Dietetyka studia II stopnia!Podstawowym celem kształcenia na kierunku dietetyka jest wykształcenie wysoko wykwalifikowanych specjalistów, którzy dzięki szerokiej wiedzy interdyscyplinarnej ze szczególnym uwzględnieniem wiedzy z zakresu nauk o zdrowiu, nauk medycznych oraz wiedzy z zakresu technologii żywności i żywienia będą konkurencyjną, a co ważne pożądaną i poszukiwaną kadrą współpracującą oraz wspierającą lekarzy w procesie leczenia chorób dietozależnych zarówna na lokalnym, krajowym, a także europejskim rynku pracy, a także samodzielną kadrą realizującą się wszystkich obszarach zainteresowania współczesnej dietetyki.Studia II stopnia na kierunku dietetyka dostarczają studentowi aktualnej wiedzy z zakresu właściwego postępowania dietetycznego i kładą nacisk na umiejętności praktyczne umożliwiające absolwentowi pracę w zespołach interdyscyplinarnych odpowiadających za profilaktyką i leczenie dietetyczne dostosowane do potrzeb żywieniowych, a dalej pozwalają na udział w planowaniu i wdrożeniu leczenia żywieniowego niezbędnego przy wielu schorzeniach.Kształcenie na kierunku dietetyka dostarcza gruntownej wiedzy o mechanizmach i złożonych zależnościach dotyczących żywienia człowieka, surowcach i produktach spożywczych wykorzystywanych w procesie konstruowania planów żywieniowych, a co ważne pozwala wykształcić umiejętności formułowania i innowacyjnego rozwiązywania złożonych i nietypowych problemów związanych z realizacją zadań zawodowych na stanowisku dietetyka, przygotowywania programów profilaktycznych, co ostatecznie przygotowuje absolwenta do podjęcia współpracy w środowisku medycznym oraz w obszarze ochrony zdrowia, a także rozpoczęcia własnej działalności zawodowej. Głównym celem realizacji kształcenia na kierunku technologia kosmetyku jest wykształcenie kadr przygotowanych do pracy w obszarze przemysłu kosmetycznego m.in.lipodmioty lecznicze; zakłady żywienia zbiorowego otwartego (stołówkach, jadłodajniach, restauracjach, kawiarniach z własnym zapleczem gastronomicznym); poradnie dietetyczne; podmioty działające w obszarze ochrony zdrowia, w tym podmioty kontrolno-nadzorcze [np. stacje sanitarno-epidemiologiczne]; zakłady przemysłu spożywczego; studia i gabinety modelowania sylwetki. Absolwent studiów II stopnia na kieruku dietetyka może podjąć zatrudnienie w następujących jednostkach:prowadzenie poradnictwa żywieniowego dla różnych grup populacyjnych tj. ludzi zdrowych jaki chorych; przeprowadzenie wywiadu żywieniowego oraz ocena sposobu żywienia i stanu odżywiania; weryfikowanie błędów w odżywianiu i wdrażanie metod zmiany nawyków żywieniowych i aktywności fizycznej; przeprowadzenie analizy i oceny efektów wdrożonego postępowania dietetycznego; prowadzenie dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów; interpretowanie wyników badań laboratoryjnych w celu zastosowania dietoterapii; stosowanie żywienia klinicznego z wykorzystaniem produktów specjalnego przeznaczenia żywieniowego; współpraca w interdyscyplinarnym zespole terapeutycznym; uczestniczenie w leczeniu żywieniowym pod nadzorem lekarza; edukowanie w obszarze zdrowego trybu życia. Więcej informacji o kierunku:https://wsiiz.pl/oferta-edukacyjna/studia-ii-stopnia/dietetyka-ii-stopnia