Opinie o uczelniach - Pomorski Uniwersytet Medyczny (PUM)

Opinie o uczelniach - Pomorski Uniwersytet Medyczny (PUM)

FORMULARZ KONTAKTOWY >>

 

uczelnie

Pomorski Uniwersytet Medyczny (PUM) - Opinie

Gorąco zachęcamy do podzielenia się swoją opinią na temat uczelni Pomorski Uniwersytet Medyczny (PUM) Z pewnością będzie ona bardzo pomocna dla Waszych młodszych kolegów rozpoczynających studia wyższe.

  • Weronika
    Zdrowie publiczne

    Dzień dobry, studia podyplomowe na PUM oceniam bardzo pozytywnie. Dla mnie było szczególnie ciekawie odkrywać inną branżę niż ta w której pracuję. Jako ekonomista z wykształcenia i bankowiec z zawodu z zainteresowaniem zagłębiałam się w problemy z jakimi boryka się obszar ochrony zdrowia. Generalnie uważam, że studia podyplomowe, w szczególności gdy mija już znaczący okres czasu od ukończenia tych pierwszych, bazowych bardzo poszerzają horyzonty i dają studiującemu naprawdę dużo. Gorąco polecam :)

    03-01-2018
  • Elżbieta
    Lekarski

    Studia trwały 5 lat i były bardzo intensywne-dużo przedmiotów, zajęcia do wieczora, mało czasu wolnego. Ale poziom wysoki, co mi procentuje.

    18-12-2017
  • Jan
    Lekarski

    Na PUM-ie studiuje mi się dobrze. Jest co prawda dużo pracy, ale tego spodziewać się może każdy na kierunkach medycznych, na dowolnej uczelni. Na pierwszym roku mojego kierunku głównymi przedmiotami jest anatomia i histologia. Nauczyciele z którymi ja mam zajęcia są życzliwie nastawieni, co nie znaczy że nie są wymagający. Oczywiście zdarzają się też mniej życzliwi, ale takich jest niewielu (a przynajmniej na pierwszym roku). Ćwiczenia są w miarę ciekawe, jednak same wykłady potrafią zmęczyć i często się zdaża że można przysnąć. Plan zajęć jest ewidentnie układany pod kierunek lekarski. Zdarzają się jednak takie zajęcia, (np. fakultet o wolnych rodnikach) które są ewidentną stratą czasu dla studenta i wykładowcy. Niemniej, ogólnie rzecz ujmując jest naprawdę w porządku.

    14-12-2017
  • Dorota
    Pielęgniarstwo

    Naukę oceniam dobrze, niektóre prezentacje nieco przestarzałe, ale sporo dodatkowej wiedzy. Generalnie polecam, szczególnie dla lekarzy i osób które bezpośrednio wiążą swoją przyszłość z medycyną

    12-12-2017
  • Tomasz
    Dietetyka

    Studiowało się fenomenalnie i w pięknej atmosferze. Dużo praktyki i możliwości rozwoju także polecam.

    11-12-2017
  • 123123
    Lekarski

    jestem teraz na 3 roku. Wg jakiś tam rankingów najlepsze uczelnie w Polsce pod względem stomy to Łódź, Białystok i Szczecin. Tak przynajmniej było kiedy ja szlam. Ogólnie nie jestem zadowolona z tej uczelni. Poziom jest bardzo wysoki, zeby zdać jakikolwiek egzamin z ważnego dla ciebie przedmiotu czy kolokwium trzeba sie naprawdę niezle napracować. Pytania sa zazwyczaj wielokrotnego wyboru i to jest moim zdaniem lekka przesada. Na niektórych przedmiotach prowadzący sa spoko i nie robią problemów a na niektórych jak np anatomia człowieka czy fizjologia człowieka idziesz na zajęcia ze ściśniętym żołądkiem. Teraz jestem na 3 roku i zaczynaja nam sie zajęcia praktyczne na pacjentach. No i musimy sami szukac sobie tych pacjentów. Co prawda w klinice jest rozdzielnia która jak sie wpiszesz to przydzieli ci pacjenta ale liczba osób rejestrujących sie w klinice jest taka ze starczy tylko dla studentów 5 i 4 roku ktorym ci pacjenci sa w pierwszej kolejności przydzielani. Oprócz tego musisz mieć wyrobione normy czyli w ciagu roku i semestru wypełnić określona ilość ubytków i zrobic ileś przeglądów co wcale nie jest tak łatwo zrobic, bo mogą ci sie trafiać pacjenci którzy np maja same ubytki 1 klasy za które masz jeden punkt albo nie zdążysz np wypełnić im zęba na jednych zajęciach i odeślesz gdzieś i wtedy nie dostajesz nic. Podobnie jest ze stomatologia dziecięca gdzie musisz sobie sama szukac dzieci a z tym jest zawsze problem. Ogólnie jest bardzo dużo zajęć. Siedzisz na tych zajęciach od ósmej rano do 16 albo 18 na których po prostu trzeba być.Tak przynajmniej jest teraz i wiem ze na 1 semestrze pierwszego i drugiego roku tak było. Ogólnie wiem ze na wyższych latach jest tak samo albo gorzej niż teraz. Poza tym nawet jakby na innych uczelniach tez były normy na stomatologii zachowawczej (a nie wiem jak jest dokładnie ale wiem ze większość uczelni ich nie ma) to zawsze możesz wziąć rodziców ciocie kuzynów czy znajomych. Szczecin jako miasto jest nie za bardzo ciekawy, nie ma rynku, jest po****dłym miastem po komunie i dopiero od 10 lat zaczyna sie odradzać. Ludzie strasznie narzekają na to miasto..

    06-12-2017
  • Agnieszka
    Dietetyka

    Studiowałam dietetykę i polecam każdemu te studia! super kierunek, ciekawe zajęcia, dużo praktycznej wiedzy i do tego duże możliwości w przyszłości!

    05-12-2017
  • Jan
    Lekarski

    Nie skonczylem jeszcze, został mi rok Polecam PUM jeśli chodzi o wyniki LEKu Bo do tego się sprowadza Praca jest zawsze, ale jak rezydenci i media krzyczą. 300-400h pracy miesięcznie decydując o życiu i ryzykując prawnikiem za wynagrodzenie żenujące. Szczecin jest o tyle fajny ze blisko do granicy

    01-12-2017
  • Ania
    Lekarski

    W tej chwili jeszcze studiuję, ostatni rok:). Nie ma problemu ze znalezieniem pracy po tym kierunku, b. duzo ofert pracy i w kraju, i za granicą. Mając porownie za znajomymi na tym kierunku, ale na innych uczelniach, wydaje mi się, ze jesteśmy tutaj najlepiej przygotowani do zawodu pod wzgledem praktycznym. Od 4ego roku pacjentów przyjmujemy codziennie(na 3cim zaczynamy przyjmować), wykonujemy bardzo duzo zabiegów, w większości samodzielnie. Jeden student zajmuje się jednym pacjentem, na innych uczelniach często po 5 osob stoi przy jednym fotelu i niewiele z tego wynosi. Ale mamy w związku z tym duzo norm zabiegów do wyrobienia,ktore uczelnia od nas egzekwuje, zeby zaliczyć rok. A jak mi się tu studiuje- na 1wszym i 2gim roku nie było zle, ale wydaje mi się, ze z roku na rok jest ciężej i ciężej. Uczelnia dosc mocno okrawa z zycia prywatnego, bardzo malo mamy czasu dla siebie. Na pewno nie jest to uczelnia prostudencka i gdybym miała jeszcze raz wybierać- nie wybralabym Szczecina. Wolalabym poczekac rok i dostać się gdzies indziej. I ja, i moi znajomi mamy po prostu porownanie z ludzmi z innych uczelni. Duzo nauki i malo czasu każdego dnia. Ale jest to fajny kierunek studiow- jesli nie udaloby Ci się nigdzie dostać- wybierz ten Szczecin, no da się przeżyć:). Choć ja nie wybrałbym Szczecina drugi raz

    30-11-2017
  • Joanna
    Lekarski

    Kończę stomatologię i owszem po tym kierunku są dobre perspektywy i zarobki, ale wiąże się to z ciężką pracą, stresem i dużą ilością nauki. Z perspektywy czasu czuję się przygotowana pod względem praktycznym do zawodu, ale szczerze mówiąc nie wybrałbym tego miasta ponownie.

    29-11-2017
  • Paula
    Lekarski

    Hmm są ciężkie przedmioty są wykładowcy szczególnie w tych pierwszych latach na przedmiotach teoretycznych(np biochemia) którzy mają swoje dziwactwa i w klinikach też zdarzają się ludzie którzy wymagają rzeczy których później nie ma na egzaminie panstwowyn. Są też przedmioty które dobrze wspominam pediatria czy psychiatria i dobrze do leku przygotowuja. Generalnie chyba na każdej uczelni jest podobnie ma swoje wariactwo ma swoje uroki. Ja jakoś z każdym rokiem coraz bardziej się na pum denerwowałam np dzień przed wigilia były zajęcia i trzeba było kombinować przesuwac. Nie wiem jak teraz pum w statystykach stoi np cemu pod względem wyników egzaminu państwowego. Nie wiem też jak na innych uczelniach jest pod względem takich technicznych urozmaiceń dla studentów jak centra symulacji its na pumie mówili nam że to będzie dopiero budowę a że skończyłam studia to nie wiem jak to idzie

    29-11-2017

POLECAMY UCZELNIE

AKTUALNOŚCI UCZELNIANE

Studiuj Informatykę w WST w Katowicach! - tylko 1300 zł za 1 semestr

Studiuj Informatykę w WST w Katowicach! - tylko 1300 zł za 1 semestr
Dla pierwszych 20 osób, które chcą zapisać się na studia Informatyka w Wyższej Szkole Technicznej w Katowicach przygotowaliśmy specjalną promocję - tylko 1300 zł za pierwszy semestr. Szczegóły w regulaminie "Bądź szybszy zyskaj więcej".

Podyplomowe Studium Public Relations – zapisy tylko do 31 stycznia!

Podyplomowe Studium Public Relations – zapisy tylko do 31 stycznia!
Podyplomowe Studium Public Relations, czyli jedna z największych w Polsce instytucji kształcących specjalistów w zakresie PR, niebawem kończy ostatnią turę rekrutacji na studia. Zapisy trwają do końca stycznia 2016 r. Warto się pośpieszyć!

Informatyk : Trzy kroki do kariery

Informatyk : Trzy kroki do kariery
Komputery i nowoczesne technologie to Twoja pasja? Interesujesz się programowaniem i aplikacjami mobilnymi? Swoją zawodową przyszłość wiążesz z branżą IT? Gratulujemy wyboru!

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Niekonwencjonalny wygląd przeszkodą w zdobyciu pracy

Niekonwencjonalny wygląd przeszkodą w zdobyciu pracy

Nie ulega wątpliwości, że w procesie rekrutacji na dane stanowisko pr ...

więcej

Studia  w Szwecji

Studia w Szwecji

Szwecja, kraj innowacji, oferuje młodym ludziom z całej UE możliwość podj ...

więcej

Jezyk niemiecki – Goethe-Zertifikat C2

Jezyk niemiecki – Goethe-Zertifikat C2

Goethe-Zertifikat C2 to zwieńczenie wielu lat nauki języka niemieckiego, k ...

więcej

Polityka plików "cookie":

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.

formularz kontaktowy