Znajdź uczelnię dostosowaną do twoich potrzeb

II Ogólnopolska Konferencja Prac Młodych Dietetyków i Kół Naukowych

II Ogólnopolska Konferencja Prac Młodych Dietetyków i Kół Naukowych



Tylko do 4 czerwca można zapisać się do udziału w bezpłatnej Konferencji Prac Młodych Dietetyków i Kół Naukowych pt. „Trendy i zagrożenia żywieniowe w dietetyce” organizowanej przez Wyższą Szkołę Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi. Wydarzenie odbędzie się 10 czerwca online - za pomocą platformy TEAMS. Konferencja będzie podzielona na dwa moduły. W pierwszym swoje wykłady zaprezentują eksperci i wykładowcy akademiccy. W drugim module odbędzie się prezentacja zakwalifikowanych prac, nadesłanych przez studentów dietetyki i kół naukowych z całej Polski. Podczas wydarzenia zostaną poruszone zagadnienia między innymi wpływu pandemii na nawyki żywieniowe, aktualne trendy w dietach, zasady odżywiania przy insulinooporności, czy postępowanie żywieniowe w zespole jelita drażliwego.Konferencja odbędzie się pod Patronatem Honorowym Prezydenta Miasta Łodzi Hanny Zdanowskiej Konferencja organizowana przy wsparciu projektu Erasmus + ECNAD - Enhancement of Clinical Nutrition and Dietetic Practice in Palestine (numer projektu: 609696-EPP-1-2019-1-PS-EPPKA2-CBHE-JP).ZAPISY NA KONFERENCJĘ: kolanaukowe@wsbinoz.plPLAN KONFERENCJI8.30-8.55 – LOGOWANIE SIĘ NA KONFERENCJĘ9.00- 9.15 - uroczyste rozpoczęcie Konferencji przez Pana Rektora WSBiNoZprof. WSBiNoZ dr hab. Wojciecha Welskopa9:15 – 9:30 – prezentacja Uczelni – Pani vice-Kanclerz Aleksandra Mysiakowska9.30 – 12.20 – Moduł I - Wykłady9.30-10.00 – prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska, Specjalista biologii medycznej i nauk o żywieniu. Kierownik Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Temat wykładu: "Dieta w insulinooporności."10.00-10.30 – dr hab. inż. lek. med. Dariusz Włodarek, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Temat wykładu: "Wykorzystanie diety ketogenicznej we wspomaganiu leczenia chorób neurodegeneracynych: nadzieja i wątpliwości."10.30-11.00 – dr inż. Katarzyna Kowalcze, Katedra Dietetyki i Oceny Żywności, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach.Temat wykładu: "W pogoni za modami żywieniowymi - bilans potencjalnych zysków i strat."11.00- 11.30 – dr n. med. Angelika Kargulewicz, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Koninie; dietetyk Mandala Clinic; redaktor prowadząca czasopisma Food Forum.Temat wykładu: "Postępowanie żywieniowe w zespole jelita nadwrażliwego."11.30-12.00 – dr n. med. Katarzyna Łokieć, Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Zakład Propedeutyki Chorób Cywilizacyjnych Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Temat wykładu: "Diety 2020 roku - chwilowa moda czy leczenie chorób przewlekłych."12.05-12.20 - prezentacja Biura Projektów Uczelni - Pani mgr Monika Sujka12.20-12.40 – przerwa 12.40 – 15.30 – Moduł II 12.40-13.10 – sesja satelitarna dla firm/czasopism, które wsparły Konferencję nagrodami lub patronatem medialnym (Food Forum, Kcalmar.pro, Dietico, Sanprobi, Wydawnictwo Galaktyka, vBody)13.10-15.20 – prezentacja zakwalifikowanych prac własnych Dietetyków oraz Studentów Kół NaukowychMaksymalny czas wystąpienia to 10 minut + 5 min dyskusji13.10-13.30 - Viktoria Hawryłkowicz , Anna Gudan, Patrycja Załęska, Joanna Palma , Ewa Stachowska. Pomorski Uniwersytet Medyczny. Czy wykorzystanie doniesień na temat osi jelito-wątroba ma zastosowanie w leczeniu żywieniowym pacjentów ze stwierdzoną Niealkoholową Chorobą Stłuszczeniową Wątroby?13.30-13.50 - Sandra Kaczmarek. Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi. Wiedza populacji na temat żywności funkcjonalnej . 13.50 – 14.10- Izabela Jabłońska , Ewelina Polak, Agnieszka Ewa Stępień. Uniwersytet Rzeszowski. Problematyka żywienia pacjentów z wyłonioną stomią jelitową.14.10 - 14.30 - Dominika Kunikowska, Kacper Aleksandrowicz. Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi. Wpływ pandemii na nawyki żywieniowe i aktywność fizyczną wśród studentów Łódzkich Uczelni Wyższych.14.30 – 14.50 - Kamil Kozłowski, Małgorzata Sikorska, Patrycja Koryciak, Natalia Pakuła, Izabela Puczyńska, Dominika Kunikowska, Karolina Stolarczyk. Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi. Ocena świadomości i wiedzy żywieniowej oraz sposobu żywienia osób z insulinoopornością.14.50-15.10 - Anna Gudan, Ewa Stachowska. Pomorski Uniwersytet Medyczny. Wpływ diety ketogenicznej na jelitową syntezę krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych u zdrowych osób aktywnych fizycznie. 15.10-15.30 - Joanna Walczyńska, Klaudia Melkis, Oliwia Mielczarek. Pomorski Uniwersytet Medyczny. A może fermentowana herbata bez kombucha? Kombucha - wartościowy produkt czy chwilowy trend?15.30 – 15.45 Obrady komisji i ogłoszenie wyników za sesję ustną i sesję plakatową15.45 – Zakończenie konferencji Sesja plakatowa – osobny kanał (dołączony do Konferencji) na który będzie można wejść i przeczytać oraz obejrzeć plakaty w formie online.
II Ogólnopolska Konferencja Prac Młodych Dietetyków i Kół Naukowych
Pełna prezentacja Wyższej Szkoły Biznesu i Nauk o Zdrowiu sprawdź tutaj.

Data publikacji: 01.06.2021