Znajdź uczelnię dostosowaną do twoich potrzeb

Nagrody NOT za wynalazki przyznane badaczom Uniwersytetu Przyrodniczego

Nagrody NOT za wynalazki przyznane badaczom Uniwersytetu Przyrodniczego



Dwa zespoły badawcze skupione wokół Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu otrzymają w tym roku nagrody pierwszego i drugiego stopnia za wybitne osiągnięcia w dziedzinie techniki. Nagrody zostaną przyznane w ramach dorocznego konkursu organizowanego przez Wrocławską Radę FSNT NOT.

Wręczenie nagród odbędzie się już w środę, 10 grudnia, w godzinach 14.00–16.00 w sali 104 Domu Technika NOT przy ulicy Piłsudskiego 74 we Wrocławiu. NAGRODĘ I STOPNIA otrzyma zespół w następującym składzie: prof. Wiesław KOPEĆ, mgr Anna Pudło, mgr Ewa Biazik, mgr Dorota Chorążyk, dr Teresa Skiba, dr Małgorzata Korzeniowska, prof. Dorota Jamroz, prof. Andrzej Wiliczkiewicz i dr Tomasz Hikawczuk. Zespół zostanie nagrodzony za opracowanie technologii izolacji i oczyszczania naturalnych dipeptydów z surowców mięsnych oraz ich zastosowanie do wzbogacania żywności o zwiększonych walorach prozdrowotnych.NAGRODĘ II STOPNIA otrzyma natomiast zespół w składzie: prof. Andrzej JARMOLUK i mgr inż. Żaneta Król. Nagroda dotyczyć będzie opracowania metody wytwarzania biokompozytów o aktywności biologicznej.Trzy nagrody, w tym dwie I stopnia i jedną II stopnia, otrzymają także zespoły z Politechniki Wrocławskiej, a wyróżnienie – zespół z Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Serdeczne gratulacje dla wszystkich nagrodzonych zespołów!
* * *
I. TECHNOLOGIA IZOLACJI I OCZYSZCZANIA NATURALNYCH DIPEPTYDÓW. Zespół opracował specjalne procesy technologiczne oraz metody związane ze skutecznym pozyskiwaniem i wykorzystaniem bioaktywnych składników żywności, inaczej mówiąc dipeptydów histydynowych (karnozyna, anseryna). Dipeptydy te izolowane są głównie z mięsa drobiu, ale również z mniej cennego surowca, czyli mięsa odkostnionego mechanicznie, które aktualnie nie jest akceptowane przez konsumentów. Dipeptydy, o których mowa, wykazują nie tylko właściwości przeciwutleniące, ale też przeciwdziałają zmęczeniu, obniżają skutki cukrzycy typu 2 oraz opóźniają procesy starzenia komórek. Dipeptydy przeciwdziałają również takim schorzeniom, jak między innymi choroba Alzhaimera czy Parkinsona. W badaniu wykorzystano specjalne techniki membranowe, nanofiltrację oraz ciągłą chromatografię jonowymienną, a także rozwiązania konstrukcyjne prototypów urządzeń. Opracowano również w skali przemysłowej uproszczoną procedurę pozyskiwania dipeptydów z wykorzystaniem ekstrakcji w niskich temperaturach, a także obróbki termicznej. Uzyskane w ten sposób preparaty, określane zwykle mianem ekstraktów mięsa drobiu EMD cechują się wysokim udziałem anseryny, wykazują też korzystną czystość (około 40%) oraz bardzo dobre walory sensoryczne, co skutecznie przekonuje konsumentów do ich spożywania. Preparaty te stanowią znacznie lepsze odpowiedniki konkurencyjnych produktów, pochodzących z krajów Dalekiego Wschodu. Co ważne, uzyskiwane produkty bioaktywne mogą zostać z powodzeniem wykorzystane w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz do tworzenia preparatów przeznaczonych dla sportowców. Świetnie sprawdzą się też jako preparaty wzbogacające żywność dla osób starszych w tzw. diecie geriatrycznej. Szczegółowych informacji o wynalazku udzieli prof. Wiesław KOPEĆ (tel. 692 138 459).II. WYTWARZANIE BIOAKTYWNYCH BIOKOMPOZYTÓW. Istotą tego wynalazku jest nowoczesna metoda wytwarzania bioaktywnych biokompozytów, do którego dochodzi w wyniku strukturowania wieloskładnikowych hydrozoli przygotowywanych na bazie hydrokoloidów pochodzenia naturalnego. Biologiczną aktywność przeciwbakteryjną wspomnianych hydrozoli uzyskuje się wskutek przepływu przez nie prądu elektrycznego, który powoduje powstawanie w nich jonów o działaniu bakteriobójczym wobec większości drobnoustrojów. Produkowane taką metodą biokompozyty mają bardzo szerokie zastosowanie: umożliwiają między innymi wytwarzanie innowacyjnych materiałów opakowaniowych (np. jadalnych powłok ochronnych, otoczek, osłonek) o nowych, unikatowych właściwościach biofizykochemicznych, zapewniających bardzo wysoką jakość, wydłużenie trwałości przechowalniczej oraz znaczne zmniejszenie strat ekonomicznych spowodowanych psuciem żywności, leków czy kosmetyków. Zastosowanie tego wyjątkowego wynalazku w praktyce przemysłowej z pewnością pomoże ograniczyć, bądź też całkowicie wyeliminować dodatki konserwantów wprowadzanych do produktów przemysłu spożywczego, farmaceutycznego oraz kosmetycznego, przy jednoczesnym zagwarantowaniu wysokiego poziomu bezpieczeństwa ich spożycia i świetnej jakości. Metoda ta pozwala ponadto na usprawnianie procesów produkcyjnych, a także na stałe poszerzanie oferty asortymentowej. Szczegółowych informacji o wynalazku udzieli prof. Andrzej JARMOLUK (tel. 71 320 77 80).

Data publikacji: 10.12.2014