Opinie o uczelniach - Uniwersytet Szczeciński

Uniwersytet Szczeciński - Opinie

Gorąco zachęcamy do podzielenia się swoją opinią na temat uczelni Uniwersytet Szczeciński Z pewnością będzie ona bardzo pomocna dla Waszych młodszych kolegów rozpoczynających studia wyższe.

  • Bardzo dobrze wspominam studia na US, co prawda w tamtym okresie Kampus na Piastów nie był wyremontowany i widać było, że jest to jeden z najmniej zadbanych kampusów US, ale gdy mieliśmy zajęcia na pozostałych wydziałach wyglądało to dobrze. (Dziś Kampus jest już wyremontowany). Dojazd na uczelnie również był bardzo dobry. Akademiki w wysokim standardzie i z bardzo angażującym się w życie studenckie samorządem. Kadra - jak to na większości Uniwersytetów zdarzają się i bardzo dobrzy wykładowcy i mniej zaangażowani w proces naukowy. Jednakże miałem to szczęście, że tych drugich uświadczyłem bardzo niewielu. Uniwersytety i wykształcenie wyższe nie jest i nie może być odbierane jako gwarant uzyskania dobrej pracy w zawodzie. To zależy od wielu czynników, ale przede wszystkim od człowieka. Z mojego roku studiów dziennikarskich w zawodzie pracuję kilku moich znajomych, część w radiostacjach, w telewizjach ogólnopolskich i lokalnych. Dla mnie praca ta była - powiedzmy - niesatysfakcjonująca finansowo. Osobiście wybrałem inną ścieżkę zawodową, lepiej płatną, dlatego jak już wspomniałem wcześniej, to zależy od człowieka i tego jak potrafi się sprzedać na rynku pracy.

    Krzysztof
    Dziennikarstwo
    15-03-2019
  • Hej :) mogę się wypowiedzieć tylko odnośnie wydziału filologicznego ale słyszałam, że przeważnie na każdym wydziale jest tak samo albo podobnie. Jedynym minusem jest to że podczas zapisów na specjalizacje mówili nam, że jedna specjalizacja będzie z językiem hiszpańskim( czerwiec). Natomiast w ostatni dzień września podali nam do wiadomości że ta specjalizacja będzie z języka rosyjskiego. Rozumiem że nie było wystarczająco ludzi na tę specjalizację, ale w sumie teraz jestem bardzo z tego zadowolona, jednak rosyjski na pewno się przyda. Zajęcia są przeprowadzane sprawnie ale jedna bardzo wysokim poziomie, drugie na niskim poziomie - jak wszędzie :D Jeżeli chcesz się czegoś nauczyć I być szanowana to śmiało wybieraj te uczelnia, niektórzy strasznie narzekają, ale to chyba już styl życia taki:D Jeżeli zależy Ci na w miarę łatwym papierku to też można iść, na trójach i na kilku poprawkach można przeleć całe studia:D nie mówię że wcale nie trzeba nic robić bo czasami trzeba naprawdę zakuc ;)

    Aga
    Filologia angielska
    13-03-2019
  • Nie mogę odnieść się do całego Uniwersytetu,ale obecnie studiuje na WZIEU i mogę potwierdzić, że biznes z nauką współpracuje a my zyskujemy.Wydział zainwestował i mamy teraz fajne laboratoria, które pozwalają zdobyć praktyczne umiejętności, nie tylko suchą teorie. Mamy możliwość odbywania ciekawych praktyk w firmach logistycznych i transportowych, bo kadra współpracuje z firmami. Uważam,że teraz bez praktycznego podejścia to samo studiowanie to za mało. Moja dziewczyna studiuje też tu na Finansach i Rachunkowości też jest zadowolona. Ona ma zajęcia w laboratoriach giełdowych i bankowych. Jest też w kole, które współpracuje z NBP i instytucjami finansowymi, piszą projekty, robią konferencje i już zdobywają praktykę. Nie tak dawno była giełda pracy z ofertami również dla studiujących. Akademickie Biuro Karier na miejscu , sporo warsztatów - teraz proponowali płatne staże - jest na plus. Mój kolega kończył tu studia 5 lat temu i jak mówię, co teraz mamy to jest zaskoczony i zazdrości,że nie miał tego co my teraz. Oczywiście jak ktoś się nie interesuje, co się dzieje na jego uczelni to będzie narzekał i będzie mówił, że do praktyki Uniwersytetowi daleko, ale patrząc z perspektywy kilku lat idzie to w dobrym kierunku. Uniwersytet według mnie zdał sobie sprawę ,że praktyka musi być częścią studiowania.

    Adam
    Administracja i zarządzanie
    28-02-2019
  • Jestem po wydziale prawa i administracji. Na pierwszym roku będzie dużo przedmiotów historycznych i teoretycznych. W sesji jest trochę stresu, trzeba się uczyć. Teraz na filologii germańskiej odczuwam, że jest łatwiej. Tak więc jestem po prawie i w trakcie filologii germańskiej. Podczas pierwszych studiów były pewne problematyczne przedmioty, ale wszystko zależy od Twojej determinacji ;)

    Agnieszka
    Filologia germańska
    22-02-2019
  • Hej!! Jesten na psychologii imogę się wypowiadać tylko na temat tego kierunku, nie wiem jak jest dokładnie na innych. mogę zpewnością polecić ten kierunek. Wykładowcy są bardzo spoko, cisną nas, ale bez przesady, nie ma wielkich trudności, żeby zaliczyć egzaminy, nikt nie robi pod górkę. Jedyny minus jest taki, ze wydział jest na końcu miasta, ale jest cała masa autobusów, więc można szybko dojechać. Generalnie polecam

    Olek
    Psychologia
    19-02-2019
  • Studiuje fililogię hiszpańsk i mimo, że ciągle słyszę, że uniwerek chyli się ku upadkowi, to u nas jest super. kładą szczególny nacisk na naukę języka i poszczególnych dialektów. Wiele jest też zajęć o Ameryce łacińskiej. Ja akurat preferuję castellano. PNJH to oczuwiście podstawa i praktycznie cały czas się czegoś uczymy. Jest dużo zajęć typowych dla fililogi czyli nauki o litersturze, fonetyce itd to nie kurs językowy nie uczysz się tylko słówek. ;-) W dzikanacie nie miałam nigdy problemów chociaż słyszę same żale obojętnie na jakiej uczleni jesteś ;-) Mój kierunek nie jest jakis liczny wszyscy się znamy i to jest ekstra

    Sandra
    Filologia – języka hiszpański
    14-02-2019
  • Studia na tej uczelni kończyłem pare ładnych lat temu. A prespektywy zawodowe są raczej średnie, bo poziom nauczania jest na niezbyt wysokim poziomie, renoma mojego wydzialu WZIEU na rynku byla średnia oraz rynek pracy maly w Szczecinie. Patrzac po znajomych z roku to kazdy jakos niezle sobie radzi i pewnie to indywidualne predyspozycje tutaj maja znaczenie, a nie przekazana wiedza. Duzo osob przeszlo do Poznania/Wroclawia. Co do kierunku to nie wiem za bardzo jak na to patrzec po latach bo poszedlem bardziej w programowanie ale generalnie ten sam kierunek tylko z SGH daje o wiele wiecej mozliwosci.

    Krzysiek
    Finanse i rachunkowość
    13-02-2019
  • Moja opinia może być tylko i wyłącznie odnośnie Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania Uniwersytetu Szczecińskiego, ponieważ na tym wydziale studiowałem i nie mam pojęcia jak wyglądają studiach na innych wydziałach. Całą opinię należałoby zawrzeć jednym zdaniem - wszystko zależy od studenta i podejścia. Mówiąc dobrze/źle mógłbym kogoś urazić bądź dać laurkę. Nie można mówić o kadrze ogółem i wrzucać wszystkich do jednego worka. Tak jak na każdej Uczelni (studiowałem na 3) są nauczyciele bardzo merytoryczni i wartościowi, ale są również tacy którzy są i to wszystko. Szczecin generalnie nie jest najlepszym miejscem na rozwój w kierunku np. finansów przedsiębiorstw. Dlatego nie można (podobnie jak w przypadku poprzedniej odpowiedzi) mówić, że są czy nie ma perspektyw. Dużo zależy jaką się ścieżkę obrało - FIR daje dużo możliwości. Myślę, że na każde z pyań zadanych przez przyszłych stunetów odpowiedź mogłaby być taka sama "to zależy" bez względu na uczelnię oraz studenta.

    Sebastian
    Finanse i rachunkowość
    08-02-2019
  • cześć. Jestem na Uni. Szczecińskim wybrałam się na Filologię Romańską.Jestem już na magisterce. I powiem szczerze,że nie jest bardzo źle ;-)z słyszłam że będzie bardzo ciężko. A co do nauki to ja miałam dodatkowo włoski od drugiego roku, o poziom nie trzeba się obawiać ponieważ nauki jest sporo nawet dla bardzo dobrych studentów My na roku porównywaliśmy materiały z US z innymi uniwersytetami, na których uczą się nasi znajomi i mają tyle samo pracy co u nas lub mniej, jako że studiują filologie jednojęzyczne, a nasz USZczeciński  prowadzi przecież dwujęzyczną filologię. Wykłady są po francusku od drugiego roku, na pierwszym może któryś być ale nie sądzę. Studenci bardzo szybko uczą się znajomości języka, osoby które startowały w grupie początkującej na koniec pierwszego roku spokojnie zdawały egzaminy po francusku, np. ustny z historii Francji przed nativem (m.in. ja, nie chwaląc się ocena 4,5 a ten profesor zwraca uwagę na każdy szczegół Wykładowcy tutaj są super, wymagający i zarazem przyjaźnie nastawieni do studenta, szczerze muszę przyznać że po tych trzech latach nie mam najmniejszych powodów do narzekania na nich a miałam z nimi bardzo dużo kontaktu, ponieważ byłam starostą roku przez cały okres studiów (bardzo mi to pomogło wyrobić się przed pierwszą poważną pracą

    Suzi
    Filologia romańska
    05-02-2019
  • jestem studentką filologii romańskiej na US (teraz zaczynam II stopień). Nauki trochę jest ale dla osób lubiących uczyć się języków i interesujących francuskim to nie jest bardzo męczące, jeżeli jesteś sumienny i zorganizowany dasz radę. Kierunek jest ciekawy, gdybym miała jeszcze raz wybierać się na filologię to żadna inna tylko romańska z językiem włoskim, przez te trzy lata nigdy nie żałowałam swojego wyboru (chociaż bywało ciężko bo robię dwa kierunki dziennie i ostatnio miałam chwile załamania, jednak odpocznę przez wakacje i z pewnością mi przejdzie. Już podjęłam decyzję że jeden kierunek ukończę w trybie niestacjonarnym więc będzie mi dużo łatwiej wszystko pogodzić).

    Mariuszka
    Filologia romańska
    03-02-2019
  • Uniwersytet Szczeciński - za moich czasów - cieszył się bardzo dobrą opinią. Na kierunek, który złożyłam dokumenty odbywał się egzamin i było naście chętnych na 1 miejsce. Studiowałam Marketing i Zarządzanie. Czas studiów był dla mnie przepięknym okresem życia. Poznałam tam wielu wspaniałych ludzi, a przyjaźń z wieloma trwa po dziś dzień. Mój wspaniały Promotor pracy mgr zaproponował mi pracę na uczelni. Z propozycji skorzystałam i do dziś, już z doktoratem, jestem wykładowcą. Jestem szczęściarą...

    Iwona
    Marketing i zarządzanie sprzedażą
    17-01-2018