Uniwersytet Warmińsko-Mazurski (UWM) w Olsztynie - Opinie

Gorąco zachęcamy do podzielenia się swoją opinią na temat uczelni Uniwersytet Warmińsko-Mazurski (UWM) w Olsztynie Z pewnością będzie ona bardzo pomocna dla Waszych młodszych kolegów rozpoczynających studia wyższe.

  • Ja na UWM studiowałam dwa kierunki: ochronę środowiska i prawo obecnie jestem na studiach doktoranckich w 2 dyscyplinach: Agronomia i Prawo kawał czasu na UWM już za mną, a obecnie jestem również pracownikiem dziekanatu Jeśli chodzi o studiowanie, na pewno Kortowo jest piękne, ma swój klimat, nie ma drugiego takiego miasteczka w Polsce Ludzie są mili, nigdy nie miałam żadnych problemów z wykładowcami chociaż jak wszędzie są ci łagodniejsi i srodzy, wymagający i mniej wymagający itp Jeśli ktoś chce się czegoś nauczyć to się nauczy bez wątpienia. Mi jest tu dobrze, w końcu tyle lat tu jestem, więc będę polecała każdemu to miejsce, ten Uniwersytet

    N123
    Prawo
    11-01-2018

  • Uniwersytet Warmińsko Mazurski ma szerokie spektrum możliwości. Wszystko zależy od wyboru kierunku studiów. W ostatnich latach słychać głośno o kierunkach medycznych tegoż alma mater. Osobiście wybrałem socjologię na poziomie licencjata, potem Zarządzanie zasobami ludzkimi na II stopniu, już magisterskim. Jeżeli chodzi chodzi o wykładowcę, na licencjacie wszystkich lubiłem. Zresztą nie wiem jak teraz wygląda sytuacja. To było juz kilka lat temu. Jezeli Jeżeli o magisterium, kadra profesorska jak i zarówno doktorzy nauk, jedni i drudzy byli bardzo kompetentni. Wszystko zależy od osobistych odniesień. UWM ma też zalety same w infrastrukturze. Jest po prostu piekny. Tutaj jest to zależne nie tylko od sytuacji na rynku, ale predyspozycji kandydata. Jeżeli od początku nastawić się na uzyskanie doświadczenia w jakichkolwiek pracach, czyt. udział w kołach naukowych, samorządzie studenckim, drobnych płatnych działaniach UWMu, bo też takie mi sie osobiście trafiły, szansę znalezienia pracy rosną.

    Patryk
    Zarządzanie zasobami ludzkimi
    01-12-2017

  • jeśli chodzi o sam wydział to mogę polecić. Budynek jest nowy. Wykładowcy są spoko. Co do poziomu nauki to nie wiem jak wypada na tle innych uczelni. Ogólnie bardzo dobrze się studiuje w Olsztynie. Samo miasto jest przyjazne studentom i atmosfera na kortowie jest fajna.

    Aneta
    Matematyka
    29-11-2017

  • Moim zdaniem ogromną zaletą jest przede wszystkim otwartość wykładowców na studentów, bardzo często wykazują się oni wyrozumialoscią jeśli chodzi np. o łączenie studiów z pracą. Jeśli chodzi o wady, na chwilę obecną ich nie dostrzegam. Jestem zadowolona z wyboru właśnie tego uniwersytetu

    Kamila
    Matematyka i ekonomia
    24-11-2017

  • Polonistyka cieszy się dość dobra opinia, która i ja podzielam. Moja ulubiona wykladowczynia była prof. Maciejewska, zaczęłam pod jej kierunkiem nawet doktorat. Wykładowcy są bardzo kompetentni, a do tego-życzliwi. Obecnie pracuję w szkole, tak jak i większość znajomych z roku. Polonista może pracować w różnych instytucjach, nie musi to być szkoła. W Instytucie mamy również kierunek-logopedia, więc na brak pracy narzekać nie można. Gdybym miała drugi raz wybierać, wybralabym znowu polonistyke na UWM. Zresztą Olsztyn to tanie miasto do życia.

    martusia
    Edukacja polonistyczna z nauczaniem języka polskiego jako obcego
    24-11-2017

  • Witam. Jeśli chodzi o osobiste wrażenia, to są jak najbardziej pozytywne. Studiuję na wydziale Kształtowania Środowiska i Rolnictwa. Wydział nasz mimo małych rozmiarów (liczba osób) działa prężnie i prawie wszyscy się znają nawzajem, dzięki czemu jest miła atmosfera. Jeśli chodzi o naukę to jest tak jak wszędzie, trzeba się uczyć żeby zaliczyć. Osobiście nigdy nie miałem problemów z wykładowcami, większość jest wyrozumiała. Jeśli chodzi ogólnie o uniwersytet to jest to jedno z najlepszych (dzięki kampusowi i jezioru śmiem twierdzić że najlepsze :p) miejsce do studiowania. W czasie wolnym na studentów czeka wiele atrakcji m. in. wymieniona wcześniej plaża kortowska, kluby i wydarzenia kulturowe tj coolturalny student. Większość wydziałów ma dobre opinie w stosunku do innych uczelni, program nauczania nie odbiega od standardów, a w niektórych przypadkach nawet przewyższa resztę (tj najlepszy w Polsce wydział weterynarii). Z mojego punktu widzenia nie żałuję decyzji o podjęciu studiów w tym miejscu i szczerze polecam ten wybór jeśli ktoś ma wątpliwości.

    Adrian
    Rolnictwo
    23-11-2017

  • Ja osobiście bardzo sobie chwalę tą uczelnię, jestem zadowolona że tutaj studiuję i gdybym miała wybierać jeszcze raz to na pewno padłoby na UWM. Studiuję Turystykę i Rekreację - kierunek ciekawy dla mnie, wybierając go kierowałam się swoimi zainteresowaniami i nie żałuję. Wiadomo, trzeba się czasem przyłożyć i pouczyć ale warto. Inna sprawa to sam klimat Kortowa, ludzie, juwenalia, inne imprezy organizowane przez Uniwersytet, jest tero naprawdę dużo, ciągle coś się dzieje. To prawda że można się tutaj rozwijać więc osobiście polecam. Co prawda są to jedynie moje przemyślenia i osobiste przeżycia a wiadomo, każdy myśli inaczej, mimo wszystko moja opinia o Uniwersytecie jest niezmienna od 3 lat

    Justynka
    Turystyka i rekreacja
    21-11-2017

  • Zawod w sam sobie calkiem fajny, przynajmniej dla mnie-praca w terenie oraz praca w biurze, nie ma nudy. A co do samego studiowania to jest łatwo, nawet bardzo. Raz na semestr zdarzy sie jakis prowadzacy co wymaga nieco wiecej niz inni, ale wszystko jest tutaj do przejscia, wystarczy odrobine sie zainteresowac i troche sie pouczyc. Nie mam swojego ulubionego wykladowcy, ale z tego co widze to kadra sie zmienia i odchodza stare pryki, a na ich miejsca wskakuja młodzi i pewnie bardziej przyjacielscy wykładowcy. Przy starej kadrze bylo nieco slabo, bo niektorzy traktowali studenta jak jakiegos smiecia np. taki Świątek, który juz w koncu odszedł na emeryturę:) Tak czy siak kazde studia sa do przejścia i ogarnięcia, gorzej jest z praca po niektorych studiach. Po takiej geodezji jest jej bardzo malo, a jesli jest to zazwyczaj jest to praca tylko dla chłopaków w terenie do kopania granicznikoe.. kierunek ciekawy i fajny, ale przyszlosc po nim jest tragiczna

    kacperRr
    Geodezja i kartografia
    21-11-2017

  • jestem obecnie na drugim roku. Studiuje mi się bardzo dobrze. Lubię UWM i Kortowo. Nie żałuję podjętej decyzji.

    Agata
    Prawo
    17-11-2017

  • Zaletą uczelni jest przede wszystkim Rektor i kampus. Prof. Ryszard Górecki świetnie zarządza całym Uniwersytetem. Jest bardzo pomocny i naprawdę dba o interesy studenta. Kampus jest bardzo duży, jest na nim wszystko co może budzić obiekt zainteresowania. Każdy znajdzie coś dla siebie. Poszczególne wydziały organizują różnego rodzaju koła naukowe, na których można pogłębiać swoją wiedzę i zainteresowania. Kadra- no cóż. UWM stawia na młodych. Coraz więcej doktorantów bierze udział w wykładaniu przedmiotów. Jednak jest też dużo znanych doktorów i profesorów od których można czerpać wiedzę.Nie wiem jak jest z kwestią praktyk studenckich, na chwilę obecną mnie to nie dotyczy. O wadach nie piszę, bo dla mnie UWM jest bardzo dobrą uczelnią, trzyma wysoki poziom. Ze względu na wiek jest niedoceniana w Polsce. No i ostatnią, chyba najfajniejszą dla studentów zaletą jest Kortowiada, czyli 5-dniowe juwenalia studenckie na terenie miasteczka akademickiego.

    Alicja
    Prawo
    17-11-2017

  • Ja dopiero zacząłem studia na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. To jest mój drugi miesiąc na tej uczelni. Jeśli mam wyrazić opinię na dzien dzisiejszy, to jest ona pozytywna. Bardzo mi się podoba tutaj studiować.

    Karol
    Filologia rosyjska
    17-11-2017

  • Studia na uniwersytecie wspominam bardzo dobrze, mój kierunek to nauki o rodzinie, jeżeli chodzi o pracę znalezienie jej jest dość ciężkie jeżeli nie ma się doświadczenia. Najlepiej wspominam psychologię rodziny i psychologię ogólną. W tym momencie zaczęłam drugi kierunek jakim jest bezpieczeństwo wewnętrzne. Mam nadzieje że też będę to dobrze wspominać.

    Dominika
    Pedagogika pracy z rodziną
    17-11-2017

  • Uczelnia godna polecenia.Do prowadzenia zajęć związanych z poszczególnymi specjalizacjami zapraszane są osoby z branży, a same zajęcia mają bardzo praktyczny charakter. Bardzo przyjemne zajęcia na których wykładowcy przekazują niezbędną wiedzę, z wieloma można utrzymywać kontakt nawet po studiach. Kampus oceniam na ogromny plus, miejsce jest bardzo ładne.

    Paweł
    Administracja
    17-11-2017

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski (UWM) w Olsztynie - Aktualności

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie rozpoczął rekrutacje na studia rozpoczynające się od semestru letniego roku akademickiego 2016/17. W ofercie uczelni znajdują się zarówno studia II stopnia prowadzone w trybach stacjonarnym i niestacjonarnym oraz studia podyplomowe. Rekrutacja na kierunki oferowane przez Uniwersytet Warmińsko-Mazurski prowadzona jest w systemie Internetowej Rejestra [..]

Zobacz więcej

W ostatnim czasie Uniwersytecki Szpital Kliniczny w Olsztynie, przynależący do Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, zyskał ogólnopolską sławę jako ośrodek, w jakim przeprowadzano innowacyjne operacje wszczepienia stymulatorów mózgu osobom w śpiączce. 8 sierpnia doszło do otwarcia nowego budynku przyszpitalnego, jakim jest Centrum Medycyny Eksperymentalnej, które za patrona obrało sobie Emila Beh [..]

Zobacz więcej

ikonka kierunki studiów kierunki studiów – artykuły