Znajdź uczelnię dostosowaną do twoich potrzeb


Przepis na pamięć i koncentrację – dieta dla maturzysty


Nie jest żadną tajemnicą, że to, co jemy, wpływa znacząco na to, jak się czujemy. W okresie przygotowań do matury warto postawić zatem na produkty, które sprawią, że będziemy pełni energii, skoncentrowani i głodni... wiedzy!

Odpowiednia dieta – urozmaicona, lekkostrawna, bogata w witaminy i minerały – wpływa nie tylko na kondycję mózgu, ale i całego organizmu. Przedmaturalne miesiące, pełne intensywnego wysiłku intelektualnego i stresu, to dobry czas na to, aby nie tyle radykalnie zmienić swoje nawyki żywieniowe, ile – po prostu – świadomie formułować jadłospis. Dzięki temu pozytywnie wpłyniemy na pamięć i koncentrację, lepiej zniesiemy długie godziny nauki, dostarczymy organizmowi energii i, w konsekwencji, zwiększymy szanse maturalny sukces.

Najwięcej witaminy...



Witaminy z grupy B skutecznie wspomagają pracę mózgu i poprawiają naszą pamięć. Należy zatem zadbać, aby w codziennej diecie nie zabrakło produktów bogatych w witaminy B1, B3, B6. Występują one między innymi w produktach zbożowych grubego przemiału, wędlinie, mięsie, rybach, grochu, fasoli, owocach i warzywach, a także w ziarnach słonecznika i orzechach oraz w warzywach skrobiowych.

Co jeszcze wspomaga pracę mózgu?

Nie należy także zapominać o elementach jadłospisu zawierających:

- magnez, który usprawnia pamięć, zwalcza stres i uspokaja, dostarcza energii, poprawia funkcjonowanie układu nerwowego (źródłem magnezu są między innymi bakalie, czekolada, kakao, banany, a także kasza gryczana i fasolka szparagowa);
- potas, który również wzmacnia układ nerwowy (w dużej ilości występuje w bananach, suszonych owocach, ziemniakach);
- cynk, który korzystnie wpływa na ogólną sprawność umysłową (produkty bogate w cynk to na przykład ryby morskie, ostrygi, jajka, pestki dyni);
- Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, które wspomagają pamięć i koncentrację (NNKT zawarte są w olejach roślinnych, oliwie, tranie, rybach);
- lecytyna, która buduje włókna nerwowe i odpowiada za kondycję pamięci (obecna w kiełkach, jajkach, orzechach ziemnych);
- żelazo, które jest nośnikiem tlenu i dzięki temu wspiera wydajną pracę mózgu (źródłem żelaza jest przede wszystkim czerwone mięso, ale także rośliny strączkowe, szpinak, pietruszka, szczypiorek, suszone morele i figi).

Jak łączyć produkty?



Podstawę diety maturzysty powinny stanowić węglowodany występujące na przykład w razowym pieczywie, kaszach, brązowym ryżu, razowym makaronie, musli czy płatkach owsianych. Węglowodany zapewniają organizmowi niezbędną energię oraz, jak już wspomniano, są źródłem wielu składników cennych dla kondycji mózgu. Równie ważne jest białko – ryby, drób i nabiał – które odbudowuje i regeneruje komórki nerwowe. Optymalnym połączeniem będą posiłki składające się z węglowodanów i warzyw lub z białka i warzyw.

Nie zapominaj o śniadaniu – zapomnij o chipsach!

Najważniejszym posiłkiem dnia powinno stać się śniadanie. Warto zadbać, aby było ono odpowiednio skomponowane – zapewni wtedy energię na cały dzień. Doskonałym dodatkiem do śniadania są owoce, na przykład banany i jagody (świetnie sprawdzą się w połączeniu z musli). Nie należy przesadzać ze słodyczami i słonymi przekąskami, takimi jak słone krakersy czy chipsy (nadmiar soli może być stresogenny!) – zamiast nich lepiej sięgać po suszone owoce albo bakalie. Z diety maturzysty powinny zniknąć również tłuszcze zwierzęce, które śmiało mogą być zastąpione tłuszczami roślinnymi.

Co za dużo (kawy), to niezdrowo!



Nie wszyscy wiedzą, że kawa i napoje energetyzujące (a nawet czarna herbata!) tylko na pozór wspierają proces przyswajania wiedzy. Napoje te zawierają bowiem substancje (takie jak kofeina, teina, teobromina), które – w dużych ilościach – powodują między innymi senność, zmęczenie, bóle głowy, rozkojarzenie, nadmierne pobudzenie uniemożliwiające koncentrację, a czasem także nerwowość. Mówi się zresztą o tym, że kawa wypłukuje z organizmu magnez – tak istotny dla dobrego samopoczucia. Czym zatem gasić pragnienie? – Wodą mineralną, owocowymi i warzywnymi sokami albo zieloną herbatą.

Zbilansowana dieta, w połączeniu z odpowiednią ilością snu oraz z ruchem na świeżym powietrzu, z pewnością wpłynie na dobre samopoczucie, dostarczy energii i zapału do stawiania czoła codziennym wyzwaniom – nie tylko tym maturalnym!
W po więcej ciekawych informacji odsyłamy na stronę poradnik maturzysty.

Red. Barbara Stachnik

Data publikacji: 26.11.2019