Znajdź uczelnię dostosowaną do twoich potrzeb

Pierwsze Małopolskie Targi Żywności „Zasmakuj z UR” już za nami!

Pierwsze Małopolskie Targi Żywności „Zasmakuj z UR” już za nami!



Prawdziwe tłumy odwiedzających, doskonała atmosfera, piękny, unoszący się wokoło zapach małopolskich specjałów, a do tego interesujące prezentacje i dyskusje na różne tematy – tak upłynęły sobota i niedziela – 27 i 28 września w Krakowie, podczas wydarzenia organizowanego przez Uniwersytet Rolniczy.

Sobotni poranek, mimo iż zaskoczył wszystkich prawdziwie jesienną pogodą i nic nie wskazywało, że ciemne chmury ustąpią miejsca słońcu, okazał się pełen świetnej zabawy i gorącej atmosfery. Małopolskie Targi Żywności „Zasmakuj z UR” obfitowały w ciekawe wystąpienia i mnóstwo atrakcji, nie tylko dla dorosłych, ale również dla dzieci i młodzieży. Organizatorami wydarzenia byli: Uniwersytet Rolniczy oraz Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego. W pierwszym sobotnim wystąpieniu JM Rektor Uniwersytetu Rolniczego prof. dr hab. inż. Włodzimierz Sady, serdecznie podziękował pracownikom Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego, a w szczególności panu wicemarszałkowi Wojciechowi Kozakowi za ogromne zaangażowanie w realizację pomysłu zorganizowania wydarzenia. Pomysł ów zrodził się w czasie posiedzenia Konwentu Uniwersytetu Rolniczego jeszcze w czerwcu bieżącego roku. Wówczas to padła propozycja, aby zorganizować rodzinne spotkanie na otwartym powietrzu, które stanowiłoby odpowiedź na rosnące w Małopolsce, jak również w całym naszym kraju, zainteresowanie tematyką racjonalnego żywienia i zdrowego trybu życia.Następnie głos zabrał wicemarszałek województwa małopolskiego, Wojciech Kozak, który mocno podkreślił, że współpraca z Uniwersytetem Rolniczym wynika z nie tylko z wieloletnich kontaktów, ale również z bardzo wysokiego potencjału naukowego tej Uczelni. Jak zauważył marszałek województwa, Uniwersytet Rolniczy jest „tradycyjnie nowoczesny” i dzięki temu doskonale spełnia funkcję efektywnego nauczania młodzieży, kształtowania umysłów i charakterów oraz przekazywania im wiedzy, umiejętności i najlepszych tradycji uniwersyteckich.Oficjalne otwarcie Małopolskich Targów Żywności zostało poprzedzone wręczeniem nagrody dla pana Michała Tymicha, który jest laureatem ogłoszonego przez Uniwersytet Rolniczy ogólnopolskiego konkursu na nazwę wina. Komisja konkursowa wybrała jego propozycję – „Uniwersyteckie grono”. Rzeczoną naagrodę stanowiła skrzynka z limitowaną serią win.Na pamiątkę I Małopolskich Targów Żywności „Zasmakuj z UR” tuż przed zabytkowym Dworkiem w Mydlnikach zasadzono jodłę. Oficjalnego otwarcia Targów dokonali wspólnie JM Rektor profesor Włodzimierz Sady oraz wicemarszałek Wojciech Kozak.Organizatorzy wydarzeni przygotowali szereg ciekawych atrakcji nie tylko dla dorosłych. Przez cały weekend obywały się między innymi: konkursy i zabawy dla dzieci i młodzieży, jak np. malowanie twarzy, czy jeżdżenie na karuzeli, natomiast studenci Uniwersytetu w przebraniach prezentujących owoce i zwierzęta, rozdawali jabłka z logo UR. Nie zabrakło również suchego basenu, dmuchanych zjeżdżalni, trampoliny oraz tarczy strzelniczej. Dla nieco starszych dzieli przygotowany został „małpi gaj” z mnóstwem atrakcji. Dużym zainteresowaniem cieszyły się również namioty, w których można było zobaczyć żywe ryby w basenach, gęsi, nutrie, szynszyle i króliki. Gościom towarzyszyły też pokazy Zumby, koncert Zespołu Sygnalistów Myśliwskich HAGARD oraz występy zespołu „Maszkowiacy”. Nikt nie narzekał na nudę!W końcu pogoda poprawiła się i ciemne chmury zniknęły odsłaniając nad zwiedzającymi ładne przejrzyste niebo. W niedzielę, 28 września frekwencja uczestników wydarzenia przerosła najśmielsze oczekiwania nie tylko organizatorów, ale i samych wystawców, których było aż trzydziestu dwóch. Podczas Targów ogłoszono i rozstrzygnięto konkurs o Puchar Rektora Uniwersytetu Rolniczego w kategorii „Najsympatyczniejszy wystawca”. W głosowaniu wzięło udział prawie pół tysiąca osób, a po długiej i zaciekłej walce, w której każdy głos był na wagę złota, zwyciężyła Tłocznia Owoców „Pawłowski”. Przez cały weekend na specjalnych stoiskach prezentowane były tradycyjne małopolskie potrawy, najsmaczniejsze produkty regionalne i zdrowa żywność, a naukowcy z Uniwersytetu Rolniczego udzielali zainteresowanym cennych porad dotyczących racjonalnego odżywania się i zdrowego stylu życia. Można było również wykonać analizę składu masy swojego ciała. Chętnych nie brakowało.Pierwsze Małopolskie Targi Żywności „Zasmakuj z UR” okazały się strzałem w dziesiątkę i jesteśmy przekonani, że wejdą już na stałe do kalendarza krakowskich imprez promujących regionalne przysmaki oraz zdrowy styl życia. Już teraz zapraszamy wszystkich na kolejną edycję!

Data publikacji: 21.10.2014