Opinie o uczelniach - Politechnika Koszalińska

Politechnika Koszalińska - Opinie

Gorąco zachęcamy do podzielenia się swoją opinią na temat uczelni Politechnika Koszalińska Z pewnością będzie ona bardzo pomocna dla Waszych młodszych kolegów rozpoczynających studia wyższe.

  • Witam. Studiowało mi się bardzo dobrze, chociaż miałem sporo przedmiotów z elektroniki, które na informatyce wydawało mi się że są zbędne , ale jednak z perspektywy czasu ta wiedza się przydała. Jeśli chodzi o znalezienie pracy to po informatyce to w Koszalinie ich za wiele nie ma - niewiele sensownych firm. Ale w innych miastach nie ma problemu. Dużo osób pracuje w Trójmieście, Poznaniu, Warszawie, albo za granicą.

    Łukasz1
    Informatyka
    02-04-2019
  • Hej wszystkim!!! jestem na 3 roku i bardzo mi się podoba nasza uczelnia, wykladowcy mają czas dla studentów są otwarci i życzliwi, nie robia studentom pod górkę. Ja jestem na wydziale mechanicznym, więc mówię o swoim wydziale, ale do pozostałych wydziałów też nie mam zastrzeżen, moim znajomym bardzo się podoba uczelnia, na prawdę warto spróbować, więc polecam

    daniEL
    Mechanika i budowa maszyn
    15-03-2019
  • Ja jestem na kierunku budownictwo więc o nim się wypowiem. Politechnika Koszalińska jest według mnie dobrym miejscem do studiowanie, nie mam o niej złego zdania. Dużym plusem według mnie jest to, że jest mało osób na roku, grupy są niewielkie, nie ma problemu, żeby wykładowca znalazł dla Ciebie czas. Co do wykładowców to są w porządku, w większości, z małymi wyjątkami, ale to wszędzie się zdarza. Na moim kierunku studiuje się przyjemnie, pierwsze dwa lata nie są pracowite, ale trzeci rok wymaga systematyki i jest pracochłonny. Stypendia naukowe są wysokie i na budownictwie nie jest o nie ciężko bo wystarczy trochę się przyłożyć. Ale się opłaca. Z imprezowaniem to już trochę słabo, np juwenaliów to tu prawie nie ma

    Dawid
    Budownictwo
    04-02-2019
  • Mam dobrą opinię na temat Politechniki Koszalińskiej w czasie kiedy tam studiowałem. Uczestniczyłem w zajęciach zaocznych i bardzo dobrze wspominam ten czas. Większość z nas miała już swoje doświadczenie zawodowe więc wielokrotnie opieraliśmy się na tym w trakcie zajęć. Co do pomocy przy znajdowaniu pracy po ukończeniu to myśle że bardziej działał fakt ukończenia studiów niż prestiż uczelni. Na pewno dla moich pracodawców ma dużo większą wagę doświadczenie zawodowe niż sam konkretny kierunek studiów licencjackich. Pozdrawiam

    G
    Zarządzanie marketingowe
    21-11-2018
  • Witam, Co do Politechniki Koszalinskiej to mam same dobre wrażenia. W latach których studiowałem było sporo młodej i rozwijającej się kadry. Która kładła duży nacisk na podstawy i czystość kodu. By był zrozumiały i czytelny. Podstawy obiektowosci i teoria o wzorach projektowych, planowaniu itp. Starsza cześć kadry uczyła troszkę starszych rozwiązań i rzeczy. Co czasami pomagało usystematyzować wiedzę, a czasem wręcz przeciwnie. Co do innych przedmiotów to było dużo związanych z elektroniką, obliczenia, podstawy assemblera, troszeczkę mikrokontrolerów. Ogólnie dobre podstawy jeśli ktoś chce nauczyć się w domu. Po ukończeniu studiów problemu ze znalezieniem pracy poza Koszalinem nie miałem. Wymagało to oczywiście pracy w domowym zaciszu by poznać co i jak działa w prawdziwym życiu. W samym Koszalinie nie wiem jak wygląda obecnie rynek pracy. Moja ogólna ocena jest taka : Uczelnia pozwala na poznanie podstaw i zapoznanie się z podstawami, ale trudno zdobyć umiejętności jakie są wymagane na początku przez większość pracodawców należy popracować dużo nad sobą. Ale na tym polegają studia. Co do poszukiwań pracy po ukończeniu to jak zawsze trochę szczęścia i chęć nauczuki w domowym zaciszu.

    MACIEJ M
    Informatyka
    09-10-2018
  • wszystko zalezy od kierunku. Za czasów, gdy studiowalm ekonomie bylo fajnie ale niestety jak aplikowalm na rozne konkursy to odpadalm mimo iz przeszlam testy, rozwiazanie zagadnien na rozmowe mnie nie zapraszano. Glownie wykladana teoria, bylo duzo wykladowcow ktorzy naprawde przekazali solidna wiedze i widac ze pasjonaci. Na geodezji bylo juz lepiej, studia spokojnie przygotowaly do zawodu jesli chodzi o wiedze i umiejetnosc obslugi urzadzen, programow komputerowych. Przewaga praktyków-wykladowcow. Znajomi podostawali prace bez problemow - kto chcial pracowac w zawodzie. Na budownictwie najwyzszy poziom. Rzadko trafil sie wykladowca+teoretyk. Głownie praktycy z osiagnieciami nawet miedzynarodowymi. Jesli chodzi o budownictwo to polecam. Smialo dostanie sie prace jesli czlowiek sie uczy i jest ambitny. Najsalabiej oceniam Ekonomie. Nie wiem jak jest teraz. Ja ja konczylam w 2011 roku moglo sie zmienic. Wiem ze odzyskali prawa wydzialu (jak ja zaczynalam byl wydzial, a jak konczylam byl juz instytut).

    Malgorzata
    Budownictwo
    18-05-2018
  • Dzień dobry, Bardzo chętnie pomogę, chociaż nie jestem pewien czy będzie to wartościowa pomoc. Chodzi mi oczywiście o fakt, że studia na Politechnice Koszalińskiej zakończyłem w roku 1998. Rok zakończenia mojego kierunku ma również przełożenie na ocene perspektyw znalezienia pracy. Moje studia wspominam bardzo dobrze, zarówno atmosferę, życie studenckie, jak i dobrze zorganizowany program studiów. Na okres moich studiów, mogę wysoko ocenić kadrę pedagogiczną oraz zaangażowanie władz uczelni w jej rozwój. Z dostępnych mi informacji, o tym jak uczelnia się rozwijała, można zakładać, że absolwenci PK nie powinni mieć problemów ze znalezieniem pracy. Oczywiście nie bez znaczenia jest tu kierunek studiów. Ja kończyłem Zarządzanie i Marketing. W każdym razie moi koledzy po informatyce nie mieli problemów ze znalezieniem pracy. Pozdrawiam, Marcin M

    Marcin M
    Zarządzanie
    16-05-2018
  • Witam serdecznie, Co do studiów to kończyłem kierunek Inżynierię komputerową, uważam że to bardzo ciekawy kierunek ale niestety zamiast iść w tą stronę szukając pracy ja poszedłem bardziej w działkę handlową. IK to takie połączenie informatyki i elektroniki czyli projektowanie i symulacja działania układów cyfrowych. Wiem że duże zainteresowanie po takim kierunku jest w firmach-producentach (fabryki, R&D) IT czyli HP, Dell, IBM itp. Za moich czasów pewna grupa wyjechała do USA gdzie dostali super propozycję.

    Maciej
    Matematyka komputerowa
    11-05-2018
  • Hej wszystkim;)..... powiem tak, ja na swoim wydziale bardzo miło wspominam ten czas xd co prawda jeszcze studiów nie skończyłem bo musiałem je zawiesić, ale jeśli chodzi o poziom nauki jest wysoki a patrząc na fakt że ja tylko zaocznie tam studiowałem to naprawdę według mnie warto :D !!! Ale wydaje mi się że studenci zaoczni to jeszcze więcej zajęć mają XD

    Tomek ;)
    Ekonomia
    23-04-2018
  • hej hej wszystkim, powiem wam, że nie narzekam, ludzie są zazwyczaj bardzo mili, nie ma spiny z nauką pomimo całkiem wysokiego poziomy. Mi jest tu bardzo dobrze, ponieważ Politechnika Koszalińska jest uznawana bardzo na południu Polski i na przykład w Berlinie itp. co jest naprawdę wielką zaletą tej uczelni :) :) Polecam bardzo!! jest na prawdę super!!!!!!

    wiktorrr
    Ekonomia
    23-04-2018

Politechnika Koszalińska - Aktualności

Wydział Technologii i Edukacji Politechniki Koszalińskiej serdecznie zaprasza do wzięcia udziału w VI edycji Konkursu Wiedzy Politechnicznej, który przeznaczony jest dla uczniów Szkół Ponadgimnazjalnych. Jego celem jest propagowanie nauk technicznych, będących odpowiedzią na zapotrzebowanie współczesnego rynku pracy.Konkurs składa się z dwóch etapów: I ETAP Przeprowadzany jest w formie ko [..]

Zobacz więcej