Opinie o uczelniach - Szkoła Główna Handlowa w Warszawie

Szkoła Główna Handlowa w Warszawie - Opinie

Gorąco zachęcamy do podzielenia się swoją opinią na temat uczelni Szkoła Główna Handlowa w Warszawie Z pewnością będzie ona bardzo pomocna dla Waszych młodszych kolegów rozpoczynających studia wyższe.

  • Wielką zaletą SGH jest elastyczny plan zajęć (wybór godzin i wykładowców), który pozwala na łączenie studiów dziennych z innymi obowiązkami. Bardzo ambitni studenci, którzy dzielą się na naukowców (stypendia), działaczy (udzielanie się w kołach naukowych, organizacjach studenckich, samorządzie) oraz podróżników, którzy wykorzystują kulturę wymiany w wyjazdach zagranicznych. SGH odróżnia na pewno to, że bardzo duża część studentów korzysta z wymian. Kadra była zróżnicowana, od znakomitych wykładowców, którzy przelewają wiedzę jak wodę, aż do tych, którzy przychodzili spełnić swój obowiązek. Z tego co wiem, tych spełniających obowiązek, których ja spotkałem, jest już co raz mniej. Mimo wszystko, nie zamieniłbym tej uczelni na żadną inną w Polsce – a miałem przyjemność doświadczyć nauki na uniwersytetach w Gdańsku i Krakowie. Perspektywy pracy nieograniczone – zarówno w Polsce jak i za granicą (moim zdaniem). Wpływa na to fakt, że studenci nie tylko studiują, ale równolegle pracują na część etatu/cały etat często już od 3 lub 4 roku studiów. Nie wspominając o projektach studenckich na początku studiów i praktykach oraz stażach już po 1 i 2 roku. To wszystko skutkuje tym, że absolwent SGH wchodzi na rynek (w przenośni, bo wszedł na niego jeszcze w trakcie studiów) nie tylko z dyplomem, obyciem międzynarodowym, ale również z doświadczeniem zawodowym. I tutaj kierunek zwykle nie gra roli. Wadą jest dla mnie brak rozwoju przedsiębiorczości w porównaniu do tego, co widziałem w Singapurze, Waszyngtonie czy na Cambridge. Bardzo duża część studentów pragnie rozwijać karierę w mniejszych czy większych firmach – ostatnio czytałem artykuł „kuźnia prezesów” – OK. Ale nikt od nas nie wymaga podejmowania większego ryzyka, jakim jest rozpoczynanie własnej działalności/rozwój swojego projektu biznesowego. Inna sprawa, że z doświadczeniem łatwiej założyć firmę i się w czymś specjalizować. Z drugiej strony koszt alternatywny w postaci rozwoju kariery rośnie, dlatego tutaj temat do dyskusji.

    Emil
    Zarządzanie
    20-02-2019
  • Witam wszystkich :) jestem studentką 3 roku na SGH kierunek zarządzanie i jestem z tego tytułu bardzo zadowolona. Studiuję zaocznie i taki tryb studiów polecam wszystkim. Zajęcia odbywają się w weekendy, więc mam czas na zdobywanie doświadczenia zawodowego, które bardzo przydaję się również na samych studiach. Widzę, że osoby pracujące w innej branży niż studiują mają o wiele trudniej niż ja. Część wiedzy, którą musiałabym przyswoić z notatek po zajęciach przyswajam na co dzień w pracy, więc polecam taki tryb studiowania. Piszę teraz pracę licencjacką i pomoc doświadczonego promotora jest tu nieoceniona. W ogóle kadra to duży plus SGH. Przez całe 3 lata miałam zajęcia może z 3 wykładowcami, którzy z różnych powodów nie przypadli mi do gustu, ale to tylko moja opinia. Ogólnie mogę polecić wszystkim, którzy są nastawieni na wiedzę i praktykę.

    Nikola
    Zarządzanie
    14-02-2019
  • Studiowało mi się dobrze, raczej bez większych problemów udawało mi się zdawać z semestru na semestr a nawet łapać się na stypendia, które są wysokie :) kadrę oceniam bardzo dobrze, profesorowie to w większości praktycy, których wiedzę i wskazówki można wykorzystywać w swojej karierze zawodowej i słucha się ich przyjemnie, nie jest to typowy dla wielu "naukowy bełkot". Pracę po tym kierunku można znaleźć szybko i dobrą, w moim przypadku było to zaraz po obronie i jestem ze swojego stanowiska bardzo zadowolony :)

    Bartosz
    Finanse i rachunkowość
    11-02-2019
  • Ogólnie na duży plus możliwość robienia wielu kwalifikacji zawodowych, obcowania ze znanymi i doświadczonymi ze świata biznesu oraz stworzenia sobie planu wedle własnego widzimisię. Z kadrą bywa różnie - wielu wykładowców jest w porządku i dosyć sporo nie, ale jest możliwość wybierania, z kim się będzie miało zajęcia. Perspektywy są bardzo duże, bo nie ma miesiąca, w którym nie dostałbym ciekawej oferty pracy, o którą się nie prosiłem.

    Piotrek
    Finanse i rachunkowość
    08-02-2019
  • SGH jest bardzo dobrą uczelnią i wg mojej opinii profesorowie są dobrze dobrani do kierunków, gdyż są praktykami a nie tylko wykładowcami. Wspominam ją bardzo dobrze i gdybym miał jeszcze raz ją wybrać nie miałbym żadnych watpliwości. Jeżeli chodzi o znalezienie pracy po tym kierunku to szczerze, obecnie wszystko zależy od charakteru danej osoby i samozaparcia w poszukiwaniu tego co się chce robić. Studia są dodatkiem i miejscem do nawiązywania dobrych kontaków.

    Sebastian
    Zarządzanie
    14-11-2018
  • W przypadku mojej osoby kierunek ten merytorycznie się nie przydał, niestety wykłady prowadzone przez teoretyków w kilku przypadkach oderwane od realiów rynku. Oczywiście dobrze mieć SGH w resume. Natomiast ocena jest kwestią indywidualną ponieważ wśród moich kolegów byli głównie ludzie pracujący w sektorze produkcyjnym zajmujący się bezpośrednio handlem zagranicznym więc może w takich przypadkach jest to wartość dodana. Dla osoby pracującej w finansach tak jak wspomniałam na początku mało przydatny kierunek. Więc jeśli chce się znaleźć pracę w finansach nie natomiast jeśli poszukiwana jest praca w dziale handlu zagranicznego w przedsiębiorstwie prywatnym to może dać to punkt zaczepienia. Jednak bardziej dla osób nie mających wcześniej kontaktu z handlem a nie dla praktyków.

    Agata
    Zarządzanie
    03-10-2017
  • Zacząłem pracę w banku przed rozpoczęciem studiów na sgh. Samych studiów nie ukończyłem ale uczelnie wspominam dobrze. Zdecydowanie przeważa jak dla mnie doświadczenie zawodowe a nie wiedza teoretyczna jeśli chodzi o perspektywy zatrudnienia w sektorze bankowym. Sam sgh jest preferowany na pewno jesli chodzi o sektor finansowy wieć jest to plus na wstępie.

    Łukasz
    Finanse i rachunkowość
    25-09-2017
  • W telegraficznym skrócie. SGH super wybór - bardzo ciekawe zajęcia. Nie tylko teoria a praktyka. Zajęcia i przedmioty z ludźmi pracującymi w korporacjach na wysokich bardzo stanowiskach, dzięki temu poznaje się tajniki ich pracy od wewnątrz a nie tylko - jak to książkowo powinno wyglądać. Ciekawy czas. Fani ludzie. Miłego dnia i weekendu.

    Marcin
    Zarządzanie
    22-09-2017
  • Gdy ja studiowałem to inne czasy były, wówczas to była SGPiS, wołano na to Szkoła Główna Pocałunków i Stosunków. Doktorami byli Balcerowicz, Kołodko, Rosati. Prodziekanem do spraw studentów był Oleksy. Wówczas to było super, wolność i swoboda. Teraz nie wiem jak jest. Dobre było i już się nie wróci. Idźcie za głosem serca, zróbcie co lubicie, nie oglądajcie się na innych. Powodzenia

    Widold
    Handel zagraniczny
    20-09-2017
  • Pod warunkiem zaangażowania można się naprawdę bardzo wiele nauczyć, problemów z pracą, już nawet podczas studiów, nie ma. Wykładowcy zapewniali dostęp do wiedzy teoretycznej i praktycznej. Polecam!

    Hubert
    Zarządzanie finansami przedsiębiorstwa
    20-09-2017
  • Z tego co pamiętam to nie do końca odpowiadał mi program zajęć - jak na każdej chyba uczelni mocno teoretyczny a nie praktyczny. Kontakt z promotorem ograniczony przez sztywne godziny konsultacji które nie zawsze odpowiadały moim obowiązkom zawodowym. Wpływ na dalszą karierę zawodową wbrew obiegowym opiniom mocno ograniczony – wydaje mi się że obecnie kluczowe znaczenie ma doświadczenie i wiedza a nie dyplom.

    Konrad
    Finanse i rachunkowość w zarządzaniu
    20-09-2017
ikonka kierunki studiów
Kierunki studiów - artykuły