Znajdź uczelnię dostosowaną do twoich potrzeb

UROCZYSTOŚĆ WMUROWANIA AKTU EREKCYJNEGO POD BUDOWĘ  CENTRUM INNOWACJI ORAZ BADAŃ PROZDROWOTNEJ I BEZPIECZNEJ ŻYWNOŚCI POŁĄCZONA Z BRIEFINGIEM PRASOWYM

UROCZYSTOŚĆ WMUROWANIA AKTU EREKCYJNEGO POD BUDOWĘ CENTRUM INNOWACJI ORAZ BADAŃ PROZDROWOTNEJ I BEZPIECZNEJ ŻYWNOŚCI POŁĄCZONA Z BRIEFINGIEM PRASOWYM



We wtorek, tj. 6 lipca br. o godzinie 13:00 na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego (ul. Balicka 122) odbędzie się uroczystość wmurowania aktu erekcyjnego pod budowę Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności. Briefing prasowy zaplanowano na godzinę 14:00 na terenie placu budowy Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności. Umowa dotycząca budowy obiektu została podpisana przez Uniwersytet Rolniczy z firmą Warbud S.A. w sierpniu zeszłego roku. Planowany termin zakończenia realizacji projektu pn. „Budowa Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności” to 29 stycznia 2023 r. Projekt obejmuje zaprojektowanie i wybudowanie obiektu, a następnie wyposażenie go w niezbędny sprzęt i aparaturę. Zgodnie z umową zawartą z generalnym wykonawcą realizowaną w trybie „zaprojektuj i wybuduj” obiekt powinien zostać oddany do użytkowania do 31 sierpnia 2022 r.RAMOWY PROGRAM WYDARZENIA13:00 prezentacja, sala nr 1 na Wydziale Technologii Żywności, ul. Balicka 122,13:30 przejście na plac budowy, wystąpienie JM Rektora Uniwersytetu Rolniczego dr. hab. inż. Sylwestra Tabora, prof. UR oraz wmurowanie aktu erekcyjnego,13:45 wystąpienie zaproszonych gości, 14:00 briefing prasowy,14:15 poczęstunek przed salą nr 1 znajdującą się na Wydziale Technologii Żywności.O PROJEKCIEProjekt: „Budowa Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności” jest współfinansowany w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020, Oś Priorytetowa 1. Gospodarka wiedzy, Działanie 1.1 Infrastruktura badawcza sektora nauki, z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Umowa o dofinasowanie projektu została zawarta 7 października 2019 r. Koszty całkowite projektu wynoszą 65 428 300,79 zł, w tym dofinansowanie 39 933 878,77 zł. Celem strategicznym Projektu jest wzrost innowacyjności sektora rolno-spożywczego w Małopolsce dzięki stworzeniu warunków i odpowiedniej infrastruktury dla większej aktywności badawczo-rozwojowej przedsiębiorstw, prowadzącej do wytworzenia i przygotowania do wprowadzenia na rynek nowych lub znacząco ulepszonych produktów, procesów i usług.Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności ma być ośrodkiem z najnowocześniejszą w Polsce Południowej infrastrukturą, która pozwoli na koncentrację i intensyfikację działalności badawczo-rozwojowej i wdrożeniowej w zakresie innowacyjnych technologii produkcji bezpiecznej żywności oraz przyczyni się do rozwoju nowych produktów, poprawy jakości produktów żywnościowych na rynku, a także optymalizacji warunków przechowywania i zagospodarowania odpadów. Badania planowane do realizacji w Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności zapewnią kompleksowe podejście do zagadnienia produkcji żywności – począwszy od analizy surowców, przez projektowanie nowego produktu lub procesu produkcyjnego w laboratoriach, następnie przeniesienie wyników badań na skalę półtechniczną, aż po wytworzenie innowacyjnego produktu w tej skali i jego analizę oraz optymalizację warunków przechowywania, a skończywszy na zagospodarowaniu odpadów. Celem działalności Centrum będzie prowadzenie innowacyjnych badań nad żywnością i metodami jej wytwarzania, dzięki którym możliwe będzie opracowanie i wdrożenie innowacyjnych produktów i technologii na polski rynek przetwórstwa rolno-spożywczego, zmierzających do:• produkcji żywności bezpiecznej o wysokiej jakości i walorach prozdrowotnych,• zapewnienia ekologii produkcji (minimalizacja ilości produktów ubocznych i odpadów, zmniejszenie zużycia energii i wody, ochrona środowiska naturalnego),• wzrostu konkurencyjności polskiej żywności i całego sektora spożywczego.Badania realizowane w części gospodarczej i niegospodarczej Centrum będą obejmować następujące obszary badawcze:• nowe innowacyjne technologie produkcji i przetwórstwa żywności, które umożliwiają poprawę wartości odżywczej żywności, eliminację składników szkodliwych/toksycznych i alergenów,• nowe systemy pakowania, magazynowania i badania jakości żywności,• żywność ekologiczna i regionalna,• produkty projektowane o określonych cechach żywieniowych i zdrowotnych z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb konsumenta (żywność funkcjonalna oraz żywność specjalnego przeznaczenia medycznego,• przetwarzanie odpadów pochodzących z przemysłu spożywczegoW obiekcie znajdą się m. in. linie produkcyjne (piekarsko-ciastkarska wraz z magazynem i młynem, mięsa wraz z magazynem, ryb, a także do produkcji soków, napojówi win z leżakownią i magazynem, a także mleka z magazynem), minibrowar ze śrutownią, magazynem i leżakownią piw, specjalistyczne pracownie (sensoryczna z przygotowalnią, gastronomiczna, nutrigenomiki, proteomiki, histologiczna, komórek pierwotnych, wysokospecjalistycznych technik analitycznych, HPLC MS-MS) i laboratoria (mikrobiologiczne, analityczne, technologii przetwarzania odpadów, fizycznych modyfikacji, suszarnicze i odzyskania substancji prozdrowotnych, ekstruzji i tłoczenia, sortowania, konfekcjonowania, pakowania i znakowania surowców i produktów, przechowalnicze, automatyzacji procesów technologicznych, bioreaktory) oraz pomieszczenia urządzeń modułowych. W ramach Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności prowadzonych będzie szereg szczegółowych i specjalistycznych badań innowacyjnych, które pozwolą na wykonanie różnych prac dla gospodarki, umożliwiających wdrożenie produktów, technologii i procedur podnoszących bezpieczeństwo i zapewniających wysoką jakość żywności.
  CENTRUM INNOWACJI ORAZ BADAŃ PROZDROWOTNEJ I BEZPIECZNEJ ŻYWNOŚCI POŁĄCZONA Z BRIEFINGIEM PRASOWYM
  CENTRUM INNOWACJI ORAZ BADAŃ PROZDROWOTNEJ I BEZPIECZNEJ ŻYWNOŚCI POŁĄCZONA Z BRIEFINGIEM PRASOWYM
  CENTRUM INNOWACJI ORAZ BADAŃ PROZDROWOTNEJ I BEZPIECZNEJ ŻYWNOŚCI POŁĄCZONA Z BRIEFINGIEM PRASOWYM
  CENTRUM INNOWACJI ORAZ BADAŃ PROZDROWOTNEJ I BEZPIECZNEJ ŻYWNOŚCI POŁĄCZONA Z BRIEFINGIEM PRASOWYM
  CENTRUM INNOWACJI ORAZ BADAŃ PROZDROWOTNEJ I BEZPIECZNEJ ŻYWNOŚCI POŁĄCZONA Z BRIEFINGIEM PRASOWYM

Data publikacji: 02.07.2021