Opinie o uczelniach - Śląski Uniwersytet Medyczny (SUM) w Katowicach

Opinie o uczelniach - Śląski Uniwersytet Medyczny (SUM) w Katowicach

FORMULARZ KONTAKTOWY >>

 

uczelnie

Śląski Uniwersytet Medyczny (SUM) w Katowicach - Opinie

Gorąco zachęcamy do podzielenia się swoją opinią na temat uczelni Śląski Uniwersytet Medyczny (SUM) w Katowicach Z pewnością będzie ona bardzo pomocna dla Waszych młodszych kolegów rozpoczynających studia wyższe.

  • Rafał
    Lekarski

    Jeśli idzie o samo studiowanie, to generalnie jest w porządku. Z tego co słyszę o innych uczelniach - wiadomo - zawsze mogą się zdarzyć jacyś niemili ludzie czy to w grupie, czy prowadzący zajęcia. Jednak na szczęście nie jest tego tak dużo, żeby było ewidentnie patologicznie. Ja jestem na wydziale katowickim na IV roku. Na I roku głównie można źle trafić na anatomii i medycynie ratunkowej, ale da się to przeżyć. Na II roku na biochemii bywa różnie. Na III roku na patofizjologii. IV rok z kolei słynie z dermatologii. Generalnie jest w porządku jak mówię. Dużo jednak trzeba samemu się uczyć. Bardzo mi brakuje na zajęciach ćwiczeń problemowych. Wiadomo - wymagają więcej od prowadzącego niż przelotka po slajdach w PP, albo przepytka z suchego materiału. Rzadko komu się chce takie zajęcia prowadzić.

    22-01-2018
  • Agnieszk_a
    Lekarski

    jest ciezko. Ale nie tyle z kierunkiem co wlasnie z uczelnia. Na temat sumu opinie sa te same- to straszny balagan. Naprawde. Ja wybralam ta uczelnie ze wzgledu na to, ze jest blisko mojego domu a zalezalo mi na tym Na praktykach położnych chciałam sobie wybrać natomiast uczelnie w Opolu

    22-01-2018
  • W.W
    Pielęgniarstwo

    Ogolnie SUM jest jedna z najlepszych uczelni medycznych o ile nie najlepsza. Studia do lekkich nie naleza. A co do pracy. Zawsze się znajdzie. I ja i wielu moich znajomych dostalismy juz po pierwszych praktykach propozycje zeby po ukonczonych studiach przyjsc do danej placowki jako pracowni

    19-01-2018
  • viola
    Biotechnologia medyczna

    jestem na 2roku magisterki na Śląskim Uniwersytecie Medycznym, odradzam biotechnologie medyczna, bo po niej z ustawa z 2015 nie zrobie sie podyplomowki z analityki i diagnostyki Mnie runal ten plan Jest duzo nauki, sporo wyrzeczeń, zycie towarzyskie umarlo mi na prawie 4lata, (ucze sie tak aby zdac pierwsze terminy), Moge opowiedzieć o wydziale farmaceutycznym, mamy nowy budynek, wiec super, remontuja drugi, wiec fajnie dla nowych studentow, duza wiekszosc wykładowców jest bardzo fajna, mozna sie dogadac, kazda katedra prowadzi kolo, polecam stypendia bo sa wysokie, ale np u nas na roku dostaje je 5 albo 10% studentów na dany stopien kierunku BM Panie z dziekanatu spoko, ale plan dostajemy późno, raz dostalismy w dzień zajęć. Spedza się całe dnie na uczelni - Z tym trzeba się liczyć. Ale prawda jest taka, jeżeli wybiera sie kierunek pokrewny medycynie zawsze bedzie tyle nauki, dużo wyrzeczeń niezaleznie od uczelni. Polecam poszukac kierunkow zamawianych. Szczególnie biotechnologii medycznej Wydzial jest w Sosnowcu, ale ma tam 3 lokalizacje i niektore zajęcia odbywają sie na Ligocie w Katowicach A np. Dietetyka krąży miedzy Katowicami, Zabrzem i Bytomiem Wiec liczyc sie trzeba z dojazdami A jeżeli chodzi o rozwoj naukowy to kola to umożliwiają, jeździmy na konferencje, niektórzy piszą publikacje itd. jest możliwość udzislu w Erasmusie, ale to juz za wiele nie wiem

    19-01-2018
  • Katarzyna
    Farmacja

    studiowałam na wydziale nauk o zdrowiu i wydziale farmaceutycznym. Generalnie jeśli chodzi o podejście do studentów to moim zdaniem najgorzej jest właśnie na wydziale nauk o zdrowiu. Jesteś tam trochę traktowana jak piąte koło u woz. Teraz jestem na farmacji i jest i wiele lepiej, wykładowcy kompetentni,w większości przyjaźnie nastawieni do studenta. Atmosfera wśród samych studentów również na plus, często są różne akcje wydziałowe i miedzywydzoalowe.

    18-01-2018
  • student
    Pielęgniarstwo

    każdy uważa że ma najciężej na świecie i że jego uczelnia najbardziej daje w kość ale prawda jest taka że wszędzie są pewne ale przynajmniej na tyle na ile już się zorientowałam ;) moim zdaniem to specyficzna uczelnia i trudna ale jak się uczyć to wszędzie będzie ok:) mam trochę zastrzeżeń do zajęć klinicznych i zaangażowania asystentów i zajmowania się nami ale nie dawno rozmawiałam z koleżanką na pielęgniarstwie i ona była całkiem zadowolona. ja już się z nią związałam może nie jestem zakochana w tej uczelni ale no cóż przywykłam ;) tym bardziej że nie umiem powiedzieć czy gdzieś jest o wiele lepiej .

    18-01-2018
  • Anna
    Farmacja

    ŚUM jest wymagający ale konkretny i dobry. Jeśli planuje się później prace w służbie zdrowia to z pewnością dobry wybór

    11-12-2017
  • Dominika
    Pielęgniarstwo

    Właśnie rozpoczęłam drugi rok studiów na kierunku pielęgniarstwo. Sam wybór uczelni oceniam jako bardzo dobry. ŚUM daje świetne perspektywy i wizje rozwoju. Co prawda ilość nauki jest dość duża, jednakże na uczelniach medycznych jest to standard. Dziekanat funkcjonuje sprawnie i nie ma większych problemów z załatwieniem spraw. Kadra wykładowców raczej przyjazna studentom, choć niektórym zdarzają się gorsze dni. Ogólnie polecam

    29-11-2017

POLECAMY UCZELNIE

AKTUALNOŚCI UCZELNIANE

Studiuj Informatykę w WST w Katowicach! - tylko 1300 zł za 1 semestr

Studiuj Informatykę w WST w Katowicach! - tylko 1300 zł za 1 semestr
Dla pierwszych 20 osób, które chcą zapisać się na studia Informatyka w Wyższej Szkole Technicznej w Katowicach przygotowaliśmy specjalną promocję - tylko 1300 zł za pierwszy semestr. Szczegóły w regulaminie "Bądź szybszy zyskaj więcej".

Podyplomowe Studium Public Relations – zapisy tylko do 31 stycznia!

Podyplomowe Studium Public Relations – zapisy tylko do 31 stycznia!
Podyplomowe Studium Public Relations, czyli jedna z największych w Polsce instytucji kształcących specjalistów w zakresie PR, niebawem kończy ostatnią turę rekrutacji na studia. Zapisy trwają do końca stycznia 2016 r. Warto się pośpieszyć!

Informatyk : Trzy kroki do kariery

Informatyk : Trzy kroki do kariery
Komputery i nowoczesne technologie to Twoja pasja? Interesujesz się programowaniem i aplikacjami mobilnymi? Swoją zawodową przyszłość wiążesz z branżą IT? Gratulujemy wyboru!

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Niekonwencjonalny wygląd przeszkodą w zdobyciu pracy

Niekonwencjonalny wygląd przeszkodą w zdobyciu pracy

Nie ulega wątpliwości, że w procesie rekrutacji na dane stanowisko pr ...

więcej

Studia  w Szwecji

Studia w Szwecji

Szwecja, kraj innowacji, oferuje młodym ludziom z całej UE możliwość podj ...

więcej

Jezyk niemiecki – Goethe-Zertifikat C2

Jezyk niemiecki – Goethe-Zertifikat C2

Goethe-Zertifikat C2 to zwieńczenie wielu lat nauki języka niemieckiego, k ...

więcej

Polityka plików "cookie":

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.

formularz kontaktowy