Opinie o uczelniach - Górnośląska Wyższa Szkoła Handlowa (GWSH) im. Wojciecha Korfantego

Górnośląska Wyższa Szkoła Handlowa (GWSH) im. Wojciecha Korfantego - Opinie

Gorąco zachęcamy do podzielenia się swoją opinią na temat uczelni Górnośląska Wyższa Szkoła Handlowa (GWSH) im. Wojciecha Korfantego Z pewnością będzie ona bardzo pomocna dla Waszych młodszych kolegów rozpoczynających studia wyższe.

  • Studiuję tu na drugim roku na Turystyce i mogę szczerze polecić. Owszem trzeba trochę bulić za studia, no ale gdzie nie ;-)  Za to funkcjonuje  tutaj całkiem spoko system stypendialny. Jak ktoś się tutaj wybiera to polecam zgłębić temat bo można uzyskać całkiem sporo. i może tak jak w moim przypadku stypendium pokryło większość kosztów opłaty za studia. Pierwszy rok wspominam tak,że było to raczej latanie z budynku do budynku, na szczęście później plan zorganizował ktoś z głową i nie było takiego latania - wszystko w budynku głównym lub bliźniaczymDojazd z centrum Katowic całkiem fajny komunikacją miejską, autem w godzinach szczytu to niestety masakra.

    franek
    Turystyka i rekreacja
    21-01-2019
  • Hej, jestem absolwentem tej uczelni w kierunku TIR. Generalnie polecam dla ludzi, którzy faktycznie chcą się czegoś nauczyć i zależy im na dobrych wykładowcach (chociaż zdarzają się wyjątki), chociaż leniuchy też powinny sobie poradzić jeśli umiejętnie podejdą do sesji. W porównaniu do AWF, to ta uczelnia jest trudniejsza - mówie to przez wzgląd na o wiele szerszy zakres materiału teoretycznego oraz porównanie ilości egzaminów w sesji (zdarzało mi się mieć 6 egzaminów, podczas gdy AWF w tym czasie bawił się na spływie kajakowym czy ściance wspinaczkowej mając ze wszystkiego "zal" za prezentacje). Jeśli chodzi o finanse, to niestety trzeba liczyć się z niemałymi kosztami - tak jak na każdej uczelni prywatnej. 

    Kornel
    Turystyka i rekreacja
    20-01-2019
  • Hej, jestem absolwentką tej uczelni. Studiowałam w kierunku Turystyka i Rekreacja. Generalnie polecam wszystkim ludziom, którzy naprawdę chcą sięchcą się czegoś nauczyć i mają zaparcie uczestniczyć dobrych wykładowcach i ćwiczeniach. Nie mniej jednak jak wszędzie nawet leserzy sobie poradzą jeśli odpowiednio wcześniej zakręcą się przy notatkach ulubieńców wykładowców. Moja koleżanka studiowała na AWFie Turystykę i miała mniej przedmiotów i egzaminów w sesji za to jakieś kajaki cz ścianki. Super fajnie, ale do czego mnie to w pracy przygotuje? Raczej wątpię żeby bardziej od zajęć praktycznych w pracy np w biurze podróży przydały mi się kajaki;-) Koszty nie małe ale to chyba norma przy prywatnych uczleniach. Jednak polecam 

    MiSSQwerty
    Turystyka i rekreacja
    17-01-2019
  • Studiowałam tam na Turystyce i Rekreacji. Nie mogę powiedzieć, że było źle. Płaciłam studiowałam zdobyłam dyplom. Nie trzeba było się napocić,żeby zdobyć dyplom ale totalnego leserstwa też nie było. Wykładowcy sobie na to nie pozwalali. Jak cię nie było to musiałeś pokazać, że jakoś ogarnąłeś ten teamt z noatek kumpeli itd. Ogólnie nie mialam problemów z wykładowcami czy ćwiczeniowcami.  Spoko stypendia, obsługa studentow w dzikanacie czy kwesturze nie jest może ekspresowa ale tez bez ciśnienia wszytsko ogarniecie. 

    Kamila
    Turystyka i rekreacja
    16-01-2019
  • Mogę szczerze polecić tą uczelnię, jestem obecnie na 4 roku Turystyki i rekreacji i jestem bardzo zadowolona. Jeśli się chce na uczyć to na GWSH na pewno czegoś się nauczycie( najlepiej jeśli sami będziecie się też douczać), większość wykładowców ma na prawdę wiedzę i w ciekawy sposób prowadzi zajęcia i wykłady. Z tego, co się orientowałam, to po tej uczelni nie ma problemów ze znalezieniem pracy.

    Maja
    Turystyka i rekreacja
    15-01-2019
  • Ja nie miałam mnóstwa forsy. a mimo to skończyłam tam studia i licencjackie i magisterskie, z czego pierwsze to studia dzienne, a drugie to studia zaoczne. O tym, że czesne jest podnoszone co semestr/rok akademicki wiadomo już w chwili zapisywania się (tabela wisiała przy kasie w gablocie, do wglądu zarówno dla studiujących, jak i dla kandydatów), więc nie rozumiem zdziwienia niektórych studentów co rezygnowali bo opłata się zmieniała a byli tacy... Studiowałam socjologię i mnie mało kiedy zajęcia wypadały, a jeśli już tak się zdarzyło, wszystko odrabialiśmy, nawet jeśli to był wykład np. na studiach zaocznych kazano nam przyjechać dodatkowo w któryś piątek lub poniedziałek w godzinach popołudniowych. Zapisując się na studia podpisujecie umowę... A składając pod czymś podpis należy się chyba z tym wcześniej zapoznać. Nawet w umowie, którą podpisywałam w 2005r. było jasno określone jakie ponosi się koszta w przypadku rezygnacji ze studiów.

    Robaczywka
    Socjologia mediów i dziennikarstwo
    10-01-2019
  • jeżeli chodzi o studiowanie na GWSH w Katowicach to według mojej opinii warto. Uczelnia na dobrym poziomie, wykładowcy super , piszę konkretnie o kierunku turystyka i rekreacja dzienne bo właśnie to studiowałam. Zajęcia odbywały się ok 4 razy w tygodniu zawsze od godzin porannych do ok godziny 14-16 w zależności od dnia. Dużo projektów robiliśmy głównie w grupach 2-3 osobowych. Wiadomo jeżeli masz chęci do nauki to bez problemu sobie poradzisz. Ja miałam przez rok stypendium naukowe

    nat12
    Turystyka i rekreacja
    09-01-2019
  • cześć wszytskim studiowałam tam pielęgniarstwo zaocznie. To oczywiście studia dla osób z samozapraciem i naprawdę ogarbiętych. Dla osób, które nie miały nigdy styczności z zawodem to było by za dużo materiału. Jest wiele osób np w mojej grupie była nawet 1 osoba przed 40-tka, była to połozna która chciała jeszcze doddatkowo podnieśc kwalifikacje pielegniarstwem. Nauki jest duzo, i mimo że sa to studia zaoczne, to przez praktyki jest tak jakby to byly studia dzienne. Bo tak naprawde najgorzej jest z praktykami bo trzeba je robic na tygodniu i jest ich bardzo duzo godzin n II i III roku. Jak wspomniałam wczesniej, w pracy musiała wziąść miesiąc urlopu bezplatnego że rano chodzić na praktyki.

    Ania
    Pielęgniarstwo
    03-01-2019
  • Ja kończyłam tą uczelnię dość dawno, więc pewnie dużo się zmieniło. Zwłaszcza po połączeniu uczleni ze Śląską Szkołą Wyższą. Przed pójściem ta uczlenię przeczytałam też negatywne opinie, ale były tak naciągane, że nie wirzyłam w nie i zapisałam się tam na studia i to był dobry wybór. Kończyłam kierunek Tiurystyka i rekreacja w czerwcu 2018, ale zaczęłam w 2015. Za taką cene dostaam naprawdę solidne wykształcenie i dobry poziom. Można się przyczepić do paru szczegółów, ale gdzie tego nie ma? Najgorzej to chyba współpraca z administacją, jakoś studentom tam nie po drodze, ale znajomi na państwowych uczleniach też tak mają.Tak jak wspomniałam zapisałam się do tej uczelni i nie żałuję swojego wyboru. Super podejście do studentów ze strony przesympatycznych wykładowców a co najważniejsze dużo nauki !!!! Wiec jak ktoś nie myśli ze płacąc to nic się tam nie robi to się grubo myli, własnościwie jest  wręcz przeciwnie.

    Ewa
    Turystyka i rekreacja
    02-01-2019
  • raczej mogę polecić tą uczelnię Większość wykładowców i prowadzących jest raczej okej. Mam porównanie między GWSH a UŚ i szczerze mówiąc trudniej jest na GWSH Xd może to kwestia, że wcześniej studiowałem dziennie a teraz zaocznie Jeśli chodzi o psychologię to moim zdaniem jak najbardziej można składać papiery. A i jeszcze jeśli chodzi o podejście do studenta i załatwianie różnych spraw na uczelni to tez na GWSH bez porównania lepiej. Nikt w dziekanacie łaski nie robi.

    Maciej
    Psychologia
    06-11-2018
  • Ja jestem na 4 roku i nie narzekam, ale to dla tego że ja pracuje, a dzięki takiemu planowi jaki mamy na uczelni ( mamy mało zajęć) nie mam z tym problemu, znowu inni narzekają że chcieliby więcej zajęć. Jeżeli chodzi o prawo karne to uczelnai ma super wykładowców i ćwieczieniowców jeżeli znowu chodzi o cywilne to średnio bym powiedział zalezy na kogo się trafi nasi wykladowcy są z rożnych uczelnii np jegielonski albo wrocłąwski

    max
    Prawo
    05-11-2018
  • ja skończyłam turystyke i rekreacje spec. Hotelarstwo i gastronomia Ogólnie pracuje nie w swoim zawodzie Ale ze studiów jestem zadowolona uczelnie polecam jak najbardziej A prace po tej szkole idzie znalesc ponieważ niektórzy znajomi konczacy zemna studia i chcacy pracowac w zawodzie to w nim pracuja

    A
    Hotelarstwo i gastronomia
    31-10-2018
  • Ja studiowałam zaocznie i nie żałuję ani wyboru kierunku, ani uczelni. Wiadomo nie jest łatwo lekko i przyjemnie, ale bywało i tak, ważne żeby było trafiono na fajnych ludzi na swoim roku to wszystko jest wtedy prostsze. Jeśli chdzi o samą uczelnie, jako tako nie nam żadnych zastrzeżeń. No może oprócz tego że bardzo naciągają finansowo. Za dodatkowe terminy trzeba płacić, za warunek - płacisz. Za obronę, za dyplom - płacisz. Wszystko kręci się wokół kasy. Ale to szkoła prywatna także myślę że każdy kto się do niej wybiera jest tego świadomy. Może mi płacisz mało za czesne, dla nadrabiasz na innych rzeczach. No chyba że będziesz się pilnie uczyć i unikniesz poprawek. Dziekanat to jest piętno tej uczelni, jak z resztą kazdej innej. Jeśli chodzi o naukę to luzik, wszystko jest do ogarnięcia, w zależności na haki kierunek sie wybierasz oczywiście. Wykładowcy - no to już zależy na kogo trafisz. Nie którzy bardzo wymagają i trzeba sie przyłożyć, nie którzy znowu wręcz przeciwnie - totalna olewka. Wystarczy że masz wszystkiego obecności i masz zaliczenie na ocenę minimalną czyli 3.Jeszcze inni tak ciekawie prowadzą zajęcia że nie chce się wychodzić z sali . Jeśli chodzi o znalezienie pracy to ciężko mi powiedzieć, bo ja zaraz po obronie wyjechałam za granicę i aktualnie mieszkam w Danii. Owszem, przed wyjazdem wysylalam kilka cv to miałam kilka propozycji pracy w korporacjach O pracę w Polsce ciężko czy się na studia skończone czy nie. Wszędzie wymagają doświadczenia , najlepiej kilkuletniego. Osobiście mnie tu śmieszy ale nie będę się teraz nad tym rozwodzić Ale wiadomo że z wyższym wykształceniem jest łatwiej podjąć się jakiejkolwiek pracy studia - to najlepsze lata. ja bardzo miło wspominam ten czas chociaż bywały dni kiedy nie chciał mi się tam siedzieć i olewalam co miało negatywne skutki

    Aleksandra
    Zarządzanie firmą i doskonalenie jakości
    29-10-2018
  • uczelnia jest świetnie wyposażona pod względem naukowym ja akurat studiowałam zaocznie na wydziale w Żorach i jestem osobą pracującą przez cały czas studiów nigdy nie było problemów z wykładowcami, biurem studentów czy jakimi kolwiek ustaleniami, zawsze szli nam na ręke ludzie przmili, atmosfera świetna jednym słowem polecamtą uczenie z całego serca na chwilę obencą nie pracuję w kierunku jakim ukończyłam studia, bo zycie moje tak się potoczyło, ale wiedza którą zdobyłam i doświadczenia są pomocne w życiu

    Kasia
    Administracja
    26-10-2018
  • Moim zdaniem było bardzo dobrze. Wiadomo że nauka nie była na takim poziomie jak na studiach dziennych natomiast jak na zaoczne studia wykładowcy byli wymagający . Teraz studiuje drugi kierunek w CZĘSTOCHOWIE na innej uczelni i generalnie jest to niebo a ziemia. Nauczyłam się wiele na tej uczelni . Studiowałam kosmetologię i był duży nacisk na praktykę . Poznałam wiele firm z branży kosmetycznej na rynku . Jestem zadowolona z tych studiów. Dzięki praktykom dostałam propozycje dodatkowych praktyk w salonie dzięki czemu poznałam wiele nowych ludzi nabrałam doświadczenia i obycia z zawodem. Pod koniec licencjatu dostałam propozycję pracy w renomowanym salonie jako typowy kosmetolog i pracuje przy laserze i zabiegach medycyny estetycznej . Jestem bardzo zadowolona z tej szkoły .

    Justyna
    Kosmetologia
    29-01-2018
  • Uczelnia jest ok. Dużo materiału ale da się ogarnąć to. Trzeba też chcieć samemu od siebie. Ja byłam zadowolona. Wykładowcy też spoko

    a_n_e_t_a
    Turystyka i rekreacja
    19-01-2018
  • jeśli chodzi o moją przygodę z GWSH w Katowicach, to już trochę lat upłynęło to był rocznik 1998-2003, wiec kawał czasu. bardzo ciężko mi jest wyrazić swoją opinie, ponieważ w obecnie na pewno wiele się tam zmieniło od moich czasów studiów. Jeśli chodzi o mnie, to bardzo dobrze wspominam ten okres, wiele z tego co się tam nauczyłem na pewno przydało się mi w życiu codziennym i zawodowym, wiec nie żałuje tej decyzji podjęcia studiów w tejże uczelni. Z tego co wiem to według rankingu Szkół Wyższych Magazynu „Perspektywy”, została uznana za jedną z dziesięciu najlepszych uczelni niepublicznych w Polsce wiec to bardzo dobry wynik. Jeżeli chodzi o perspektywy znalezienia na rynku pracy atrakcyjnego zatrudnienia dla absolwentów GWSH to pracę możesz znaleźć w większości średnich i dużych firm, ponieważ mają one zazwyczaj swoje wewnętrzne działy zajmujące się marketingiem i sprzedażą. Wiadomo, że bardzo ważną rzeczą to wybór dobrego kierunku studiów, będzie procentował i stwarzał warunki do znalezienia dobrej pracy.

    JanJan
    Socjologia
    16-01-2018
  • GWSH ukończyłem równo 10 lat temu i nie wiem jak to wygląda dokładnie obecnie. Studia z socjologii na GWSH bardzo miło wspominam Co ważne, to poziom był dość wysoki przy stosunkowo niskim czesnym w porównaniu z innymi uczelniami prywatnymi.

    Wojciech
    Socjologia
    15-01-2018
  • studia jak studia. Poziom generują wykładowcy, Wiec nie jest możliwe jednoznacznego jego określenia. Ja studiuje na wydziale zamiejscowym Wiec zapewne jest różnica z filia główna. Specjalizacje wybiera się w 3 semestrze i w 4 zaczynasz już jej tok.

    W.K
    Zarządzanie
    11-01-2018
  • wykładowcy na tej uczelni bardzo mili i szli zawsze na rękę uczniom... Co do znalezienia pracy po studiach to mieszkam w małej miejscowości i mój kierunek tutaj niestety nie sprawdza się ...

    asia
    Turystyka i rekreacja
    06-12-2017

Górnośląska Wyższa Szkoła Handlowa (GWSH) im. Wojciecha Korfantego - Aktualności

We współczesnym świecie globalna gospodarka i środowisko powiązane są z rozwojem społeczeństw. To temat przewodni III Ogólnopolskiego Seminarium Kół Naukowych, które odbędzie się 15 marca 2018 roku w Górnośląskiej Wyższej Szkole Handlowej im. Wojciecha Korfantego w Katowicach.Globalizacja to złożone zagadnienie, które obejmuje takie aspekty jak ekologia, zdrowie, demografia czy ekonomia. W trak [..]

Zobacz więcej

W opublikowanym przez Rzeczpospolitą Rankingu Uczelni i Wydziałów Ekonomicznych w Polsce Górnośląska Wyższa Szkoła Handlowa im. Wojciecha Korfantego zajęła miejsce w pierwszej dwudziestce publicznych i niepublicznych szkół wyższych. Uczelnia zdobyła bardzo dobry wynik w takich kategoriach rankingu jak: jakość nauczania, liczba profesorów oraz liczba doktorów habilitowanych.W tym roku partnerem merytorycznym rankingu ogólnopolskiego dziennika był Ośrodek Przetwarzania Informacji Państwowego Instytutu Badawczego. Pierwszym miejscem w zestawieniu może się pochwalić Wydział Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego. W pierwszej trójce znalazł się też Wydział Zarządzania Uniwersytetu Łódzkiego oraz Wydział Nauk Ekonomicznych Uniwersytetu Warszawskiego.

Zobacz więcej

Górnośląska Wyższa Szkoła Handlowa im. Wojciecha Korfantego w Katowicach serdecznie zaprasza do udziału w Ogólnopolskiej Konferencji Fizjoterapeutycznej pt. ”Kompleksowa stymulacja rozwoju dzieci z zaburzeniami funkcji Ośrodkowego Układu Nerwowego – terapia neurorozwojowa we współczesnej praktyce klinicznej.”Konferencja odbędzie się w siedzibie GWSH w Katowicach przy ulicy Napieralskiego, w [..]

Zobacz więcej
ikonka kierunki studiów
Kierunki studiów - artykuły