Opinie o uczelniach - Uniwersytet Rzeszowski

Uniwersytet Rzeszowski - Opinie

Gorąco zachęcamy do podzielenia się swoją opinią na temat uczelni Uniwersytet Rzeszowski Z pewnością będzie ona bardzo pomocna dla Waszych młodszych kolegów rozpoczynających studia wyższe.

  • Jestem bardzo zadowolona. Wysoki poziom zajęć, ale i wysoki poziom wiedzy wymaganej od studentów. Na WSPiA, gdzie wcześniej studiowałam, wymagania były niższe. A ja chciałabym później zdać na aplikację radcowską lub adwokacką (w tym względzie statystyki Ministerstwa Sprawiedliwości z ubiegłych lat wskazują na znacznie wyższą zdawalność absolwentów UR niż WSPiA). Natomiast pod względem nastawienia do studentów w obu uczelniach było podobnie - generalnie wykładowcy idą studentom na rękę, tak samo jeśli chodzi o częstotliwość różnych eventów. Jedynym minusem UR jest gorsza infrastruktura...

    Anna
    Prawo
    06-05-2018
  • Po trzech latach mogę wypowiedzieć się bardzo pozytywnie. Super atmosfera, raczej luz. Wiadomo, że są momenty kiedy trzeba przycisnąć ale bez problemu można połączyć uczelnie z życiem osobistym. Co do wykładowców to są naprawdę ok w większości przypadków. Wiadomo, że znajdą się też niektórzy bardziej wymagający ale to chyba wszędzie. Mimo wszystko, jak spotykam się z ludźmi z politechniki rzeszowskiej to u nich zdecydowanie bardziej trzeba się napracować i mają gorzej jeśli chodzi o wykładowców. Nie chcę tak iśc na rękę jak u nas. Jeśli chodzi o sprawy admibnistracyjne to raczej zależy od wydziału u mnie ok, ale znajomi potrafią się skarżyć na Panie z dziekanatów. Kwestrura też średnio.. Czasem załatwianie stypendium trochę trwa. Historia krajów anglojezycznych jest trochę trudna ale ciekawie prowadzona, więc jeszcze jakoś dajemy radę. Literatura to dla mnie masakra, bo nie przpadam w ogóle za loteraturą a już na pewni nie po angielsku ;l-)  Ciężko zaliczyc i czyć się Fonetyka i fonologii oraz  Typologia tekstów, mIałem z tego poprawki.

    Maciek
    Filologia angielska
    29-04-2018
  • Właściwie to jestem dopiero na 1 roku.Ja studiuję prawo akurat. Miasto mi się bardzo podoba. Zacznę od minusów. Dość wymagający kierunek studiów. Na nim trzeba bardzo dużo się uczyć.. chociaż dla kogoś to może być ogromną zaletą;) To teraz plusy to chyba jak wszędzie niektórzy wykładowcy są bardzo mili i świetnie prowadzą wykłady. Te studia potrafią przekazać ogromną wiedzę studentom. Naprawdę wiele można się nauczyć. Jest wiele studentów z różnych regionów Polski. Dzięki temu można poznać dużo świetnych ludzi Na I roku w I semestrze jest 9 bodajże przedmiotów. 4 egzaminy. Reszta na zaliczenie. Jest między innymi wf :D. I na tym semestrze jeśli się wykładowcy nie zmienią to warto się intensywnie uczyć z wstępu do prawoznawstwa i historii doktryn i trochę z socjologii ale to zależy od prowadzącego bądź prowadzącej.. wiadomo jak to jest

    Paweł
    Prawo
    19-03-2018
  • Jeżeli tak to jestem zadowolona, jest duża ilość kół naukowych, konferencji, wyjazdów. Jednak wiadomo, że na kazdej uczelni znajdą się jakieś minusy :P tutaj wszystko zależy od tego na jakich prowdzacych się trafi.Baaardzo łatwo się dostać, na prawdę. Dopiero w trakcie sesji robią się 'przesiewy' i sporo osób rezygnuje albo po prostu nie przechodzi dalej :) ale to i dobrze, bo niektórzy chcą nic nie robić i dostać dyplom :P

    ALEXA :)
    Prawo
    19-03-2018
  • Ja ogólnie z URZ jestem zadowolony ale biorę pod uwagę kilka czynników m.in. to że życie w Rzeszy jest tańsze niż w Krakowie. Uczelnia idealna nie jest ale jak gadam z ludźmi z innych uczelni to wcale tak źle na URZ nie ma Jeżeli chodzi o przedmioty to na 1 roku jest okej głównie są przedmioty historyczne ja z nimi problemów nie mam Jedynie socjologii nie lubiłem Podobno na drugim roku ma być gorzej

    Radek
    Prawo
    15-03-2018
  • nie wiem czy moja opinia będzie obiektywna... jestem na 2. roku, studiuję tu od pazdziernika. Pierwszy rok robiłam na UMCS w Lublinie. Więc może coś pod tym kątem powiem. Nie ma dużej różnicy jeśli chodzi o poziom natomiast wykładowcy i ćwiczeniowcy robią dużo mniejszy dystans pomiędzy sobą a studentami. Dużo łatwiej z nimi coś ustalić i idą na rękę. Jest bardzo dobre przygotowanie pod względem języka angielskiego. Można wybrać też inne ale tutaj już raczej nie ma szału. Ludzie są mili, panuje fajna, przyjazna atmosfera nie tylko w relacjach student - nauczyciel akademicki, ale też między studentami Jestem naprawdę zadowolona

    KasiA KasIA
    Prawo
    14-03-2018
  • Jestem na położnictwie. Sam kierunek bardzo fajny, można się wiele dowiedziec o fizjologii kobiety i przebiegu porodu, ale orgazinacja i traktowanie studentów na praktykach to koszmar. Niesttey to chyba norma w naszym kraju, jestes przybies podaj,pozamiata to wykańcza bardziej niż zakuwanie anatomii i innych przedmiotów na studiach medycznych. Lubię swoich wykładowców, zawsze starali się mi pomóc jak miałamz czymś problem lub nie ogarniałam z czym to się je ;-) Wiadomo nacisk idzie na lekarzy a my i pielęgniarki to drugi sort persoenlu medycznego ;-) Jeśi jesteście z tego regionu to polecam

    Asia
    Pielęgniarstwo
    13-03-2018
  • Jestem studentką tego uniwerku i moge cos powiedziec na temat socjologii oraz  prawa.... z tego co wiem z rozmow ze znajomymi to i studenci prawa, ktorzy zaliczaja, przechodza z roku na rok nie narzekaja, choc musza sie duzo uczyc, sfrustrowani sa raczej tacy, ktorym nie udaje sie zaliczyc sesji, albo sami widza, ze nie daja rady i rezygnuja, ja studiuje socjologie i naleze do grypy zadowolonych studentek I roku, podoba mi sie klimat i atmosfera studiowania, to ze wykłądowcy odnosza sie do mnie z szacunkiem, jak do rownych partnerow do dyskusji, Zawsze pomocni, nie zdazylo mi sie jeszcze walczyc z kims z wykladowców. wlasiciwie nie znajduje takich rzeczy, ktore moglabym skrytykowac, bo to, co zastalam na Uniwersytecie Rzeszowskim spelnilo moje oczekiwania o studiach, rowniez spodrod moich znajomych nie slyszalam opinii negatywnych, poza okazjonalnym narzekanie na koniecznosc nauczenia sie przed zaliczeniam. Dziakanaty czy bibioteka całkiem sprawnie działają. JA  polecam

    Lucyna
    Socjologia
    13-03-2018
  • Urz jest spoko ;) bez problemu przyjmuja.. Z wykładowcami nie ma.problemu chyba że się baaardzooo podpadnie ale to naprawdę trzeba się ,,postarac" Ogólnie nie narzekam. ja jestem na drugim roku dopiero ale zdążą się ze ktoś odpada na prawie na 3 roku.. bo 3 najtrudniejszy rok... Na 1 roku odpadlo parę osób z doktryn teraz z Rzymu... Ale jak się uczysz to zdajesz. Praktyki są na 3 , 4 roku Jak się chce to możesz wcześniej I nas ,,praktyka" wygląda tak ze rozwiazuje się kazusy Ale można dzialac w kołach naukowych.. są zawsze możliwości wyjazdu na fajne konferencje , wyjścia

    GABRIELA
    Prawo
    13-03-2018
  • Ogólnie uczelnie oceniam bardzo pozytywnie. Moim zdaniem bardzo fajna atmosfera. Z wykładowcami też jest w porządku.Ogólnie to nie ma problemów większość jest dość spoko, wiadomo czasem się trafi na jakiegoś zawziętego ale to chyba jak wszędzie.Moim zdaniem z utrzymaniem na roku nie ma problemów. Ja obecnie studiuje administrację, bo europeistyki już nie ma.najcięższe przedmioty to prawo konkurencji, historia doktryn i w sumie zarządzanie funduszami. Na drugim roku chyba wybieraliśmy specjalizację. Do wyboru były administracja porządku i bezpieczeństwa publicznego, administracja samorządowa i administracja rządowa. Także URzeszowski daje wybór ;-)

    Krzysztof
    Administracja
    02-02-2018
  • Ogólnie było ok. Miałam wymagający kierunek bo sa praktyki i zajęcia na uczelni piatek sobota niedziela od rana do wieczora. Kwestia ludzi i całego roku czy jest w porządku na studiach.

    Sylwia Sz
    Pielęgniarstwo tzw. pomostowe
    22-01-2018
  • Uczelnia bardzo fajna, gorąco polecam, można nawiązac dużo kontaktów plusujących w przyszłości. Jak na ten rejon kraju to na wysokim poziomie wszystko rozwnięte ;-) Wykładowcy mili, dobrze Cię przygotują. Oczywiście jak się ktoś nie uczy i olewa to odpadnie.

    Mateusz
    Resocjalizacja
    17-01-2018
  • mało ludzi przyjęli i 1/4 już odpadła, ale to tylko ze swojego wyboru uczyć się jednak trzeba :-) samorząd studencki działa dobrze, dużo oraganizują , wykładowcy- raczej pozytywnie nastawieni do studentów, zdażają się wyjątki jak wszędzie. Więcej plusów niz minusów, więc polecam.

    Zosia
    Praca socjalna
    17-01-2018
  • Jeśli chodzi o uczelnię powiem , że jestem bardzo zadowolona. Może dlatego, że natrafiłam na "swój" kierunek, spoko ludzi i naprawdę w porządku wykładowców. Na początku oczywiście postraszyli jak tu nie jest poważnie i jak mega musimy orać, ale z biegiem czasu okazali się "ludźmi" XD Mam wrażenie, że w porównaniu z innymi uczelniami naprawdę chcą nam pomóc "wykazać się" (podsyłają zagadnienia na kolosy, dają możliwość napisania referatu - podciągnięcia oceny itp) Jak komuś zależy to siądzie nauczy się czegoś i można wszystko zdać, napisać itd (chociaż przy niektórych wykładowcach trzeba się nakombinować i namęczyć, żeby wkuć cały materiał ), chociaż jak pisałam wszystko zależy od kierunku jaki się wybiera. Mi się mega podoba studiowanie na urz i po pierwszym semestrze polecam!

    Paulina
    Prawo własności intelektualnej i nowych mediów
    16-01-2018
  • Swoje studia wspominam bardzo dobrze. Zawsze mogłam liczyć n wykładowców jak coś poszło nie tak. Towarzystwo super. Skończyłam co prawda już jakiś czas temu, ale z tego co słyszałam nadal jest ok.

    Anna
    Zarządzanie
    15-01-2018
  • UR bardzo przyjazna uczelnia. Przychylnie nastawiona do studentów, kształcąca na wysokim poziomie Wykładowcy w większości przypadków bardzo kompetentni i ludzcy. Studiuje prawo na 4 roku Na 1 roku był przewiew ok 20% odpadło . Najwiecej odpada na 3 roku - rzeź ;( specjalizacji jako takiej u nas nie ma. Na 3 roku wybierasz sobie dziedzine, z ktorej sie bronisz. Uczysz sie ogólnie tzn. każda dziedzine i gałąź prawa musisz opanować Bronię sie z prawa finansów publicznych Bardzo dobrze u Nas rozwinięte jest prawo karne - polecam. Prawo rodzinne też.

    Asiaa
    Prawo i finanse
    11-01-2018
  • Ja jestem bardzo zadowolona z filologii polskiej. na początku jest trochę nauki ale później już spokojnie. Jeśli chcesz pracować i studiować, to tutaj Ci się to uda.Ja jestem bardzo filologii polskiej, więc na początku jest trochę nauki ale później już spokojnie. Jeśli chcesz pracować i studiować, to tutaj Ci się to uda

    Karo
    Filologia polska
    11-01-2018
  • Jestem na pedagogicznym i szczerze mówiąc mogę narzekać. Wielu wykładowców, potrafi naprawdę dobrze tłumaczyć i można dogadać się z nimi bez problemu. Chociaż trafi się zawsze jakąś kosa, w sumie jak na każdym wydziale, ale nawet z takimi można się dogadać

    Ewa
    Pedagogika
    10-01-2018

Uniwersytet Rzeszowski - Aktualności

Jeśli chodzi o perspektywy zawodowe związane z ukończeniem studiów podyplomowych z zakresu fizjoterapii, to przyznać trzeba, że jest ich wiele – studia nie tylko podnoszą kwalifikacje i dostarczają nowych metod, ale i poszerzają wiedzę z wybranej specjalności.To z kolei sprzyja ukierunkowaniu ścieżki zawodowej i zaprojektowaniu kolejnych etapów rozwoju (na przykład uczestnictwa w kursach lub sz [..]

Zobacz więcej
ikonka kierunki studiów
Kierunki studiów - artykuły