Opinie o uczelniach - Wyższa Szkoła Prawa (WSP) we Wrocławiu

Wyższa Szkoła Prawa (WSP) we Wrocławiu - Opinie

Gorąco zachęcamy do podzielenia się swoją opinią na temat uczelni Wyższa Szkoła Prawa (WSP) we Wrocławiu Z pewnością będzie ona bardzo pomocna dla Waszych młodszych kolegów rozpoczynających studia wyższe.

  • Ja studiuje dopiero 1 rok ale już jestem bardzo zadowolona. Wykładowcy fajni, pomocni, od, edmioty dobrze dobrane. Uczelnia mała ale wszystko na miejscu i sama mieści się w dobrej lokalizacji. Nie ma problemów z dojazdem. Ogromnym plusem uczelni jest pani Dziekan, która jest także wykładowcą. Niezwykle pogodna i pomocna osoba. Także jak najbardziej polecam.

    MS
    Administracja
    13-11-2018
  • jest to prywatna uczelnia i ma to plusy i minusy. Plusem jest atmosfera, bliski kontakt z wykładowcami, brak anonimowości (czasem to minus) i możliwość rozwiązania wielu drobnych problemów. Wykładowcy są ciekawymi osobami....Minusem jest to, że uczelnia ma czasem małą dynamikę, jest niszą i jakby czasami schronem. Osobiście studiuję tu można powiedzieć z pasji i nie są to moje pierwsze studia. Na uniwersytecie wykładowcy mają większy autorytet i czasami trzeba się z nimi przemęczyć, ale tam jest więcej dodatkowych zajęć i można poznać więcej ciekawych osób, jest też dynamiczniejsze życie studenckie.... Poziom na Chodkowskiej jest chyba ok, ale i tak niektórzy powtarzają rok. Teraz uczelnia przechodzi też małą

    Kasia
    Prawo
    09-11-2018
  • jak narazie jestem bardzo zadowolona. Wykładowcy dużo wymagają, ale również swietnie uczą. Zdecydowanie mogę stwierdzić ze nie jest to łatwa szkoła, mimo ze jeta prywatna. A słyszałam takie opinie wcześniej. Ja osobiście bardzo polubiłam Prawoznawstwo prowadzone przez Panią dr hab. Ewe Tuora. Wspaniała kobieta, swietnie przekazuje wiedzę, robi systematyczne kolokwia i zawsze wspiera uczniów.Szkoła jest bardzo kameralna, mało ludzi i wykładowcy znają studentów z imienia. Moim zdaniem to duży plus. Napewno bede kontynuować naukę w tej szkole

    Kinga
    Prawo
    06-11-2018
  • Czesc :D zalezy wszystko na jaki kierunek chcesz isc... ale od strony bezpieczenstwa wewnetrznego moge polecic uczelnie :D Ciekawe zajecia , wykladowcy dosc wyrozumiali i mozna z nimi nawiazac latwy kontakt gdy potrzebujesz sie czegos dowiedziec , dopytac itd Pani Dziekan ,Rektor oraz osoby pracujace w dziekanacie bardzo mile i pomocne. W tym roku bedzie duzo warsztatow z ekipami tech. Kryminalistycznej. Sa organizowane spotkania z ciekawymi osobami np z pierwowzorem z filmu "pitbull" patryka vegi. Ogolnie trzeba sie uczyc bo wykladowcy wymagaja nie ma ze ktos Cie latwo przepusci ale to ma swoje plusy bo podaja caly zakres materiali jak na tacy. Do wyboru sa tez 3 jezyki angielski , niemiecki i rosyjski.

    Piotrek
    Bezpieczeństwo wewnętrzne
    05-09-2018
  • Co do studiów na WSP: jestem zaledwie na drugim roku, więc pewnie wielu rzeczy jeszcze tutaj nie doświadczyłem, ale mogę powiedzieć z pewnością, że na ogół pracownicy uczelni zwykle próbują zadowolić studentów tak np. formą egzaminu czy sposobem prowadzenia zajęć. Na pierwszym roku jest dosyć nudno, ale raczej nie trudno, ponieważ mało jest przedmiotów typowo "prawniczych", a więcej pokroju podstaw makroekonomii czy podstaw bezpieczeństwa zdrowotnego (taki teoretyczny WF :)). Na drugim roku jest już ciekawiej, ale też coraz więcej się od studentów wymaga. Czasami zdarzają się wpadki typu: mamy w semestrze 6 egzaminów na sesji, a dziekanat ustala, że (dla niestacjonarnych) odbędą się 3 w jeden weekend, co, nie powiem, było dosyć kłopotliwe, ale jak wspomniałem - zwykle szkoła próbuje się dostosować, więc też i tym razem mail od starosty grupy do dziekana spowodował, że sesja została już realnie rozłożona w taki sposób, że właściwie można się czegoś nauczyć na pierwszy termin. Co do perspektyw zawodowych, mogę się wypowiedzieć tylko co do tego, co nam do tej pory powiedziano, a mianowicie, że szkoła zapewnia pewnego rodzaju specjalizację na 3-4 roku (wymiar sprawiedliwości, prawo biznesowe, prawo patentowe), co z kolei zapewnia przygotowanie do podejścia do egzaminu wstępnego na aplikację (sądową, prokuratorską, adwokacką, radcowską, notarialną, komorniczą, rzecznikowską itp.), do podjęcia pracy w organach administracji publicznej, do świadczenia podstawowych usług prawniczych jako asystent w kancelarii czy też do podjęcia studiów doktoranckich. Jak to jednak wygląda w praktyce, mam nadzieję, że wypowiem się pozytywnie za 3 lata. :D Na tej stronie wskazano losy zawodowe kilku absolwentów: https://www.prawowroclaw.edu.pl/studenci/kariera-2/ Ogółem, jeśli jesteś zainteresowana prawem, to na tę chwilę mogę szczerze polecić tę szkołę, z tym, że oczywiście czasami, jak np. z tamtą sesją, zdarzają się małe wpadki. :)

    Dominik
    Prawo
    21-02-2018
  • Ja Poprawiam 5 rok na tej uczelni, wiec raczej nie jestem zbyt obiektywna;) a także nie mam doświadczeń z innymi szkolami. Po 1 trzeba się zastanowić czy na pewno sie chce skończyć studia i kontynuować naukę, bo po samych studiach praktycznie nie masz nic. Ja żałuje. Również jeśli ma sie kogoś w rodzinie kto pracuje w zawodach prawniczych i jest w stanie pomóc to polecam, ale jeśli nie to będzie czekać długa droga. Zarobki są opłakane dopóki nie skończysz aplikacji. 2000zl brutto to jest raczej max. Warto jeśli i zaocznie sie studiuje zacząć już pracę w jakiejś kancelarii.Więc przed rozpoczęciem musi się liczyć, że przy dobrych wiatrach jakieś 8lat nauki w gorszych czas sie wydłuża: /

    *jagodka*
    Prawo
    14-02-2018
  • Coz, studiuję na Wyższej Szkole Prawa Heleny Chodkowskiej osobiscie swietnie sie tutaj czuje, male grupy przez co kontakt z wykladowcami jest bardzo latwy, nie jestes anonimowym studentem.. duzo kol naukowych gdzie mozna rozwijac swoje umiejętności, zainteresowania... co później fajnie wygląda w CV, mozna powiedziec, ze rodzinna atmosfera (przykladowo wspolne ubieranie choinki) polecam!

    Patrycja
    Prawo
    12-02-2018
  • Bardzo polecam tą uczelnię, ja uwielbiam moje studia. Atmosfera jest bardzo przyjazna, wykładowcy kompetentni i pomocni, nie ma tam takiej sytuacji, że oblewa się dla zasady połowę studentów. Jeśli czegoś nie wiesz, chętnie to wytłumaczą. W kadrze znajdują się także praktycy, który ujawniają nam jak wygląda jego zawód w rzeczywistości. Mamy również dwa koła naukowe: z prawa karnego i nowo utworzone z prawa cywilnego. Nasza szkoła także organizuje co jakiś czas konferencje i warsztaty.

    magdalena
    Prawo
    29-01-2018
  • Co do Wyższej Szkoły Prawa im. Heleny Chodkowskiej to studiuje się tam bardzo dobrze, w poprzednim roku zmieniły się władze uczelni, a do kadry doszli nowi nauczyciele, m.in prof Kaczmarek specjalista od prawa karnego, który naprawdę jest dobrym wykładowcą, a ze względu na swoje ogromne doświadczenie może sporo cennych informacji przekazać studentom. Poza tym jeśli tylko chce się robić coś poza przedmiotami obowiązkowymi to są różne koła naukowe, a także certyfikowane konkursy czy kursy. Nie zawsze jest kolorowo i oczywiście są przedmioty których trzeba się samemu w domu uczyć i próbować zrozumieć, ale to chyba jak na każdej uczelni czy to na prywatnej czy na państwowej nie wszyscy wykładowcy potrafią idealnie przekazać wiedzę która posiadają swoim studentom. Naprawdę mogę polecić uczelnie z czystym sumieniem.

    Natalia
    Prawo
    22-01-2018
  • Wg mnie uczelnia jest okej. Są dwa koła naukowe w których można się rozwijać, podpisali współpracę z ELSA Wrocław co też daje możliwości rozwoju. Myślę że jak chcecie iść na aplikację śmiało możecie iść . oczywiście wiadomo praca w domu też musi być

    Ewa
    Prawo
    02-01-2018
  • powiem tak na pierwszym roku mamy ekonomię i finanse przedmioty są bardzo fajne nauki jest trohe nie powiem ale szkoła dużo pomaga jeżeli chodzi o znalezienie pracodawców do praktyk itd... Zajęcia mamy praktycznie cały dzień sobota niedziela bez piątku co dwa tygodnie zesne 530 zl

    marysia
    Prawo
    19-12-2017
  • Uczelnia dała mi bardzo dobre perspektywy na rynku pracy. Zapewniła świetne praktyki i dużą wiedzę teoretyczną. Jeśli ktoś zamierza studiować BW we Wrocławiu to moim zdaniem tylko w Chodkowskiej! Bardzo polecam!:)

    Monika
    Bezpieczeństwo wewnętrzne
    16-11-2017
ikonka kierunki studiów
Kierunki studiów - artykuły