Znajdź uczelnię dostosowaną do twoich potrzeb

REKRUTACJA NA UNIWERSYTECIE ROLNICZYM

REKRUTACJA NA UNIWERSYTECIE ROLNICZYM



Aktualnie na Uniwersytecie Rolniczym na 8 wydziałach studiuje blisko 8 tysięcy studentów, prawie 200 doktorantów i ponad 300 uczestników studiów podyplomowych. Na Uczelni obecnie zatrudnionych jest 657 nauczycieli akademickich, w tym 91 profesorów tytularnych. Uniwersytet w roku akademickim 2021/2022  oferować będzie kandydatom naukę na  29 kierunkach studiów polskojęzycznych i 9 anglojęzycznych. Uniwersytet stale dostosowuje ofertę dydaktyczną do oczekiwań gospodarki i rynku pracy i podnosi jakość kształcenia. Duży nacisk kładziony jest na współpracę z biznesem i stwarzanie warunków umożliwiających współpracę obu środowisk. W ofercie Uczelni znajduje się także Szkoła Doktorska oraz studia podyplomowe, w tym MBA. Uniwersytet przygotował w roku akademickim 2021/2022 - 3459 miejsc na studiach stacjonarnych, z czego 2175 miejsca na studiach stacjonarnych I stopnia i 1284 miejsca na studiach stacjonarnych II stopnia. Na studiach niestacjonarnych I i II stopnia, Uczelnia oferuje 1515 miejsc.Zakres postępowania kwalifikacyjnego na studia stacjonarne i niestacjonarne I stopnia obejmuje konkurs świadectw dojrzałości z poszczególnych przedmiotów na poziomie podstawowym lub rozszerzonym. Na studia stacjonarne i niestacjonarne II stopnia – rekrutacja odbywać się będzie na podstawie oceny określonej na dyplomie ukończenia studiów, a w przypadku, gdy będzie ona nierozstrzygająca – na podstawie średniej arytmetycznej z ocen wykazach w suplemencie.Uniwersytet Rolniczy w tym roku akademickim przygotował trzy nowości. Pierwsza nowość to kierunek etologia i psychologia zwierząt, oferowany przez Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt na studiach stacjonarnych I i II stopnia, którego absolwenci zdobędą umiejętności w zakresie oceny zachowania zwierząt, diagnozowania i rozwiązywania problemów behawioralnych, czy tworzenia optymalnych warunków utrzymania oraz użytkowania i szkolenia zwierząt. Drugą nowością oferowaną przez Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki na studiach stacjonarnych i niestacjonarnych I stopnia będzie kierunek- inżynieria mechatroniczna. Celem realizacji studiów pierwszego stopnia w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym na kierunku inżynieria mechatroniczna jest wykształcenie wykwalifikowanej kadry pracującej przy projektowaniu i eksploatacji systemów mechatronicznych stosowanych w procesach produkcyjnych oraz systemów komputerowych w procesach technologicznych. Nowością w ofercie anglojęzycznej jest kierunek – inżynieria żywności/Food Engineering, studia II stopnia, stacjonarne w j. angielskim.AKTUALNA OFERTA UCZELNI W JĘZYKU POLSKIM:1. architektura krajobrazu I, II st.2. biogospodarka I,II st.3. bioinżynieria zwierząt I, II st.4. biologia stosowana I, II st. 5. biotechnologia I, II st.6. browarnictwo i słodownictwo I st. 7. dietetyka I, II st. 8. ekonomia I,II st. 9. etologia i psychologia zwierząt – I, II st. –NOWOŚĆ!10. geodezja i kartografia I, II st.11. gospodarka przestrzenna I, II st.12. inżynieria i gospodarka wodna I, II st.13. inżynieria mechatroniczna, I st. – NOWOŚĆ!14. inżynieria środowiska I, II st.15. jakość i bezpieczeństwo środowiska II st.16. leśnictwo I, II st. (forestry – II st.)17. ochrona środowiska I, II st. 18. odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami I, II st. 19. ogrodnictwo I, II st.20. rolnictwo I, II st. 21. sztuka ogrodowa I, II st.22. technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych I, II st.23. technologia żywności i żywienie człowieka I, II st. 24. transport i logistyka I, II st.25. weterynaria (jednolite studia magisterskie)26. winogrodnictwo i enologia (II st.)27. zarządzanie I st. 28. zarządzanie i inżynieria produkcji I,II st.29. zootechnika I, II st.KIERUNKI PROWADZONE W J. ANG. :1. International Master of Horticultural Science, II st2. Environmental and Plant Biotechnology, II st.3. Economy (International Master Double Degree Program in Business), II st. 4. Enviromental Protection, II st.5. Agriculture, I, II st.6. Forestry, II st.7. Food Technology, II st.8. Renewable Energy Sources an Waste Management, II st.9. Food Engineering, II st.–  NOWOŚĆ!OFERTA STUDIÓW PODYPLOMOWYCHWydział Rolniczo-Ekonomiczny: • Studium wiedzy o UE „Agro-Unia”• Uprawa i wykorzystywanie roślin zielarskich i alternatywnych• Integrowana produkcja roślinna• Rolnictwo dla absolwentów kierunków nierolniczych• Rolnictwo ekologiczne, produkty tradycyjne i regionalne – produkcja i certyfikacja• Biomonitoring procesu biologicznego oczyszczania ścieków i odpadów komunalnych• Ekonomika gospodarstwa rolnego – edycja dla doradców rolniczych• Rolnictwo – edycja dla doradców rolniczych • Studia MBAWydział Leśny:• Edukacja przyrodniczo-leśna• Gospodarka łowiecka i ochrona zwierzyny• Inżynieryjne zagospodarowanie lasu• Studium podyplomowe siedliskoznawstwa leśnego• Użytkowanie lasu i transport leśny• Studium ochrony przyrody im. Stefana MyczkowskiegoWydział Hodowli i Biologii Zwierząt:• PszczelarstwoWydział Inżynierii Środowiska i Geodezji:• Zastosowanie współczesnych metod hydrologii w inżynierii i gospodarce wodnejWydział Biotechnologii i Ogrodnictwa:• FlorystykaWydział Technologii Żywności:• Żywienie człowieka i dietetyka• Żywienie człowieka i dietetyka (studia kwalifikacyjne dla nauczycieli)• Dyplomowany Piwowar• Dyplomowany enolog – technologia winiarska i miodosytnicza• Bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowymO UCZELNIOd wielu lat Uczelnia łączy rozwój naukowy z gospodarką. Żywność, środowisko i energia to sztandarowe problemy badawcze jakimi zajmuje się Uniwersytet Rolniczy. Pracownicy naukowo-dydaktyczni utrzymują ścisłą współpracę z firmami, izbami rolniczymi oraz organami administracji państwowej i samorządowej, dzięki której możliwe jest upowszechnianie wyników prowadzonych badań. Oprócz nauki na studiach stacjonarnych i niestacjonarnych I i II stopnia, Uczelnia oferuje także naukę w Szkole Doktorskiej oraz studia podyplomowe, w tym MBA. Szkoła Doktorska umożliwia doktorantom kształcenie interdyscyplinarne oraz uzyskanie wysokich kompetencji  i osiągnięcie samodzielności naukowej w dziedzinie nauk rolniczych, dyscyplinie naukowej: nauki leśne, rolnictwo i ogrodnictwo, technologia żywności i żywienia, zootechnika i rybactwo, w dziedzinie nauk inżynieryjno-technicznych: inżynieria lądowa i transport, inżynieria mechaniczna, inżynieria środowiska, górnictwo i energetyka, a także w dziedzinie nauk społecznych w dyscyplinie naukowej: ekonomia i finanse.Studenci mają do dyspozycji cztery domy studenckie: I Dom Akademicki „Bratniak”,  Dom Studencki Nr II „Młodość", Dom Studencki Nr III „Oaza", Dom Studencki Nr IV „Czwórka +”. Uniwersytet oferuje pomoc materialną studentom w postaci szerokiego wachlarza stypendiów. Studia na UR przeznaczone są dla wszystkich tych, którym bliskie są zagadnienia z zakresu nauk przyrodniczych, technicznych, rolniczych, leśnych, weterynaryjnych, a także ekonomicznych. Absolwenci zatrudniani są w najlepszych przedsiębiorstwach działających w Polsce. Studenci i pracownicy mają możliwość odbywania zagranicznych staży i praktyk, co daje im możliwość zdobycia cennego doświadczenia. Na przestrzeni ostatnich lat Uczelnia odnowiła lub podpisała umowy o współpracy z blisko 160 uczelniami partnerskimi na całym świecie. Partnerami Uniwersytetu są uczelnie m.in. z USA, Niemiec, Francji, Włoch, Ukrainy, Rosji, Chin, Japonii, Turcji, Słowacji, Ukrainy, Rosji, czy Kazachstanu. W ramach podejmowanej współpracy możliwa jest wymiana doświadczeń, jak również prowadzenie wspólnych badań w ramach programów Unii Europejskiej oraz Programów Ramowych. Stale rozwijana jest oferta kształcenia w języku angielskim oraz realizowana intensywna wymiana kadry w ramach programu Erasmus+ oraz  Wyszehradzkiego Stowarzyszenia Uniwersytetów (VUA). Naukę w języku angielskim oferują Wydziały: Rolniczo-Ekonomiczny, Leśny, Hodowli i Biologii Zwierząt, Biotechnologii i Ogrodnictwa, Technologii Żywności oraz Inżynierii Produkcji i Energetyki. Do dyspozycji pracowników, doktorantów i studentów pozostaje ponad 20 stacji doświadczalnych o łącznej powierzchni około 7 tys. ha. Co roku Uniwersytet prowadzi kilkaset tematów badawczych, organizowanych jest wiele konferencji, sympozjów i seminariów krajowych oraz międzynarodowych stanowiących płaszczyznę do dyskusji i wymiany doświadczeń. Od wielu lat Uczelnia łączy rozwój naukowy z gospodarką. Żywność, środowisko i energia to sztandarowe problemy badawcze jakimi zajmuje się Uniwersytet Rolniczy. Pracownicy naukowo-dydaktyczni utrzymują ścisłą współpracę z firmami, izbami rolniczymi oraz organami administracji państwowej i samorządowej, dzięki której możliwe jest upowszechnianie wyników prowadzonych badań. Uniwersytet prowadzi innowacyjne badania z zakresu szeroko pojętej produkcji rolniczej w specyficznych uwarunkowaniach: prawnych (rozdrobnienie gruntów), terenowych (obszary górskie i podgórskie), środowiskowych (opady atmosferyczne, warunki termiczne, glebowe) oraz powiązanych z nimi czynnikami wynikającymi z konieczności rekultywacji terenów poprzemysłowych, a także wpływu skażenia środowiska w tym powietrza na zdrowie ludzi.Uniwersytet zaangażowany jest w organizację i współorganizację wielu wydarzeń popularyzujących naukę, jak choćby Festiwalu Nauki w Krakowie, Małopolskich Targów Żywności „Zasmakuj z UR”, Forum Green Smart City, czy Ogólnopolskich Dni Owada. Wydarzenia te już na trwałe wpisały się do kalendarza małopolskich imprez.Studia na Uniwersytecie Rolniczym to nie tylko edukacja w świetnie zaopatrzonym zapleczu naukowo-dydaktycznym pod okiem wybitnych naukowców, ale również tętniąca życiem społeczność studencka zaangażowana w organizację kilkuset imprez o charakterze poznawczym i kulturowym m.in. juwenaliów, spotkań podróżniczych, rajdów studenckich, przeglądów kabaretowych, koncertów, czy akcji charytatywnych. Na Uczelni działają zespoły artystyczne -  m.in. Chór Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Męski Chór Środowiska Akademickiego „Agricola”, Zespół Sygnalistów Myśliwskich „Hagard” czy Studencki Zespół Góralski „Skalni”, gdzie studenci mogą rozwijać swoje indywidualne zainteresowania i pasje. Uczelnia oferuje również kształcenie w zakresie historii, kultury i tradycji regionu, co pozwala nabyć studentom tak ważne kompetencje społeczne.Pełna prezentacja Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie sprawdź tutaj.

Data publikacji: 02.06.2021