Wydziały/Kierunki I stopnia Jednolite II stopnia
licencjackie inżynierskie magisterskie magisterskie
S Online NSN S Online NSN S Online NSN S Online NSN

Chemia kosmetyczna

Zobacz

Zobacz

         

Chemia ogólna

Zobacz

Zobacz

         

Chemia żywności

Zobacz

Zobacz

         

Dietetyka

Zobacz więcej

Zobacz

Zobacz

Zobacz

Zobacz

         

Inżynieria ochrony zdrowia i promocja

Zobacz

Zobacz

         

Kosmetologia

Zobacz więcej

Zobacz

Zobacz

Zobacz

Zobacz

         

Pielęgniarstwo

Zobacz

         

Technologia kosmetyku

Zobacz

Zobacz

         

Zdrowie publiczne

Zobacz

Zobacz

         

Legenda:

S - stacjonarne (dzienne), Online - zdalne, NSN - niestacjonarne sobotnio-niedzielne , *NSC - niestacjonarne ciągłe od poniedziałku do piątku

Dietetyka

CEL KSZTAŁCENIA

Misją kształcenia na studiach I stopnia na kierunku dietetyka jest nauczanie prowadzone w ścisłej korelacji z interesariuszami, ukierunkowane na osiągnięcie przez absolwenta wysokiego poziomu wiedzy praktycznej oraz zdobycie umiejętności praktycznych z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego. Odpowiadając tym samym na dynamikę zmian zachodzących w gospodarce wolnorynkowej w Polsce i Europie. Ponadto kształcenie na Wydziale Nauk o Zdrowiu pozwoli na osiągniecie przez absolwenta zakładanych efektów kształcenia w sposób umożliwiający dysponowanie właściwą wiedzą, umiejętnościami i kompetencjami społecznymi istotnymi w pracy dietetyka zatrudnionego w odpowiednich podmiotach.

Głównym celem realizacji kształcenia na kierunku dietetyka jest wykształcenie specjalistów przygotowanych do pracy w obszarach zainteresowania współczesnej dietetyki zgodnie z zapotrzebowaniem rynku pracy i wymogami pracodawców.

WG. POLSKIEGO TOWARZYSTWA DIETETYCZNEGO ZADANIA ZAWODOWE DIETETYKA TO:

  • planowanie, nadzorowanie i wdrażanie, opartego na podstawach naukowych, żywienia indywidualnego, zbiorowego oraz leczniczego w różnych grupach ludności;
  • profilaktyka i leczenie dietetyczne chorób dietozależnych;
  • ocena stanu odżywienia, sposobu żywienia i zapotrzebowania na składniki odżywcze pacjentów oraz wydawanie stosownych opinii;
  • stosowanie żywienia klinicznego z wykorzystaniem diet naturalnych oraz produktów leczniczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego w leczeniu chorób przebiegających z niedożywieniem lub powstających na tle wadliwego żywienia i chorób;
  • planowanie i opracowanie jadłospisów i potraw wchodzących w skład poszczególnych rodzajów diet, zgodnie z obowiązująca klasyfikacją i zasadami żywienia;
  • rozpoznawanie, zapobieganie i współuczestniczenie w leczeniu otyłości i niedożywienia, w tym niedożywienia szpitalnego;
  • prowadzenie dokumentacji dotyczącej żywienia i stanu odżywienia pacjentów;
  • prowadzenie oświaty zdrowotnej w zakresie zasad prawidłowego żywienia m.in. wśród dzieci, młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących oraz osób w wieku podeszłym.

  • Perspektywy i umiejętności ABSOLWENTA

    Sylwetka absolwenta dietetyki:

  • posiada wykształcenie i przygotowanie zawodowe z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw;
  • posiada wiedzę i umiejętności do: planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności, planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją;
  • jest przygotowany do oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i rozpoznawania niedożywienia;
  • jest przygotowany do zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym;
  • jest przygotowany do oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia;
  • jest przygotowany do kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw zgodnie z zasadami systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (Hazard Analyzes Critical Control Points – HACCP);
  • posiada wiedzę i umiejętności do oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób;
  • jest przygotowany do organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów oraz prowadzenia edukacji żywieniowej;
  • jest przygotowany do pracy w: publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering), organizacjach konsumenckich, placówkach sportowych i innych (w zależności od rodzaju dodatkowych kwalifikacji) oraz w szkolnictwie – po ukończeniu specjalności nauczycielskiej (zgodnie ze standardami kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela);
  • zna język obcy na poziomie biegłości B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy oraz posiada umiejętność posługiwania się językiem specjalistycznym z zakresu medycyny;
  • posiada predyspozycje psychofizyczne do pracy z ludźmi zdrowymi i chorymi;
  • posiada przygotowanie ogólne i zawodowe obowiązujące w ochronie zdrowia;
  • jest przygotowany do podjęcia studiów drugiego stopnia;
  • jest świadomy konieczności kontynuacji kształcenia przez całe życie zawodowe, w tym ciągłego pogłębiania wiedzy i doskonalenia umiejętności.
  • potrafi rozwiązywać problemy zawodowe, posiada umiejętność komunikowania się z otoczeniem w miejscu pracy, sprawnego posługiwania się dostępnymi środkami informacji aktywnego uczestniczenia w pracy grupowej oraz organizowania i kierowania niewielkimi zespołami.

  • Dodatkowo, absolwent dietetyki dzięki obranej specjalności:

    dietetyka kliniczna

  • potrafi przeprowadzić wywiad żywieniowy z pacjentem przebywającym pod stałą opieką lekarza specjalisty lub pacjentem hospitalizowanym,
  • potrafi dokonać wyboru prawidłowej diety ze względu na stan kliniczny pacjenta;
  • diagnozuje zmiany w funkcjonowaniu organizmu w sytuacji zaburzenia jego homeostazji;
  • wykonuje proste czynności oceniające organizm człowieka jako układu regulacji stabilnej;
  • interpretuje dane liczbowe dotyczące podstawowych zmiennych fizjologicznych;
  • potrafi samodzielnie rozwiązać problem interakcji leków z pożywieniem, witaminami, składnikami mineralnymi, suplementami diety oraz używkami,
  • potrafi poprawnie prowadzić dokumentację kliniczną pacjenta;
  • potrafi wykorzystać wskaźniki antropometryczne, ogólnolekarskie i biochemiczne przy ocenie stanu odżywiania pacjenta;
  • potrafi organizować proces żywieniowy w warunkach klinicznych wraz z personelem administracyjno-medycznym przy równoczesnej kontroli ilościowo-jakościowej tego procesu.

  • dietetyka stosowana
  • potrafi przeprowadzić wywiad żywieniowy z klientem, który podjął samodzielną decyzję o zmianie nawyków żywieniowych;
  • potrafi dokonać wyboru prawidłowej diety ze względu na wyznaczone – indywidualne cele klienta;
  • jest przygotowany do kontroli wyników i nadzoru pomiarów organoleptycznych i laboratoryjnych dokonywanych przez dietetyków i podległych pracowników zgodnie ze standardami jakościowymi produktów gastronomicznych;
  • potrafi organizować proces produkcyjny potraw dietetycznych i współpracować z innymi działami przedsiębiorstwa w zakresie zapewnienia warunków niezbędnych dla prawidłowego prowadzenia procesu produkcji żywności dietetycznej;
  • potrafi prowadzić dokumentację żywieniową w zakładzie gastronomicznym;
  • potrafi kierować zespołem dietetyków lub zespołami przedstawicieli innych zawodów związanych z żywieniem;
  • potrafi prowadzić szeroką edukację żywieniową.
  •  

    Kontakt do uczelni

    02-366 Warszawa

    ul. Bitwy Warszawskiej 1920 nr 18

    tel.:

    +48 22 562 35 00