenie wiedzy teoretycznej z wiedzą praktyczną i umożliwia nabywanie szczególnych umiejętności inżynierskich w zakresie realizacji zadań i funkcji zawodowych. Odpowiednia ilość godzin zajęć praktycznych ze szczególnym uwzględnieniem zajęć laboratoryjnych i praktyk wyposaża absolwenta kierunku chemia żywności w umiejętności pozwalające na realizację samodzielnych zadań w laboratoriach i instytucjach kontrolnych w zakresie oceny jakości i ochrony żywności, a także podmiotach zajmujących się dystrybucją żywności. Absolwent chemii żywności: posiada umiejętności posługiwania się wiedzą z zakresu chemii żywności, technologii żywności, w tym procesów produkcyjnych z uwzględnieniem problematyki żywności i jej kontroli, posiada umiejętności wykorzystania wiedzy w pracy zawodowej z zachowaniem zasad etycznych, potrafi prawidłowo identyfikować i rozwiązywać problemy zawodowe, posiada umiejętność komunikowania się z otoczeniem w miejscu pracy, posiada umiejętność sprawnego posługiwania się dostępnymi środkami informacji, potrafi współdziałać w grupie, organizować i kierować niewielkimi zespołami, jest gotowy do realizacji indywidualnych i zespołowych zadań z zakresu chemii żywności, potrafi organizować i brać udział w pracach laboratoryjnych B+R, potrafi samodzielnie podjąć i prowadzić działalność gospodarczą, wykazując się znajomością problematyki z zakresu chemii żywności i umiejętnością zastosowania rozwiązań inżynierskich posługuje się językiem obcym zgodnie z wymaganiami określonymi dla poziomu B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego, w tym językiem obcym specjalistycznym i siatką pojęciową z zakresu chemii żywności w stopniu potrzebnym do wykonywania zawodu. Dodatkowo absolwent po ukończeniu studiów inżynierskich potrafi: organizować i zarządzać procesami wytwarzanie związków i preparatów chemicznych, ocenić jakość produktu z wykorzystaniem metod analitycznych i fizyko-chemicznych, umiejętnie dobrać skład produktów żywnościowych w zależności od potrzeb konsumentów, wykorzystać wiedzę z zakresu różnych obszarów analityki żywności, chemii analitycznej czy też podstawową wiedzę z technologii żywienia umożliwiającą mu podejmowanie aktywności zawodowej w sprofilowanych podmiotach, wdrożyć i utrzymać system zarządzania jakością w firmach specjalizujących się w produkcji żywności. Studia mają na celu przygotowanie do wykonywania pracy w zawodach inżynierskich w: laboratoriach zajmujących się analizą chemiczną, jednostkach kontrolujących jakość produktów spożywczych, jednostkach badawczych, przedsiębiorstwach z sektora produkcji i technologii żywności, koncernach rolno-spożywczych zajmujących się produkcją i dystrybucją żywności; firmach branżowych na stanowiskach konsultantów i menadżerów oraz towaroznawców i technologów. Serdecznie zapraszamy! Rekrutacja rozpoczęta: http://wsiiz.pl/chemia-zywnosci
Warto zaznaczyć, że są to pierwsze 3,5-letnie studia inżynierskie na kierunku CHEMIA ŻYWNOŚCI w Polsce. Samo uruchomienie studiów i potrzebę kształcenia na ww. kierunku rekomendowali przedstawiciele ze środowiska społeczno – gospodarczego m.in.: Bio Cert Małopolska, Bio Planet, Centrum Znakowania Żywności, Food Colours, Food Forum, Green Spoon, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno – Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego, Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa, Instytut Zdrowego Życia, JARS Sp. z o.o., Labchem, Narodowy Instytut Leków, NUSCANA biotechnika laboratoryjna, Olimp Labs, Polska Izba Opakowań, Pro Biotics Polska, SGS, Stowarzyszenie Ekosystem Dziedzictwo Natury, Stowarzyszenie Polska Wolna od GMO, UO-technologia, Zachodniopomorskie Regionalne Centrum Mikroorganizmów oraz przedstawiciele środowiska oświaty: Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych. Kierunek chemia żywności jest nowym kierunkiem kształcenia na polskich uczelniach, a jak się okazuje istotnym dla naszej gospodarki, w której to przemysł chemiczny warty miliony wpływa bezpośrednio na inne sektory gospodarki, w tym również przemysł rolno-spożywczy będący drugim co do wielkości sektorem gospodarczym w UE. Co więcej, przemysł rolno-spożywczy jest jedną z najszybciej rozwijających się gałęzi nie tylko polskiej, ale światowej gospodarki, która wymaga szczególnej dbałości o jakość, gdyż dostarczane przez nią produkty/usługi wpływają na zdrowie i jakoś życia człowieka, ale także na stan środowiska. Przemysł rolno-spożywczy jest tym obszarem, w którym chemia odgrywa istotną rolę. Związki chemiczne stosowane są przy realizacji procesów produkcji, jak i w przetwórstwie żywności, a co więcej preparaty chemiczne mają kluczowe znaczenie dla zachowania określonej jakości produktów. Chemia żywności „odkrywając” skład większości surowców i produktów żywnościowych niewątpliwie najbardziej przysłużyła się technologii. Z uwagi na dynamikę zmian w obszarze rynku żywnościowego, na którym to utrzymanie właściwych standardów produkcji żywności jest związane z kontrolą już na etapie surowców do jej produkcji, istnieje duże zapotrzebowanie na kadry posiadające specjalistyczną wiedzę inżynierską, która jest nieodzowna w procesie rozwoju i obsługi coraz to bardziej specjalistycznych narzędzi do badania żywności czy też urządzeń analitycznych. Głównym celem kształcenia na kierunkuchemii żywności jest wykształcenie kadry specjalistów przygotowanych do pracy w przemyśle chemicznym ukierunkowanym na problematykę gospodarki żywności, a więc w przemyśle spożywczym, przetwórczym, agrochemicznym czy firmach o profilu rolniczym. Nabyte podczas studiów umiejętności pozwalają także na pracę w zakresie oceny jakości żywności, ochrony żywności oraz chemicznych podstaw dietetyki i żywienia człowieka zgodnie z zapotrzebowaniem rynku pracy i wymogami pracodawców. Wykształcenie wysoko wykwalifikowanych specjalistów, którzy dzięki szerokiej wiedzy chemicznej, technologicznej będą konkurencyjną, a co ważne specjalistyczną i poszukiwaną kadrę inżynierską na europejskim rynku pracy leży u podstaw kształcenia przyjętego w misji strategii rozwoju Uczelni. Program studiów nastawiony jest na łączenie wiedzy teoretycznej z wiedzą praktyczną i umożliwia nabywanie szczególnych umiejętności inżynierskich w zakresie realizacji zadań i funkcji zawodowych. Odpowiednia ilość godzin zajęć praktycznych ze szczególnym uwzględnieniem zajęć laboratoryjnych i praktyk wyposaża absolwenta kierunku chemia żywności w umiejętności pozwalające na realizację samodzielnych zadań w laboratoriach i instytucjach kontrolnych w zakresie oceny jakości i ochrony żywności, a także podmiotach zajmujących się dystrybucją żywności. Absolwent chemii żywności: