Uczelnie facebook Kierunki Studiów - Dietetyka

Znajdź uczelnię dostosowaną do twoich potrzeb

Dietetyka

Fot. http://www.freedigitalphotos.net


Dietetyka to studia przeznaczone dla osób, którym nie straszna chemia ani biologia i które swoją przyszłość zawodową wiążą z pracą z ludźmi. Dowiedz się, na czym polega taka praca i jak przebiega rekrutacja na studia z zakresu dietetyki.

Dietetyka jest nauką medyczną, która dotyczy – krótko mówiąc – żywienia człowieka. Dietetyk zajmuje się przede wszystkim zasadami żywienia; bada produkty żywnościowe, planuje racjonalne sposoby odżywiania, a także wprowadza je i nadzoruje.

Zawód dietetyka nabiera w ostatnich latach coraz większego znaczenia – problemy żywieniowe dotykają bowiem coraz szerszego grona osób; coraz więcej mówi się o zdrowym, świadomym odżywianiu; coraz więcej osób zaczyna dbać o swoją kondycję i odpowiednią dietę.

Ponadto podnosi się temat otyłości jako choroby cywilizacyjnej, spowodowanej między innymi brakiem kompetencji żywieniowych. Popularyzacja zdrowego stylu życia, którego elementem jest właśnie odpowiednia dieta, to jedno z zadań przyszłego dietetyka.

„Z czym to się je?”, czyli o pracy dietetyka



Do zadań dietetyka należeć może między innymi ocena stanu odżywienia oraz – w przypadku pacjentów chorych – wzajemnej relacji pomiędzy stosowaną farmakoterapią a dietą, a także określenie wpływu choroby na odżywienie i wpływu stosowanej diety na potencjalne wyniki leczenia.

Ponadto absolwent dietetyki będzie potrafił planować rozmaite diety w zgodzie z obowiązującą klasyfikacją diet, a także racjonalne sposoby żywienia dla grup zróżnicowanych pod względem wieku, płci, zawodu oraz warunków życia.

Co więcej, studia w zakresie dietetyki przygotują absolwenta również do kontrolowania jakości produktów żywieniowych, warunków przechowywania żywności oraz procesu przygotowywania potraw w zgodzie z Hazard Analyzes Critical Control Points – HACCP, to znaczy w zgodzie z systemem Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli.

Dietetyk może zajmować się także profilaktyką chorób związanych z odżywianiem, prowadzeniem działań edukacyjnych z zakresu żywienia, a także psychologią żywienia. Tym samym dietetyka powiązana jest ściśle z wieloma dziedzinami, takimi jak medycyna, farmakologia, biologia i mikrobiologia, chemia żywności oraz psychologia.

Program studiów z zakresu dietetyki



Jako że studia z zakresu dietetyki wymagają rozległej (i gruntownej) wiedzy z wielu dziedzin, program studiów jest rozbudowany. Student dietetyki będzie uczestniczył w zajęciach między innymi z chemii i biochemii, farmakologii i farmakoterapii żywnościowej, interakcji leków z żywnością, toksykologii żywności czy technologii gastronomicznej.

W programie znajdują się także zajęcia z anatomii i fizjologii człowieka, klinicznego zarysu chorób, diagnostyki laboratoryjnej, towaroznawstwa żywności, analizy i oceny jakości żywności, higieny i bezpieczeństwa żywności, żywienia człowieka, dietetyki, dietetyki pediatrycznej, dietoterapii, a także z psychologii, socjologii, ochrony zdrowia i prawa w ochronie zdrowia.

Rekrutacja – najważniejsze informacje



Dietetykę studiować można zarówno na studiach licencjackich, jak i magisterskich; w trybie dziennym i zaocznym, na większości polskich uczelni państwowych oraz w niemal każdej prywatnej szkole wyższej. Najlepszym rozwiązaniem może okazać się jednak podjęcie studiów na którejś z uczelni medycznych. Niektóre uczelnie proponują studentom specjalizacje w ramach studiów z zakresu dietetyki.

Aby dostać się na dietetykę, należy z reguły zdać na maturze tak chemię, jak i biologię. Warto zawczasu sprawdzić, jakie oczekiwania względem kandydata ma uczelnia, na której chciałbyś podjąć studia – zmieniają się one niekiedy z roku na rok.

Na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym rekrutacja na studia I stopnia w roku akademickim 2013/2014 przebiegać będzie w oparciu o wyniki maturalne właśnie z tych dwóch przedmiotów (na poziomie podstawowym lub rozszerzonym; wyniki są odpowiednio przeliczane), Wydział Lekarski Uniwersytetu Jagiellońskiego rekrutuje podobnie.

Z kolei Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie rekrutuje tylko na podstawie jednego z przedmiotów (albo biologia, albo chemia), podobnie Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu, a Warszawski Uniwersytet Medyczny – na podstawie wyników z egzaminu maturalnego z chemii (poziom rozszerzony), z egzaminu ustnego z języka obcego oraz wyników egzaminu z trzeciego przedmiotu (do wyboru: biologia, matematyka lub fizyka z astronomią) na poziomie podstawowym.

Na podstawie wymagań rekrutacyjnych uczelni (ilość przedmiotów) i podanych przez nie wag punktowych (niezbędnych do przeliczenia wyników egzaminów maturalnych na wartość punktową) wyliczana jest ilość punktów, z jaką kandydat przystępuje do rekrutacji. Warto pamiętać, że progi punktowe (a więc najmniejsza liczba punktów, z jaką ostatnia osoba na liście przyjętych zakwalifikowała się na dany kierunek) mają charakter orientacyjny.

Dla przykładu – W roku akademickim 2011/2012 progi punktowe na dietetykę wynosiły:

UM w Gdańsku – 133 punkty;
UM we Wrocławiu – 83 punkty;
SGGW w Warszawie – 68 punktów;
UJ w Krakowie – 143 punkty.

Warto pamiętać, że progi punktowe mają charakter orientacyjny. Bieżące informacje na temat rekrutacji znajdziesz z łatwością na stronach internetowych wybranych uczelni.


Data publikacji: 25.12.2017

kierunki studiów – artykuły