Opinie o uczelniach - Politechnika Łódzka

Politechnika Łódzka - Opinie

Gorąco zachęcamy do podzielenia się swoją opinią na temat uczelni Politechnika Łódzka Z pewnością będzie ona bardzo pomocna dla Waszych młodszych kolegów rozpoczynających studia wyższe.

  • Studia na Politechnice Łódzkiej ukończyłem ponad rok temu, wiec wydaje mi się, że moja opinia może być przydatna. Generalnie ze studiów byłem zadowolony, przygotowały mnie dobrze do pracy w bankowości. Większość osób z mojej grupy pracuje w branżach gdzie wykorzystuje zdobytą wiedzę tj. w finansach, IT, ubezpieczeniach na stanowiskach kierowniczych lub eksperckich. Kadra bardzo profesjonalna, wszystko jak należy, poziom odpowiednio wysoki. Mogę polecić.

    Bartosz
    Matematyka
    05-07-2019
  • Dzień dobry wszystkim. Bardzo dobrze oceniam Politechnikę Łódzką pod względem organizacyjnym oraz dydaktycznym, kadra niezwykle profesjonalna. Moim zdaniem uczelnia daje bardzo dobre perspektywy na przyszłość, szczególnie wydział IFE który sam skończyłem. Bardzo dobrze przygotowuje do przyszłej pracy w biznesie informatycznym. Polecam wszystkim nastawionym na rozwój.

    Piotr
    Informatyka
    25-06-2019
  • Witam wszystkich, według mnie wszystko zależy od wydziału na którym studiujemy,ja studiuję na wydziale mechanicznym i tylko do niego i opinii o nim będę wypowiadał się w tym wpisie. Oceniam go średnio. Kadra po części jest niekompetentna, a program jest przestarzały, podejście kadry nauczycielskiej w pewnym stopniu nie jest dobre, oczywiście zdarzają się wyjątki, ale są rzadkością. W większości pracują tam osoby, które nie miały kontaktu z przemysłem przez co nie mają pojęcia o trendach w obecnym świecie. Oczywiście jest kilku prowadzących co do których nie można mieć zarzutów i z którymi współpracowało się przyjemnie i potrafiły przekazać wiedzę. Studiowanie na PŁ jest trudne i wymaga dużo samozaparcia i kontaktów z osobami,które rok wcześniej zaliczały ten sam przedmiot ;) Myślę, że nie będę miał problemów ze znalezieniem pracy. W regionie łódzkim istnieje wiele zakładów przemysłowych, które potrzebują wykształconej kadry inżynierskiej w zakresie mechaniki i automatyki.

    Michał
    Mechanika i budowa maszyn
    24-06-2019
  • Politechnika Łódzka to świetna uczelnia, szkoląca swoich absolwentów na bardzo wysokim poziomie. Studia były bardzo ciężkie ale bardzo wiele się nauczyłem, przez co nie miałem problemów ze znalezieniem pracy. Pewnie zależy to od kierunku ale moim zdaniem Politechnika w Łodzi jest zdecydowanie bardziej wymagająca, niż zdecydowana większość teoretycznie "lepszych" uczelni technicznych. Mam wielu znajomych po różnych uczelniach i tutaj wymagało się od studenta więcej, bo przede wszystkim zrozumienia tego co się uczy.- Kadra pomocna ale wymagająca, oczywiście jak wszędzie chyba, zdarzali się lepsi i gorsi wykładowcy. Jeśli chodzi o perspektywy są duże, a największe zagranicą. Na ten moment raczej zagraniczne firmy doceniają wiedzę studentów po trudnych i innowacyjnych kierunkach. Nasi lokalni pracodawcy wolniej zbierają myśli, chociaż dostaje wiele ofert, mniej lub bardziej pokrewnych z moim kierunkiem wykształcenia od wielu różnych firm.

    Łukasz
    Inżynieria biomedyczna
    17-06-2019
  • Jeszcze jestem w trakcie studiów, II stopień. Skończyłem Energetykę na wydziale mechanicznym, po niej perspektywy pracy są ale raczej rozczarowujące, patrząc na wysiłek jaki trzeba było włożyć w ich ukończenie. Patrząc po rozmowach o pracę ludzie zazwyczaj niewiedzą, czym tak właściwie jest, może jeśli bym zwiększył obszar poszukiwań pracy wtedy może było by łatwiej znaleźć po kierunku. Sam kierunek ma też również zalety ponieważ aspekt techniczny był na wysokim poziomie, wiec łatwiej też zrozumieć wszelkiego rodzaju aspekty techniczne również z poza dziedziny. Teraz studiuje na wydziale zarządzania i inżynierii produkcji tutaj jest już dużo łatwiej jeśli chodzi o prace, oraz zaliczenia(przynajmniej dla mnie). Jeśli chodzi o kadrę to jest różnie są wykładowcy bardzo w porządku którzy więcej, lub mniej wymagają są też tacy którzy utrudniają.

    Maciej
    Energetyka
    13-06-2019
  • Ja studiuję na wydziale wipoś generalnie moim ulubionym wykłądowcą jest moja pani rpomotor,gdyż jest wymagająca ale też potrafi być zwyczajnym człowiekiem, studiuję inzynierie procesową. Wymiana ciepła i wymienniki masy są ciężkie głównie projekt bo sa kiepsko prowadzone a konsultacje symboliczne. Warto sprawdzić program studiów ja np wczesniej przeglądałam i szłam dla technik membranowych z których zresztą teraz pisze pracę integruję z ozonowaniem więc jest tam troche więcej rzeczy niż techniki membranowe ale jednak jest ona powiązana z tym o czym myslałm na początku

    Martynka;)
    Mikrobiologia stosowana
    14-01-2019
  • Ja jestem na PŁ,  na architekturze wnętrz. Nie mogę powiedzieć,że moja uczelnia jest super idealna, gdyż nie mam po prostu porównania. Aczkolwiek znajomi z AiU w Łodzi są zadowoleni z poziomu nauczania jak i z atmosfery - choć wiadomo zależy to po prostu od ludzi, czyli różnie może być na roku, w grupie itd. Są osoby, które chodzą z podniesioną głową i patrzą 'z góry', bo jestę architektę, ale są i takie, z którymi można normalnie porozmawiać - zresztą jak wszędzie. Absolwenci na brak pracy nie narzekają z tego co wiem, ba, nawet koledzy ode mnie z roku bez problemu znaleźli praktyki (w tym ja) w biurze architektonicznym, czyli nie aż tak bardzo powiązanym z naszym kierunkiem. Co prawda ofert pracy raczej nie znajdzuje się  w necie, ale jeśli od początku się pracuje porządnie nad projektami (tak, żeby móc się pochwalić czymś później w portfolio) i wysyła się cv wszędzie gdzie się da - uda się znaleźć pracę, choć być może w Warszawie czy Poznaniu będzie łatwiej, skoro bezrobocie niższe. Co do pracy w trakcie studiów - z tym może być różnie. Najwięcej pracy chyba będzie na pierwszym roku, a później to już z górki.

    Ruda
    Architektura wnętrz - profil praktyczny
    13-11-2018
  • Na początku jest mało przedmiotów związanych z zzawodem, dopiero pożniej jest cos co się prztyda ;-) Głównie kładzie się duży nacisk na matematykę, która jest zmorą dla wielu studentów. Natomiast na drugim roku jest już znacznie więcej ciekawych zajęć. Na budownictwie ogólnym robimy projekty w parach. Ja akurat lubię fizyke budowli na której analizujemy przegrody budowlane, a także mechanika gruntów i fundamentowanie. Jestem zadowolony póki co ,ale jestem na początku drugiego roku ;-)

    Damian
    Budownictwo
    06-11-2018
  • Ja bardzo polecam studiowanie na jakiejkolwiek politechnice. :D Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności który ukończyłam daje interdyscyplinarne wykształcenie... Przede wszystkim uczy myśleć :D. Prace można znaleźć w koncertach farmaceutycznych jak i przedsiębiorstwach przetwórstwa spożywczego. Polecam mój kierunek wszystkim, jest trochę trudno ale wszystko do ogarnięcia.. no i duzo mozna się nauczyć. Pozdrawiam

    MiMiMi
    Biotechnologia
    03-04-2018
  • Super! Polecam Uczelnię jak najbardziej!! Miasto brzydkie. Zmieniło się przez te naście lat. Pracowałam parę lat jaki technolog. Potem w laboratorium. Wszystko związ z żywnością. Teraz od 7lat jestem pełnom ds. ISO. W Płocku zamknięto zakłady mięsne, cukrowni i mleczarnia. Z pracą po tym licho. Skończyłam jeszcze podyplomowe Audyt i controlling w organizacji- i też super poziom!

    Klaudia
    Chemia i technologia żywności
    19-03-2018
  • Ja skonczylam na I stopniu synteze organiczna na chemii. Teraz jestem na II stopniu, studiuje technologie lekow na technologii chemicznej. Jesli chodzi o to czy mi sie podoba, to tak, wielu rzeczy sie nauczylam, samodzielna praca w laboratorium itd. Jedyne co to wydzial jest dosyc stary xd i nie ma luksusow XD XD No i studia nie są takie łatwe. Ale myślę ze nie tylko tu tak jest.. trzeba wziąć pod uwagę to że sam kierunek nie jest łatwy sam w sobie

    MaGdA
    Chemia
    23-02-2018
  • Studiuje mi się dobrze, aczkolwiek jestem dopiero na 1 semestrze, no zaraz na 2, więc za dużego rozeznania nie mam :D Wiadomo, wszystko zależy od tego, na jaki kierunek się zdecydujecie i na jakim wydziale. Ja jestem na wydziale mechanicznym. Nie narzekam na znanego z wykładowców, z przedmiotów podobała mi się matematyka i grafika inżynierska, ale to też wszystko zależy od wykładowców, na których traficie. Na pewno wszystko też zależy od ludzi w grupie, na których traficie. Są osoby, które traktują Cię jak konkurencję na rynku pracy a są tacy, którzy pomogą, dadzą coś od siebie :)

    Angella
    Automatyka i robotyka
    09-02-2018
  • Politechnikę mogę jak najbardziej polecić. Chyba jedna z najbardziej "ogarnietych" uczelni w Łodzi. Wykładowcy są bardzo uprzejmi i zazwyczaj idą na rękę studentom żeby im pomóc przejść dalej XD Kierunek Inżynieria Biomedyczna dostaje najlepszych profesorów i doktorów ;D Jest dużo laboratoriów więc czas szybko leci i się nie nudzisz ;) Na ogół każdy wykładowca jest świetny tam. Czasami zdarza się jakaś tragiczna piła... Na WEEIA na złych się nie trafi :0

    damian
    Inżynieria biomedyczna
    08-02-2018