Galeria Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia (KWSPZ)
Galeria Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia (KWSPZ)
Galeria Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia (KWSPZ)
Galeria Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia (KWSPZ)
Galeria Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia (KWSPZ)
Galeria Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia (KWSPZ)
Galeria Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia (KWSPZ)
Galeria Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia (KWSPZ)
Galeria Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia (KWSPZ)
Galeria Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia (KWSPZ)
Galeria Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia (KWSPZ)
Wyższa Szkoła Logistyki (WSL) logo
Wydziały/Kierunki I stopnia Jednolite II stopnia
licencjackie inżynierskie magisterskie magisterskie
S Online NSN S Online NSN S Online NSN S Online NSN

Dietetyka

Zobacz więcej

Zobacz

Zobacz

Cena za semestr od 3450zł od od od

Dietetyka i ekologiczna żywność

Zobacz więcej

Zobacz

Zobacz

Cena za semestr od od od od 3650zł

Fizjoterapia

Zobacz

Zobacz

Cena za semestr od od od 4250zł od

Kosmetologia

Zobacz więcej

Zobacz

Zobacz

Zobacz

Zobacz

Cena za semestr od 3900zł od 4100zł

Kosmetologia dla praktyków

Zobacz więcej

Zobacz

Zobacz

         

Legenda:

S - stacjonarne (dzienne), Online - zdalne, NSN - niestacjonarne sobotnio-niedzielne , *NSC - niestacjonarne ciągłe od poniedziałku do piątku

DIETETYKA

Kształcenie na kierunku Dietetyka obejmuje wszystkie aspekty dotyczące edukacji żywieniowej, promocji zdrowia, żywienia człowieka zdrowego, jak również żywienia w różnych stanach chorobowych, uwzględnia cały szereg zagadnień związanych z naukami podstawowymi i medycznymi. Profil kształcenia i dobór przedmiotów zapewnia studentom umiejętność praktycznego zastosowania nabytej wiedzy w szerokim spektrum zagadnień dietetycznych, ze szczególnym zwróceniem uwagi na profilaktykę chorób dietozależnych.

 

Obszar działalności zawodowej

  • publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej
  • zakłady żywienia zbiorowego i zakłady dostarczające pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering)
  • organizacje konsumenckie
  • placówki sportowe i inne (w zależności od rodzaju dodatkowych kwalifikacji)
  • szkolnictwo – po uzyskaniu odpowiednich kwalifikacji
  • prowadzenie własnej działalności gospodarczej w zakresie poradnictwa dietetycznego
  •  

    Absolwent jest przygotowany do:

  • planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją
  • oceny stanu odżywiania, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia
  • zapobiegania chorobom żywieniowo – zależnym
  • oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia
  • kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw
  • znajomości zasad systemu HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontrolny)
  • oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób
  • planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności
  • organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów
  • prowadzenia edukacji żywieniowej
  •  

    Kontakt do uczelni

    31-158 Kraków

    ul. Krowoderska 73

    tel.:

    12 423 38 40