Opinie o uczelniach - Uniwersytet Jagielloński

Uniwersytet Jagielloński - Opinie

Gorąco zachęcamy do podzielenia się swoją opinią na temat uczelni Uniwersytet Jagielloński Z pewnością będzie ona bardzo pomocna dla Waszych młodszych kolegów rozpoczynających studia wyższe.

  • Studiuję tu dość, krótko. Korzystam z MOSTU. Moja macierzysta uczelnia to UWrocławski. Mogę porównać obie uczelnie. Jak na razie nie ma negatywnych różnic. Co prawda na każdym kroku czuć, że tutaj nauka to wieloletnia tradycja. Co do warunków to zależy od wydziału i lokalizacji. Jak jest w dawnych budynkach to raz lepiej raz gorzej. Nowe wydziały i budynki to już super wyposażenie i warunki dla studentów. Ogólnie nie narzekam na podejście do studentów, no, chyba że mnie traktują inaczej.

    Aga
    Dziennikarstwo
    01-04-2019
  • ogólnie jest tak (przynajmniej na prawie), że pod względem organizacyjnym jest bardzo luźno, możesz sobie wybrać jakie chcesz przedmioty oprócz kilku obowiązkowych, sama układasz plan zajęć, obecność na zajęciach nie jest obowiązkowa :D Chociaż egzaminy są trudne, mówi się, że UJ i UW mają bardzo podobny poziom merytoryczny, ale w Krakowie egzaminy są znacznie trudniejsze Są przedmioty, które ludzie powtarzają przez 2 lata, bo egzaminy potrafią być tak dzikie , ale ogólnie warto, poza tym zajęcia są na Starym Mieście

    Szymonn
    Prawo
    31-01-2019
  • ja już studia skończyłem ale byłem zadowolony . studia ciekawe dużo wiedzy się zdobywa, peirwsze egzaminy są dość ciężkie ale do zdania ;) cieakwe ćwiczenia terenowe na wiosnę bo praktycznie w przeciągu studiów objeżdża się całą Polskę ;) plus wiosenny semstr jest krótszy bo kończy się najcześciej już końcem kwietnia jednak zajecia trwają nie po 1.5 godziny a 2.15 ale dzieki temu przychodzą juwenalia to ejst luz ;)

    PioTR
    Chemia
    15-11-2018
  • Uniwersytet Jagielloński renomowana uczelnia,więc nie warto się nawet zastanawiać..bardzo dobrze wspominam ten czas,no i sam Kraków. Zajęcia z dobrymi wykładowcami,niestety teoretykami,więc wiedzę praktyczną trzeba zdobywać gdzie indziej. Dużo zajęć warsztatowych,pisanie prpgramów profilaktycznych itd. Niestety nie pracuje w zawodzie,moje ścieszki połączyły się z niepełnosprawnymi. Ta praca daje mi o wiele więcej satysfakcji niż praca z trudną młodzieża czy uzależnieniami, Podpowiem,ze obecnie największy zapotrzebowanie jest na terapeutów zajęciowych,terapia zaburzeń rozwojowych u dzieci(autyzm itp) terapeutów behawioralnych.

    Monika
    Pedagogika socjalna i resocjalizacja
    13-11-2018
  • UJ marzył mi się od dzieciństwa. Studiowało mi się bardzo dobrze. Myślę, że jeśli chodzi o możliwość znalezienia pracy to wiąże się to z wybranym kierunkiem. Nie jestem wstanie powiedzieć jak jest w Polsce bo po zakończeniu studiów wyjechałam z kraju (14 lat temu). Mieszkałam w paru różnych krajach i UJ był znaną uczelnią co ułatwiało sprawę. Obecnie mieszkam w Katarze i z tego co wiem jeszcze parę lat temu UJ był jedyną uznawaną uczelnią. Kończyłam socjologię. Na chwilę obecną ze względu na dziecko pracuję w brytyjskiej szkole (dział administracji).

    moni
    Socjologia
    09-11-2018
  • Jeśli chodzi o UJ to wszystko zależy na pewno od wydziału który się wybiera . No i oczywiście od kierunku Najlepiej sprawdzić sobie rankingi która uczelnia może się pochwalić podium w przypadku danych kierunków Ja studiuje na wydziale chemii i jestem zadowolona:) Pierwsza no i druga sesja to jest przesiew studentów :) ale jak się od samego początku przykłada to nie będzie problemów Profesorzy są w miarę spoko. wszystko zależy od wykładowców. Jedni są pozytywnie nastawieni do studentów a inni mają humorki ale da się przeżyć; ) Więcej jest i tak tych sympatycznych

    karolka
    Chemia
    06-11-2018
  • Studiowałem na UJ jakiś czas temu - wykładowcy w porządku, niektórzy na bardzo wysokim poziomie i z wysokimi wymaganiami co do studentów, ale według mnie to akurat dobrze . Uczelnia ma swój prestiż i ma to duże znaczenie, nic nie wygląda tak dobrze w cv jak Uniwersytet Jagielloński. To cała moja opinia - warto

    Łukasz
    Stosunki międzynarodowe
    26-10-2018
  • Od strony merytorycznej UJ oceniam bardzo wysoko, wiedza, która podlega egzaminowaniu jest praktyczna, dobrze przygotowuje do podjęcia pracy. Egzaminy są obiektywnie trudne i wymagają zaangażowania oraz poświęcenia im czasu, jednak dają możliwość rzeczywistego zrozumienia problemów, a ich pamięciowa forma ułatwia przygotowanie do egzaminów wstępnych na aplikacje, co też sam - obecnie ucząc się do egzaminu wstępnego - zauważam. Poziom merytoryczny znajduje odzwierciedlenie w rankingach uczelni prawnych.

    Bartłomiej
    Prawo
    01-10-2018
  • Wydaje mi się że UJ jest mimo wszystko uczelnią o pozytywnym wizerunku, jak na standardy polskie. Atmosfera jest zasadniczo przyjazna, trudno tutaj wyrazić jakieś zastrzeżenia. Na tle innych krakowskich uczelni wyróżnia się z pewnością poważniejszym podejściem do studenta - w tym sensie, że wymaga się często od niego samodzielnego wyboru przedmiotów i dbania o spełnianie wymogów statutowych (np. wyrabiania corocznego limitu punktów ECTS). Podobnie, nie spotkałem się na UJ (a przynajmniej na Wydziale Prawa) z ulgowym traktowaniem studentów, jak np. organizowanie kolejnych egzaminów, gdy jakaś część osób nie zdała - wiem ze słyszenia, że na innych krakowskich uczelniach studenci mają możliwość podchodzenia w jednej sesji do jednego egzaminu nawet po 5, 6 razy, co nie jest chyba poważnym podejściem do studiów. Wydaje mi się, podstawowym zastrzeżeniem jakie można kierować względem UJ, które też często zdaje mi się słyszeć od innych osób, jest jednak nadmierne

    Dominik
    Prawo
    13-09-2018
  • Polecam Kraków (choć naprzeciw Warszawy jest nieco hermetyczny) i oczywiście UJ. Ja zaczęłam studia w 2002 r., nie miałam wątpliwości, którą uczelnię wybrać, a na 5 roku studiów (czyli 2 roku magisterskich) zdecydowałam się na studia podyplomowe. Myślę, że formalna edukacja to jedno, a warto poświęcić czas na robienie czegoś (wolontariat, kursy), co nas dopełni i pomoże zawierać znajomości. Nie polecam zamykać sie jedynie na grupę ze studiów (kierunku). Różnimy się jako ludzie podbudową kulturową i trzeba szukać tych, z którymi nam po drodze. Najlepsza pieczątka na dyplomie... nie zaszkodzi w życiu:) Także cudowności i powodzenia! Wszystkiego najlepszego.

    emilka;)
    Zarządzanie
    06-03-2018
  • ja studiuje na wydziale filozoficznym - wykladowcy sa bardzo w porzadku chociaz jak wszedzie - zdarzają się niezłe kwiatki :D Jeśli chodzi o materiał to trochę czasu trzeba na to wszystko poświęcić. Z mojego punktu widzenia naprawdę okay jeśli chcesz tylko studiować, nie pracować i nie robić nic dodatkowego - zawsze znajdzie się sporo czasu dla siebie. Materiał jest kwestią organizacji własnego czasu. O ile nie zakopiesz się z tekstami itd. to na spokojnie wszystko. Przez pierwsze 3 lata nic sie nie wybiera. Robi się kanon i tyle ;) o dalszym etapie się nie wypowiadam bo jeszcze do niego nie dotarłam

    K-i-n-g-a
    Psychologia
    22-02-2018
  • UJ jest *********. Na UJ wiele zależy od kierunku i wydziału.UJ jest ogromny, wydziały i kierunki mocno się między sobą różnią.Jestem na 4 roku informatyki na UJ na Wydziale Fizyki Astronomii i Informatyki Stosowanej. Mam koleżeństwo na różnych informatykach w Krakowie. Tutaj mi się podoba najbardziej, nie jest jakoś okropnie ciężko (istnieje życie poza studiami). Podobno każdego roku jest się co raz ciężej dostać, ale nie ma się co za wiele tym przejmować. Jak już się dostaniecie na UJ, to zapraszam do Naukowego Koła Robotyki i Sztucznej Inteligencji .

    karol
    Informatyka
    14-02-2018
  • Bardzo polecam UJ. Najlepsi wykładowcy w kraju, wysoki poziom, nasz wydział jest zawsze najwyżej we wszystkich rankingach. Jeśli przetrwasz to naprawdę wydaje się, że będziesz dobrym prawnikiem. Bo jest bardzo wymagajaco. Szczególnie od 2 roku. Ale ogólnie polecam:) Przedmiotów jest multum, a co najlepsze jest tylko pewnien trzon tych, które muszą zaliczyć wszyscy, a resztę dobierasz sobie pod własne zainteresowania, pod to, z jakim działem prawa chcesz wiązać swoją przyszłość. To genialne rozwiązanie :D Studia bardzo ciekawe i atmosfera naprawdę fajna

    paula;)
    Prawo
    12-02-2018
  • Dla mnie to był najwspanialszy okres w życiu. Miasto ma niepowtarzalna atmosferę, a uczelnia gwarantuje wysoki poziom wiedzy. Środowisko studenckie jest otwarte na wszelkie pomysły. na Facebooku mozna nawiązać z nimi kontakt. A co do pracy, to wiadomo, że z tym bywa różnie. Jednak dyplom dobrej uczelni to już coś. Poza tym zawsze można już w trakcie studiów rozglądać się za przyszłą pracą.

    Bożena
    Pedagogika
    08-02-2018
  • jestem w trakcie studiów na UJ, studiuję antropologię społeczno-kulturową :3 Bardzo polecam UJ, ale trzeba się nastawić na ciężką pracę i nie zawsze można spotkać miłych kolegów studentów :3 Planuję też wrócić na filologię którą studiowałam wcześniej, zrobiłam rok przerwy na inny kierunek teraz :) Sukces zależy od tego co chce się studiować i jakie ma się ambicje :3 Perspektywy się pokazują jesli tylko chcesz Po każdy kierunku

    D.o.m.i.n.i.k.a
    Neofilologia
    07-02-2018
  • bardzo wiele zalezy od tego czy i co będzie sie robic poza studiowaniem im więcej wolontariatow i stazy tym lepiej. Dla mnie psychologia była cieakawym rozwijającym kierunkiem ale jeśli chcesz robić coś konkretnego i się ukierunkowac to polecam dużo dużo próbowac wolontariatow Ja w ten sposób przekonałam się że nie chce być terapeuta Na przykład

    Justyna
    Psychologia
    30-01-2018
  • Bardzo polecam. Najlepsi wykładowcy w kraju, wysoki poziom, nasz wydział jest zawsze najwyżej we wszystkich rankingach. Jeśli się przetrwa to naprawdę wydaje się, że można zostać dobrym prawnikiem. Bo jest bardzo wymagająco. Szczególnie od 2 roku. Ale ogólnie polecam:) Przedmiotów jest multum, a co najlepsze jest tylko pewnien trzon tych, które muszą zaliczyć wszyscy, a resztę dobierasz sobie pod własne zainteresowania, pod to, z jakim działem prawa chcesz wiązać swoją przyszłość. To genialne rozwiązanie :D Studia bardzo ciekawe i atmosfera naprawdę fajna :) Na pierwszym roku polecam historię doktryn politycznych i prawnych, psychologię społeczną, archeologie prawa ;) Zależy, na czym zależy

    p_aulin_a
    Prawo
    29-01-2018
  • Jestem dopiero na pierwszym roku. Te kilka miesięcy studiowania na Ujocie były bardzo pozytywne. Ludzie przyjaźnie nastawieni, dobra atmosfera, bardzo nowoczesny kampus. Co do przedmiotów to w moim przypadku (studiuje informatyke) są dosyć trudne, a wykładowcy wymagający. Ale to w końcu studia :) Pierwsze kilka miesięcy zawsze jest trudnych. wszyscy Profesorowie są bardzo przyjaźni i posiadają ogromną wiedzę. Tak więc samą uczelnie moge z czystym sumieniem polecić. Co do przedmiotów: Logika i teoria mnogości to... Dosyć duża królicza nora abstrakcji :)) Przedmiot jest baaardzo trudny, rok temu z 200 osób zdało 19:) a w tym roku wykładowca dał prowadzącym ćwiczenia tegoroczny egzamin, to nikt z nich nie zrobił nawet połowy ;) Analiza matematyczna też jest trudna, ale myślę że logiki nic nie przebije. Ja bardzo lubię programowanie, akurat w pierwszym semestrze jest tylko język C, ale potem będzie już ciekawiej ;) oprócz tego jest jeszcze 'Wstęp do architektury komputerów' i 'Teoretyczne podstawy informatyki' czyli przedmioty, które ja nazywam zapychaczami, to głównie informatyka i matematyka od teoretycznej strony. Co do prowadzących :) z wdaku polecam dr Grab, lub dr Rozpędzik, z TPI prof. Richter-Wąs była spoko, C miałem z dr Marcinkiem i tego pana średnio polecam, chyba, że ma się spore ambicje i nie przeszkadzają złośliwe teksty, których Pan doktor mocno nadużywa, po za tym jest dosyć zabawnie :) Ale proponowałbym dr Rycerza, albo dr Romańczykiewicza. Z Logiki dr Hadasz jest okej, choć bardzo wymagający, jeśli ma się ogromne ambicje, to Profesor Sitarz będzie idealny :D z Analizy matematycznej nie polecam pani Valette, natomiast podobno spoko jest dr Skiba :D

    student UJ
    Informatyka
    26-01-2018
  • jestem na pierwszym roku prawa i po pierwszym semestrze jestem całkiem zadowolona. Na naszym wydziale wykłady i ćwiczenia nie są obowiązkowe - zaliczenie ćwiczeń nie jest warunkiem koniecznym do podejścia do egzaminu. Dzięki temu student ma większą swobodę. Ponadto sami wybieramy sobie przedmioty w obrębie zainteresowań (narzucone jest tylko bodajże 11 przedmiotów obligatoryjnych dla każdego). Odczucia co do wykładowców są raczej subiektywne, zależy kto co preferuje.

    justynk@
    Prawo
    25-01-2018
  • Poziom nauczania jest zależy od kierunku i prowadzących to raz, ale także od studentów. Mi udało się wyciągnąć z tego Uniwersytetu bardzo dużo, ale to również dzięki osobistemu zaangażowaniu. Zajęcia i wykładowcy - bywają świetni. Osobiście jestem zadowolony

    Robert
    Psychologia
    12-10-2017

Uniwersytet Jagielloński - Aktualności

Uniwersytet Jagielloński ma przyjemność zaprosić wszystkich zainteresowanych na wystawę pod nazwą Gallipoli - 100 lat po bitwie, która odbędzie się w dniach 20 lutego 2015 – 07 kwietnia 2015. Wystawa prezentowana będzie w Muzeum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Collegium Maius przy ul. Jagiellońskiej 15, codziennie od godz. 09.00 do zmroku. Mimo, że działania wojenne, jakie miały miejsce w [..]

Zobacz więcej