Znajdź uczelnię dostosowaną do twoich potrzeb

ikonka studia

Studia Katowice Kierunek Gastronomia - 1 uczelnia

Zarządzanie, specjalność zarządzanie turystyką, hotelarstwem i gastronomią

CENY ZA STUDIA NA KIERUNKU Gastronomia w Katowicach

Nazwa uczelni Stacjonarne Stacjo. Niestacjonarne Niestacjo.
Akademia Wychowania Fizycznego (AWF) w Katowicach od 1683 zł /Semestr

Uczelnie z kierunkiem gastronomia w Katowicach

Planujesz studia gastronomiczne? Zastanawiasz się, które uczelnie w Katowicach oferują taki kierunek? Nie wiesz, jak wygląda program studiów na gastronomii? Bez obaw, mamy dla Ciebie najważniejsze informacje!



Zgodnie z definicją, gastronomia jest rodzajem działalności gospodarczej, która polega na prowadzeniu restauracji, stołówek i barów. Jest to również sztuka przyrządzania oraz podawania potraw w oparciu o wiedzę kulinarną. Gastronomia to także wiedza o racjonalnym przygotowaniu posiłków, komponowaniu smakowitych potraw, tradycjach kulinarnych oraz zwyczajach związanych z jedzeniem.Współcześnie rola racjonalnego żywienia wciąż rośnie – chcemy jeść bowiem nie tylko smacznie, ale i zdrowo. Dzisiejszy konsument zwraca uwagę na walory smakowe potraw, gdyż doskonale zdaje sobie sprawę, że jedzenie nie jest jedynie życiową koniecznością – to także przyjemność. Jedzenie to również sposób na spędzanie wolnego czasu, a nawet swoisty styl życia czy metoda poznawania świata oraz innych kultur. Jedzenie to w końcu istotny element dbania o zdrowie. Uczelnie w Katowicach, na których można studiować gastronomięKandydaci na studia gastronomiczne w Katowicach mają do wyboru tylko jedną uczelnię – jest to Śląska Wyższa Szkoła Medyczna. Ta prywatna uczelnia wprowadziła do swojej oferty gastronomię jako nowo powstały kierunek studiów inżynierskich, trwających 7 semestrów, odpowiadając tym samym na zainteresowanie kandydatów takimi właśnie studiami.Gastronomię studiować można zarówno dziennie, jak i zaocznie. Studenci gastronomii mają do wyboru 3 specjalności, dzięki którym mogą ukierunkować swoją edukację i przyszłą karierę zawodową. Są to:•sztuka kulinarna,•zarządzanie gastronomią,•gastronomia w hotelarstwie i zakładach żywienia zbiorowego.Jako że Śląska Wyższa Szkoła Medyczna jest uczelnią prywatną, studia prowadzone są tutaj odpłatnie. Studia dzienne to koszt 499 zł miesięcznie, a studia zaoczne – 435 zł (płatne w systemie ratalnym, w 12 ratach).Osobom zainteresowanym studiami z zakresu zarządzania gastronomią polecamy ofertę Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach (ta państwowa uczelnia prowadzi specjalność zarządzanie hotelarstwem i gastronomią w ramach kierunku zarządzanie) lub Wyższej Szkoły Bankowej w Chorzowie (ta prywatna uczelnia prowadzi specjalność zarządzanie gastronomią i dietetyka na kierunku turystyka i rekreacja).Dlaczego gastronomia w Katowicach?Dlaczego studia gastronomiczne w Katowicach, na Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej, to dobry wybór? Z kilku powodów! Przede wszystkim studia mają charakter praktyczny. Kadra to osoby z doświadczeniem akademickim, ale także posiadające specjalistyczną wiedzę, zdobytą dzięki pracy w firmach gastronomicznych, firmach z branży spożywczej lub turystycznej. Dodatkowo Śląska Wyższa Szkoła Medyczna jest jedną z najlepiej wyposażonych uczelni na całym Śląsku. Do dyspozycji studentów pozostają przestronne i nowoczesne kuchnia, pracownia biologiczna oraz pracowania chemiczna. Zasady rekrutacji na gastronomię w KatowicachZasady rekrutacji na gastronomię na Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach przedstawia poniższa tabela:

Źródło: http://www.swsm.pl/studia-i-stopnia/gastronomia/zasady-przyjecPrzedmioty wykładane na gastronomiiSprawdźmy, jakie przedmioty wykładane są na studiach z zakresu gastronomii. Oto lista: •zasady BHP •fizyka, •rachunkowość, •elementy fizjologii człowieka z fizjologią żywienia, •żywienie człowieka i dietetyka,•biochemia ogólna i żywności, •mikrobiologia żywności, •parazytologia, •chemia ogólna i żywności, •alergeny pokarmowe, •choroby dietozależne i dietoprafilaktyka, •towaroznawstwo, •higiena toksykologia i bezpieczeństwo żywności, •wyposażenie techniczne i maszynoznawstwo,•technologia gastronomiczna i proces produkcyjny, •technologia gastronomiczna II kuchnie regionalne, narodowe, tradycyjne, naturalne,•analiza i ocena jakości żywności, •organizacja produkcji gastronomicznej, •gospodarka żywnościowa•podstawy zarządzania i ekonomiki przedsiębiorstw żywnościowych, •podstawy przemysłowej produkcji potraw, •technologiczne projektowanie w gastronomii•i inne...Do listy przedmiotów ogólnych warto dodać przedmioty specjalnościowe – oto lista przedmiotów na specjalności sztuka kulinarna:•carving, •obsługa konsumenta, •baristyka, •kuchnia molekularna, •savoir vivre i protokół dyplomatyczny, •kształtowanie wizerunku, •historia gastronomii,•podstawy sztuki cukierniczej, •estetyka, •fotografia kulinarna, •enologia, •napoje i koktajle, •rośliny przyprawowe i aromatyczne.Autor: Piotr Dębosz

Zobacz uczelnie na mapie w Katowicach