Opinie o uczelniach - Akademia Ignatianum w Krakowie

Akademia Ignatianum w Krakowie - Opinie

Gorąco zachęcamy do podzielenia się swoją opinią na temat uczelni Akademia Ignatianum w Krakowie Z pewnością będzie ona bardzo pomocna dla Waszych młodszych kolegów rozpoczynających studia wyższe.

  • Jestem już na ostatnim roku studiów, więc mogę się podzielić kilkoma spostrzeżeniami. :) Ignatianum to niewielka uczelnia, więc większość przedmiotów odbywa się w dość małych grupach. Przekłada się to na przyjazną atmosferę i lepszy kontakt z wykładowcą. Niektórzy z prowadzących zajęcia są znani ze świata mediów i polityki :) Bardzo dużą zaletą jest też lokalizacja uczelni - znajduje się ona w samym centrum miasta, więc nie ma większych problemów z dojazdami.

    D.aga
    Politologia
    17-04-2018
  • Mogę powiedzieć, że uczelnia jest  bardzo dobra. Panie z sekratariatu są bardzo miłe i pomocne. Ogólnie dobra uczelnia. Wiadomo jak w każdej znjdziesz mniej lub bardziej przyjazne osoby i wykładowców. Studiuję administracje i politykę publiczną i jestem na 4 roku, dzienne :-) Uczelnia jest dośc przyjazna i jeśli chodzi o jakieś formalności, to zawsze stara sie jakoś pomóc, a nie tak jak w innych uczelniach- co akurat jest bardzo dużym atutem. :-) Jest to uczlenia jezuicka, więc katolicka, ale nauka na dziennych jest darmowa. Od czasu do czasu masz zajęcia religijne, albo wykładowcą jest ksiądz ale nie ma jakiegos starsznego ciśnienia na naukę wiary ;-) wiecie to od wykładowcy wszystko zależy czy są łatwe lub trudne przedmioty. Spotkałam się z rożnymi wykładowcami i prowadzili różne przedmioty i z niektórych jest łatwo a z niektórych nie. Nad prawnymi trzeba trochę niestety posiedzieć, a te postało to w miarę spoko. na cwiczeniach i na wykładach są limity 2 nieobecności dozwolonych. Niektóre wykłady sa nieobowiązkowe, ale jest ich bardzo mało.  ;-)

    Adrianna
    Administracja
    19-03-2018
  • Studiuję na kierunku pedagogika wczesnoszkolna, ogólnie podoba mi się ta uczelnia admosfera i wykładowcy spoko noi wielki plus że tylko w soboty się studiuje.Zajęcia mamy od 8 do 19,30 co sobotę, żadnego wolnego no chyba że wypada w święta ;-) kierunek bardzo fajny osobiście nie żałuję że wybrałam właśnie tą szkołę i  ten kierunek :) Zależy na jakiego wykładowce się trafi ale ogólnie jestem dopiero na 1 roku ale jak do tej pory są do przejścia wszystkie przedmioty słyszałam że co semestry jest trudniej więc nie jestem w stanie powiedzieć co dalej a co do praktyk słyszałam że są ale nie wiem dokładnie kiedy ;-) Nie miałam okazji mieć jakąś sprawę do dziekanatu , więc z tym nie pomogę, nie wypowiem się ;-)

    Anita
    Pedagogika wczesnoszkolna i wychowanie przedszkolne
    19-03-2018
  • Psychologia to ogółem jest dość ciężki kierunek, przede wszystkim duuuużo czytania, jakieś projekty itp. Ta sesja, która była teraz, to był miesiąc wyjęty z życia :/ ale taka jest specyfika tego kierunku, nie można go przejść po łebkach, bo jednak potem pracujesz z ludźmi, więc jest to odpowiedzialność:-) Podstawy psychiatrii są ciężkie- nie da się ukryć . 5. Diagnoza psychologiczna parcjalnych deficytów rozwojowych- yo kolejny przedmiot do którego nakleży się przyłożyć. Dużo nauki. Studia naprawę są na najwyższym poziomie, nie ustępują uczelniom państwowym. Ogólnie mi sie podoba. Uczelnia mimo iż katolicka to nie jest jakaś indoktrynująca ;-) Myślę,że w Toruniu mają gorzej ;-) Panie z dziekanatu są bardzo miłe i zawsze pomocne, nigdy nie czekałam długo w kolejce i zawsze załatwiłam to co miałam załatwić. Stypendia są, zaplecze uczlenia ma. aaa no i może nie wszyscy wiedzą, że studia stancjonarne sa bezpłatne tak jak na Uniwerku, choć to prywatna uczelnia. To moim zdaniem mega plus. Jest podobnie jak na UJ ale za to milsza atmosfera

    Sylwia
    Psychologia
    09-03-2018
  • Cześć! W sumie nie wiem co mam napisać ;-)  ja studiuję psychologię, obecnie jestem na drugim roku. Nie mam porównania z innymi uczelniami, bo ta jest moją pierwszą i mam nadzieję ostatnią ;-) ale generalnie polecam, ja jestem zadowolona, wykładowcy spoko, ludzie oczywiście zależy na jakich trafisz, ale u mnie akurat są super, jest współpraca nie tylko na roku, ale też między rocznikami ;-) 

    Julia
    Psychologia
    08-03-2018
  • jezeli chodzi o studiowanie na Akademii Ignatianum to panuje tam bardzo przyjazna atmosfera, wykladowcy sa pomocni, nie sprawaja jakichs wiekszych problemow .Ja studiuje pedagogike, poziom nie jest jakis mega wysoki, wszystko da sie ogarnac, ale nie jest tez tak, ze nic nie trzeba robic ^^ ogolnie to uczelnia przyjaznie nastawiona do studentow, wiec w sumie moge ja polecic. Na pewno jest rochę religii i t nie kazdemu podchodzi, do tego na poczatku duzo zakuwania historii pedagogiki i przedmiotów ogolnych, ale tak to okej. A i jeszcze filozofia. Nie dość, że  dużo kucia na pamięć jeszcze wykładyyy nuuudaaa 

    Gabriela
    Pedagogika
    26-02-2018
  • Witam wszystkich. Ja studiuje kulturoznawstwo na ignatianum i szczerze mówiąc bardzo polecam, jak każda uczelnia ma plusy i minusy ale są ciekawe specjalizacje i zajęcia :-D z tego co wiem resocjalizacja też jest bardzo dobra bo była współlokatorka była na niej ;-) także jak najbardziej polecam :-D Wykładowcy jak wszędzie są różni ale (może też z racji tego że to jezuicka uczelnia) są w miarę normalni. Historia filozofii i psychologia ogólna to są takie do których trzeba się przyłożyć-to zdecydowanie bo materiał kolosalny. I notatki - nie ma to jak swoje notatki z wykladow. Dużo łatwiej się uczyć jak notujesz na wykładach bo automatycznie sobie to przypominasz i kojarzysz. Po za tym inaczej na Cioebie patrzą wykłądowcy jak chodzisz na wykłady.

    Martyna
    Kulturoznawstwo
    23-02-2018
  • Ja w zasadzie jestem jeszcze trochę takim ""świeżakiem"" na tej uczelni bo jestem na pierwszym roku pedagogiki. Ogólnie uczelnię bardzo polecam :-) ma jakiś taki swój klimat i przede wszystkim student jest traktowany jako człowiek bo w dzisiejszym uczelnianym świecie to niekiedy bywa z tym różnie. Jest wysoki poziom i trzeba się uczyć ale z drugiej strony nie jest też tak że trzeba siedzieć tylko w książkach i być tak zwanym no-life'm. Wszystko da się pogodzić. To, że to prywatna uczelnia nie oznacza, że nic nie trzeba robić. Ogólnie miałam zajęcia z świetnymi wykładowcami i ćwiczeniowcami którzy serio znają się na tym co robią. Wiadomo czasem zdarzy się też jakiś taki profesor u którego trochę gorzej z pasją wykładnia ale da się przeżyć.Ja miałam do wyboru jeszcze UJ i UP ale zostałam przy Ignatianum i nie żałuję- tak więc z całego serca polecam

    Zuzanna
    Pedagogika
    23-02-2018
  • Ogólnie to jestem zadowolona z uczelni i nie żałuję że wybrałam to miejsce. Co do wykładowców to są bezproblemowi o ile uczęszcza się na zajęcia jest przyjemna atmosfera. Mamy na terenie uczelni bar Veni, różne kółka, często coś jest organizowane na terenie uczelni jakieś debaty, konkursy itp dużo zależy jeszcze od osób które spotkasz na swoim roku i kierunku ja jestem na 1. roku kulturoznawstwa i mam bardzo zgraną grupę fajnych ludzi więc jestem zadowolona a z kolei jeśli chodzi o samą naukę to poziom nie jest niski ani wysoki jak dla mnie na dobrym stopniu i przedmioty  w pierwszym semestrze miałam takie trochę ogólnych dopiero teraz wchodzą ciekawsze. Sporo jest pzredmiotów połączonych z religią, ale to w końcu uczelnia katolicka więc nie ma co się dziwić. Jak na razie sesja na plus i nikt nie odpadł ;-) Ale to pierwsze koty za płoty może nas potraktowali lajtowo ;-)

    Gabrysia
    Kulturoznawstwo
    16-02-2018
  • Zaraz opowiem wam jak to wszystko wygląda na AI. Ja jestem na dziennikarstwie i komunikacji społecznej. I pokaże jak to wygląda na moim kierunku. Nie wiem czy wszyscy wiedzą,  ale jest to jezuicka uczelnia przez co niektóre zajęcia są prowadzone przez księży. Plusy +mamy wykładowców, którzy pracowali w różnych miejscach na świecie. (Np.Jeden pracował w Stolicy Apostolskiej w Radiu Watykańskim i tam prowadził polską sekcję radia. Inny przez paręnaście lat pracowal w NY w gazecie. Takze mamy wykładowców z doświadczeniem.) + większość zajęć mamy praktycznych (na komputerach teraz piszemy artykuły) + mamy mało zajęć (czasami jedne w ciagu dnia) + świetny plan Minusy - w pierwszym semestrze jest dużo religii - jak jest mowa o mediach to zazwyczaj księża mówią o tych katolickich - egzaminy z religii są beznadziejne i mało ludzi zdaje w pierwszym terminie Aa i + wszystkie zajęcia są prowadzone na jednym obiekcie a nie w kilku miejscach na mieście jak to mają inne uczelnie. Sumasumarum POLECAM!!

    Alicja
    Dziennikarstwo i komunikacja społeczna
    16-02-2018
  • Jak dla mnie ta uczelnia jest bardzo fajna. Większość wykładowców jest bardzo w porządku. Ja akurat studiuje zaocznie administracje. Nie zdażyło mi się jeszcze,żeby któryś z wykładowców utrudniał nam zaliczenie czy strasznie kosił na egzaminie. Rozumieją, że zaoczni pracują i ciężko nam być na wszystkich zajęciach i na uczenie też mamy mniej czasu. Co nie znaczy, że można się obijać i nie przychodzic na zajęcia w ogóle. Na pierwszym roku jest trochę przedmiotów ogólnych i katolickich, ale da się przeżyć, wiec ja osobiście polecam. Co do stypendiów to nie wiem, bo nie korzystam. Z dziekanantem też nie wiele miałam do tej pory wspólnego, bo indeksy i inne sprawy ogarniała starościna. Lokalizacja tez jest Ok

    Karolina
    Administracja
    15-02-2018
  • Obecnie studiuję pracę socjalną, kiedyś studiowałam tu filozofię. Polecam jeśli naprawdę stawiasz na swój rozwój i studia nie oznaczają tylko legitymacji, zniżek w lokalach, a po kilku latach papierka. Na kierunach jest zdecydowanie mniej studentów niż na UJ czy UP więc chcąc nie chcąc trzeba być na bieżąco z materiałem. Dla mnie wykładowcy są ok. Relacja ma to do siebie, że powinny pracować dwie strony. I studenci słuchając, notując a później zdając egzaminy i wykładowcy tworząc ciekawe wykłady i ćwiczenia ;-) Jest trochę przedmiotów, które mogą " przeszkadzać": nauki katolickie czy pedagogika ignacjanska, ale większośc jest naprawdę przydatna w późniejszej karierze zawodowej. Jeśli chodzi o stypendia to nie można narzekać : jest wiele możliwości. Panie z dziekanatu podpowiadają co należy zrobić i w ogóle są dość pomocne. Nie takie jak w filmach , że z kijem nie podchodź :-)) Ogólnie na AI jest dobrze, na moim kierunku odpadły osoby, które kompletnie wszystko olały. 

    Justyna
    Praca socjalna
    15-02-2018
  • Ja jestem bardzo zadowolona z Akademii Ignatianum , dużym plusem uczelni jest to że studia zaoczne odbywają się tylko w sobotę, wiec nie jest to takie męczące jak gdzieś pracujesz.. mój kierunek to administracja i polityka publiczna, na tej uczelni robiłam licencjat i teraz dalej kontynuuje magistra na tej uczelni, ogólnie uczelnia mi się podoba i mogę ją polecić jak najbardziej!!!

    jestem Patrycja
    Administracja i polityka publiczna
    14-02-2018
  • Ja studiuje pedagogike. Jestem bardzo zadowolona z uczelni. Wiadomo że uczyć się trzeba jak wszędzie ale jest znośnie. Bardzo mili ludzie z różnych części Polski. Zawsze można liczyć na pomoc od starszych roczników jeśli chodzi o notatki albo jakieś dokładniejsze pomoce :-D wykładowcy są bardzo mili przynajmniej na moim kierunku niektórzy są bardzo wymagający ale to nie jest jakiś większy problem. Z większością można bez problemu się dogadać. Jak na razie najgorzej było z historią myśli pedagogicznej i katolickiej nauki społecznej, Podobno teraz będzie w drugim semestrze trochę ciężej .Z rozmów z dziewczynami z innych uczelni wiem że jeśli chodzi o instytut pedagogiki to naprawdę sytuacja na ignatianum wygląda świetnie. Rozmawiałem też z ludźmi z pracy socjalnej bo to są początków te same przedmioty i też są zadowoleni z tego co wiem. jeśli chodzi o dziekanat to zależy od sytuacji, różnie bywa, ale mega tragedii nie ma. Ogólnie naprawdę polecam uczelnię choć nie ma jeszcze jakiejś większej renomy ale nie wiem czy na to patrzeć bo naprawdę wykładowcy trzymają poziom. A miła atmosfera naprawdę pomaga  :-)

    Ola B
    Pedagogika i st
    14-02-2018
  • Studiuję pedagogikę przedszkolna i wczesnoszkolna na drugim roku. Ogólnie z uczelni jestem zadowolona wszystko jest w jednym budynku raczej wykładowcy idą na rękę nie miałam żadnego problemu z nimi . plan mi się fajnie układa ze mam możliwość pracować chociaż jestem na dziennych .nie wiem jak w innych latach był plan mój akurat jest ok. Dużo nie odpadło po pierwszym roku, niektórzy zrezygnowali a też parę osób ma jeszcze poprawki z poprzedniego roku ale chodzą dalej z nami .w pierwszym semestrze jest dużo ogólnych przedmiotów, później już są lepsze bo się trochę powtarzają i jest już pod konkretna specjalizację . ja zauważyłam ze ze w miarę ok są na pierwszym roku tylko jest ich dużo a z semestru na semestr już mniej . ja polecam Akademię jako uczelnię . jakoś nie słyszałam złych opinii na jej temat jak ja wybierałam :-)

    Dominika
    Pedagogika wczesnoszkolna i wychowanie przedszkolne
    13-02-2018
  • Studiuję pierwszy rok. Przez pierwsze dwa tygodnie studiowalam na UR w Krakowie, tam się psychicznie zalamalam. Wykładowcy nie dość ze ledwo co trzymają się na nogach, to dla pierwszakow są strasznie  nie mili,  wredni i chamscy... potem zobaczyłam że trwa rekrutacja na AIK, od razu złożyłam papiery i nie żałuję :-D Poziom jest wysoki to fakt. Jak przychodzi sesja to trzeba trochę przesiąść do nauki coś poczytać na pewno. Wykładowcy? Ja akurat trafiłam na takich ze lepszych nie mogłam wysnic :-) Tylko na pierwszym roku dochodzą takie " niepotrzebne" przedmioty jak Katolicka nauka społeczna czy pedagogika ignacjanska. Zależy na kogo się trafi. Ja mam z wymagającymi księżmi I trochę ciężko zdać. Pierwszy semestr miałam dosyć lajtowy, jeden dzień miałam nawet wolny, ale teraz szykuje się trochę cięższy ;-/ od poniedziałku do piątku praktycznie do 20, w jeden dzień to nawet do 21.45 mam. Co do dziekanatu to  ja załatwiłam wszystkie formalności z przeniesieniem bardzo szybko, złożyłam papiery chyba w poniedziałek i od razu poszłam na zajęcia . Nie żałuję póki co ze tam się znalazłam :-)

    Paulina K
    Turystyka i rekreacja
    13-02-2018
ikonka kierunki studiów
Kierunki studiów - artykuły