Uczelnie facebook Opinie o uczelniach - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (SGGW)

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (SGGW) - Opinie

Gorąco zachęcamy do podzielenia się swoją opinią na temat uczelni Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (SGGW) Z pewnością będzie ona bardzo pomocna dla Waszych młodszych kolegów rozpoczynających studia wyższe.

  • Osobiście uważam SGGW za bardzo dobrą uczelnię, z której jestem naprawdę zadowolony. Jeżeli tylko ma się chęci, istnieje wiele możliwości rozwoju i zrobienia "czegoś więcej". Mam tu na myśli liczne koła naukowe oraz konferencje. Faktem jest, że mogłoby być wykładane więcej wiedzy praktycznej, ale to niestety chyba przypadłość obecna na większości uczelni. Uważam, że pracodawcy doceniają absolwentów SGGW, ponieważ jesteśmy pracowici i szybko się uczymy. W przypadku WNE, pół żartem, pół serio, w mojej opinii, wynika to z faktu, że w pewnym sensie chcemy pokazać, że nie jesteśmy mniej kompetentni niż nasi koledzy z SGH czy kierunków ekonomicznych UW.

    D_ominik
    Finanse i rachunkowość
    19-01-2018

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego reprezentuje uczelnie wyższą charakteryzującą się wysokim poziomem nauczania. Zajęcia prowadzone są w sposób ciekawy, z użyciem różnych metod i form pracy dydaktycznej. Wykładowcy to nierzadko praktycy i jednocześnie doskonale wykształceni fachowcy z danej dziedziny, którzy potrafią skutecznie zachęcić do zgłębiania tajników wiedzy - w moim przypadku logistycznej. Uczelnia istnieje od ponad 200 lat, jej ugruntowana pozycja oraz bardzo solidne doświadczenie w edukowaniu młodych Polaków sprawiają, że organizacja działalności komórek i jednostek dydaktycznych działa bardzo sprawnie, co trzeba przyznać, z uwagi na bardzo dużą liczbę studentów, jest imponujące. Uczelnia oprócz doskonałych podstaw edukacyjnych i sprawnej organizacji charakteryzuje się bardzo dobrą atmosferą - podczas studiów wykładowcy zarażają do nauki, zachęcają do aktywnego włączenia się w zajęcia, integracji oraz używania różnych form w przygotowywaniu projektów na zajęcia. Bardzo dużym atutem uczelni jest jej ulokowanie - ursynowski kampus to bardzo duży zielony obszar, potrafiący pokrzepić niejednego studenta zmagającego się z trudami sesji. Kwestie, nad którymi należy popracować na SGGW to z pewnością zbyt mały parking oraz nie wszędzie dostosowana infrastruktura do osób niepełnosprawnych.

    Adam
    Logistyka
    09-11-2017

  • Studia na SGGW to była dla mnie przyjemność ze względu na atmosferę. Perspektywy zależą tak naprawdę od własnej aktywności i zainteresowań. Należy wziąć pod uwagę przede wszystkim fakt, że jest to uczelnia rolnicza i w tym kontekście są kształceni studenci. Kierunek jest bardzo ogólny. W zależności od zainteresowań trzeba poszerzać wiedzę we własnym zakresie czy to w kwestiach technicznych czy ekonomicznych, prawnych bądź środowiskowych.

    Łukasz
    Rolnictwo
    16-10-2017

  • Na kierunku zarządzanie poziom nauczania jest ponadprzeciętny. Na wydziale funkcjonuje system jakości kształcenia. Jakość zajęć jest zróżnicowana – jak na każdej uczelni. Moim zdaniem zajęcia ekonomiczne są na najwyższym poziomie, w dalszej kolejności znajdują się nauki społeczne i języki obce, a na samym końcu są nauki związane z prawem i pozostałe przedmioty mniej charakterystyczne z Wydziałem. Kadra nauczycielska jest kompetentna. Ciężko jest mi powiedzieć coś więcej o wykładowcach ogólnie, łatwiej byłoby odnieść się do konkretnych przypadków. Z kolei organizacja na Wydziale Nauk Ekonomicznych z każdego roku na rok ‘jest’ coraz lepsza.

    Sebastian
    Zarządzanie
    16-10-2017

  • Studiując już 5 rok na tejże uczelni muszę przyznać, że jestem z niej zadowolony. Wybrana przeze mnie specjalizacja jest najlepsza w kraju, a nauczyciele akademiccy pracują na największych i najtrudniejszych przedsięwzięciach w kraju. Poziom nauczania różni się w zależności od katedry, jednakowoż całościowo powiedziałbym że jest na dobrym poziomie, ot takie 7/10. Jeśli chodzi o wykładowców, to mam przyjemność mieć wykłady z najlepszymi profesorami w swoich dziedzinach (prof. Jemielita, prof. Knauff), których książki są "bibliami" w branży w całej Polsce. Organizacja na wydziale budzi momentami lekkie zastrzeżenia. Natomiast nie są to rzeczy na tyle istotne, aby powodowały jakieś problemy między kadrą zarządzającą wydziałem a studentami.

    Krystian
    Budownictwo
    16-10-2017

  • Na SGH studiowało mi się bardzo dobrze. Studia magisterskie na tej uczelni umożliwiają połączenie studiów z praca zawodową. Uważam, że to jest dużą zaletą, ponieważ doświadczenie zawodowe jest dużym atutem po skończeniu studiów. Jest wiele możliwości zawodowych po skończeniu Finansów, można próbować swoich sił w wielu branżach.

    Natalia
    Finanse i rachunkowość
    12-10-2017

  • Moje studia na SGGW miały miejsce już podczas zatrudnienia, więc nie będę zbyt opiniotwórczy w temacie znalezienia pracy po tej uczelni. Jednak moi znajomi z roku bez problemu znaleźli zatrudnienie. Same studia dały mi sporo, przede wszystkim uzyskanie tytułu Certyfikowanego Pracownika Banku. Jestem z nich zadowolony również merytorycznie.

    Jarek
    Bankowość
    03-10-2017

  • Jeśli chodzi o informatykę to kierunek jest mocno praktyczny i bardzo fajnie przygotowuje do wymagań rynku pracy. Pracę zacząłem już w trakcie 4 roku studiów. Polecam tą uczelnię. Pozdrawiam

    Karol
    Informatyka
    02-10-2017

  • SGGW uważam za uczelnię sprzyjającą studiowaniu. Poziom zajęć jest na poziomie, który pozwala znaleźć później pracę bez większych problemów, a rolniczy profil nie wyklucza możliwości znalezienia pracy w dowolnej branży. Na pewno polecam i zachęcam do wybrania SGGW.

    Przemysław
    Ekonomia
    02-10-2017

  • Osobiście uważam SGGW za bardzo dobrą uczelnię, z której jestem naprawdę zadowolony. Jeżeli tylko ma się chęci, istnieje wiele możliwości rozwoju i zrobienia "czegoś więcej". Mam tu na myśli liczne koła naukowe oraz konferencje. Faktem jest, że mogłoby być wykładane więcej wiedzy praktycznej, ale to niestety chyba przypadłość obecna na większości uczelni.Uważam, że pracodawcy doceniają absolwentów SGGW, ponieważ jesteśmy pracowici i szybko się uczymy. W przypadku WNE, pół żartem, pół serio, w mojej opinii, wynika to z faktu, że w pewnym sensie chcemy pokazać, że nie jesteśmy mniej kompetentni niż nasi koledzy z SGH czy kierunków ekonomicznych UW.

    Dominik
    Logistyka
    29-09-2017

  • Na SGGW studiowało się nawet „znośnie” jak to mawiają, ale ja z troszkę innej perspektywy ponieważ jako właściciel gastronomii ;) niemniej jednak wielu znajomych z kierunku znalazło prace lub wręcz założyło własne biznesy Horeca potem. Chyba po prostu nie dobrałem odpowiednio kierunku, ale ludzie mi to zrekompensowali :)

    Jan
    Zarządzanie gastronomią i dietetyka
    25-09-2017

  • jeśli chodzi o studia to myślę, że największym plusem było praktyczne podejście na zajęciach do poszczególnych case’ów. W porównaniu do znajomych na uw gdzie podejście jest bardzo teoretyczne u nas było bardzo dużo projektów gdzie na rzeczywistych danych tworzyliśmy modele ekonometryczne, analizowaliśmy je, przeprowadzaliśmy estymacje itp. Po kierunku znajomi jak również i ja bez problemów znaleźliśmy prace w firmach ubezpieczeniowych, księgowych, bankach i innych gdzie wykorzystuje się i potrzebna jest wiedza dotycząca analizy i przetwarzania danych masowych. Z racji na moje inwestycyjne zainteresowania kierunek ten jest również dobrym początkiem i warsztatem umiejętności, które pomagają w branży inwestycyjnej.

    Mateusz
    Informatyka i ekonometria
    22-09-2017

  • SGGW dało mi nieźle w kość. Kierunek był trudny - szczególnie statystyka z p. Zielińskim. Trzeba było się sporo uczyć, natomiast jak ostatnio szukałem osób do zespołu i chciałem wziąć kogoś z czasów studiów to nikt nie chciał słyszeć o stawce 10 tyś. Grupa studiujących była niewielka i wszyscy znaleźli dobrą pracę i dobrym wynagrodzeniem. Ja sam wszedłem na stanowisko dyrektora departamentu banku mając 25 lat:) Tak więc polecam. Warto się przemęczyć chwilę aby potem ... w sumie się dalej męczyć ale za dobrą stawkę:)))

    Marcin
    Finanse i rachunkowość
    14-09-2017

  • Obecnie studiuję dziennie na drugim roku studiów magisterskich kierunek Informatyka i Ekonometria. Student tego kierunku specjalizuje się w analizie zbiorów danych oraz programowaniu. Realizowane przedmioty w SGGW oceniam bardzo dobrze. Po ukończeniu studiów licencjackich miałem już perspektywy zawodowe i udało mi się wziąć udział w Akademii Analityka Danych w PKO Banku Polskim. Dzięki poznanym wcześniej na uczelni umiejętnościom związanym z przetwarzaniem danych w środowisku SAS zaproponowano mi kontynuację pracy w formie stażu. Z tego co wiem, to większość koleżanek i kolegów z roku również ma możliwość rozwijania się zawodowo w dziedzinie analizy danych oraz big data w innych firmach.

    Jan
    Informatyka i ekonometria
    14-09-2017

  • Z tego co wiem kierunku już niema, ale studiowało mi się całkiem fajni. Było bardzo dużo nauki ze względu na ilość przedmiotów. Wybrałem tą uczelnię ze względu na bardzo dobre zaplecze techniczne (świetnie wyposażone laboratoria). Natomiast jeśli miałbym jeszcze raz decydować czy iść na ten sam kierunek pewnie bym wybrał coś innego ale jest to moja opinia, po próbie znalezienia pracy w zawodzie. Z drugiej strony na studiach poznałem żonę więc nie żałuję.

    Adam
    Zarządzanie środowiskiem przyrodniczym
    01-09-2017

  • Jestem samoukiem informatycznym. Na sggw szukałem potwierdzenia umiejętności w postaci dokumentu. Jednak całe studia dały mi więcej. Są dla osób z praktycznie zerowa wiedza informatyczną na wejściu i są prowadzone w formie laboratoriów przez praktyków.

    Krystian
    Informatyka
    01-09-2017

  • klimat bardzo prostudencki - imprezy, ludzie itp. ale wiadomo, że nie tylko o to chodzi :D... Poza świetnym akademikiem, jest też świetna baza edukacyjna, SGGW to cały kompleks idealnie dostosowany do studentów. jeśli chodzi o apekt pracy to zdecydowanie polecam SGGW Pozdrawiam serdecznie! i zycze powodzenia w dobrym wyborze :)

    Paweł
    Zarządzanie jakością i analiza żywności
    01-09-2017

  • Uczelania jak i sam kierunek w punkt ale dla praktyków. Wykładowcy to ludzie z doswiadczeniem, przynajmniej tak było jak sam tam studiowałem. Wiele się nauczyłem i co ważne ten kierunek przygotowuje do zdania egzaminu na unikalny certyfikat EFCB wydawany przez ZBP. Polecam

    Sebastian
    Bankowość i usługi finansowe
    01-09-2017

  • Moja perspektywa studiów w SGGW jest odrobinę zaburzona, ponieważ były one rozszerzone o dwuletnią wymianę zagraniczną. Jeśli chodzi wyłącznie o studia w SGGW na kierunku Zarządzanie, nie mogę powiedzieć, że solidnie przygotowały mnie do pracy w obszarze HR. Za inne kierunki nie jestem w stanie ręczyć, chociaż na pewno lepszy warsztat teoretyczny i praktyczny miały osoby, które chciały wiązać swoją przyszłość z obszarem finansów i rachunkowości, czy ekonomii.

    Maciej
    Zarządzanie
    01-09-2017

  • SGGW daje szanse na znalezienie dobrej pracy po każdym kierunku, dużo zależy jednak od podejścia studenta i jego zaangażowania w targi pracy, kola naukowe etc. Nic nie przychodzi samo, SGGW to możliwości, trzeba umieć je wykorzystać. Ja osobiście byłem bardzo zadowolony i polecam wszystkim!

    Paweł
    Zarządzanie jakością i analiza żywności
    01-09-2017

kierunki studiów – artykuły

Korzystanie z niniejszej witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies.

Zamknij