Dwa zespoły badawcze skupione wokół Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu otrzymają w tym roku nagrody pierwszego i drugiego stopnia za wybitne osiągnięcia w dziedzinie techniki. Nagrody zostaną przyznane w ramach dorocznego konkursu organizowanego przez Wrocławską Radę FSNT NOT.
Wręczenie nagród odbędzie się już w środę, 10 grudnia, w godzinach 14.00–16.00 w sali 104 Domu Technika NOT przy ulicy Piłsudskiego 74 we Wrocławiu. NAGRODĘ I STOPNIA otrzyma zespół w następującym składzie: prof. Wiesław KOPEĆ, mgr Anna Pudło, mgr Ewa Biazik, mgr Dorota Chorążyk, dr Teresa Skiba, dr Małgorzata Korzeniowska, prof. Dorota Jamroz, prof. Andrzej Wiliczkiewicz i dr Tomasz Hikawczuk. Zespół zostanie nagrodzony za opracowanie technologii izolacji i oczyszczania naturalnych dipeptydów z surowców mięsnych oraz ich zastosowanie do wzbogacania żywności o zwiększonych walorach prozdrowotnych.NAGRODĘ II STOPNIA otrzyma natomiast zespół w składzie: prof. Andrzej JARMOLUK i mgr inż. Żaneta Król. Nagroda dotyczyć będzie opracowania metody wytwarzania biokompozytów o aktywności biologicznej.Trzy nagrody, w tym dwie I stopnia i jedną II stopnia, otrzymają także zespoły z Politechniki Wrocławskiej, a wyróżnienie – zespół z Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Serdeczne gratulacje dla wszystkich nagrodzonych zespołów!* * * I. TECHNOLOGIA IZOLACJI I OCZYSZCZANIA NATURALNYCH DIPEPTYDÓW. Zespół opracował specjalne procesy technologiczne oraz metody związane ze skutecznym pozyskiwaniem i wykorzystaniem bioaktywnych składników żywności, inaczej mówiąc dipeptydów histydynowych (karnozyna, anseryna). Dipeptydy te izolowane są głównie z mięsa drobiu, ale również z mniej cennego surowca, czyli mięsa odkostnionego mechanicznie, które aktualnie nie jest akceptowane przez konsumentów. Dipeptydy, o których mowa, wykazują nie tylko właściwości przeciwutleniące, ale też przeciwdziałają zmęczeniu, obniżają skutki cukrzycy typu 2 oraz opóźniają procesy starzenia komórek. Dipeptydy przeciwdziałają również takim schorzeniom, jak między innymi choroba Alzhaimera czy Parkinsona. W badaniu wykorzystano specjalne techniki membranowe, nanofiltrację oraz ciągłą chromatografię jonowymienną, a także rozwiązania konstrukcyjne prototypów urządzeń. Opracowano również w skali przemysłowej uproszczoną procedurę pozyskiwania dipeptydów z wykorzystaniem ekstrakcji w niskich temperaturach, a także obróbki termicznej. Uzyskane w ten sposób preparaty, określane zwykle mianem ekstraktów mięsa drobiu EMD cechują się wysokim udziałem anseryny, wykazują też korzystną czystość (około 40%) oraz bardzo dobre walory sensoryczne, co skutecznie przekonuje konsumentów do ich spożywania. Preparaty te stanowią znacznie lepsze odpowiedniki konkurencyjnych produktów, pochodzących z krajów Dalekiego Wschodu. Co ważne, uzyskiwane produkty bioaktywne mogą zostać z powodzeniem wykorzystane w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz do tworzenia preparatów przeznaczonych dla sportowców. Świetnie sprawdzą się też jako preparaty wzbogacające żywność dla osób starszych w tzw. diecie geriatrycznej. Szczegółowych informacji o wynalazku udzieli prof. Wiesław KOPEĆ (tel. 692 138 459).II. WYTWARZANIE BIOAKTYWNYCH BIOKOMPOZYTÓW. Istotą tego wynalazku jest nowoczesna metoda wytwarzania bioaktywnych biokompozytów, do którego dochodzi w wyniku strukturowania wieloskładnikowych hydrozoli przygotowywanych na bazie hydrokoloidów pochodzenia naturalnego. Biologiczną aktywność przeciwbakteryjną wspomnianych hydrozoli uzyskuje się wskutek przepływu przez nie prądu elektrycznego, który powoduje powstawanie w nich jonów o działaniu bakteriobójczym wobec większości drobnoustrojów. Produkowane taką metodą biokompozyty mają bardzo szerokie zastosowanie: umożliwiają między innymi wytwarzanie innowacyjnych materiałów opakowaniowych (np. jadalnych powłok ochronnych, otoczek, osłonek) o nowych, unikatowych właściwościach biofizykochemicznych, zapewniających bardzo wysoką jakość, wydłużenie trwałości przechowalniczej oraz znaczne zmniejszenie strat ekonomicznych spowodowanych psuciem żywności, leków czy kosmetyków. Zastosowanie tego wyjątkowego wynalazku w praktyce przemysłowej z pewnością pomoże ograniczyć, bądź też całkowicie wyeliminować dodatki konserwantów wprowadzanych do produktów przemysłu spożywczego, farmaceutycznego oraz kosmetycznego, przy jednoczesnym zagwarantowaniu wysokiego poziomu bezpieczeństwa ich spożycia i świetnej jakości. Metoda ta pozwala ponadto na usprawnianie procesów produkcyjnych, a także na stałe poszerzanie oferty asortymentowej. Szczegółowych informacji o wynalazku udzieli prof. Andrzej JARMOLUK (tel. 71 320 77 80).
Wręczenie nagród odbędzie się już w środę, 10 grudnia, w godzinach 14.00–16.00 w sali 104 Domu Technika NOT przy ulicy Piłsudskiego 74 we Wrocławiu. NAGRODĘ I STOPNIA otrzyma zespół w następującym składzie: prof. Wiesław KOPEĆ, mgr Anna Pudło, mgr Ewa Biazik, mgr Dorota Chorążyk, dr Teresa Skiba, dr Małgorzata Korzeniowska, prof. Dorota Jamroz, prof. Andrzej Wiliczkiewicz i dr Tomasz Hikawczuk. Zespół zostanie nagrodzony za opracowanie technologii izolacji i oczyszczania naturalnych dipeptydów z surowców mięsnych oraz ich zastosowanie do wzbogacania żywności o zwiększonych walorach prozdrowotnych.NAGRODĘ II STOPNIA otrzyma natomiast zespół w składzie: prof. Andrzej JARMOLUK i mgr inż. Żaneta Król. Nagroda dotyczyć będzie opracowania metody wytwarzania biokompozytów o aktywności biologicznej.Trzy nagrody, w tym dwie I stopnia i jedną II stopnia, otrzymają także zespoły z Politechniki Wrocławskiej, a wyróżnienie – zespół z Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Serdeczne gratulacje dla wszystkich nagrodzonych zespołów!