Opinie o uczelniach - Politechnika Białostocka

Politechnika Białostocka - Opinie

Gorąco zachęcamy do podzielenia się swoją opinią na temat uczelni Politechnika Białostocka Z pewnością będzie ona bardzo pomocna dla Waszych młodszych kolegów rozpoczynających studia wyższe.

  • Polecam ta uczelnie jak najbardziej! teraz co roku zmniejszają nabory ale nadal jest tyle grup że plan sobie dostosujesz zajęć do pracy, co na prawde bardzo sobie chwalę. Ilość osób, zależy od przedmiotu w grupach cwiczeniowych jest koko 25 projektowych 20 a na laboratoriach 11-15 Nie są to łatwe studia, chociaż da się je lubić, większość prowadzących jest spoko, chociaż potrafią cisnąć

    Adam
    Budownictwo
    09-11-2018
  • Cześć wam :-) Ogólnie wszystko zależy jaki chcecie kierunek studiować. Jeżeli gospodarka przestrzenna to odradzam, przynajmniej w Białymstoku. Ciezko znalezc prace w tym kierunku bo U nas może to jeszcze nie jest tak rozwiniete.Ogólnie ten kierunek jest bardzo łatwy ale lepiej się bardziej pomeczyc przez te 5 lat i później robić coś konkretnego ;-)Wiem że podstawa programowa przez te 5 lat moich studiów się zmieniła ale nie wiem czy na lepsze czy nie Ogólnie jako szkołę to polecam :-) trochę ciężko mi w sumie ocenić bo nie znam za bardzo innych uczelni

    Paulina
    Gospodarka przestrzenna
    16-07-2018
  • Politechnika Białostocka. Kierunek Logistyka. Po tym mogę mieć tytuł inżyniera. Jestem już na 3 roku. Uczelnia bardzo fajna. Można rozwinąć swoje każde zainteresowania ale w jakimś stopniu z nawiązaniem do nauk ścisłych bo to jednak uczelnia techniczna. Stąd jest blisko dosłownie wszędzie. Na terenie kampusu są Akademiki i klub studencki Gwint. Dojechać można wszędzie i bez problemu.A co do uczelni konkretnie to trzymamy światowy poziom bo nasze łaziki chodzą po Marsie a teraz koledzy pojechali do Stanów na światowe mistrzostwa walk robotów. Są teź kierunki mniej mechaniczne czy informatyczne, np. Zarządzanie czy leśnictwo. Może w Polsce nie słychać dużo o PB ale i tak mamy dobre opinie na świecie i nie odstajemy w niczym od innych uczelni. Dla każdego zawsze znajdzie się miejsce tylko trzeba wiedzieć co się chce to będzie łatwiej się uczyć i nawiązywać kontakty z firmami w przyszłości bo uczelnia z chęcią pomoże takim studentom

    Karolina
    Logistyka
    09-05-2018
  • Opisze klika kierunków z naszego wydziału. na inżynierii biomedycznej jest bardzo dużo dziewczyn, głównie ze względu na to, że jest to połączenie medycyny z mechaniką. Zajęcia podzielone są na takie czysto mechniczne, czyli nauka projektowania, obliczenia wytrzymałościowe ale również biologia, chemia, nauka o ciele człowieka. Mamy na wydziale koło bodajże ""Biocybernetyk"" które robi bardzo fajne projekty, takie jak mechaniczna ręka między innymi, więc w kołach naukowych można się bardzo dużo nauczyć. Kierunek Mechatronika, jest dość nowy, ponieważ dopiero od 3 lat jest na wydziale mechanicznym, jest to połączenie automatyki i elektroniki, sensoryka, zabawa z czujnikami, projektowanie CAD, czyli w programie m in Solid Works obiektowe ale również programowanie w różnych językach, m in chyba w C.A elektronika i telekomunikacja, mało wiem o tym kierunku, ponieważ jest to sama elektronika i elektrotechnika, gdzie zajęcia głównie odbywają się na wydziale elektrcznym. Z tych trzech chyba najbardziej polecam inżynierię biomedyczną albo mechatronikę :-)  nawet inzyniernię biomedyczną bardziej, bo chyba tam można o wiele więcej się nauczyć a szczerze, jeśli po studiach masz tytuł inżyniera, to też jest inazej niż tylko licencjat:-/ na rynku jest teraz duże zapotrzebowanie na inżynierów

    Ewelina
    Inżynieria biomedyczna
    16-04-2018
  • Czy jest ciężko się utrzymać wiele osób o to pyta.. w sumie to zależy jedynie od twojej determinacji i podejścia. Jeśli Będzie ktoś się uczyć i się przykłasdał porz anie to nie powinno być żadnych problemów. Czy Cisna to następne pytanie.. to zależy który i czego. Są i takie "upychacze" że wystarczy pochodzić i się zdaje, no ale w większości wypadków wszystkoo zależy od tego czy poświęci się trochę czasu na zrozumienie zagadnień bo kucia na pamięć tu nie doświadczysz ;-) Czy da się dogadać.. z każdym człowiekiem się da ;-) a wykładowcy to też ludzie.Ogólnie polecam, ciekawy kierunek. W porządku prowdzący zajęcia, fajne projwkty. Zaplecze uczleniane na poziomie, w końcu to jedna z niwielu takich uiczleni w rejonie. Na pewno mój kierunek nie jest dla humanistów, jak już to polecam zarządzanie ;-) Tam da się studiować bez zbędnej spiny na mat-fizy ;-) hahah

    Mateusz
    Mechanika i budowa maszyn
    05-04-2018
  • Studiuje na pierwszym roku, wiec za dużo nie wiem, jestem na budownictwie i I semestr to powtórka z liceum, jeżeli uczyłeś się w jakimś dobrym, to nie powinno być problemu z zaliczeniami. Ogólnie uczelnia fajna, ale chyba wszędzie trafi się taki prowadzący, który nie przypadnie studentom do gustu. Tak jest tez i tu. No i tez poziom zależy od kierunku i od studentów, którzy składają papiery. Myśle ze nie jest on jakoś wygórowany i nie jest tak ciężko ;-) W pierwszym semestrZe toc jak ktoś chemii nie miał to może mieć ciężej w zaliczeniu. wykładów jest tyle samo co ćwiczeń, więc w sumie często trzeba się pojawiać na uczleni ;-)

    Marlena
    Budownictwo
    26-03-2018
  • Witam wszytskich studentów i przyszłych studentów. Studiuje architekturę, ogolnie mi się podoba tylko jest sporo pracy ( ale to chyba tak bywa na technicznych kierunkach) plan zajęć jest nieco rozbity, bo mam np w środku dnia 3 h okienka, dla mnie to akurat nie problem bo mam w środku dnia czas wrócić do mieszkania i zjeść obiad :-) mój wydział jest gdzie indziej niż cala reszta, ale jesli ten na którym  jest wasz wydział na głównym kampusie to tam wszystko jest bardzo blisko, akademiki, sklepy, kluby, jedzenie, biblioteka ogólnie polecam, jak bym znowu miała wybierać wybralabym ten sam kierunek :-) Pierwszy rok w miarę lajtowo, drugi slyszalam ze najgorszy i obecnie na nim jestem i potwierdzam :-) wykładowcy w większości spoko, paru jest takich starszych upierdliwych, ale do przeżycia ;-) Dużo zajęć projektowych, rysować tak ręcznie praktycznie nie będziesz, poza plastyka na pierwszym roku xd A no i jak chcesz się uczyć to np w tym roku stypendium naukowe wynosi 980zl/ miesięcznie :-D

    Sylwia
    Architektura
    12-03-2018
  • Ja studiuje elektronike i telekomunikacje. Jestem bardzo zadowolony bo czuję że mocno się rozwijam każdego dnia. Moim zdaniem uczelnia jest na bardzo dobrym poziomie bo daje to co najważniejsze, sposobność na rozwój. Moim zdaniem uczelnia daje wszelkie materiały do rozwoju, książki, miejsca na uczelni, koła naukowe(gdzie może robić dosłownie wszystko).Dużym plusem i też może minusem jeśli nie masz odpowiedniej motywacji jest to że nie ma na uczelni wyścigu szczurów. Ludzie nie biją się o każdą ocenę, atmosfera jest dość przyjemna. Ja tak wole bo mam swobodę w tym czego aktualnie się uczę. (Jak chce to programuje, jak chce to coś kleje z elektroniki a jak chce to zakuwam fize czy angol) Ale jak nie będzie się miało odpowiedniej dyscypliny to możesz sporo szans nie wykorzystać. trzeba wziąć pod uwagę to że poziom uczelni często nie bierze się z tego że są tam dobrzy wykładowcy tylko ludzie wyciągają sami ten poziom.

    Łukasz
    Elektrotechnika
    02-03-2018
  • Politechnika Białostocka jak najbardziej super, prawie w ogole nie spotykam się z narzekaniem u znajomych. Ja studiuje na wydziale leśnym który mieści się w Hajnowce, nie w Białymstoku. Miasto obumarle, zero życia studenckiego. Jedynym plusem studiowania tutaj jest Puszcza Bialowieska pod bokiem ;-)Raczej trudno u nas mówić o tym ile osób odpada bo tu raczej robią wszystko żebyśmy zostali. Mój rok liczy 19 osób. Na drugim roku jest aktualnie 9 osób.. Cyrk... A jeśli chodzi o wykładowców to zależy w sumie od człowieka, tak jak na każdej uczelni.Jeśli leśnictwo to najlepiej Białystok!!!. BO leśnictwie na sggw coraz więcej negatywów. Znajomi z leśnictwa tam zarzekaja sie ze nie chcą robić tam magistra nawet Poziom taki sam jak w Hajnowce a życie dużo droższe ;-)

    Justyna
    Rolnictwo
    28-02-2018
  • Mimo, że studia zaoczne to nie takie prosto. Dla kogoś kto trafia na takie studia nie z przypadku, ale z pasji, to studia będą miłą przygodą z dużą dawką wiedzy. Osobiście? Polecam, wydział w porządku. Duzo i tak zależy od ambicji i zaparcia konkretnej osoby. Dla studenta, który będzie cały czas olewał i zaniedbywał to każda uczelnia będzie słaba.

    Emilka
    Logistyka
    19-01-2018
  • Jak to na Polibudzie trzeba się czegoś trochę uczyć, żeby zdać, ale i tak przynajmniej u mnie nie jest źle ;-) Jak na razie mi się podoba a jestem już 2 rok ;-)

    Zbych
    Logistyka
    16-01-2018
ikonka kierunki studiów
Kierunki studiów - artykuły