Opinie o uczelniach - Akademia Morska w Szczecinie

Akademia Morska w Szczecinie - Opinie

Gorąco zachęcamy do podzielenia się swoją opinią na temat uczelni Akademia Morska w Szczecinie Z pewnością będzie ona bardzo pomocna dla Waszych młodszych kolegów rozpoczynających studia wyższe.

  • Trochę cięzko jest ze względu na to., że większość wykładów jest jednak obowiązkowa co nie zdarza sie zwykle na uczelniach. Obowiązkowe są zwykle ćwiczenia a tu i to i to. Z tego co pamiętam to najgorzej było na pierwszym semstrez, bo dużo sprawozdań i innych "wypracowań" trzeba było pisać. Póżniej tak jakby z górki ;-) I nie ma co się sugerować punktacją tutaj wszytsko jest według woli wykłądowcy. Zwłaszcza na zajęciach z meteo u Bernarda. To jest czysta loteria. CBHyba wszystcy studenci mieli tam przejścia. U mnie po pierwszym roku odpadła połowa, teraz już mniej raczej sami rezygnują, bo uznają, że to jednak nie jest to co chcą robić. Radzę więc się dobrze zastanowić czy rzeczywiśćie to jest to co chcesz robić w życiu, bo szkoda czasu marnować. Wykładowcy ok, ale specyficzni. No i da się utrzymać na zaocznych , co do pracy to ciężko, zależy wszystko od tego czy jak siedzisz od 8 do 17/18 dzień w dzień to jeszcze praca.. cwiczeń jest sporo wykładów tez praktycznie ze wszystkiego i każdy wytrzyma tyle

    Miałki
    Nawigacja
    16-07-2018
  • Hej jak interesuje cie/was ten zawod to polecam, ogolnie to spoko jest tylko trzeba sie przyzwyczaic do pewnych "standardowo"  tej uczelni, troche balaganu jest lekko mowic ale nie jest źle.Jak zastanawiacie się mocno, bo nie wiecie czy dacie radę z matmą itd. , czy Ciżko jest trzeba mieć bardzo mocny poziom? to powiem tak, że ja akuart chodze na zaoczne i jest ciezej niz na normalnych.bo wiecej musze sam sie uczyc ale nie jest źle naprawde, wszystko do zdania jest. A wiecej jest wykladow troche niż ćwiczeń, więc tez da się ogarnąc nawet bez częstego chodzenia. Jak będziesz na wykładzie to zawsze łatwiej zdacie

    bartoszq
    Nawigacja
    16-07-2018
  • Cześć, nadal studiuje na tej uczelni teraz będzie  mi leciał 3 rok, odrazu mówię łatwo nie jest... na 1 semestrze dużo sprawozdań do pisania, niektórzy wykładowcy robią pod górkę, wykłady obowiązkowe , punkty ECTS nie grają roli czyli musisz wszystko zaliczyć żeby zdać na 2 semestr a na nim nasz ulubiony Bernard z meteo u którego zdanie to czysta loteria. Po 1 sem jakoś 100-150 os odpada. Generalnie trzeba być troszkę odpornym na dogryzanie ze strony wykładowców bo niektórzy mogą powiedzieć coś za dużo trzeba się przyzwyczaić. Trochę chcą poudawać wojsko ;-)

    Adrian
    Nawigacja
    06-07-2018
  • Na pewno to nie jest typowa uczelnia i na pewno jest ciężko. Sama organizacja tej uczelni nie ma nic wspólnego z logiką. Nie wiem co dokładnie powiedzieć, bo to temat rzeka. Panie w dziekanacie są akurat spoko. Wykładowcy w większości są dosyć wiekowi, więc trudno czasami się dogadać ale to głównie zależy od tego jakiego starostę będziecie mieli. W sumie tp nie wiem czy cisną. Po prostu trzeba umieć to czego uczą. Nie ma jakichś taryf ulgowych.Co do zajęć to czasami się siedzi do nocy ale zdarzają się okienka po 2 godziny na przykład, co też jest męczące jak się nie mieszka w akademiku na przykład.No ale nie wiem. Dziś mam na przykład od 8 do 17 bez większych przerw. Odnośnie przedmiotów to pewnie najtrudniejsza jest matma w pierwszym roku. Wszystkie są ścisłe i najlepiej być orłem, żeby nie musieć z nimi dyskutować ale jakoś to się da :-P Ogólnie nie doszukuj się tutaj sprawiedliwości w razie czego ani nic takiego. trzeba chodzić na wykłady. Ogólnie polecam ;-) 

    Kinga
    Nawigacja
    05-07-2018
  • Ja z całego serca moge polecić uczlenię! Co prwda jestem specyficznym przypadkiem, bo najpierw poszzedłem na kierunek humanistyczny na uniwersek ale w końcu zrozumiałem, że nie na darmo mieszkam na pomorzu ;-) Jednak miłość do morza to jest to ;-) Cała moja rodzina jest z nim związana i część w marynarce;-) Dlatego poszedłem na AM. trochę się zastanawiałem czy wybrać Szczecin czy Gdynię, ale jednak padło na rodzinne miasto :-) Najważniejsze że uczelnie potrafi Cię przygoptować dp tego co może cie spotkac na mozrzu i wiesz jak masz sie w danej sytuacji zachowac. TO ogromny plus. Wazne ze nie zglupiejesz na statku. Wykładowcy to profesonaliści, z długoletnim doświadczeniem, ale nie mają poprzedstawiane w łowach ;-) Zawsze nam pomagają albo tłumaczą jak czegoś nie kumamy. Nie maiłem jeszcze jakiś bardzo męczoących z nimi przepraw.

    Alan
    Nawigacja
    03-07-2018
  • Osobiście nie jestem zadowolony z ukończenia tej uczelni. Poziom na wydziale nawigacyjnym nie należy do najwyższych, a perspektywy znalezienia pracy są raczej znikome mimo wielu wyróżnień i aktywnego udzielania się w kołach naukowych.

    Filip
    Nawigacja
    16-10-2017
  • Jestem zadowolony ze studiów na tej uczelni. Oczywiście nie jest idealna ale w moim przypadku się sprawdziła. Akurat trafiłem na czas że bez problemu znalazłem pracę w zawodzie i kilka lat pracowałem na statkach jako oficer mechanik. Teraz są problemy aby zdobyć kontrakt dla ludzi bez doświadczenia od razu po szkole.

    Tomasz
    Mechanika i budowa maszyn
    05-09-2017
  • Czas studiów wspominam bardzo dobrze, nie wiem czy to kwestia ludzi czy atmosfery. Może obu na raz? Dziś jestem pewien, że wybrałem dobry kierunek, który teraz postępuje w życiu zawodowym. A przyjaźnie zawarte na Akademii Morskiej utrzymują się do dziś.

    Bartosz
    Transport
    29-08-2017
  • Moja opinia na temat studiów w Akademii Morskiej jest bardzo pozytywna - wspominam ten okres bardzo miło i muszę przyznać że studia dzienne prowadzone są na bardzo wysokim poziomie. Co do perspektyw znalezienia pracy to trzeba przyznać że są bardzo szerokie i ogólnie nie ma problemu ze znalezieniem pracy. Problem tkwi tylko w olbrzymich wymaganiach ze strony zatrudniających obecnie armatorów. NIe mniej jednak jeśli ktoś odpowiednio pokierował swoją karierą na samym początku to bez żadnych przeszkód znajdzie dziś pracę niemal od zaraz. Mam nadzieję że moja opinie będzie pomocna.

    Maciej
    Transport
    28-08-2017
  • Czasy studiów wspominam bardzo dobrze, zarówno pod względem zdobytej wiedzy jak i nawiązanych znajomości. W chwili gdy stałem się absolwentem, porównując do absolwentów innych wyższych uczelni na podobnych kierunkach, perspektywy znalezienia pracy, dobrze płatnej pracy, były bardzo dobre - nikt spośród moich kolegów nie był bezrobotny nawet przez dzień.

    Przemek
    Administracja morska
    28-08-2017
  • Studiowałem transport morski na wydziale nawigacyjnym jako studia pierwszego stopnia w systemie dziennym. Później po 4 latach wróciłem na zaoczne studia magisterskie. Na inż było całkiem ok. Jako że kierunek pływający to po ukończeniu studiów nie miałem dużego problemu ze znalezieniem pracy.

    Marek
    Nawigacja
    28-08-2017
  • Bardzo dobrze wspominam AM, najlepsze lata mojego życia... :) Ja i wszyscy moi koledzy którzy kończyli wraz ze mną nie miają kłopotów z pracą , część pracuje jednak na statkach jako oficerowie mechanicy , część na stoczniach lub w przemyśle .

    Dariusz
    Mechanika i budowa maszyn
    17-08-2017
  • Akademia Morska kształci dobrą kadrę z dobrą wiedzą ogólną ale niestety nie praktyki. Obwywana 12miesięczna praktyka z reguły polega na wykonywaniu pracy fizycznej na statku. Oczywiście jest potrzeba posiadania przez oficera wiedzy o pracy na pokladzie ale tez umiejętności zarzadzania na mostku i prowadzenia wachty nawigacyjnej. Ponieważ młody nie doświadczony oficer będzie miał znaczny problem na pierwszym kontrakcie. Kolejna sprawa to praca biurowa na statku. Coraz wiecej procedur powstaje i mnożą sie dokumenty oraz dublują, niestety trzeba je wypelnic i postepowac wedlug procedur. Wiecej czasu spedzamy w papierach anizeli na prowadzeniu wacht. Podsumowując ciężkie jest życie felka marynarza. ;)

    Piotr
    Nawigacja
    10-08-2017
  • Studia na Akademii - na prawdę świetne lata, sama szkoła kształtuje nie tylko wiedzę, ale postawę życiową na wysokim poziomie. Chodzi mi tu o niespodziewane warunki, które występują na morzu dość często i to już na etapie praktyk - trzeba się z nimi mierzyć, szukać szybkich rozwiązań bez tracenia głowy. Wiedza opiera się na światowych rozwiązaniach, więc młody człowiek nie jest ograniczony krajem, w którym się wychował, a nagle cały świat staje się bardzo bliski. Jeżeli chodzi o perspektywy pracy, moi koledzy decydując się na pływanie od razu podjęli pracę, ja zdecydowałem się kontynuować naukę z gałęzi transportu lądowego, ale również nie miałem żadnych problemów z natychmiastowym znalezieniem pracy w transporcie drogowym.

    Piotr
    Transport
    10-08-2017

Akademia Morska w Szczecinie - Aktualności

Akademia Morska w Szczecinie zaprasza w dniu 15 kwietnia 2016 r. na „Dzień otwarty” w godzinach 12.00-17.30. PROGRAM ZWIEDZANIA Wydział Nawigacyjny – budynek przy ul. Wały Chrobrego 1-2 Symulator Global Maritime Distress Safety System (GMDSS) (sala 411) umożliwia prowadzenie łączności alarmowej i rutynowej pomiędzy stanowiskami w pełnym systemie łączności Centrum Szkolenia LNG (sa [..]

Zobacz więcej
ikonka kierunki studiów
Kierunki studiów - artykuły