Galeria Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa (WSTiH) w Gdańsku
Galeria Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa (WSTiH) w Gdańsku
Galeria Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa (WSTiH) w Gdańsku
Galeria Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa (WSTiH) w Gdańsku
Wyższa Szkoła Logistyki (WSL) logo
Wydziały/Kierunki I stopnia Jednolite II stopnia
licencjackie inżynierskie magisterskie magisterskie
S Online NSN S Online NSN S Online NSN S Online NSN

Kierunek: Turystyka i rekreacja

Zobacz

Zobacz

Zobacz

Zobacz

Zobacz

Zobacz

         

spec. E-Biznes w turystyce międzynarodowej

Zobacz

Zobacz

Zobacz

         

spec. Przedsiębiorczość i zarządzanie w turystyce i rekreacji

Zobacz

Zobacz

Zobacz

         

spec. Zarządzanie w hotelarstwie i gastronomii

Zobacz

Zobacz

Zobacz

         

spec. Zarządzanie w turystyce i rekreacji

Zobacz

Zobacz

Zobacz

         

spec. Zarządzanie zasobami ludzkimi

Zobacz

Zobacz

Zobacz

         

Legenda:

S - stacjonarne (dzienne), Online - zdalne, NSN - niestacjonarne sobotnio-niedzielne , *NSC - niestacjonarne ciągłe od poniedziałku do piątku

O Uczelni - WSTiH w Gdańsku

Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku (WSTiH) to niepubliczna uczelnia o charakterze branżowym, założona w 1996 roku, która kształci przyszłe kadry branży turystycznej.

Szkoła nieprzerwanie działa od 27 lat, kształcąc wykwalifikowaną kadrę zawodową branży turystycznej. Liczba absolwentów wynosi ponad 13 tysięcy i dotyczy młodych ludzi z całego świata, którzy po ukończeniu WSTiH realizują się w sektorze turystycznym na stanowiskach kierowniczych - zarządzają, m.in. hotelami, restauracjami etc. Dowodzi to, że pogłębianie swoich zainteresowań i pasja w działaniu mają przełożenie na wykonywany zawód.

Podstawą kształcenia w WSTiH jest przede wszystkim skupienie się na wszystkich wymiarach i aspektach turystyki światowej. Program nauczania oparty jest na innowacyjnym podejściu, gdzie stałym obserwacjom oraz analizom poddaje się potrzeby rynku turystycznego. Potwierdzeniem tego jest doskonale wykwalifikowana kadra najwyższej klasy polskich i zagranicznych nauczycieli akademickich, którzy są praktykami w swoich dziedzinach.

Oferta edukacyjna uczelni doskonale przygotowuje przyszłą kadrę zawodową dla sektorów hotelarstwa, gastronomii i turystyki. Studenci są uczeni tego, jak być kreatywnym w biznesie oraz jak w twórczy sposób przekuwać swoje pomysły w realne działania, co z kolei przekłada się na sukcesy w życiu zawodowym absolwentów.

Do dodatkowych profitów WSTiH należą, m.in.:

  • atrakcyjne stypendia oraz zniżki,
  • płatne praktyki zawodowe
  • możliwość udziału w programie ERASMUS +,
  • brak egzaminów kwalifikacyjnych,
  • przedmioty/zajęcia kończące się uzyskaniem certyfikatu,
  • treningi typu case study,
  • wolne piątki.


fasada budynku wstih inauguracja roku wstih dzien otwarty wstih absolwnenci wstih

 

Rekrutacja on-line

Zapisać się na studia można on-line przez stronę internetową Rekrutacja WSTiH. Proces rekrutacji zdalnej jest przystępny i czytelny dla każdego kandydata, również dla aplikującego studenta z zagranicy. Uczelnia nie przeprowadza egzaminów wstępnych, decyduje kolejność zgłoszeń. Można zapisać się na studia nie wychodząc z domu, a wymagane dokumenty, w tym świadectwo dojrzałości, dostarczyć w późniejszym terminie.

Aktualnie opłata rekrutacyjna wynosi 0 zł, a oferta edukacyjna rozszerzyła się o nowe, atrakcyjne specjalności. Na studiach I stopnia uruchamiamy Komunikację wizerunkową i e-biznes w branży HoReCa, a studia II stopnia wzbogaciliśmy o Business English.

 

Władze Uczelni

ZAŁOŻYCIEL Uczelnia Sp. z o.o.

Prezes Zarządu Jan Zacharewicz
p.o. Prezydenta WSTiH

REKTOR

dr hab. Włodzimierz S. Erdmann

KANCLERZ

Magdalena Chrzanowska

DZIEKAN DS. JAKOŚCI KSZTAŁCENIA

dr Magdalena Rokicka – Hebel

DZIEKAN DS. STUDENCKICH

dr inż. Inga Łysiak


 

Oferta kształcenia

Uczelnia oferuje 3-letnie studia I stopnia (licencjackie), 2-letnie studia II stopnia (magisterskie) oraz studia podyplomowe (roczne) i kursy specjalistyczne.

OFERTA EDUKACYJNA NA ROK 2023/2024:

I. STUDIA I STOPNIA (stacjonarne i niestacjonarne)
KIERUNEK: TURYSTYKA I REKREACJA

Specjalności:

Zarządzanie w hotelarstwie i gastronomii - przykładowe przedmioty specjalistyczne:

- Ocena usług hotelarskich i gastronomicznych,
- Współczesne trendy w hotelarstwie i gastronomii,
- Trendy w wyposażeniu obiektów hotelarskich i gastronomicznych,
- Jakość usług w branży HoReCa,
- Aspekty prawne w HoReCa,
- Zarządzanie w sytuacjach kryzysowych /Certyfikat/
- Rozwój i kariera w zespołach wielokulturowych
- Ekonomiczne aspekty w branży HoReCa
- Wyposażenie i zarządzanie strefą SPA i Wellness
- Marketing i współczesne rozwiązania zarządzania firmą (e-commerce, zarządzanie ceną, pakiety i oferty specjalne)

E-Biznes w turystyce międzynarodowej - przykładowe przedmioty specjalistyczne:

- E biznes w turystyce międzynarodowej,
- Marketing i kreowanie produktu turystycznego,
- Zarządzanie e-relacjami w turystyce międzynarodowej,
- Prawo w turystyce międzynarodowej,
- Zarządzanie w turystyce międzynarodowej,
- Bezpieczeństwo informacji w e- biznesie,
- Trendy i techniki sprzedaży w międzynarodowym e-biznesie turystycznym,
- Systemy rezerwacyjne i e-technologie w branży turystycznej,
- Sytuacje kryzysowe i zagrożenia w turystyce międzynarodowej,
- Trening umiejętności kierowniczych /Certyfikat/

Zarządzanie w turystyce i rekreacji- przykładowe przedmioty specjalistyczne:

- Animator czasu wolnego /Certyfikat/,
- Zarządzanie projektami,
- Współczesne trendy w branży turystycznej z elementami slow turism & well being Zarządzanie turystyką przyjazną środowisku (green turism),
- Turystyka aktywna,
- Marketing w turystyce i rekreacji Jakość i obsługa klienta w branży turystycznej,
- E rekreacja i turystyka,
- Metody zarządzania zmianami,
- Zarządzanie w sytuacjach kryzysowych,

II. STUDIA II STOPNIA

KIERUNEK: TURYSTYKA I REKREACJA
Kierunki dyplomowania:

• Zarządzanie zasobami ludzkimi - przykładowe przedmioty specjalistyczne:

- Nowoczesne trendy w HR /z Employer @ Personall Branding/,
- Rekrutacja i selekcja pracowników,
- Przywództwo w zarządzaniu /Certyfikat/,
- Komunikacja społeczna i międzykulturowa,
- Zarządzanie systemami motywacyjnymi,
- Zarządzanie kompetencjami personalnymi,
- Zarządzanie karierami i rozwojem w zespołach wielokulturowych.

• Przedsiębiorczość i zarządzanie w turystyce i rekreacji - przykładowe przedmioty specjalistyczne:

- Zarządzanie w organizacji turystycznej
- Organizacja usług gastronomicznych
- Revenue managament
- Komunikacja społeczna i międzykulturowa
- Systemy rezerwacyjne i e- technologie w branży turystycznej
- Przedsiębiorczość w turystyce i rekreacji
- Organizacja eventów turystycznych i rekreacyjnych / Event Management /Certyfikat/

Studia podyplomowe:

  • Zarządzanie i Business English - studia w jęz. polskim i angielskim – nowość
  • Dietetyka Trener zdrowego stylu życia
  • Zarządzanie innowacjami
  • Fundusze unijne, projekty i dofinansowania dla firm branży turystycznej
  • Zarządzanie w hotelarstwie i gastronomii
  • Psychologia sprzedaży w sektorze turystycznym
  • Psychologia przywództwa


KURSY SPECJALISTYCZNE

  • Menedżer hotelarstwa,
  • Menedżer gastronomii,
  • Menadżer turystyki medycznej,
  • Spa&Wellness Event Management,
  • Pilot imprez turystycznych,
  • Sommelier Profesjonalny kelner,
  • Profesjonalna obsługa gościa hotelowego,
  • Fitness & Diet Coach Profesjonalny kucharz Barista,
  • Profesjonalna pokojowa,
  • Profesjonalne sprzątanie obiektów hotelowych i gastronomicznych,

BRANŻOWE KURSY JĘZYKOWE :

  • angielski,
  • niemiecki,
  • francuski,
  • hiszpański,
  • norweski,
  • polski dla obcokrajowców.


WSTiH prowadzi kształcenie w następujących formach:


- stacjonarne (dzienne)
- niestacjonarne (zaoczne)
- e-learning

 

Języki obce

Znajomość języków obcych podstawą sukcesu!


Uczelnia przywiązuje dużą uwagę do nauki języków obcych. W ofercie językowej są studia w:

  • j. angielskim,
  • j. ukraińskim,
  • j. rosyjskim.

    Zwiększony wymiar godzin nauczania języków obcych to jeden z atutów WSTiH.
  •  

    Kontakt do uczelni

    80-239 Gdańsk

    ul. Miszewskiego 12/13

    tel.:

    58 521 86 20