Opinie o uczelniach - Uniwersytet Rolniczy (UR) im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Uniwersytet Rolniczy (UR) im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Opinie

Gorąco zachęcamy do podzielenia się swoją opinią na temat uczelni Uniwersytet Rolniczy (UR) im. Hugona Kołłątaja w Krakowie Z pewnością będzie ona bardzo pomocna dla Waszych młodszych kolegów rozpoczynających studia wyższe.

  • Nie jestem na samym rolnictwie tylko na technice rolniczej i leśnej, ale nie było takiego kierunku do wyboru xD. Ogólnie bardzo polecam ten wydział na UR. Jest kameralny więc znamy się wszyscy, co prawda położenie na samym końcu miasta jest średnie, ale czujesz sie jak pan na włościach. Wszystkie ważne informacje dotyczące zaliczeń i wykładowców czy notatki przekazują nam starsze roczniku, więc na legalu się zaliczy. Mechanika jest trudna ale z pomocą można zdać. Byliśmy w tym roku na Erasmusie na Słowacji to już w ogóle był lajt. Pojechaliśmy w październiku wróciliśmy w grudniu i do marca mieliśmy wolne xD Serdecznie polecam UR!!!

    Mizu
    Rolnictwo
    07-03-2019
  • Cześć . UR to w mojej opinii dobra uczelnia, gdybym miał jeszcze raz wybierać to bym wybrał UR. Na studiuję Biotechnologię na Wydziale Biotechnologii i Ogrodnictwa. Kierunek bardzo ciekawy z szerokim programem nauczania od roślin, po zwierzęta i mikroorganizmy. Dużo laborków, a więc nauki praktycznej. Mój kierunek jest inżynierski, co tez w mojej opinii jest dużym plusem w porównaniu do zwykłego licencjatu.Dużo się trzeba uczyć to fakt:-)Ale jak kogoś to interesuje to po prostu trzeba sie nastawić na pracę i tyle. Przede mną teraz najcięższy semestr, więc będzie jeszcze mocniej niż do tej pory. Ale poza samą nauką jest dużo laborków i pracy praktycznej, którą sami robimy. To nas różni od UJ, bo oni wiecej wkuwają, ale ich praca opiera dię na maks jednych laborkach w semestrze, a my ich mamy naprawdę sporo.

    Karol
    Biotechnologia
    28-02-2019
  • Studiuje Dietetyke czyli jeden z najbardziej obleganych kierunków na tej uczelni ale ogólnie jest naprawdę fajnie. Jeśli chodzi o samo przygotowanie do zawodu to wiadomo dużo trzeba się samemu nauczyć aczkolwiek cisna nas na to co jest najważniejsze czyli pisanie jadłospisow. Prócz tego mamy dostęp do naprawdę fajnego programu, za darmo. Atmosfera jest super. Większość wykładowców jest ludzkich. Mam porównania gdyż zaczynałam studia na politechnice. Tam był wieczny wyścig szczurów i niemiła atmosfera. Tutaj większość prowadzących idzie na rękę i czasem trzeba się nachodzic żeby coś zdać (nieliczne egzaminy) ale wszystko jest do zdania. Bez większego stresu. Mało kiedy nie zaliczam na pierwszych podejściach. Ja nie narzekam na lokalizację, mam w miarę blisko ;-) 

    Asia
    Dietetyka
    15-11-2018
  • Tak naprawdę wszystko zależy od wydziału.Ja jestem na technologii żywności, na kierunku Jakości i bezpieczeństwo żywności.  Ogólnie studia bardzo fajne i bardzo ciekawe, ale tez wymagające. Szczególnie pierwszy i drugi rok jest ciężki, ale to wynika z dużej ilości nauki i przedmiotów które wtedy się realizuje. Jeżeli chodzi o mój wydział i jego zaplecze naukowe to bardzo polecam, sama drugi raz bym sie zdecydowala na to samo. Jedyne co, to nie liczylabym na fajny plan zajęć- na rolniczym raczej  plany sa średnie.Jeśli chodzi o wykładowców na Rolniczym to Zalezy na kogo trafisz, bywa różnie, część jest bardzo w porzadku. Najgorsze przedmioty tozdecydowanie biochemia ;D

    Oliwia
    Chemia i technologia żywności
    14-11-2018
  • Ogólnie polecam. Są jakieś odejścia od normy wśród wykładowców ale da się to przeżyć z reguły to są ludzi od przedmiotów mało ważnych. Super geniuszem nie jestem. Ale w sumie to z mojej perspektywy ten semestr był na prawdę  w porządku. Mało związany z tym co się będzie robić w przyszłości bo większość jest przedmiotów typu chemia . Chemia chemia chemia. Tego się trzeba uczyć bardzo. Po za chemia i matma większość da się zaliczyć na

    Magda
    Chemia i technologia żywności
    09-11-2018
  • Studiowałam na wydziale hodowli i biologii zwierząt. Na inż miałam specjalność prewencja wet. I ochrona zdrowia zwierząt, A na mgr hodowla i użytkowanie zwierząt. Dużo nauki, ale dla kogoś z pasją do zwierząt i biologii to nie problem ;-) Sporo ludzi odpadało, ale chyba z powodów braku chęci niż tępienia przez wykładowców haha Najmniej lubiłam Botanika i fizjologia roślin, ale nie za sprawą prof a poprostu tematyka mi nie pasuje ;-) Polecam wydział, dużo (przynajmniej w moim odczuciu) robią dla studentów. Pracownicy dziekanatu jak dla mnie .w porządku, chociaż parę przygód miałam.

    Monia
    Biologia
    06-11-2018
  • Ja studiowałam żywienie człowieka które jest przyjemniejsze niż zwykła technologia żywności. Jeśli  ktoś chce pracować w zakladach gastronomicznych to wybierzcie żywienie człowieka Jeśli w dużych fabrykach przemysłowych produkujących żywność to wybierzcie technologię żywności Ale z góry zaznaczam że technologia żywności jest cięższa Aczkolwiek na inżynierskich wydaje mi się że przedmioty są ogólne dla obydwoch kierunków a dopiero potem wybiera się specjalności Ja byłam na jednolitych magisterskich więc miałam ciągłość Jedyne przedmioty które sprawiają studentom trudność to matematyka i chemia ale są dodatkowe godziny dla osób które potrzebują nadrobić różnice programowe ze szkoły średniej Tak naprawdę to ważne są chęci a wykładowcy pomogą przejść dalej. Zawsze się można było z nimi dogadać, nie podkładali kłód pod nogi. Zaliczenia w zerówkach ;ub normalnych trybie. Jakoś nie pamiętam, żeby było dużo poprawek u nas w grupie na roku.

    Agnieszka
    Dietetyka
    13-09-2018
  • Polecam swój wydział, zwłaszcza niezdecydowanym. Nie byłem za rolnictwem, ale amosfera mnie przekonała. Byłem osobiście, zobaczyłem jak to wygląda. Gadałem z innymi studentami. Jak trochę ociszniesz notatki to zdajesz. ogólnie wykładowcy są spoko da się z nimi doagdać, nie robią problemów. Są oczywiście osoby, u których nie ma lekko, ale ogólenie ok. transport to przedmiot gdzie trzeba przysiąśc i kuć do pisemnego , nie powiem to akkurat poprawiałem ;-) budynki, może nie są nowe, świeże i pachnąće, ale zaczynają więcej inwestiować więc ędzie lepiej. Wyjzdzam na erasmusa na słowacje juz nie moge sie doczekac

    Stanisław
    Rolnictwo
    10-08-2018
  • Napiszę, że studiuję biotechnologie do sokładnie to nazywa się analityke biotechnologiczna. Pierwszy rok to łatwizna moim zdaniem. Schody zaczynaja się dopero na 2 czy na początku 3 roku. Wtedy to jest cięzko,Do najcięższych przdmiotów mogę zaliczyć proteomike no i chyba jeszcze podstawy biotechnologii przemyslowej. Trzeba cały czas zakuwac podtsawy, bo mogą się póxniej przydac na onnych przedmiotach, większość jest tak powiązana, że czasem czuje się jak na innych zajęciach ;-) Duzo jest cwiczen i praktyki. trezba do tego przywyknąć, że czasem badania w laboratorium trwają 5 godz.

    rafał
    Biotechnologia
    06-08-2018
  • Cześć ja studiuję Technikę Rolniczą i Leśną. Ogólnie polecam ze względu na atmosferę na uczelni, jest luz, większość wykładwców jest spoko, ale np od transportu jest tragedia. Najlepsza jest pani dziekan jest the best interesuje się studentami, organizuje Ersmusa, wysatwy rolnicze oraz wyjazdy tam. Będę teraz na piątym semestre i wybieram się właśnie na Erasmusa na Słowację. Najgorzej wspominam transport trzeba było przysiąśc do pisemnego zaliczenia i to mocno kuć. Utrzymanie maszyn rolniczych i leśnych jest spoko z prof. Kiełbasą to lajtowy gościu, miło sie siedziałi na wykładach i ćwiczeniach na jego zajęciach. Zaliczenie też spoko,. Ogólenie nie ma większych problemów z tym. Na moim kierunku jest więcej ćwiczeń niż wykładów. Praktyki będą po 3 roku przed napisaniem pracy inżynierskiej. Akurat mój wydział ma średnie budynki, ale np taka Technologia żywnośći jest spoko ma nowe. Dojazd autobusem pod samą wydział, chociaż jestg on troche daleko ;-) Jest impra wydziałowa Dzień Mechanizatora - ognisko., balanaga itd ito :-D Panie z dzikanatu są super, pomocne, podpowiadają wszystko jak załatwić sprawę i złożyć wnioski. Stypendia bez problemu. Akademiki są spoko, 4 i 2, na jedynki i 3 są dla doktorantów chyba i są dośc oddalone od wydziału. POLeCAM!!! Na pewno poszedłbym tam jeszcze raz :-)

    Adrian
    Rolnictwo
    01-08-2018
  • Witam Ja jestem już absolwentką studiów zarówno magisterskich jak i doktoranckich na UR Kraków wydziału Technologii Żywności który wg rankingów ma najlepsze opinie ze wszystkich wydziałów UR Jak widzicie mi się bardzo podobało stąd decyzja o ppdjeciu studiów dr Fajne jest to że wykładowcy są ludźmi i nie mają much w nosie więc przekazują praktyczną wiedzę w przyjaznej atmosferze Jeśli lubicie integrację i działania społeczne to przy UR przy akademikach działa klub ARKA w którym można się dobrze i bezpiecznie bawić 

    Agnieszka
    Chemia i technologia żywności
    25-07-2018
  • Ja studiuje biotechnologie. Dokładnie to nazywa się analityke biotechnologiczna. Uważam, że wcale nie jest trudno na początku, raczej w 2 czy na początku 3 roku jest cięzko, Według mnie najcięższe przedmioty to proteomika, podstawy biotechnologii przemyslowej. Teorie, trzebaja poznac i miec podstawy, nawet jezeli stwierdzisz po co Ci to itd to na tym bazuja inne przedmioty predzej czy pozniej. Duzo jest cwiczen i praktyki, jak siedzisz w labie to czasem analiza, wykonanie jednego cwiczenia moze trwac 4-5h. Poprostu trzeba zrozumiec jedno, ze to nie sa latwe studia, przejsc przejdziesz, studia nie sa dla intdligentnych tylko dla wytrwalych :-D

    Basia
    Biotechnologia
    13-03-2018
  • Ja jestem po studiach pierwszego stopnia inżynierskich - biotechnologia .  Swojego kierunku bym drugi raz nie wybrała  - 10 w porywach do 12 egzaminów w sesji itp., ale jeżeli kogoś taka tematyka , interesuje  to jak najbardziej  można spróbować. Jest duża ilość ćwiczeń praktycznych, które mogą przydać później np. na praktykach. Nie wiem jak na innych kierunkach i ciężko mi się wypowiedzieć. Z tego co słyszałam jeszcze to ogrodnictwo - jeżeli kogoś to interesuje jest w miarę spoko ( ten sam wydział , co biotechnologia ). Władze wydziału też mega w porządku - starają się pomoc w razie potrzeby.Na każdej uczelni są wykładowcy mega w porządku i tacy, którzy się czepiają wszystkiego. Chemia biologia genetyka to moim zdaniem najcięższe i najgorsze przedmioty do anuki.pewnie na pierwszym semestrze jest chemia nieorganiczna - która jest spoko . Drugi semestr to połączenie biochemii i chemii organicznej ( ułatwienie dla kierunku - ja je miałam jako oddzielne przedmioty) do przejscia.Z tego co kojarzę to na tym kierunku Technologia Roślin Leczniczych i Prozdrowotnych też raczej nie ma matematyki, fizyki i statystyki matematycznej

    Magda
    Biotechnologia
    02-03-2018
  • Cześć,  ja studiuję biotechnologię stosowaną na UR już czwarty rok i nie narzekam. Myśle, że ta uczelnia ma bardzo praktyczne podejscie do zajec, więc jest dużo ćwiczeń w laboratoriach, dzieki czemu mozna zdobyc doswiadczenie. Myśle że to mnie skłoniło do UR. Ponadto uczelnia ma dużo kierunkow do wyboru. Minusem jest rozsypanie wydziałow po całym Krakowie, wiec np na naszym kierunku musimy troche sie najezdzic. Na drugi stopien studiow czesc osob przenosi sie na inne uczelnie, ale to tylko przez to że UR nie ma takiego prestizu jak np. UJ. Ja osobiscie polecam UR bo dobrze mi sie studiujè. Wykładowcy są w większości spoko, jedni mniej inni bardziej wymagający, ale zawsze mili w stosunku do studentów. Tylko kilka jest takich ciężkich przypadków. Chyba tak z 1/3 osób odpadła albo zrezygnowała a reszta ciągnie dalej, więc nie ma tragedii. Tak jak móię najgorsze są dojazdy a tak to w porząku.

    paweł
    Biotechnologia
    02-03-2018
  • Ogólnie jest fajna uczelnia,  studiuje Biotechnologie, więc mogę polecić, tak czasami jest ciężko i różne rzeczy się zdarzają ale to chyba jak na każdej uczelni . Mamy dużo, przynajmniej mieliśmy zajęć praktycznych, w związku z czym można się dowiedzieć i spróbować dużo ciekawych rzeczy. Więc jak lubisz ściśle przymioty, ogólnie chemie, biochemie itp , to moim zdaniem warto spróbować. Zależy co lubisz i w czym i gdzie widzisz siebie. 85 osób było u mnie na roku a teraz 60 coś, dużo też rezygnuje lub bierze dziekanke.Najciężej jest na genetyce

    Wioletta
    Biotechnologia
    01-03-2018
  • ja bardzo polecam uczelnie, napewno wiele sie nauczysz w praktyce, prowadzacy w wiekszosci sa w porzadku .Ja studiuje biotechnologie; analityke biotechnologiczna. Na pierwszym roku, jest przesiew nie da sie ukryc. Trzeba sie przestawic psychicznie, jezeli jest sie prosto po liceum, na studiach nikt nie trzhma Cie za reke, musisz samemu zdobywac materialy, robic sobie notatki itd, tu traktuja Cie juz jak doroslego czlowieka ktory bierze odpowiedzialnosc za siebie, nie zdalas np kolokwium z cwiczen to nikt Cie nie bedzie pytal kiedy Pani to zrobi, tylko nie dostaniesz zaliczenia i mizliwosci przystapienia do egzaminu w sesji noi warunek xD Pierwszy rok jezeli chodzi o material jest latwy, ale osoby przychodzacd z liceum przezywają szok, nadmiaru zajec, materialu itd Ale i tak 2 rok jest zawsze najtrudniejszy, najwiecej i najciezsze przedmioty

    Barbara
    Biotechnologia
    01-03-2018
  • Jestem na Prewencji weterynaryjnej. Nie jest to za bradzo popularny kierunke, więc jak mówię, co studiuję to ogólnie ludzi erobią wielkie oczy,  Jest to mowa o hodowli zwirząt, troche produkcji roślinnej, ogólnie takie połączenie rolnictwa z weterynarią, no może produkcją zwierzęcą ;-) Po studiach mam być takim kimś co pomoże w gospodarstwie planować hodowlę i utrzymać ja w zdrowiu hahahh Zakuwania jest sporo, w końcu to nei są łątwe studia. Ja mimo tego, że uczęszczam na wykłady i ćwiczenia ( co nie zdarza się wszystkim hahah) to mam czasem problemy przy zaluczeniach. Nie ma nas dużo na roku, ale odpadu też nie za wiele ;-) Jak już kompletnie nic nie robisz to odpadniesz. Wykłądowcy nie są może jacys lajtowi, ale też nie tacy co marzą tylko o udu*ieniu każdego. Diagnostyka wet jest fajna. Nie wiem jak będzie z praltykami, bo to jeszcze przede mną, ale mam nadziję, że uczlenia toogarnie i nie będę musiaął załtwiać sama. Dziekanat trochę do poprawki, ale w sumie rzadko tam bywam haha

    Zosia
    Rolnictwo
    28-02-2018
  • Ogólnie uczelinia jest ok. nie ukrywam uczyć się trzeba czasami nawet sporo,wiadomo niższy poziom niż na uj albo agh,ale niski tez nie jest. Napewno wyższy jak na up. ja jestem na technologii zywności kierunek bardzo fajny polecam o tyle że jest na nim troche chemii matmy i fizyki też ale do ogarnięcia nawet dla kogoś kto nie jaży tych przedmiotów. chemia jedynie dość ciężka, ale to zależy na jakich się prowadzoących trafi loteria, bo jedni są lajtowi inni mniej. Fizyka też trochę uwiera, powiem tak zawsze miałem z niej 2 w szkole średniej a udało mi sie przebrnąć. ogólnie na Uni.Rolniczym to tak różnie bywalo ale nie ma sie co oszukiwać wszedzie sie trzeba uczyć.

    Michał
    Chemia i technologia żywności
    08-02-2018
  • Jestem dopiero na 2 roku pierwszego stopnia Uniwerku Rolniczego. Studiuję na kierunku Jakość i bezpieczeństwo żywności. Jak tutaj szłam zauważyłam, że ludzie mają średnią opinie na temat tej uczelni. Wydział WTŻ jest taka wisienką na torcie naszej uczelni, podnosi jej poziom :-) Bardzo mi się podoba, fajni prowadzący, ciekawe zajęcia. Ogólnie bardzo miła atmosfera na wydziale, wszyscy są pomocni. Jak najbardziej na plus!!!Wszystko oparte jest na chemii, ale ja nie zdawałam rozszerzenia i daję radę :-) Co do dziakanatu nie wielę mogę powiedzieć,bo jestem starościną i wchodzę bez kolejki. Nie mam więc typowego problemu studenckiego ;-) Ale na co dzień jest ok. kolejki są tylko przy papierach o stypendia

    Emilia
    Chemia i technologia żywności
    07-02-2018
  • "Studiuje technologię żywności, ogólnie kierunku to średnio polecam, jest bardzo ciężko mimo że panuje opinia UR- uniwersytet relaksu, owszem jest relaks na innych wydziałach, ale ja na sesji zimowej na 3 roku miałam 22 zaliczenia a USOS był cały w dwójach. Biochemia, Gewiś-gospodarka energrtyczna wodna i sciekwa, alkohole- to są nagorsze przedmioty. na technologii żywności nie ma relaksu.chemia jako chemia jest na 1 roku a później jest na każdym przedmiocie bo wszystko kręci sie wokół przemian chemicznych fizycznych Wykładowcy - Zależy z kim masz do czynienia ;-) Z jedymi sie da dogadać z innymi nie. Ogólnie raczej kontaktowi są ;-)  Z dziaknatami czy stypendiami za bardzo doczynienia nie miałam, ale chyba szybko się te sprawy załatwia."

    Magdalena
    Chemia i technologia żywności
    05-02-2018

Uniwersytet Rolniczy (UR) im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Dni otwarte

Uniwersytet Rolniczy (UR) im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Aktualności

Mistrzostwa odbędą się 4 marca 2018 o godz. 09:30 w Białce Tatrzańskiej na stoku Kaniówka. Organizatorzy: Studium Wychowania Fizycznego oraz Klub Uczelniany AZS w Krakowie. Zawody mają na celu propagowanie aktywności fizycznej i zdrowego trybu życia. Zawody odbędą się w trzech kategoriach: Studenci, Pracownicy Wydziału i Pracownicy Administracji. Uczestnicy proszeni są o wytypowanie 2 [..]

Zobacz więcej
ikonka kierunki studiów
Kierunki studiów - artykuły