Galeria małopolskie
Galeria małopolskie
Galeria małopolskie
Galeria małopolskie
Galeria małopolskie
Galeria małopolskie
Galeria małopolskie
Galeria małopolskie
Galeria małopolskie
Galeria małopolskie
Wyższa Szkoła Logistyki (WSL) logo

Gorąco zachęcamy do podzielenia się swoją opinią na temat uczelni Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki. Z pewnością będzie ona bardzo pomocna dla Waszych młodszych kolegów rozpoczynających studia wyższe.

  • Rafał
    Mechanika i budowa maszyn

    Jestem absolwentem mechaniki i budowy maszyn na Politechnice Krakowskiej. Z perspektywy czasu uważam, że studia nie za bardzo przygotowują do późniejszego życia zawodowego i rynku pracy, choć pracuję w zawodzie. Niby jest to ścisły i powszechnie uznawany za trudny kierunek, jednak w rzeczywistości nie jest trudno ani się dostać, ani skończyć studia bez większego problemu. Niewielu jest zaangażowanych wykładowców, którzy potrafią zainteresować swoją dziedziną, większość uczy tak, jak przed kilkudziesięciu laty. Za plus można uznać spory wybór zajęć praktycznych w laboratoriach, które można dopasować do własnych zainteresowań. Studia dają bardzo dużo wiedzy teoretycznej lub takiej, która jest mało użyteczna. Jeśli ktoś nie zadba o uzupełnianie wiedzy, ukierunkowanie się w konkretnej dziedzinie, może się okazać, że jako absolwent wcale nie będzie przyjmowany z otwartymi ramionami w dobrych firmach. Warto już od pierwszego roku znaleźć pomysł na siebie. Ja postawiłem na programowanie i choć pracuję w zawodzie, to uważam, że studia na polibudzie nie były tym, czym się wydawały, gdy je wybierałem.

    03-09-2021
  • Jacek
    Mechanika i budowa maszyn

    Skończyłem mechanikę i budowę maszyn na Politechnice Krakowskiej. Powiem tak – spodziewałem się nieco innych standardów i poziomu nauczania. Oferta dydaktyczna – jak wszędzie, są przedmioty bardzo ciekawe i takie, na których po prostu się zasypia i przy okazji niewiele rozumie. Bardzo bogata i ciekawa jest oferta zajęć laboratoryjnych – jak ktoś interesuje się kierunkiem, na pewno sporo się dowie. Z tym zainteresowaniem było jednak różnie. Sporo studentów to spadochroniarze z innych uczelni, którzy nie dostali się na wybrane przez siebie kierunki. Mało kto przykłada się na tyle, by wszystko zaliczać w terminie i nie mieć zaległości, co akurat jest dobre – łatwo jest dostać stypendium naukowe i być w gronie najlepszych na roku. Studia są jednak wymagające, na niektórych przedmiotach uzyskanie zaliczenia w pierwszym terminie graniczy z cudem. Wykładowcy nieprzyjemni, często wrogo nastawieni do studentów i uważający się za alfę i omegę. Na pewno na studiach można nauczyć się, jak walczyć o przetrwanie. Kto przeżyje do końca, tego już chyba nic w życiu nie zdziwi. Ja osobiście jestem i tak zadowolony z wybranego kierunku, pracuję w zawodzie i jest ok. Jednak wiele osób z mojego roku poszło w kierunku zupełnie innej przyszłości zawodowej.

    20-08-2021
  • Kuba
    Energetyka

    Studiuję na Pilitechnicę Krakowskiej i powiem, że jeżeli chodzi o kierunki techniczne to to jest najlepsza uczelnia, i nie tylko w Krakowie. Oczywiście cieżko mi się na temat innych kierunków wpowiadać, bo wiem jak jest na Energetycę, ale na moim kierunku jest spoko. Z większością wykładowców da się dogadać, mamy fajną platformę z notatkami/materiałami. Chociaż łatwo też nie jest, nikt nie stawia oceny za samą obecność, jak to na pewnych uczelniach :P

    18-12-2019
  • KubA
    Architektura

    Studiuję architekturę i śmiało mogę polecić ;) Pierwsze lata są bardzo fajne, 1 i 2 rok dużo można się nauczyć potem zależy jaka bedziesz ambitny bo można iśc pracować do biura gdzie jest zderzenie z rzeczywistością i wtedy studia mają mniejszy sens Ale można też 5 lat przesiedzieć na uczelni czego nie polecam Jako uczelnia daje dużo takich plastycznych zajęć Ja akruat nie lubię tego ale niektórym może sie podobać. to samo z historią architektury, tez jest dużo

    23-10-2019
  • DOmiNIK
    Zarządzanie i inżynieria produkcji

    Cześć :)!!! Co do opinii to jeszcze kompletnej wysunąć nie mogę ponieważ dopiero zacząłem tu studiować ale jak na razie wrażenia są tylko i wyłącznie pozytywne ludzie są bardzo życzliwi zarówno Profesorowie jak i inni studenci, na moim roku ludzie są bardzo ambitne co nie może nie motywować!! a atmosfera jest porównywalna z tą domową więc z całego serca polecam studia na Naszej uczelni :DD

    14-10-2019
  • Dominika
    Architektura

    Hej witam wszystkich. Jestem po pierwszym semestrze architektury. W sumie po tak krótkim czasie nie jestem w stanie dużo powiedzieć ,a;e kierunek świetny, dosyć ciężko się na niego dostać. Ogólnie architektura to taka moja mała pasja i nie widziałam się na innym kierunku, a Kraków wybrałam, bo nie chciałam wyjeżdżać. Politechnika ogólnie ma dobre opinie. Jeśli ktoś się przykłada to bez problemu się utrzyma. Mój semestr był przede wszystkim pracowity, ciągle przy jakimś projekcie, ciągle coś było do zrobienia, bardzo czasochłonne studia. Jak wszędzie zdarzają się profesorowie, z którymi najlepiej jest mieć jak najmniej do czynienia. Funkcjonują różne koła naukowe, osobiście nie uczęszczam do żadnego, bo wolę skupić się na tym co trzeba zrobić, żeby zrobić to jak najlepiej. Ogólnie polecam :-) Juz się coś potrafi, ale trzeba było na to pracować ;-)

    25-02-2019
  • Bartosz
    Inżynieria kosmiczna

    Ja już skończyłem dwa lata temu, inżynierię materiałową studiowałem Ale szczerze mówiąc to wybrałem polibudę tylko dlatego że miała dużo kierunków zamawianych w tym czasie I co za tym szło były wysokie stypendia, opłacali dużo kursów, sporo było wyjazdów itd Nie żałuję wyboru, super mi się studiowało i na prawdę bardzo chwalę tą uczelnie, ale jakbym miał teraz wybrać to bym rozważył jeszcze AGH

    18-12-2018
  • Dominik
    Informatyka

    Cześć... wszystko zależy od wydziału na jednym wydziale może być trudniej a na innym łatwiej (To też zależy od kierunku studiów oczywiście) natomiast uczelnia sama w sobie spoko klimat bardzo fajny, jeżeli chodzi o podejście do studentów to tutaj mógłbym coś pozmieniać. No a tak ogólnie to wiadomo musisz sie przygotować na przedmioty stricte technichne dużo liczenia, laboratoria, sprawozdania , projekty .

    10-12-2018
  • julia
    Architektura

    Ja na Politechnice Krakowskiej studiuję architekturę i urbanistykę. Póki co jestem zadowolona, wiadomo- wykładowcy i prowadzacy jak wszędzie różni. Są tacy, co pracują z pasji i ich wykłady są naprawdę fascynujące, inni to tylko tak, aby odbębnić. Na całej PK jest brak jakiejkolwiek organizacji. Nigdy nie wiadomo kiedy dostaniemy godziny rektorskie, kiedy mamy składać jakie dokumenty, a wirtualny dziekanat to jest jedna wielka kpina. Jednak wszystko zależy od ludzi, jak trafisz na fajna grupę to wszystko staje się łatwiejsze. Brat jest po budownictwie i powiedział, ze studia go absolutnie nie przygotowały do pracy w zawodzie, wszystkiego trzeba nauczyć się samemu. Jest to specyfika studiow technicznych. Na samej sesji nie jest tak starsznie cięzko zaliczyć, ale masa ludzi jest niedopuszczona do sesji. Prawdziwym sukcesem jest dopuszczenie się ze wszystkiego.Budownictwo to przedmiot na którym duza cześć osób się wywala lub mechanika. Ja szczerze nie miałam z nimi większej trudności.Na krajobraz jest egzamin z rysunku, ale dośc schemtyczny, więc tragedii nie ma A! Matematyka! Prof. Romaniak jest wyklinana przez połowę studentów. ;-)

    16-11-2018
  • K
    Architektura

    Studia są fajne, ale musisz sie pogodzić z tym, ze na życie towarzystwie pozostaje mało czasu, plan jest beznadziejnie ułożony co roku, a jego główna cecha są półtora godzinne okienka. Studia jak studia, bardzo ciekawe, ale prowadzącym często brakuje świeżego spojrzenia na niektóre sprawy, bo w większości są to osoby starsze, ale plusem jest to, xe tetaz zaczyna sie kadra sporo zmieniać

    15-11-2018
  • Zuzia
    Administracja

    Ja jestem dopiero na drugim roku, ale co mogę powiedzieć to, że baaardzo trafiły do mnie te studia, wiadomo, że jest wiele rzeczy, na które można ponarzekać i co tu dużo mówić, ludzie to robią, ale ja tam nie lubię się użalać zwłaszcza, ze zawsze i wszędzie może coś komuś nie pasować. Moim zdaniem mega dużo się nauczyłam, poznałam świetne osoby, mamy wiele kół naukowych, nasz samorząd bardzo dużo organizuje wydarzeń (potwierdzam, bo działamy ostro) i ogolnie polecam jak najbardziej :D

    09-11-2018
  • Dominika
    Architektura

    Czesc wszystkim. Ja studiuje na drugim roku architektury i w przyszlym wybieram sie na budownictwo rowniez na PK. Polecam, bo trafilam na dobrych profesorow. Mozesz trafic na kogoa kto Ci powie ze nie warto bo slabi prowadzacy. Wiadomo nie ma samych niezastapionych. Z reguły dawało się z nimi dogadać. Duzo roboty, jeśli chcesz z siebie wyciagnac 200% to czeka Cie siedzenie po nocach nad projektami  ale to taka cech architektury po prostu. Na poczatku na roku mielismy jakies 250 osób teraz okolo 200, także nie mam tragedii ;-) To nie jest łatwy kierunek .A co do przedmiotów  najciezsze chyba projektowanie ale tez najciekawsze bo duzo roboty ale jednak na tym polegac bedzie ten zawod.  Nie wypowiem się na temat dziekantu, bo rzadko tam bywałam raczej w godzinach luźnych, więc kolejek ni ebyło ;-)

    22-02-2018

Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki - Aktualności

W listopadzie br. odbędzie się 10. edycja Dni Jana Pawła II. Jednym ze współorganizatorów przedsięwzięcia jest Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki.W ramach Dni Jana Pawła II, Dział Promocji Politechniki Krakowskiej organizuje ogólnopolski, otwarty (dla profesjonalistów i amatorów) konkurs fotograficzny. Uczestnik może przesłać na konkurs do 4 fotografii (lub kompozycji), któ [..]

Zobacz więcej