Opinie o uczelniach - Uniwersytet Łódzki

Uniwersytet Łódzki - Opinie

Gorąco zachęcamy do podzielenia się swoją opinią na temat uczelni Uniwersytet Łódzki Z pewnością będzie ona bardzo pomocna dla Waszych młodszych kolegów rozpoczynających studia wyższe.

  • Opinie na temat miasta są średnie, Łódź do najpiękniejszych nie należy, ale w końcu idzie się tam studiować, a nie zwiedzać miasto więc to mało ważne :P co do samego UŁ to mają tam trochę bałaganu jesli chodzi o sprawy organizacyjne , czasem się gubią w tym wszystkim więc co my, biedni studenci mamy powiedzieć  . AJa byłam pierwszym rocznikiem kiedy wprowadzili egzamin na PNJA na początku roku, podzielili nas na poziomy i potem było z tym takie zamieszanie, że nikt tego nie ogarniał z władzami uczelni włącznie  z Usosem i rejestracjami na przedmioty też zazwyczaj są problemy ale jak już raz to się załapie to jest luz  więc tak jak mówię, organizacyjnie słabo, ale wszystko inne naprawdę ok  wykładowcy są w porządku, z większością da się jakoś dogadać, sam poziom też nie jest jakiś straszny i ludzie fajni, ale to akurat zależy od konkretnego rocznika :P

    Hanka
    Filologia angielska
    15-11-2018
  • Stdiowąłam kulturoznawstwo na wydziale filologicznym. Całkiem fajne studia, dużo pokazują sztuki i otwieraja głowę. Nie ma kucia na potęge, zero stersu. Tzn nie ma tak, że jak nic nie robisz to zdajesz aż tak to nie ;-) Ogólnie jedyne co jest nie fajne, to burdel w dzikanacie i ogólnie w administracji. Jak chcesz cos załatwic to wszędzie pod górkę. Nie wiem jak ze stupendium bo nie korzystałam sama, ale pewnie też męka. Ale ludzi ekorzystają to może nie tak żle. Jesli chodzi o wykładowców to sa suoer. Zawsze pomogają, staraja się pomóc i wyciągaja na tą 3 ;-) Z przedmiotów to trochę ciężkie są historia filmu światowego. Masa dat, reżyserów i filmów. 2 semestry niemego kina + trzeci bardziej współczesny czyt od lat 50. Reszta to jak chodzenie na kawkę z dobrymi znajomymi :-D Wszytstko da się ogarnąc

    Anna
    Kulturoznawstwo
    15-11-2018
  • Studiowałam już dość dawno. Uniwersytet ze swoją renomą w regionie. Może nie było jakoś specjalnie ciezko się dostać jak na uw, ale nie mówie, że bułka z masłem. Wiem, że psoro osób z liceum dwujęzycznego się nie dostało, bo nie zdawali matury z angielskiego. Było zapewnienie, że będą dwie grupy, ale u nas było tak mało osób, że powstała tylko początkująca. Nie powiem,żebym narzekała ;-) Ja własnie uczyłam się od podstaw i naprawdę było ok. Codzinnie było PNJH więc konatakt zjęzykiem non stop. Można by było miec więcej nativ ale kto by się z Es przeniósł do Pl ;-) hahah ZOstałam literaturoznawcą, bo badania nad językiem ni ebyły moja mocną strona ;-) Wolałam literaturę. Ale może to dlatego,że mieliśmy fajnego wykładowce, który bardzo fajnie prowadził zajęcia i dużo nas nauczył. Nie wiem jak jest teraz jeśli chodzi o nauczanie, mogę tylko mówić o rozwoju, Uczelnai wiele zainwestowała i bazą lokalową nie może konkurowac z najlepszymi!

    Michalina
    Filologia – języka hiszpański
    13-11-2018
  • Uczelnia mi się bardzo podoba! Nie żałuje wyboru. Tylk planem może być różnie. Niektórzy maja plan, w którym czwartek i piątek maja cały wolny, a niektórzy np. jedne ćwiczenia o 14, we wtorek o 12, albo w czwartek od 8, a w piątek od 10 do 18. Wszystko zależy Nauki jest trochę, pierwsze kolokwium było już tydzień po rozpoczęciu roku akademickiego Po 1 sesji ze 120 osób odpadło ponad 50

    Tadeusz
    Turystyka i rekreacja
    13-11-2018
  • Ja studiowlalam licencjat,robilam wlasciwie. Mysle ze to od kierunku w sumie zalezy. Ja studiowałam logopedie i fajnie bylo. Oczywsicie jak wszędzie zdazal sie balagan w kwestiach typu dziekanat czy nie poinformowanie i czymś ale ogólnie atmosfera b.fajna. Niestety na ul nie bylo mgr takich jak chciałam, ale jak by byl, to bym została bez dwóch zdan. Wykładowcy całkiem spoko. Nie byli jacys mega ostrzy, co to bez kija nie podchodź ;-) Jak już byłeś totalnym zerem, ale nie olewałeś ich, to zawsze pomagali wyciągnąć na te 3 na szynach ;-)

    Basia
    Pedagogika specjalna logopedia
    13-11-2018
  • Cześć, Ja jestem na 5 roku na wydziale filologicznym i właściwie to chce mi się płakać że kończę ;-) ale ja studiuję kulturoznawstwo. Najlepszy wybór w życiu. Cudowni i kochani wykładowcy, Część tych samych co w szkole filmowej. Wpływowi ludzie chętni do pomocy. Osobiście polecam z całego serca. Trochę burdel w administracji, ale gdzie nie ma? ;-) Jak chcesz coś załatwić to czekasz w kolejce a i tak okazuje się, że to nie to miejsce, albo coś jest odwołane.  bardzo lubiłam zajęcia fakultatywne np Kultury pozaeuropejskie czy Ciało w kulturze. Za to najmniej Arcydzieła literatury światowej XX w.,Literatura XX w. wobec tradycji,Proces twórczy - postawy. 

    Agata
    Kulturoznawstwo
    09-11-2018
  • Czesc wszystkim! Studiuję logopedię na wydziale Filologicznym, na V roku i raczej jestem zadowolona. Najcięższe kierunki według relacji moich znajomych to ekonomia, finanse i rachunkowość oraz prawo.  Nie jest trudno się dostać ma UL, z utrzymaniem się na roku też nie ma problemów i Chyba, co najważniejsze Łódź jest najtańszym miastem jeśli chodzi o studiowanie. (Najtańsze studia zaoczne i najmniejsze koszty za akademik w porównaniu do innych uczelni w Polsce)

    Magda
    Filologia
    06-11-2018
  • Aby tam iść trzeba być  b.dobrym z matmy i przedmiotów pokrewnych (ja mam warunek), bo to wydział ekonomiczny i cisną nas z przedmiotów ścisłych.matematyki od zarąbania jest na pierwszym roku.  poziom nauki jest wysoki, wymagajacy wykładowcy, np. slynny Malaczewski od matmy.Jeśli to przebolejecie to później jakoś się da radę, chociaż czasami jest pod górkę. Jeśli chcecie przezimować to lepiej iść na ten sam kierunek na inny wydział, to wtedy jest więcej socjologii a nie matmy i da się wytrzymać

    Agata
    Finanse międzynarodowe
    06-11-2018
  • Studia podyplomowe robiłem już w trakcie pracy (praca zdecydowała o kierunku tych studiów podyplomowych) Z perspektywy czasu - jak wszędzie - wszystko zależy na jakich wykładowców trafimy. Jedni byli lepsi, inni gorsi. No i oczywiście od własnego zaangażowania. Zdecydowanie lepiej pamiętam studia podyplomowe, dlatego że z jednej strony miałem już praktykę, a z drugiej często trafiałem na praktyków, którzy pracowali już w biznesie i zajmowali się zagadnieniami HR. Moje osobiste doświadczenie jest takie, że fakt studiowania na UŁ, a ni szczególnie nie pomógł, ani nie przeszkodził :-) Reasumując, w dwóch słowach - nie żałuję ;-)))

    Łukasz
    Zarządzanie zasobami ludzkimi
    03-09-2018
  • Studiuję na wydz. filologicznym logopedię( nie było takiego kierunku na liście rozwijanej, więc wybrałam filologię ;-). Według opini niektórych to nawet łatwy wydział, chociaz nie wiem kto na to wpadł ;-) Na pewno łatwiej się dostac i utrzymac niż na UW czy gdańskim, ale życie w mieście jest zdecydowanie tańsze, a jak Ci rozrywki nie wystarczają to do wawy daleko nie jest ;-) Jeśli chodzi o naukę to zdecydowanie jest więcej teorii:( chociaż wykładowcy proponują miejsca do podjęcia wolontariatu, więc można zdobyć jakieś doświadczenie. Relacje z wykładowcami przebiegają bez zarzutów, na całe 5 lat na moim roku był tylko jeden warunek i zdarzały się sporadycznie jakieś poprawy testów zaliczeniach.

    Magdalena
    Filologia
    12-03-2018
  • Studiowałem na Uniwersytecie Łódzkim. Ja byłem na nowych mediach, specjalności na kulturoznawstwie Uczelnia ma całkiem dobry poziom, poza tym jeśli chcesz się uczyć to na każdej uczelni jesteś w stanie osiągnąć sukces :-)Studiowanie mowych mediów nie jest w sumie takie proste. Mimo, że NOwe to i tak trzeba znac podsatwy, wiec czegośc z zamieszłych czasów dziennikarstwa i kultury też nauczą. Kampus nowy więc na warunki lokalowe nie można narzekać. Dziekanat jak CIę mogę, jedne Panie ok stawiają sobie za honor pomoc studentom inne maja nas w duo**ie Burdel jak na każdej uczelni molochu. nie wiessz zkiedyi jak odwołają Twoje zajęcia. Ja się ciesze, bo mam dość elitarny" kierunek, więc jest nas mało. ZA to możesz poznawać dużó osób z innych kierunków :-D

    Wojtek
    Kulturoznawstwo
    09-03-2018
  • Witam wszystkich. Nie wiedziałam, że istnieje taka strona :-) studiuję na Wydziale Filologicznym. Znajduje się on w nowym budynku wybudowanym 4 lata temu :-D Po drugiej stronie są akademiki i osiedle Lumumby. Na Wydziale jest stołówka i kawiarnia :-)Jak się wyjdzie z Wydziału i skręci w prawo i idzie prosto przez 3 minuty to dojdzie się do świetnej restauracji "Kogel mogel u Janka" można zjeść tam tanie obiady . A co do nauki... Jest sporo pracy i trzeba się uczyć, ale jak ktoś się przykłada to zdaje :-) Wykładowcy są w porządku i mają dużą wiedzę i chcą nauczyć :-) Poznaje się język angielski z wielu różnych perspektyw i to ma swoje plusy, no coz wymaga tez wiele pracy. Specjalizację możesz wybrać nauczycielską bądź translatorką lub obie za dodatkową płatnością . Chyba kosztuje to 500 zł. ASprawy w dziekanacie ogólnie załatwiam w miarę szybko, chociaż słyszałam, że nie da się tak zawsze. Owszem czasem panuje bur##el, ale tak jest chyba wszędzie na dużych uczleniach. Na plus fakt, że sa całkiem fajne stypendia no i nowy budynek, aż chce się tam chodzić przyjemnie jest. Z przedmiotów to lubiłam praktyczną naukę i to chyba ttyle :-P

    Anna
    Filologia angielska
    06-03-2018
  • Uniwersytet sam w sobie jest naprawde fajny. Akademiki sa blisko wydzialow i tak naprawde nie ma problemów z komunikacja czy dojazdem. Ja studiuje na wydziale filologicznym anglistyke z jezykiem hiszpańskim i jestem bardzo zadowolona. Ogolnie smialo moge polecic, chociaz trudno mi sie wypowiadac na temat innych wydzialow. Czasami jedynie sa jakies drobne problemy z usosem, czyli z tym systemem elektronicznych indeksow, ale zazwyczaj to jakies drobne bledy, wiec wszystko dziala zazwyczaj sprawnie.

    Karolina
    Filologia hiszpańska
    05-03-2018
  • A więc studiuję filologię angielską, uwielbiam to i każdemu polecę UŁ, bo chociaż mój wydział pod względem organizacji to burdel, ale to kochany i jedyny w swoim rodzaju burdel, który powoli, z dnia na dzień staje się moim drugim domem. i generalnie ludzie tutaj są 11/10, sama chcę zostać wykładowcą, więc moje spojrzenie na UŁ jest spaczone trochę, jako fanki oraz osoby zamierzającej zabawić tu na dłużej :-D Z ok. 190 zostało teraz, po dwóch latach 110. Na początku filologia angielska ma bardzo dużo wgzaminów w sesji. A potem nagle jeden-dwa w sesji, trochę nierówno. Możesz się kształcić na nauczyciela ang albo tłumacza, Albo oba na raz, za opłatą 600 zł

    Aleksandra
    Filologia angielska
    02-03-2018
  • Kończę Pedagogike wczesnoszkolna, nie polecam wydziału,Ale głównie ludzie nie zdają bo uczelnia chce pieniędzy.wysyłają na warunki bez możliwości przedłużania sesji itd tego wydziału szczerze nie polecam. Co prawda coś mnie nauczyli ale ogólnie wrażenia mam marne. Na II stopień zmieniam uczelnię, nie będę się męczyć z czymś takim jak papierologia . Wykłady i ćwiczenia były w maire ok

    Kinga
    Edukacja wczesnoszkolna i wychowanie przedszkolne z pedagogiką
    02-03-2018
  • Ogólnie to jeszcze studiuje, ostatni rok. Powiem tak - wydział gier i zabaw, chociaż trafiają się ciężkie przedmioty, szczególnie na 1 i 2 roku :P.. Spoko wykładowcy i ćwiczeniowcy, nie chodziłem na niektóre ćwiczenia, ale można było załatwić to przez konsultacje. Co do perspektyw na znalezienie pracy (wiem, że to wiele osób interesuje) mam wielką nadzieję, że w logistyce coś się jednak znajdzie po ukończeniu studiów :)

    Kamil
    Logistyka
    09-02-2018
ikonka kierunki studiów
Kierunki studiów - artykuły